Autor Wątek: Open Falcon  (Przeczytany 27563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Open Falcon
« Odpowiedź #90 dnia: Maja 30, 2007, 11:06:12 »
Ten Fight Club całkiem niezły.... tylko prześwietlony, zbyt jasny i kolory niemrawe. Poprawić to i wyciąć pierwsza połówkę i będzie ok :D

« Odpowiedź #91 dnia: Maja 30, 2007, 14:32:18 »
Mnie się właśnie takie prześwietlone kolory podobają - dodają takiego specyficznego klimatu.
Cały film nie posiada żadnej konkretnej fabuły (a stwarza wrażenie dobrego wideoklipu jakieś kapeli) ale takie właśnie filmy cenię najbardziej. Nigdy mi nie przypadały do gustu kolejne filmy z dłuugą historią i fabułą o bohaterze za sterami jakiegoś super jeta. Całość efektu jest jednak mocno uzależniona od muzyki - w tym wypadku bardzo dobrej. Gdyby wstawić tam np kolejne tandetne techno lub kolejne oklepane metalowe brzmienia to pewnie bym wyłączył po kilku sekundach.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Open Falcon - pomoc dla początkujących =)
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwca 06, 2007, 03:30:19 »
Natomiast myślę sobie, że już jest temat o Open Falcon i chyba niepotrzebnie zaczynałeś nowy. Ale o tym i tak zadecydują Ci co mogą :D
Ja mimo wszystko zdecyduję się kontynuować ten wątek :003: .  Na początek chciałbym wyrazić szczere uznanie dla ludzi, którzy rozwijają OF. Mocno zirytowany ciągnącym się w nieskończoność wypuszczaniem patcha 1.12 do AF, zainstalowałem OF. No i szok. Muszę przyznać, że lata się o wiele przyjemniej niż w produkcie LP (no i kto nie kocha JDAMów? :003:).

Po opanowaniu tajników radia, datalinkowania i takich tam drobnostek odpaliłem kampanię. Dzień pierwszy, Korea, lotnisko usiane samolotami, misja SEAD. Wszystko szło jak po maśle (ach, te robienie uników przed SA2 przy 14FPS :004:)  dopóki nie przyszedł czas na lądowanie. Wszystko było ok, dostałem zgodę od wieży i tu niespodzianka. Na pasie znajdują się już 4 F-16. Mimo wszystko zdecydowałem się wylądować, od wieży w zamian dostałem upomnienie żeby następnym razem zaczekać na zgodę. Eeee, ale o co chodzi?

Druga misja (i drugi problem) - Strike, cel Underground Factory. Poleciałem z defaultowym uzbrojeniem (2xGBU 31 3/B). Dla pewności zdecydowałem się zrzucić obie. Bomby idealnie trafiły w ten wystający kikut (nie wiem jak to inaczej nazwać :002:), zmiatając przy okazji jakieś AAA. Zadowolony z siebie wróciłem do bazy (przy lądowaniu powtórka z poprzedniej misji...). Mój uśmieszek zniknął natychmiast, gdy zobaczyłem debriefing. Misja zakończona klapą, fabryka nawet nie została zadrapana (Ks-19 zniszczony). Nie jestem ekspertem w dziedzinie uzbrojenia, więc może GBU 31 3/B nie nadaje się do tego typu misji?

Trzecie pytanie - czemu ATO praktycznie nie generuje misji OCA? Niestety nie da się samemu dodać lotu :008: Może istnieje jakieś obejście tego problemu?

No i last but not least - jak stwierdzić jaką mam wersję OF? Pokazuje 3.9.1.6, ale z tego co wyczytałem na globalfalcon.org to może oznaczać wersje od 4.3 do 4.4.1.

PS
Przepraszam jeśli jakoś zawile opisałem swoje problemy, ale godzina już późna i zasypiam nad klawiaturą :004:
 Porządek musi być, po to są tematy i ich tytuły.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Open Falcon - pomoc dla początkujących =)
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwca 06, 2007, 08:20:33 »
Ja mimo wszystko zdecyduję się kontynuować ten wątek 003 .=Zielona kropeczka
Są tematy dla początkujących jest temat o OF.

« Odpowiedź #94 dnia: Czerwca 06, 2007, 12:08:09 »
Niniejsze moje odpowiedzi dotyczą pytań osobnika o niku Gerrach, którego problemy zostały zamieszczone w zamkniętym już temacie     Open Falcon - pomoc dla początkujących =) , a które powinien zamieścić tutaj :)

Cytat: Gerrach
Wszystko było ok, dostałem zgodę od wieży i tu niespodzianka. Na pasie znajdują się już 4 F-16. Mimo wszystko zdecydowałem się wylądować, od wieży w zamian dostałem upomnienie żeby następnym razem zaczekać na zgodę. Eeee, ale o co chodzi?
Bardzo ważne jest aby przestrzegać prędkości nakazywanych przez wieżę. Na początku każdej kampanii samolotów jest bardzo dużo w powietrzu i starty oraz lądowania kolejnych maszyn są oddzielone od siebie niemalże kilkoma sekundami. Jeśli będzie leciał za szybko lub za wolno to najzwyczajniej w świecie wpakujesz się w inny flight, który ląduje bądź startuje. Zanim wylądujesz dostajesz komendę od wieży "you're cleared for landindg" albo coś takiego. Jeśli będzie przestrzegał wytycznych prędkości podawanych przez wieżę to zostaniesz poczęstowany taką komendą w momencie wychodzenia na ostatnią prostą do pasa.
Jeśli chcesz nieco zmniejszyć liczbę występujących samolotów w kampanii to wchodzisz w program F4 patch (który instaluje się razem z instalką ofa), następnie w settings general, available aircraft i w obydwu opcjach nadajesz wartości jej minimum.

Druga misja (i drugi problem) - Strike, cel Underground Factory. Poleciałem z defaultowym uzbrojeniem (2xGBU 31 3/B). Dla pewności zdecydowałem się zrzucić obie. Bomby idealnie trafiły w ten wystający kikut (nie wiem jak to inaczej nazwać 002), zmiatając przy okazji jakieś AAA. Zadowolony z siebie wróciłem do bazy (przy lądowaniu powtórka z poprzedniej misji...). Mój uśmieszek zniknął natychmiast, gdy zobaczyłem debriefing. Misja zakończona klapą, fabryka nawet nie została zadrapana (Ks-19 zniszczony). Nie jestem ekspertem w dziedzinie uzbrojenia, więc może GBU 31 3/B nie nadaje się do tego typu misji?
A czy przed lotem wczytałeś do danych nawigacji nowy target waypoint, który powinieneś zaznaczyć na celu ? Defaltowy target waypoint nie zawsze pokrywa się z celem i być może nie trafiłeś to co miałeś trafić  :banan

Trzecie pytanie - czemu ATO praktycznie nie generuje misji OCA? Niestety nie da się samemu dodać lotu 008 Może istnieje jakieś obejście tego problemu?
Generuje, jednak nie w początkowej fazie kampanii gdzie na pierwszą linię ognia idzie obrona przeciwlotnicza. Aby zmusić do utworzenia misji oca musisz w ustawieniach priorytetów kampanii dokonać odpowiednich zmian.

No i last but not least - jak stwierdzić jaką mam wersję OF? Pokazuje 3.9.1.6, ale z tego co wyczytałem na globalfalcon.org to może oznaczać wersje od 4.3 do 4.4.1.
Ja latam na ostatni paczu 441. Nie szukam jaką mam wersję bo po prostu pamiętam jaki pacz wgrywałem ostatnio  :118:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #95 dnia: Czerwca 06, 2007, 12:40:35 »
Bardzo ważne jest aby przestrzegać prędkości nakazywanych przez wieżę.
No faktycznie prędkością, powodowany przyzwyczajeniem z AF, specjalnie się nie przejmowałem.

A czy przed lotem wczytałeś do danych nawigacji nowy target waypoint, który powinieneś zaznaczyć na celu ? Defaltowy target waypoint nie zawsze pokrywa się z celem i być może nie trafiłeś to co miałeś trafić  :banan
Wczytałem, oczywiście (za pomocą DTC). Nawet spragniony ujrzenia ślicznego efektu wybuchu przełączyłem widok na lecące GBU (stąd moje przekonanie w poprzednim poscie, że bomby trafiły "idealnie" :003:).
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwca 07, 2007, 13:14:24 »
Powoli trwaja prace nad polskim skinem do Open Falcona - oto mala probka:

http://rapidshare.com/files/35735595/open_falcon_pl_skin_by_jankes.avi.html

S!  :021:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #97 dnia: Czerwca 07, 2007, 20:11:56 »
Na filmie wygląda bardzo ładnie, mam nadzieję, że prace nad tym malowaniem szybko się skończą.
Jeśli jeszcze w paczu 4.5 zrobią block 52+ w wersji nie izraelskiej (chodzi o uzbrojenie AA, które Izrael ma inne niż nasze) to już będziemy w domu. Jeśli jeszcze do tego będzie można tą maszynką pośmigać w kampanii... ehhh znowu mnie ponosi fantazja.

Ciekawi mnie natomiast jedna kwestia - zbiorniki komforemne w wersji 52+ (izraelskiej) są wmontowane na stałe i nie można ich zdejmować podczas uzbrajania maszyny. Zdaję sobie sprawę z tego iż zbiorniki te są pewnego rodzaju stałym elementem graficznym jednak za taki można by przecież też uznać zbiorniki podwieszane pod skrzydła. Dziwi mnie zatem, że ani w RV ani w OF nie można tych zbiorników zdejmować jak każde uzbrojenie - a tym bardziej w RV gdzie wersją izraelską można latać w kampanii.

mjrfreeman

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwca 08, 2007, 03:47:52 »
kurde mam pytanie co do tej wypowiedzi nie bardzo wiem o co chodzi a mam ten sam problem i nie mozna go nie nazwac nie waznym w dogfighcie choc nie wiem czy wogule [w ogóle] moge tu o tym pisac ALE jakbys mi mogl blizej wytlumaczyc o co chodzi i jak to zrobic i gdzie ? a pozatym sa problemy z glosem w sluchawkach jak se che "ogadac" z wieza kontrolna centralnie jest glucho choc mam OF 4.4.1 :( jakies rady ? uwagi?

Po raz kolejny zwracam Tobie uwagę na temat pisowni!

Twój poprzedni temat  POMOCY z OF !! PROSZE wylądował w WC m.in. z tego powodu http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9010.msg136443.html#new

1. Zdanie rozpoczynamy od wielkiej litery!
2. Używamy znaków interpunkcyjnych czyli kropek i przecinków!
3. Stosujemy polskie litery (masz je w komputerze bo w jednym z postów udało Ci się raz użyć "ą")!
4. Przed wysłaniem posta należy użyć  funkcji "Sprawdź ortografię" lub stosować inne metody: przeglądarka z tą funkcją, słownik ortograficzny.

Ostrzegam po raz ostatni - jeszcze jeden taki post i się definitywnie pożegnamy!

Proponuję dokładnie przeczytać Regulamin Forum http://www.il2forum.pl/index.php/topic,5137.0.html - nie tolerujemy tutaj pisania "po polskiemu"!

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2007, 07:59:31 wysłana przez Razorblade1967 »

mjrfreeman

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwca 08, 2007, 03:49:17 »
Po prostu nie masz ustawionego profilu. Ustaw sobie recznie tak jak chcesz zeby bylo - czyli np. na lewym MFD FCR, na prawym SMS - albo HSD - i zapisz ALT+C+S (teraz nie pamietam bo jestem w pracy). Tez na poczatku nie wiedzialem o co chodzi.

chodzilo mi o ta wypowiedz
Nieprzestrzeganie regulaminu - PISOWNIA !!!

