Może panowie trochę się przeniosą do innego tematu, jeśli chcą podyskutować o silnikach Unreala i pochodnych?

Oleg już nie raz się wypowiadał, na temat możliwości modowania nowego silnika. Mówił nawet, że będzie można samemu kodować pojazdy, działa itp. do obsługi przez gracza. Może teraz daje to nieco światła, dlaczego rozbudowywuje tą grę na wszystkie fronty. Tworzy silnik, który będzie bardziej uniwersalny niż tylko do symulatorów lotu, co poszerza gamę ewentualnych chętnych na zakup silnika. Symulator czołgów, pociągów, listonoszy i gołębi pocztowych. Kto wie, może nawet następny MMO powstanie na tym silniku, z naprawdę olbrzymią mapą...
Co do symulowania cieczy, to SoW również ma to robić, i nie chodzi mi wcale u uberwodę. Mają być przecież prądy powietrzne, turbulencje itp. Pokazywali coś tam na początku prac, ile z tego zostało nie mam pojęcia, ale nie porównywałbym jakiegokolwiek FPS z symulacją. Nawet jeśli fizyka zawarta wydaje się zaawansowana, to z reguły jest to przemieszczanie obiektów. Obiekty te z reguły nie mają masy, lub też nie zachowują się jakby miały realną masę, nie ma oporów toczenia czy oporów powietrza. Wszystko jest "udawane", aby wyglądało realistycznie. Model zniszczeń potwora, też z reguły wygląda mizernie, przy kilkunastu/kilkudziesięciu elementach możliwych do odstrzelenia/popsucia w simie. Nie mówię już, o ilości pocisków do obliczenia. Taki FW190 strzelający ze wszystkiego: 4x20+2x7mm, w sumie 6 luf po około 700pocisków na minutę każda. Coś około 70 pocisków na sekundę do sprawdzenia, a to tylko jeden samolot... Tak mnie też przyszło właśnie do głowy. Ktoś się orientuje może z jaką częstotliwością trzeba odświeżyć model lotu, aby wszystko wydawało się dla odbiorcy płynne? Wystarczy 30Hz czy może potrzeba 60Hz?
Też się już nie jaram SoW, ciekawym jestem co z tego wyjdzie, ale nie spekuluje na sucho jaki to będzie kit/hit na podstawie screenów. Szczerze mówiąc dwie rzeczy, które mnie interesują graficznie w tej grze i których jeszcze tak "na dobre" nie widziałem to chmury i dym nad polem bitwy lub po bombardowaniu. Realistycznie wyglądające miasto ze snującym się dymem po bombardowaniu, to jest to co mi rozmiękczy kolana. (Nie chcę fizyki dymu, tylko żeby wyglądał "realistycznie", bo to dwie różne sprawy

)