Autor Wątek: Open Falcon  (Przeczytany 27565 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iche

• Gość
Open Falcon
« dnia: Sierpnia 23, 2006, 18:27:04 »
Wyciekła jakaś beta dzisiaj, co już wiadomo z innego wątku. Uważam, że sprawa jest na tyle poważna, że zasługuje na osobną dyskusję.

Z nielicznych dyskusji na zagranicznych forach wynika, że to spory skok jakościowy i merytoryczny. Instalacja na gołym Falconie 4.0, żadnego "dance". Jak prawie każdy mod, nielegalny i zabroniony przez LP, więc raczej radzę szukać na własną rękę. Może na Torrencie :004:.

Mam nadzieje, że mój komp wyrobi i za jakis czas podzielę się wrażeniami.  :003:

BigMac

• Gość
Odp: Open Falcon
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 23, 2006, 19:13:44 »
Nie dzisiaj, parę dni temu. Generalnie to sporo sie teraz krwi napsuło devom z tej grupy. ZTCW, grupa Open Falcon przestała istnieć przez ten wybryk, sporo ludzi ogłosiło swoje odejście od community i Falcona w ogóle. Nie dziwię się im, jakiemuś betatesterowi się zachciało działać na własną rękę a ludzie mogą za to iść siedzieć lub płacić kosmiczne grzywny (jeśli LP potraktuje to jako naruszenie praw autorskich i skończy się w sądzie).

A sam leak jest, z tego co piszą ci, co go próbowali, niestabilny. Lubi się sypać.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2006, 21:34:16 »
Będę egoistyczny ale tak naprawde cieszę się że tak się stało. Podejżewam że Open Falcon nigdy niezostałby upubliczniony. L.P idzie jak najbardziej w komercje i nieodpuszczą sądzenia się o prawa autorskie. O.F wydaje się wg.opini które przeczytałem najlepszą jak dotąd wersją falcona, I JA GO CHCE ! :021: A tak wogóle troche dziwi mnie zachowanie moderatorów na Frugalu, rozumiem że zabronione jest podawanie linków skąd można sciągnąć OF ale żeby zabronione było wogóle pisać o tym ?!

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2006, 23:06:25 »
Czytałeś te tematy o OF, które były przed zakazem? Flame-war się robił pełną gębą za każdym razem, osobiste wycieczki i jakieś dziwne zarzuty wobec multivipers  :008: Ja się nie dziwię modom, szczerze mówiąc. Zwłaszcza, że w zasadzie to jest nielegalne i mocno kontrowersyjne (mocniej niż u nas, bo tam przecież siedzą choćby developerzy OF).

Zresztą tak naprawdę niewiele dobrego wynikło z tego przecieku. W tej becie na pewno będą bugi, a taki rozwój wydarzeń spowodował, że nikt nie będzie już ich nigdy poprawiał, dawał jakichklwiek nadziei na dalszy rozwój exe Falcona (oprócz LP, która się już przecież wycofuje z AF). Tak naprawdę, to na dłuższą metę mogło to poważnie nadwyrężyć rozwój tego sima. Kto wie, czy po zakończeniu definitywnym prac nad Allied Force, LP nie dałoby zielonego światła niezależnym devom? Teraz nawet gdyby, to nie będzie już kompetentnego zespołu, który by się za to zabrał - ludzie mający największy związek z BMS i OF odchodzą zdegustowani i wnerwieni.

"I'm done with Falcon for good. I'll be moving on to something else for sure, but this is the end of the road for me. I'm 37 years old, too old for this shit anymore" - cobracob

Niespecjalnie mi się podoba taki rozwój wypadków, mimo, że dostaliśmy bete z dodatkowymi featuresami.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 23, 2006, 23:16:10 wysłana przez BigMac »

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2006, 23:42:42 »
Ale popatrzcie się jak jest w innych krajach. U nas piractwo kwitnie w najlepsze, a gdzie indziej ?! Na przykładzie Falcona, LP ma prawa do oryg.Falcona z 1998 roku i oficjalnie uważa że FreeFalcon a nawet SP jest nielegalny i co się dzieje, część ludzi niekorzysta z tych modów  :karpik

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2006, 07:43:57 »
No i tak O.F. zajmuje niecałe 450 mega. U mnie instalacja trwała 40 minut a i tak niedokończyłem jej (trza iść do pracy) ale dodano wiele addonów takich jak Hittiles, wiele kokpitów, skinów, wszystko jak narazie wygląda BARDZO zachęcająco i profesjonalnie zrobione. Po powrocie do domku zrobię kilka próbnych lotów i podzielę się wrażeniami. Może nawet kilka screenów ale wtym miejscu pytanie do admina, co można powiedzieć w temacie OF na tym forum a zaco będzie ban ? Może uda się znaleść kogoś kto też ściągnoł i spróbować jak jest ze stabilnością Online.

Iche

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 24, 2006, 09:31:37 »
Stabilność online się przetestuje sama. Mamy tutaj taką tajną organizację od brudnej roboty...

