Autor Wątek: Nasze zdjęcia o tematyce lotniczej...  (Przeczytany 43245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
Odp: Nasze zdjęcia o tematyce lotniczej...
« Odpowiedź #165 dnia: Czerwca 01, 2008, 20:51:19 »
Na dniu otwartym 8 bazy lotniczej w Krakowie zrobiłem kilka zdjęć, ale nie pokazałem tych zdjęć które robione były z daleka i zdjęć samolotów startujących i lądujących, ponieważ sprzęt mi nie pozwalał na ich zrobienie. Mogę powiedzieć, że po za tym co na zdjęciach był mi-24 i kilka pasażerów miało ładne starty i lądowania. Na wystawie statycznej stały pojazdy straży pożarnej, pojazdy do odladzania nawierzchni itp. A ponadto broń i stanowisko strzeleckie(jedynym minusem było to że nie było pocisków tylko kamerka) Byli tez tacy maniacy którzy z krótkofalówkami stali i czekali jak ktoś zgłosi "request taxi"  :020:
Oto fotki:

« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2008, 20:59:43 wysłana przez Sidewinder »

« Odpowiedź #166 dnia: Czerwca 01, 2008, 20:58:59 »

Chyba mój ulubiony dwupłat

« Odpowiedź #167 dnia: Czerwca 23, 2008, 00:18:03 »
Może lotnicze , może nie . Dopiero uczę się fotografowania . Fotki wyszły jako tako .

Offline Egon

• *
  • Szanowne GG: 5415434
« Odpowiedź #168 dnia: Czerwca 23, 2008, 00:26:49 »
Kujawiak, zdjęcia bardzo ładne, ale popracuj trochę nad horyzontem. Jest strasznie krzywy, ale to jest do wypracowania. Bardzo ładne zdjęcia. A i mogły by być tak tyć mniejsze (nawet nie tyć ;) )

PS.
Zainwestuj w statyw.  :118:

Pozdrawiam
Egon
"Myśliwiec - Na ziemi człowiek normalny jak każdy inny - w powietrzu staje się szaleńcem szybkości, człowiekiem-błyskawicą" Arkady Fiedler "Dywizjon 303"

dac

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Czerwca 30, 2008, 15:09:08 »
Może część nie lotnicza, ale...

Zaczynają sie przygotowania do lotu... Grzanie silników na gresie... :118:

OPLka też gotowa... :021:

Leci Turczyn załatwić ostateczne rozwiązanie kwestii inwazji tureckiej na Kraków...

Chodźcie laseczki w krzaki za pilotem... :002:

Ja... Ale te Krakusy mają obciachowe firanki w oknach... :002:

Ale cycki na widowni niczego sobie... :002:

Najpierw pokażę Wam brzuszek...

... a potem jak się siada po kielonku... :002: (Strzelane serią - najlepsze lądowanie - gościem majtało jak Gołotą po ringu...)

Było też coś dla miłośników wylewającego się z gaci bekonu owiniętego w firankę... :118:

I wreszcie coś latające zgodnie ze szkołą gwałtu dokonanego przez G'n'Ł na Hot Shot's style(TM)...

Terroryści z jednej i drugiej strony też byli... Obyło się bez zamachów... W zasadzie. Bo w inscenizowanej walce wygrały farmery a nie jedyne słuszne chłopaki z nocnikami na głowach... A to jak powszechnie wiadomo zamach na prawdę historyczną (TM)... :118:

A na koniec zagrano mi na nosie...

... puszczono oczko...

... i zaprezentowano piękny dołeczek na plecach jaki to każda fajna laska posiadać powinna. :002:

A teraz optymistyczno-patriotyczno-smutnym akcentem skończmy tą żenującą relację pseudo fotograficzną z małopolskiej bidy z nyndzą...

Generalnie - Erste Klasse w pokazie i na pożegnanie Szwabisko na pomiocie radzieckiej/rosyjskiej myśli technicznej (zapewne "pożyczonej" z biura kontrakcyjnego na zachodzie  :118: )... Drugie miejsce nasze Iskry (głównie za hałas, bo widziałem ich już nie raz), trzecie Turczyn udający akrobatę - reszta niewarta uwagi.

Disklajmer:
Wszelakich urażonych przepraszam... Wszelakie opinie wyrażone w tym poście są tylko i wyłącznie moje. Z ołowiem w kolanie żyć potrafię  :002:

BTW...
Mazak, Ty jeszcze grasz w to wielkie dzieło GameForge? :002:
« Ostatnia zmiana: Czerwca 30, 2008, 15:19:09 wysłana przez dac »

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpnia 15, 2008, 18:13:44 »
Poniżej link do paru fotek , które udało mi się zrobić. Serdecznie przepraszam za jakość, ale albo sprzęt mi coś za szwankował albo ja ( raczej to drugie bo przygotowałem się niestety gorzej niż na Góraszce ). Obiecuję, że następnym razem razem dam z siebie więcej :D
Przy okazji serdecznie dziękuję za umożliwienie zrobienia paru fotek.

http://picasaweb.google.pl/Redspider01/Samoloty?authkey=66IJ2WSTOSU
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpnia 15, 2008, 18:54:21 »
Czyżby dzisiejsza defilada? :D
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpnia 15, 2008, 18:56:40 »
 :002:
NA PLASTERKI !!!

Siara

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpnia 15, 2008, 20:59:50 »
Pare nowszych fotek z mojej kolekcji:

Wybralem te ciekawsze. :004:

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #174 dnia: Sierpnia 23, 2008, 10:53:11 »
NA PLASTERKI !!!

You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: Sierpnia 29, 2008, 13:53:06 »
http://www.patricksaviation.com/in/12215?i=wLk

Na razie jedno, zrobione na pokazach w Kecskemet.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #177 dnia: Września 05, 2008, 23:56:25 »
Stosunkowo mierny ze mnie fotograf, ale mimo to w końcu zebrałem się w sobie i zdecydowałem się pochwalić moimi pierwszymi zdjęciami tematycznymi. No... "pochwalić" to może złe słowo, bo jakość większości fotek pozostawia sporo do życzenia.

Jako że moja rodzinna miejscowość jest usytuowana nieopodal pozorowanego miasteczka (obiekt specjalnego przeznaczenia - do trenowania walk w terenie zurbanizowanym) na poligonie wojskowym w Wędrzynie, z okien mojego domu zaś mam ładny widok na skraj poligonu, to co jakiś czas mam niewątpliwą przyjemność pooglądać sobie kilka latadeł. Wczoraj i dziś ponownie nadarzyła się taka okazja.

Warto dodać iż wszystkie zdjęcia wykonałem stojąc sobie na balkonie, praktycznie nie ruszając się nigdzie z domu :D

Wczoraj wieczorem (4.09) udało mi się uchwycić w obiektywie W-3 Sokoła, krążącego w oddali:

Dzisiejszego popołudnia zaś miałem nieco ciekawsze widoki. Pierwszym zaobserwowanym statkiem powietrznym był Mi-24W (nr boczny 729):

Niestety przegapiłem moment jak leciał prosto na mnie, przelatując następnie nad moim balkonem :( W dalszej kolejności był Mi-17, krążący w oddali, zapewne przymierzając się do kolejnego podejścia nad miasteczko i kolejnej próby wysadzenia desantu:

Ponownie zza linii drzew wyłonił się Mi-24W...

... wykonując krąg i odlatując ponownie w dal:

Kilkanaście minut później na krótką chwilę ukazał się Mi-2.

Po wykonaniu tego zdjęcia w zasadzie spakowałem sprzęt i zamknąłem drzwi od balkonu... ale kilka minut później znowu dał się słyszeć charakterystyczny ryk turbiny silnika turbowałowego Isotowa. Zdjęcie przelatującego nad moim balkonem rydwanu udało mi się wykonać dosłownie w ostatniej chwili:

Po  tym przelocie maszyna wykonała krąg i oddaliła się.

Na krótką chwilę pojawił się również Sokół:

Po czym, po kilku minutach znowu wyłonił się rydwan...

...którego pilot następnie wypuścił podwozie i posadził go na polu kilkaset metrów dalej:

Niestety nie udało mi się uchwycić momentu w którym z maszyny wybiegło kilku ludków ;) zapewne żołnierzy Kawalerii Powietrznej. Po oderwaniu się od ziemi wykonał jeszcze jeden przelot:

Jeszcze raz rydwan został posadzony:

Na drugim zdjęciu widać na dachu jakiejś budowy innych gapiów ;) Dopiero jak maszyna znowu została poderwana, okazało się że to inny "Hind": Mi-24W o nr bocznym 741:

Jeszcze jedno przyziemienie na polu, tym razem w końcu udało mi się złapać desantowców :P

Po czym start i wykonanie kręgu:

I jeszcze jedno lądowanie:

Jak będę miał okazję coś pooglądać i akurat będę miał przy sobie aparat, to postaram się co jakiś czas "strzelić" taki malutki fotoreportaż ;)

Mam przy tym cichą nadzieję że może moje skromne umiejętności fotograficzne również nieco podskoczą, co w połączeniu z lepszą pogodą oraz dobrymi chęciami na małą przechadzkę w pobliże poligonu (zamiast "sępienia" z balkonu :P) bądź alternatywnie przejażdzkę moim pomarańczowym żukiem :118: (KuschTM) da kolejne i być może nieco lepsze fotki od dzisiejszych.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #178 dnia: Września 08, 2008, 00:02:06 »
Nie moje ale jak zobaczyłem to zamarłem:

http://i.pbase.com/o2/45/717245/1/97944831.CIXVIgXr.m8725.jpg

http://i.pbase.com/o2/45/717245/1/97944832.4dJxRWgx.m8740.jpg

Towarzyszu Leonie nie gniewajcie się. Pozwoliłem sobie przeedytować. Mazak
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2008, 11:56:50 wysłana przez KosiMazaki »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #179 dnia: Września 08, 2008, 10:40:15 »
Nie wiem dlaczego ale wklejone zdjęcia widzę w dwóch postach powyżej - moim i Redspidera.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...