Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 233044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Storm of War: Battle of Britain -screeny
« Odpowiedź #840 dnia: Grudnia 10, 2010, 00:01:31 »
Co by o naszym słoneczku nie powiedzieć ... to na biznesie to on sie raczej zna.
Nie zna się na paru istotnych dla symulatora rzeczach (takie pierdoły jak parametry techniczne itp) - ale zarabiać kasę to Olo umie.
Dlatego sądzę, ze będzie to tak jak z RoF. Masz kasę - polatasz na E4. Nie masz ? Sorki - ciągniesz na E3.
Może bedzie dorzucał podstawy w kolejnych odsłonach serii (bo takie napewno się pojawią -tego jestem raczej pewny - o ile BoB okaże się sukcesem oczywiście). Boję się tylko, aby gracze nie musieli płacić za wersję z dodatkowym zbioronikiem paliwa albo bombrackiem :-P
Możliwości zarabiania pieniędzy są praktycznie nieograniczone. Nowe samoloty, nowe mapy, nowe scenariusze, malowania, odmiany silników, może nawet jakiś karnet miesieczny na server ... :-D
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #841 dnia: Grudnia 10, 2010, 01:37:22 »
A potem się dziwią że piractwo kwitnie.... I co ciekawe wydawcy softu / muzyki zawsze płakali że wysokie ceny są pochodną tego zjawiska...
Tylko  że skuteczna walka z nim wcale nie powoduje cenowych obniżek  :005:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #842 dnia: Grudnia 10, 2010, 07:18:06 »
A potem się dziwią że piractwo kwitnie.... I co ciekawe wydawcy softu / muzyki zawsze płakali że wysokie ceny są pochodną tego zjawiska...
Tylko  że skuteczna walka z nim wcale nie powoduje cenowych obniżek  :005:

Co ma piernik do wiatraka?
Popatrz na RoF, jak piractwo kwitnie.  :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #843 dnia: Grudnia 10, 2010, 09:58:48 »
Dokładnie. Dopóki zostanie zachowany odpowiedni umiar z cenami za samoloty, to rozwiązanie sprawy tak, jak z RoF uważam za doskonałe. Gra się szybko nie nudzi, każda nowo zakupiona maszyna dodaje smaczku, samoloty są na wysokim poziomie i nie żal wydanych na nie $. Dla kontrastu podam przykład iRacing - podobnie, jak w RoF mamy możliwość kupowania samochodów, którymi mamy ochotę się pościgać (w cenach niestety sporo wyższych, niż samoloty w RoF), ale oprócz tego słono płacimy również za tory i niestety również abonament (99$ za rok), żeby w ogóle móc się ścigać (trenować offline też, bo nieopłacona aplikacja w ogóle się nam nie uruchomi). Pomimo, że sam sim jest na bardzo wysokim poziomie, to dla wielu osób w Polsce takie ceny stanową zaporę nie do przebicia. Miejmy nadzieję, że Olo w kwestii BoBa weźmie przykład raczej z RoFa, niż z sąsiedniego podwórka.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #844 dnia: Grudnia 10, 2010, 12:41:09 »
Może będzie możliwe kupować samoloty i dodatki second hand, na allegro... :)

A na serio - to nadal nie wiadomo na jakich zasadach gra będzie sprzedawana? Wydawało mi się, że na zasadzie serii Il2: gra wstępna SOW: BOB ma wszystko do BOB'a, na tymże enginie wychodzą co pewien czas nowe gry SOW z różnych innych "bitew", w międzyczasie patch'e do kupionych wersji... Choć no cóż - wersja a la ROF też jest akceptowalna, choć myślę, że wprowadza to chaos na serwerach online... (mylę się?)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #845 dnia: Grudnia 10, 2010, 12:56:22 »
Kupowanie samolotów jak to mam miejsce w RoF jest ok o ile nie trzeba płaciś za 150 wersji jednej maszyny. Można sobie wyobrazić, że płacę za 109 E, F i G lub 190 A4, A5, ale jakoś nie widzę tego by płacić za odmianę E7B, E7Z itp, ekstra za wersję trop. Zakładając, że SoW pozwoli na robienie frontów drugi przypadek praktycznie uniemożliwi latanie na nich bo nikt nie będzie kupował 15 podwersji.
W sumie jednak nie jest wiadomo, czy Oleg wsadzi do gry aż tyle maszyn co w iłku.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #846 dnia: Grudnia 10, 2010, 13:59:25 »
W RoF bałaganu na serwerach nie ma żadnego, właśnie przez scentralizowany system dystrybucji patchy (wszyscy mają aktualną wersję gry i nie muszą tego pilnować, szukać i ręcznie instalować patchy). Wszyscy mają też dostępne wszystkie samoloty, nie mogą tylko latać tymi, których nie kupili, ale mogą przeciwko nim walczyć, więc nie ma problemu, że ktoś nie poleci, bo przeciwnik ma np Alba DIII, którego on nie posiada. Na większości serwerów stoją misje, w których dostępny jest na ogół przynajmniej jeden samolot z defaultu, więc każdy może sobie polatać (inna sprawa, że walka Albem DV przeciwko np SE 5a jest dość kłopotliwa, no ale cóż, IMHO warto w tę grę odrobinę zainwestować (zwłaszcza, że 3$ za samolot po promocji, to tyle co dwa piwa w knajpie).

Co do różnych wersji, to w RoF mamy osobno Fokkera DVII i DVIIF a także Albatrosy DII, DIII i DV ale różnice między tymi samolotami są na tyle zauważalne, że jakoś nie czuję się oszukany z tego powodu, że za DVIIF i DIII musiałem zapłacić ekstra (DII jeszcze nie mam a DV i DVII są w defaulcie).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #847 dnia: Grudnia 10, 2010, 15:20:06 »
Target SoW BoBa jest co najmniej kilkunastokrotnie większy niż RoFa. Marketingowo podchodząc jest więc więcej do zarobienia. Ale nie oznacza to że samoloty będą dużo tańsze niż w RoFie. Będą zapewne droższe. Pomysł Sorbifera o sprzedawaniu samolotów w paczkach pod konkretne kampanie na pierwszy rzut oka jest trafiony, ale na sowieckim froncie (jest chyba pewne że Oleg nie ograniczy sie do BoB) i po stronie niemieckiej i sowieckiej wymiana samolotów była dużo bardziej rozciągnięta w czasie i np. Iszak w 43 nie dziwił na niebie. Mam Iszaka np z kampanii kurskiej to i mam do Barbarossy, może więc to nie pasować finansowo Olegowi. Jeżeli SoW miałby objąć teatry działań i lata wojny jak w FB, to liczba najważniejszych samolotów jakie powinny się znaleźć spokojnie dobije do setki (dzis mamy ich, tak na oko z 250) pomnóżmy to razy 2.99 (bardziej bym przyjął jednak że to będzie 4.99-6.99) i da nam to sumę co najmniej kilku innych gier jakie mam w domu. Mozna sobie np. odpuścić spokojnie z połowę samolotów i nie latać np. w ogóle na Pacyfiku ale trza mieć silna wolę  :118: albo nie mieć pieniędzy. Fakt iż wydanie tylu samolotów będzie trwało kilka lat, ale i tak sumy do wydanie na ten sim robią sie zawrotne. Podsumowując kasa nie będzie bolała jeżeli będzie to sim co najmniej klasy Rofa jak napisał vowthyn i tym na razie żyjmy.

btw. mam nadzieję że Oleg skorzysta z usług, albo conajmniej z doświadczenia Fojtaska i zrobi porządne serwery do latania.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2010, 15:27:01 wysłana przez rutkov »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #848 dnia: Grudnia 10, 2010, 15:25:07 »
Rozsądne pieniądze też byłbym gotów zapłacić za dobrze zrobione nowe maszynki ale...

Teoretycznie może zaistnieć sytuacja, w której twórcy gry, żeby podreperować budżet albo wycisnąć temat do ostatniej przysłowiowej złotówki, tak bardzo zróżnicują samoloty, że ten który kupi nowe będzie miał zdecydowaną przewagę nad tym który ma tylko podstawowe samoloty. I koniec końców będziemy zmuszeni kupować nowe za nie wiadomo ile pieniędzy.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #849 dnia: Grudnia 10, 2010, 16:25:59 »
W RoF bałaganu na serwerach nie ma żadnego, właśnie przez scentralizowany system dystrybucji patchy (wszyscy mają aktualną wersję gry i nie muszą tego pilnować, szukać i ręcznie instalować patchy). Wszyscy mają też dostępne wszystkie samoloty, nie mogą tylko latać tymi, których nie kupili, ale mogą przeciwko nim walczyć, więc nie ma problemu, że ktoś nie poleci, bo przeciwnik ma np Alba DIII, którego on nie posiada. Na większości serwerów stoją misje, w których dostępny jest na ogół przynajmniej jeden samolot z defaultu, więc każdy może sobie polatać (inna sprawa, że walka Albem DV przeciwko np SE 5a jest dość kłopotliwa, no ale cóż, IMHO warto w tę grę odrobinę zainwestować (zwłaszcza, że 3$ za samolot po promocji, to tyle co dwa piwa w knajpie).

Widzisz, nie wiemy jak to bedzie wyglądało w SoW. Opierając się na doświadczeniach z iłka rozwiązanie RoF'a jest nie do zaakceptowania z prostego powodu. Mając misję 8x8 gdzie do raportu potrzeba sześciu ludzi z każdej strony - jak mi z misji wyjdzie 3 ludzi, bo akurat nie mają zakupionego tego konkretnego samolotu - to wracamy do briefingu i tak w koło macieju ...
To już nie jest nawet gdybologia - to jest najzwyklejsze zgadywanie.
Ale zapytam inaczej.
Czy w RoF istnieje chociaż namiastka zorganizowanej kampanii online ?
Czy latamy tylko dogi i pojedyńcze misje typu coop ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #850 dnia: Grudnia 10, 2010, 20:24:49 »
My tu gadu gadu a tu nowe video

http://fooblog.mexxoft.com/category/computerspiele/storm-of-war-computerspiele/

I nawet prośba o sugestie ze strony potencjalnych graczy.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #851 dnia: Grudnia 10, 2010, 20:34:28 »
Ale panowie, to nie możliwe, żeby zasady sprzedaży nie były już określone! Nikt nie czytał jakiś informacji, przecieków, gdziekolwiek? My tu dywagujemy, a release zbliża się - od lat, wiem ;) - wielkimi krokami i takie rzeczy już *dawno* musiały być ustalone...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #852 dnia: Grudnia 10, 2010, 22:05:31 »
Olo ma problem :D za zółto mu. O to się nas pyta, jak nie będzie sie nam podobał FM, belka w foce albo tracery, to nam machnie kartką z tabelkami testowymi jakiegoś ichniego CAGI. Be sure. Piszmy że chcemy red sprawdzimy resposynwność Ola na potrzeby klientów :)

aha. dodam po raz kolejny że dźwięk to totalna kicha, spit brzmi jak moja 110tka z FB.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #853 dnia: Grudnia 10, 2010, 23:17:14 »
Dźwięk jest właściwie taki sam jak w Iłku... albo nawet gorszy o.O...
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #854 dnia: Grudnia 10, 2010, 23:27:24 »
Napisali że dźwięk jest na razie zastępczy, można mieć tylko nadzieję że ostateczny będzie jednak lepszej jakości...