Co do stabiloności ogólnie pojętej, to po 30 min. prób miałem jeden crash, przy ustawianiu cartrige. Tak, tak - teraz możemy wprowadzać dane do komputera pokładowego w oknie kampani.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2006, 09:47:58 »
Śliska sprawa. Żeby pózniej nie było tak jak z screenami z Fighter Ops. Lepiej niech Boba Fett zadecyduje, w końcu ma lepsze spojrzenie na temat.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2006, 11:46:55 »
Myślę, że rozmawiać można, pokazywać zdjęcia wykonane w nim też. Open Falcon nie powstał by zarabiać na nim pieniądze i nie jest chroniony prawnie, więc to nie jest problem. Jedynie lepiej powstrzymać się z udzielaniem linków do ściągnięcia na łamach publicznego forum.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:03:45 »
Właśnie zrobiłem oblot. Niestety czas wymienić kompa, na lotnisku tragedia, ok 5-6 fps w górze troche lepiej, ok 25-30 ale latałem tylko trening i dogfight. Grafika extra, 3D kokpit poprostu powala a dokładniej HUD, eksplozje są bardziej realistyczne, tylko dzwięk działka pokładowego mi niepasi. Może mi się wydaje ale chyba poprawili fizyke lotu, to jeszcze trzeba bedzie sprawdzić. Ze stabilnością niejest najlepiej, wyszedł mi dwa razy na pulpit, będąc w menu. Wieczorkiem jeszcze potestuje.
Aha moj komp to athlon 2600 1 gig ram a karta grafiki to radek 9559GT, więc chyba faktycznie czas na nowy komp :(

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 24, 2006, 15:46:55 »
Tak pokrótce moje wrażenia:

Po obejrzeniu filmików z Open Falcona nie mogłem nie wypróbować czegoś, zwłaszcza, że miał zbliżyć się do LockOna pod wzglęgem ogólnej przyjemności z latania (tzn mojej przyjemności, a ja lubię funkcjonalne kokpity 3D  :002:). Falcona znam odrobinę, na FF3 zrobiłem trening i półtorej kampanii :)

Instalacja: 30 min tyle, że samo się nie zrobi, trzeba siedzieć, i pilnować, czy instalator czegoś od nas nie chce:

Po instalacji OF zajmuje 2,2 GB. W menu przygrywa muzyka znana z FighterFling. Są 2 teatry działań, Korea (jak zwykle w kilku wariacjach i Bałkany) .

Panel 2D bardzo ładny i po staremu, z wyjątkiem przełączników ECM, cośtam kombinowali i chyba nie skończyli.

Ale najważniejszy od teraz jest kokpit 3D  :banan . I tutaj zonk - nie widać przełączników, klikać można, ale nie wiadomo w co. Wydaje mi się, że nic nie popsułem (na filmikach z youtube też ich nie było), więc chyba niestety trzeba będzie to robić na czuja. Ale poza tym pełna funkcjonalność jak w 2D, wszystkie zegary działają, MFD też. Przepustnica i pedały ruchome, drążek też wykonuje minimalne ruchy. HUD wreszcie jest dobrze widoczny.  :020:

Niektóre modele 3D to prawie poziom Lock-Ona. F-16 ma najładniejszy animowany dopalacz, jaki widziałem, chociaż sądząc po screenach MiG-29 IRIS do FS2004 ma lepszy  :004:

Budynki ładnie się palą, czego nie można powiedzieć o pojazdach, które trafione Mav'em po prosu znikają.

Zrzuciłem JSOW'y w misji treningowej i zapaliłem las. 10 FPS na nowym przecież sprzęcie, FSX się chowa.  :karpik

To, co mnie najbardziej wkurzało w starym Falconie, to znikające pojazdy naziemne, co "trochę" utrudniało ich wizualne atakowanie. Nadal po cofnięciu widoku znikają, ale może teraz to nie będzie tak bardzo przeszkadzać, bo w 3D zawsze można zrobić zoom.
Teraz widać:

A teraz nie:

Na szczęście są jeszcze MFD:

Co do nowych "features" to przede wszystkim chyba zupełnie nowe com'y, ILS, i datalink. Na razie nic nie napiszę, bo trochę czasu minie, zanim to obczaję, zresztą są tutaj ludzie, co lepiej się na tym znają, ja tam latam dla grafy  :003:. Według manuala datalink (IDM - Improved Data Modem) ma wyglądać tak:

Podsumowania nie będę pisał, bo co tu pisać. Widać ogrom pracy i duży potencjał który został  (a)zmarnowany / (b)wreszcie ujrzał światło dzienne (niepotrzebne skreślić).  :005:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 24, 2006, 15:59:09 »
A jak woda? co z wodą?!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 24, 2006, 16:11:40 »
Możesz pokazać ten dopalacz z innej perspektywy? Z tyłu dosyć mało widać. Nigdy nie latałem w Falconie, więc porównanie mam tylko z FS9 i Lock On (gdzie latam oczywiście dla grafy :118:)
Ładny, ale nierealistyczny F-15

Mig-29 o którym pisał Some1

I F/A-18 z mocno podrasowanym dopalczem (mix normalnego, MiGa-29 i chyba czegoś jeszcze)

I F-16

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 24, 2006, 16:13:05 »
SKANDAL! (tm) gdzie F16!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 24, 2006, 16:15:21 »
Nie ma SKANDALU (tm), F-16 jest na samym dole :003: