Autor Wątek: Nowy produkt Saiteka (Aviator)  (Przeczytany 25670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kozak

• Gość
Nowy produkt Saiteka (Aviator)
« dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:14:17 »
Witam,

Zajrzałem dziś na strone Saiteka i moim uczom ukazał się nowy (s)twór pomysłowych chłopakow, a zwie się to "Aviator".
Chwała im za to że odstąpili od koncepcji świątecznej choinki (vide : X-45 czy X-52) a skręcili w bardziej "bojowy" design.
Pierwszy rzut:

Jak widać, firma Saitek zupełnie zmieniła kierunek projektowania... chciałbym być optymistą ale wytarczy spojrzeć na ułożenie przepustnicy aby widzieć, że coś im nie wyszło.
Ale od początku : z przodu piękny panel, który ma 8 przełączników (i to czerwone ustrojstwo, podejrzewam że będzie odpowiadało za zmianę trybów pracy) - jednak na ile funkcjonalne będą?
I znów obawy : jeśli ustawimy przełącznik w pozycji T1 (przyjmijmy, że mamy tam przypisany klawisz G) to aby podwozie schować będzie trzeba powrócic do pozycji netrum a później znó do T1 - wygodne? nie sądze.

Przepustnica - ogromny plus za dwie przepustnice, które podobno można zablokować i traktować jako jedną.
Kontrola dwóch silników bądź też przypisanie drugiego suwaka do wychylenia flap, hamulców, skoku śmigła czy czego dusza IŁowca zapragnie.
Ale co z położeniem? Trzymanie ręki non-stop "za" stickiem może być troszkę nie wygodne...

Do pełni szczęścia brakowało nam rzutu z góry - oto i on :)
Parę przycisków, 8-kierunkowy grzybek i 'klapka safety' pod którą znajduję się podświetlany przycisk fire :)
« Ostatnia zmiana: Września 01, 2006, 17:54:02 wysłana przez Sundowner »

Odp: Nowy produkt Saiteka
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:25:49 »
Mnie się nie podoba. Dla kogo coś takiego? Miłośnik Lock On lub Falcona prawdopodobnie kupi x52, x45 jeśli znajdzie, Fightersticka lub Cougara z powodu HOTAS. Entuzjasta maszyn cywilnych będzie odkładał na CH Yoke lub podobny produkt, do tego pedały i przepustnice. "Zwykły" gracz kupi coś z niższej półki, bo wystarczy mu normalny dżojstk.
Nowy produkt Saiteka wygląda na wysoce wyspecjalizowany-mało eye-candy, dwie przepustnice, pstryczki (ten środkowy mi bardziej się kojarzy z obsługą iskrowników), zatem pewnie będzie dosyć drogi (to tylko moje przypuszczenie). Do tego brak podpórki pod rękę i przepustnice w dziwnym miejscu. IMO beznadzieja.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:36:51 »
Dla kogo coś takiego?

Dla kogo? Dla dzieciaków (niekoniecznie z Kansas :P), którym machina marketingowa wmówi, że jest to najbardziej cool/trendy/jazzy joystick jaki mogą kupić żeby sobie pograć np. w nowego BoB od Ola. I sądzę, że to wystarczy i będą schodzić jak ciepłe bułeczki.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:44:22 »
Nie, jak nie ma światełek to nie jest cool/trendy/jazzy/pr0/uber :118:

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:45:56 »
I naprawdę nie będzie tam podpórki pod dłoń? Mam nadzieję, że to wczesny prototyp i po prostu nie przykręcili jeszcze, w przeciwnym wypadku porażka.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:48:19 »
Przepustnice.... no cóż prawda jest taka, że powoli trzeba się przesiadać na HOTAS i nie patrzeć co tam przy joysticku jest  :121: więc IMHO:

Fajnie, że są dwie, można odłączyć i podłączyć do czegoś poza joyem :D Same przełączniki też mi nie przeszkadzają - również z tego powodu, że są przy joy'u, gdzie nie macham ręką, bo prawą mam zawsze i tak zajętą, wiec te przełączniki i tak dało by się do obsługi rzeczy na ziemi, jak rozkładanie skrzydeł, otwieranie kabiny, podnoszenie siedziska, blokowanie tylnego kółka itp. itd. Nic czym mógłbym sobie zaprzątać głowę w trakcie lotu. W swoim Saiteku Cyborg EVO odłączyłem wszystkie przyciski na podstawie, oraz przepustnice i oś skrętną, pociągnąłem kabel z nimi do przepustnicy SV-242 i tam teraz mam 3 z tych przycisków, podłączone do jednego 3 położeniowego przełącznika, który w Locku służy mi jako shift/ctrl i do „safety switch”, który w każdym simie służy mi do zrzucania zbiorników.

Prawdziwym problemem tego joy jest system centrowania, który widzę jest bezmyślnie stosowany we wszystkich ich joystickach, ten system w pierwszej kolejności powinien zostać przeprojektowany... chyba zaraz wezmę się za to w swoim joy'u :D

kozak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 24, 2006, 13:56:57 »
To samo zastosowanie przyszło mi na myśl - rozrobił joya i skorzystał z tych dwóch przepustnic jako kolejne analogowe pokrętełka przydatne do olegtrixa bądź Locka.

Jednak dobrze widzieć, że Saitek powoli zmienia kierunek designu. Wciąż oczekuję następcy X-52 który wyglądem zbliży się do CH i symulacji a nie intergalaktycznych łupaninek i supercyber świecidełek (X-52Pr0 nadal czegoś brak, cierpliwie oczekuje na produkt finalny  :003:)
Ponieważ X-52 sam w sobie jest dobrym produktem [taaak... do trzech razy sztuka  :007: ] dlatego nie rozumiem dlaczego taka firma nie wyciągneła doświadczeń z poprzednich produktów i stworzyła "to" co nazwali Aviatorem.

Poprawiłem te znaki zapytania na polskich czcionkach. Mazak
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2006, 16:09:24 wysłana przez KosiMazaki »

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 24, 2006, 14:35:04 »
I znów obawy : jeśli ustawimy przełącznik w pozycji T1 (przyjmijmy, że mamy tam przypisany klawisz G) to aby podwozie schować będzie trzeba powrócic do pozycji netrum a później znó do T1 - wygodne? nie sądze.

W x-52 też jest coś takiego (również opisane jako T1, T2 itd), i to nie są przełączniki w pełnym tego słowa znaczeniu - one same wracają do pozycji neutrum, więc robią po prostu za zwykłe przyciski - np. pojedyncze "pyknięcie" w górę to odpowiednik naciśnięcia klawisza G.
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 24, 2006, 16:04:08 »
Obudowa bardzo mi się podoba, rekojeść - zero ergonomii (powinna być podstawka pod brzeg dłoni), stosunek do przepustnic mam taki jak Sun - tylko liczą się te osobne, tutaj moga byc co najwyżej do sterownaia slotami albo żaluzjami itp. No i nie ma Force feedbacka niemniej fajnie, że idą w te stronę. Niedługo też premiera ich pedałów, choć cenowo wypadaja jak te od CH.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 24, 2006, 16:10:20 »
Mi tam się wajcha podoba, coś ala FW190 ewentualnie jakis stary jager ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Aviator - nowy joystick Saiteka
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2006, 17:14:38 »

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Aviator - nowy joystick Saiteka
« Odpowiedź #11 dnia: Września 01, 2006, 17:21:40 »
Było.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 01, 2006, 17:25:10 »
Faktycznie, sorry. Skasować, znaczy wątek, nie mnie. 

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #13 dnia: Września 01, 2006, 17:34:28 »
Faktycznie, sorry. Skasować, znaczy wątek, nie mnie. 
  :002:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Nowy produkt Saiteka (Aviator)
« Odpowiedź #14 dnia: Września 01, 2006, 17:55:23 »
Żadna nowa wajcha nie umknie naszej uwadze  :121: