Autor Wątek: Katie Melua  (Przeczytany 5877 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jimm

• Gość
Odp: Katie Melua
« Odpowiedź #30 dnia: Września 04, 2006, 13:51:05 »
Czemu ktoś ma się śmiać ??? Ja zawsze gdzie pod rękom mam Tristana i Izoldę Wagnera

« Odpowiedź #31 dnia: Września 06, 2006, 14:30:48 »
Chopy, czy wyśta tam powariowały z tą Meluzyna czy jak jej na chrzcie dali?  :002:
W robocie u mnie co drugi chodzi jak podupcony "meluła, meluła, meluła" mamroce, wzrok błędny, lico blade. Myślę nic to, minie.
Patrzam ci ja dziś na forum.
Meluła.

Nawet w końcu posłuchałem. No w sumie ani świnka ani morska. Głos dobry, ale do Krzakowej (co już powyżej wspomnieli niektórzy) jeszcze trochę, że o Siouxie nie wspomnę. Urodziwa nawet, ale trochę. To ja już Shanię Twain wolę.

Po krótkim namyśle dorzucam jeszcze trzy śpiewające Panie - Lisę Gerard, Elisabeth Fraser oraz Marylin Manson. Ta ostatnia zwłaszcza w coverach jest świetna.
:002:
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2006, 14:43:17 wysłana przez seguleh »
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

« Odpowiedź #32 dnia: Września 06, 2006, 14:47:44 »
Będziecie się śmiać ze mnie... ja ostatnio Wagnera słucham :D : D

Nie no skąd, któż by śmiał się śmiać?
A co z peruczką z warkoczykami Valkirii? Że tak nieśmiało zapytam, no i ten pancerzyk na piersiach.  :021: :021: :021:

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Września 10, 2006, 02:21:32 »
Osobiście uważam, że Katie ma wspaniały głos, który miękczy me zatwardziałe serce. Niestety smutne jest to, że bum na tę artystkę zrodził się po wydaniu singla do drugiej płyty. Dlaczego o tym wspominam? Po wydaniu 1 płyty (Panie i Panowie wybaczą - sprawdzę jej tytuł rano) Melua została zauważona przez m.in. znanego nam wszystkim Stinga. Tak koło fortuny zaczęło się kręcić. I niestety skuszę się na małe proroctwo. Przypuszczam, że z wyżej opisywaną artystką, a właściwie jej muzyką stanie się to, co stało się z Norah Jones. "Skiczowacieje". Porównajcie 2 ostatnie płyty Kate i dwie Norah. Melua powoli odchodzi od jazzowych inspiracji, a Jones chyba zapomniała o swoich początkowych fanach...
Osobiście jestem fanem żeńskich wokali. Głosy Diany Krall, czy Cassandry Wilson brzmią niesamowicie, a co najważniejsze - obie artystki pozostały wierne swojej pierwotnej twórczości. Podobnie jest z Tori Amos. Jej nazwisko jest ikoną brzmienia, które tylko ona potrafi stworzyć i wydobyć.
Podsumowując swoją wypowiedź - życzę Kate M. jak największych sukcesów, wiernych fanów, ale niech pozostanie pryz muzyce, którą tworzyła (jeszcze tworzy). Niech nie idzie w ślady populizmu, tak jak w mojej opinii stało się z Norah Jones.

Ps. Wypowiadając się na temat muzyki, która mnie ukołysze, uspokoi, to mam takie 2 pozycje:
Cassandra Wilson w duecie ze znakomitym pianistą Jacky Terrasonem i Dead Can Dance - a konkretnie płyta "Within The Realm Of A Dying Sun".

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Września 10, 2006, 02:35:55 »
Biorąc po uwage piękno dzisiejszej nocy (2:30), wrzucam w odwarzacz "Pieśni Bułata Okudżawy" zaśpiewane przez Witalija Petraniuka. Miłej nocy życzę...

« Odpowiedź #35 dnia: Września 10, 2006, 07:20:52 »
... wrzucam w odwarzacz "Pieśni Bułata Okudżawy" zaśpiewane przez Witalija Petraniuka....
".... i gdy wprzód chcesz iść, pamiętaj że, masz lewej strony trzymać się...."
Leszek

« Odpowiedź #36 dnia: Września 10, 2006, 10:04:20 »
".... i gdy wprzód chcesz iść, pamiętaj że, masz lewej strony trzymać się...."

I po co to upolitycznianie tematu ?  :003:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #37 dnia: Września 10, 2006, 12:49:36 »
Wspaniały głos?

Jaja sobie chyba robicie.
Dziewczynka ładna, ładnie sobie nuci i podśpiewuje, ale jak obejrzałem sobie Sopot z jej udziałem to stwierdziłem, że ona nie ma żadnego głosu czy talentu. Po prostu ładnie śpiewa i czuje rytm - jak spora część ludzi.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #38 dnia: Września 10, 2006, 17:51:06 »
I po co to upolitycznianie tematu ?  :003:
Okudżawa i polityka ?
.. to jest o chodzeniu i staniu,
zaczyna się tak:
" .. porządek taki świat zawsze znał - gdy stoisz z prawej, zawsze będziesz stał ... "
ale polecam to w oryginalnym, po rosyjsku śpiewanym, wykonaniu samego Bułata Okudżawy.
"Upolitycznianiem tematu" byłoby przytaczanie słów piosenki Bułata o stemplach na czole.
Leszek

« Odpowiedź #39 dnia: Września 10, 2006, 21:01:03 »
To był żart ale poprawię się: następnym razem żartując objaśnię co i jak  ::)

« Odpowiedź #40 dnia: Października 14, 2006, 14:27:28 »
Przepraszam za odkopanie tematu, ale potrzebuję pomocy. Mam za zadanie przetłumaczyć tekst piosenki Spider`s Web (ale tak, żeby zachować rymy... no katorga po prostu :005:) i mam kłopot z kilkoma linijkami:

because the bully's the victim they say        ofiary, mówią że są zastraszone

should we act on a blame?                         powinniśmy działać wedle winy?

or should we chase the moments away?       czy ścigać (przepędzć? odganiać?) te momenty?

should we live?                                        powinniśmy być?

should we give?                                       powinniśmy nie żyć (raczej poddać się, ale wtedy się nie rymuje)? -to próbka moich częstochowskich rymów :002: :005:

remember forever the guns and the feathers in time. na zawsze zapamiętaj broń i skazę (pióra :002:) w czasie

Czy ktoś mógłby napisać, jak powinno brzmieć poprawne tłumaczenie tych kilku wierszy? Co do reszty piosenki mam pewność i nawet kilka rymów.
TUTAJ całość.

« Odpowiedź #41 dnia: Października 21, 2006, 16:05:36 »
Oto pełna wersja, proszę nie śmiać się za głośno :003:

Katie Melua "Sieć Pająka"
Przekład z angielskiego: Dymitr Osiński

Jeśli czarny człowiek jest rasistą, czy to źle?
Jeśli to przez rasizm białego człowieka w tle?
Ofiary, mówią, że to tyrani,
Ale oni w jakimś sensie są tacy sami.

Bo linia pomiędzy,
Dobrem a złem,
Jest gruba niczym splot,
Z sieci pająka utkanej w lot.
Klawisze pianina są czarne i białe, dwukolorowe,
Ale brzmią one jak milion kolorów w twej głowie.

Mogę nakazać ci ruszyć, by wroga wykończyć,
Albo demonstrować by konflikty zakończyć,
Skąd mam wiedzieć, co jest dobre, a co nie,
Mam nadzieję, że on, gdy na wojnę posyła cię, wie.

Bo linia pomiędzy,
Dobrem a złem,
Jest gruba niczym splot,
Z sieci pająka utkanej w lot.
Klawisze pianina są czarne i białe, dwukolorowe,
Ale brzmią one jak milion kolorów w twej głowie.

Czy powinniśmy karać podług winy?
Czy może odegnać od siebie te drwiny?
Powinniśmy być?
Powinniśmy nie żyć?

Zapamiętaj na zawsze broń i wspomnienie przeszłości.

I na wszelki wypadek: Bez zgody autora żadna część tej publikacji nie możne być reprodukowana lub przekazywana w żadnej formie i żadnymi środkami elektronicznymi, mechanicznymi czy w inny sposób.