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2007, 07:36:28 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwca 08, 2007, 05:27:56 »
No faktycznie prędkością, powodowany przyzwyczajeniem z AF, specjalnie się nie przejmowałem.
Są pewne postępy. Zacząłem wykonywać ściśle polecenia od wieży (prędkość, pułap, kierunek). Tym razem dostałem już praktycznie nad płytą lotniska "abort approach, contact for resequencing" :005:. Skontaktowałem się ponownie i otrzymałem polecenie "orbit for spacing". Zacząłem krążyć, krążyć, krążyć, krąż... zzzzzz. W końcu się wkurzyłem, zużyłem resztki paliwa i wylądowałem zgłaszając "emergency landing" (pomijam już fakt, że po 2 godzinach planowania, ramp starcie, przedarciu się daleko na tyły wroga i wylądowaniu, OF się najzwyczajniej w świecie wywalił :533:).

Domyślam się, że jest to spowodowane tym, iż OF nie radzi sobie z tak wielką ilością samolotów na raz. Miał ktoś już taki problem? Ewentualnie może któraś baza nie ma takich problemów (stacjonuje w Osan Airbase)? Dodam, że raczej wolałbym nie zmniejszać ilości samolotów uczestniczących w kampanii.

EDIT:
Zapomniałem jeszcze dodać, że sporo samolotów kierowanych przez AI również otrzymywało w końcowej fazie lądowania aborta.

« Odpowiedź #101 dnia: Czerwca 08, 2007, 10:25:54 »
Gerrach...
OF bardzo dobrze sobie rodzi z taką liczbą samolotów jaka została mu przypisana przez twórców. Nawet jeśli zmniejszysz liczbę samolotów na maxa to możesz mi wierzyć, że ich liczba i tak będzie dużo większa niż w AF.
Co do procedury lądowania to może powiem jak ja to robię: zgłaszam "request to land" kiedy tylko odległość do lotniska zejdzie poniżej 30mn. Wieża wydaje mi polecenia a ja się do nich stosuję i wszystko gra. Musisz też pamiętać, że inne samoloty również mogą zgłaszać "emergency landing" dlatego mogło anulować twoje podejście nawet nad płytą lotniska.

pomijam już fakt, że po 2 godzinach planowania, ramp starcie, przedarciu się daleko na tyły wroga i wylądowaniu, OF się najzwyczajniej w świecie wywalił 533
Wyczuwam zmęczenie materiałem oraz irytację...To może nie powinieneś już grać w OFa... ?  :580:

Cytat: mjrfreeman
a pozatym sa problemy z glosem w sluchawkach jak se che "ogadac" z wieza kontrolna centralnie jest glucho choc mam OF 4.4.1 Sad jakies rady ? uwagi?
Proponowałbym ustawić częstotliwość radia dla konkretnej wierzy(wieży), z którą chcesz się połączyć :)

Kolejne błędy w pisowni spowodują wysłanie Szanownego Kolegi na urlop szkoleniowy. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2007, 13:58:21 wysłana przez Kos »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwca 08, 2007, 13:53:06 »
Wyczuwam zmęczenie materiałem oraz irytację...To może nie powinieneś już grać w OFa... ?  :580:
Tak właśnie sobie mówię po każdym crashu, jednak po chwili przypominam sobie uczucie jakie towarzyszyło powrotowi z udanej misji i odpalam kolejną :003:

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwca 09, 2007, 12:08:59 »
Na forum OFa dostaliśmy kolejną próbę refleksów kabiny. Tym razem w jednym z folderów mamy wersję "less transparent" gdzie powinny być bardziej przezroczyste refleksy nie zasłaniające nam całego widoku. Autor wspominał też coś o refleksach 3D.
niestety nie mogę tego sprawdzić i zamieścić screenów gdyż OF mi się zepsuł i na razie nie mam czasu na instalkę tego giganta.
Jeśli ktoś miałby przyjemność testować te refleksy (less transparent) to prosiłbym o jakieś screeny, będę zobowiązany... aczkolwiek nie wiem do czego  :539:

Link do refleksów
1. amerykańskich:   http://www.janhas.net/Files/F-16_Cockpit_Reflection_USAF_by_JanHas.zip
2. holenderskich:     http://www.janhas.net/Files/F-16_Cockpit_Reflection_Dutch_by_JanHas.zip

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwca 10, 2007, 15:32:27 »
Ma ktoś działającego OF-a na Windowsie 2000? Bo mnie już powoli zaczyna coś brac i nie wiem czy to problem systemu czy może hardware-u.