Autor Wątek: Strategie Paradox Interactive  (Przeczytany 10578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek1988

• Gość
Strategie Paradox Interactive
« dnia: Sierpnia 22, 2006, 18:20:57 »
Tak jak obiecałem ;): Czy ktoś z Was ma może kontakt z grami Paradox Interactive, np. Hearts of Iron 2 Doomsday, Victoria, czy nawet Europa Universallis II. Chcę usłyszeć opinię kogoś, kto grał w pełną wersję,szczególnie tego pierwszego tytułu.

Niedawno pobawiłem się w demo HoI 2 Doomsday, byłem zdziwiony, że wygląda ono jak pełna wersja. W zasadzie to była pełna wersja ( :003:), tylko z trzygodzinnym ograniczeniem. Wiecie, pograłbym sobie więcej, no ale to pięc dych ;).

W zasadzie już dawno zwróciłem uwagę na te tytuły, ale nie mogłem się do nich przekonać z powodu braku sensownego dema (HoI 2 miało demo, w które zresztą pograłem znowu przez kilka ostatnich dni, ale to tylko walka w Ardenach na przełomie lat 1944/1945). Generalnie chodzi mi o to, czy na dłuższą metę też sprawdzają się dobrze, czy początkowy szok spowodowany ogromem możliwości szybko przechodzi.

Pozdrawiam,
Tomek

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Strategie Paradox Interactive
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2006, 19:24:29 »
Kolego Tomku gry tej firmy to w większości ekstraklasa Światowa, zwłaszcza HoI2. Ta firma to jeśli chodzi o strategie to dzisiejszy Sid Meier w tym gatunku. Mało co się może z nimi równać. Ja grałem praktycznie we wszystko co Paradox wydaje w startegiach i nigdy się zbytnio nie zawiodłem, choć czasami miała niezłe bugi. Choć dziś już mnie nie bawi podbijanie Liberią Świata w HoI bo komputer jest już dla mnie jest zbyt schematyczny ;) a na grę online nie mam czasu :(. Jak ktoś lubi strategie to Paradox powinien stać się jego wyborem :). Jeżeli chodzi o ogarnięcie całości zagadnień gry, to nie jest źle, kilka, kilkanaście godzin grania i łapniesz. Są zresztą super poradniki w necie. Brać tę grę bez zastanowienia!
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

dufay

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2016, 22:16:47 »
Przy okazji 10 lecia tego wątku ;D warto wspomnieć, że Hearts of Iron IV niedawno osiągnął status bety. Gra zapowiada się znakomicie. Paradox rozbudował swój skład testerski, dzięki czemu gra ma być grywalna już w dniu premiery. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=aEUssXywjno

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2016, 09:17:27 »
Czekam na to z niecierpliwością... a ze stajni Paradoxu o ile pamiętam to pochodzi także Cities Skylines czyli kalka Sim City bijąca pierwowzór pod każdym względem.
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2016, 15:21:56 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2016, 13:59:46 »
No to i ja się dopisuję w kolejkę ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 11, 2016, 20:25:19 »
Małe sprostowanie. Cities Skylines zrobili Finowie firma Colossal Order a Paradox jest wydawcą. Aż dziwne że Finy ze Szwedami się dogadali  ;)
Zresztą gry i zabawy to szwedzka specjalność... ;)  https://www.youtube.com/watch?v=pw3e64sosEg
« Ostatnia zmiana: Lutego 11, 2016, 20:45:29 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2016, 08:09:50 »
No i warto jeszcze wspomnieć o nadchodzącej strategii IIIIIIIIIN SPACE!!! - czyli o Stellaris. Moim zdaniem będzie to pozycja obowiązkowa.

[edit] Swoją drogą: Dufay - platynowa łopata Ci się należy :)

dufay

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2016, 08:50:55 »
Premiery:

Stellaris: 9 maj
HoI4: 6 czerwiec (D-Day)

8)

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2016, 14:26:23 »
Premiera Stellaris dziś o 18:00 czasu polskiego. Grę można już kupić w CDP i innych sklepach.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2016, 16:33:20 »
Ciekaw jestem tego Stellaris. Taki troche nietypowy pomysl bo to taki RTS sf  ekonomia i odkrywaniem swiatow ale w nieco szerszym wszechswiecie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 10, 2016, 00:12:14 »
Najnowsze gry Paradoxu są adresowane do szerszego grona odbiorców, oczywiście kosztem złożoności (patrz HoI IV). Dlatego Stellaris na pewno będzie przystępny.
Prawdziwie hardcorowe i realistyczne strategie są teraz domeną Matrix Games. Zdaje się, że mają nawet jakiś odpowiednik Stellaris, ale brak reklamy na taką skalę jak u Paradox zrobił swoje.
Ale jeśli jest ktoś chętny na HoI 3 to chętnie zagram, bo komputer jest za bardzo obliczalny. Zmienić losy II wojny;>

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2016, 07:32:55 »
Wczoraj pograłem 6 godzin i powiem tak:

Jest to nieco prostsze niż np EU4 w obecnym stanie (z milionem DLC), aczkolwiek nadal jest pewne poczucie głębi, charakterystyczne dla gier Paradoxu. RTSem bym tego nie nazwał. To jest prawdziwa, trzydaniowa strategia. To, że tury zmieniają się automatycznie nie oznacza że musimy micrować bitwy flot itp. Czasu na decyzję zazwyczaj jest dużo i liczy się intelekt a nie szybkość klikania. Mi się podoba.

Jedyna rzecz, która mnie nieco martwi to typowy "Paradoxowy" zapach DLC unoszący się nad grą. Widać, ze część rzeczy teraz to tylko place-holdery które czekają na zastrzyk contentu, za drobne 19.99 EUR. Aczkolwiek rozumiem tą politykę. Tworzenie skomplikowanych gier nie jest chyba najbardziej opłacalnym biznesem. W końcu komu ja to piszę? Jesteśmy na forum o symulatorach....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 13, 2016, 18:02:22 »
Jeszcze ciepła recenzja Stellaris: http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=11222 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
Strategie Paradox Interactive
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 13, 2016, 22:04:14 »
Mam i  nie zawacham sie w to zagrac po powrocie z pracy. Mam nadzieje ze nie okaze sie takim crapem jak nowy Master of Orion ( tak, tak, wiem ze to beta).

Sent from my iPhone using Tapatalk
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11

Offline rafgath

• *
  • Lok'tar Ogar
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 17, 2016, 12:19:49 »
Jak dla mnie must have dla kazdego fana gier strategicznych. Gram od piatku i poprostu oderwac sie nie moge. Ta gra bije na glowe cala reszte gier 4X I nie tylko. Paradox Rulez.
Tak w skrocie plusy i minusy

+ BRAK TUR!!! (a i tak jest wystarczajaco duzo czasu na podejmowanie decyzji)
+ ogromny wszechswiat
+ swietnie rozwiazana dyplomacja (tworzenie wlasnych federacji)
+ przejrzysty interfejs I mapa
+ tworzenie sektorow ktorymi zarzadza komputer (przez co caly czas panujemy nad tym co sie dzieje na mapie)
+ losowe zdarzenia I eksporacja kosmosu (mozliwosc obserwowania lub wchodzenie w interakcje z prymitywnymi cywilizacjami)
+ WCIAGA JAK BAGNO

- brak opcji szpiegowskich (beda dlc jak nic)
- brak szlakow handlowych (j.w.)
- malo wyraziste obce rasy, ale moze to jest kwestia przyzwyczajenia

Nie wymienialem w minusach ani AI na ktora narzeka wiekszosc graczy ze niby pasywne ani tego ze w srodkowej fazie malo sie dzieje jako ze nie odczulem tych problemow. Zawsze bylo co robic a AI zachowuje sie calkie racjonalnie.

Gra wymiata I jesli ktos zastanawia sie jaka gre w tym miesiacu kupic to juz dluzej sie nie musi ;) Wiesiek, Doom i Overwatch moga poczekac.
System: Intel Core I-7 7700K CPU @ 4.8GHz, Corsair H100i v2, EVGA Z270 FTW-K, Kingston HyperX Fury Black 16GB PC 21300, EVGA GeForce GTX 1080 FTW GAMING ACX 3.0 , Windows 10 64 bit

Prepar 3D v4 / X-Plane 11