Autor Wątek: Nowy produkt Saiteka (Aviator)  (Przeczytany 25658 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

silientbob

• Gość
Odp: Nowy produkt Saiteka (Aviator)
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 06, 2008, 13:53:08 »
Na górze jest okno wyboru trybu " shiftstate " i do wyboru pozycje: unshifted, mode A i mode B. poniżej ustawienia przycisków.
Wystarczy w odpowiednie pola wklepać kombinacje klawiszy lub same klawisze które ustawione w grze. Wszystkie tryby działają osobno, jeśli zaś nie wykorzystamy wszystkich przycisków działają one mimo przełączenia trybów tak jak w poprzednim ustawieniu przełącznika. W okienku odpowiedzialnym za hat po kliknięciu w przycisk ze strzałką można wybrać tryb 8 lub 4 kierunkowy lub " mouse " wtedy hat działa płynnie jak mysz czyli nie powraca automatycznie do środka. Można w jednym trybie ustawić POV Hat, a w innym mouse.
Pewnie kolega już sam rozgryzł jak to działa, ale niech będzie dla potomnych.

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 06, 2008, 14:49:44 »
Tak rozgryzłem ale dziękuję za wysiłek tak jak napisałeś będzie dla innych.

DjJaseb

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 30, 2008, 19:35:18 »
Ja aktualnie posiadam SAITEK Cyborg EVO Wireless i właśnie planuję zakupić Aviatora. Po przejżeniu(przejrzeniu) tego forum i masy innych stwierdzam, że SAITEK Aviator jest jednym z najlepszych i najtańszych joystick'ów q;-)
« Ostatnia zmiana: Maja 30, 2008, 19:37:29 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 21, 2009, 16:40:52 »
Witam i podpinam się pod temat.

Żeby życie miało smaczek, po paru latach grania w różne iłko podobne produkty na klawiaturze  :118: ,postanowiłem sprostać nowemu wyzwaniu i kupiłem Aviatora.

Zawsze się śmiałem, że dzojstikowcy mają sporo problemów z tym sprzętem w zamian przyjemności z machania wajchą, a teraz i mnie to spotkało. Od razu uprzedzam, że nigdy nie miałem styczności z żadnymi dzojstikami, a tym bardziej produktami saiteka.

A mianowicie od początku, jak tylko poinstalowałem to co dali na płytce z wajchą, gdy wajcha była podpięta iłek się zawieszał jakieś pół minuty po załadowaniu lotu. Bez dzojstika wszystko w porządku.
Sprawdziłem z Lock Onem oraz Condorem, tam działało. Zainstalowanie ze strony saiteka, jak pokazał proces instalacji, nowszej wersji sterowników nic nie zmieniło. Zajrzałem do setapu iłka, czy przypadkiem tam nie trzeba czegoś odhaczyć. Jedyne "use jojstick" było  zaznaczone z automatu, więc nacisnąłem "OK" nie umyśle zmieniając rozdzielczość z ustawionej ręcznie w pliku konfiguracyjnym na bodaj 800x600, która była akurat podświetlona w setupie. Po tym zabiegu iłek przestał się zawieszać z podpiętym joystickiem, gdy na powrót zmieniłem rozdzielczość w pliku konfiguracyjnym dalej nie było żadnego problemu. Natomiast dziś znowu gra się zawiesiła, a później kilka razy pod rząd zawiesił mi się i LockOn.  :005: Ktoś wie może o co chodzi  :011:

Drugi problem mam z profilami. Gdy chcę wybrać profil w tym saitekowym menu w pasku windy, otrzymuję informację, że plik nie jest źródłem profilu dla urządzenia, a urządzenie nie jest sprofilowane. Dodatkowo w tej rozwijającej się z paska liście widnieje jakieś "P990", co jak wygoglowałem, jest oznaczeniem jakiegoś pada saiteka  :021: Niestety to także nie daje się zaznaczyć jako wybrany profil  :015:

Proszę o pomoc i wybaczenie  :020:

« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 21, 2009, 16:51:10 »
Napisz coś więcej o kompie. Jeśli masz Vistę, to dupa zbita, bo wówczas sprawność joya to loteria.

Polecam: Odinstalowanie WSZYSTKIEGO związanego z saitekiem na Twoim komputerze, zainstalowanie sterowników dedykowany dla Visty oraz oprogramowania STT dedykowane dla XP, najlepiej wszystko pociągnięte najświeższe ze stron saiteka. Taki Aviator śmiga u mnie w starym iłku i LOFC bez kłopotów.

Chyba, że XP, wówczas nie bardzo Ci pomogę - choć przeinstalowanie wszystkiego będzie dobrym krokiem naprzód.

Edit: przypomniało mi się: jeśli nie będziesz w stanie zainstalować STT, znaczy instalator STT będzie szalał i nic nie zainstaluje, wówczas musisz poszukać w tempie rozpakowanych instalatorów. Poznasz je po tym, że będzie to kilka paczek msi, każda z numerkiem, cośtam-9 to chyba Angielska, wówczas zainstalujesz profiler. Ale może nie będzie to konieczne.

« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 21, 2009, 17:13:16 »
Mam XP i będę musiał chyba zrobić tak jak radzisz. Bo przed chwilą właśnie znowu mi się wszystko powiesiło.  I przy okazji tego resetowania przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Po zainstalowaniu tego saitek stafu, gdy załaduje się na komputerze użytkownik dowolnego statusu, "kreator wynajdowania nowego problemu" pyta o instalowanie Saitek Magic Keyboard, Saitek coś tam Mysz zgodna z HID i parę innych rzeczy. Trochę mnie to irytuje, zwłaszcza, że raz już na to przystałem  :020:

« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 21, 2009, 17:25:03 »
Zawsze tak będzie, inaczej nie zadziała emulator klawiatury i myszy, a w efekcie nici z funkcjonalności STT.
Gdy chcę wybrać profil w tym saitekowym menu w pasku windy, otrzymuję informację, że plik nie jest źródłem profilu dla urządzenia,
Pewnie chcesz załadować profil .pr0 do starych sterowników (SD5), albo profil .dat do nowych (SD6).

« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 21, 2009, 19:13:35 »
Zawsze tak będzie, inaczej nie zadziała emulator klawiatury i myszy, a w efekcie nici z funkcjonalności STT.
No pewnie tak, ale czy pytania o instalację tego powinny się wyświetlać z każdym włączaniem komputera :011:
Pewnie chcesz załadować profil .pr0 do starych sterowników (SD5), albo profil .dat do nowych (SD6).
Zgadza się, są to pliki .dat, takie tworzy mi SST i żadnych innych. :020:

« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 21, 2009, 22:08:54 »
A, to już co innego - permanentnie tego być nie powinno. Sprawdź, czy sterowniki instalują się poprawnie (czasem trzeba ręcznie uruchomić plik o nazwie software_loc_9.msi) i pobierz najnowszą betę 2 SST z forum Saiteka.

« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 22, 2009, 19:38:40 »
Panowie wielkie dzięki za pomoc :010: :002:
Wszystko gra i buczy. W prawdzie nie znalazłem bety 2 tego SST, udało się zadziałać razem z SST z płyty, a sterownikami ze strony. Z tego co patrzyłem po forum saiteka, to nie tylko z aviatorem i nie tylko ja mam takie problemy  :020:

Tylko dalej nie wiem o co chodzi z tym P990 w moim profailerze  :118:

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 23, 2009, 07:54:02 »
Jeśli chodzi o SST Saiteka, to już wyszło z fazy "beta", po rocznym czasie karencji, i jest dostępne od jakiegoś czasu na downloadzie Saiteka (szukać u nich na stronie albo przez saitekforum.com). Instalacja jest łatwiejsza, nie trzeba ręcznie instalować jakiegoś msi, ale może się zdarzyć, że trzeba to zrobić dwukrotnie :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 28, 2009, 21:23:36 »
Nie mam siły. Znowu badziew zaczął mi się wieszać, widocznie sam z siebie. Wywaliłem wszystko, zassałem i poinstalowałem na nowo ze strony saiteka. Tym razem profile tworzą się bez problemowo, wczytują się nawet w profilerze. Tylko, że pod wszystkimi simami na jakich sprawdzałem przyciski dżojstika nie działają. Tak jakby nic nie było pod nimi przypisane  :005:

asus1986

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 20, 2009, 16:01:34 »
Zrobie maly odkop tematu a mianowicie przymierzam sie do zakupu joya do FSXa i jestem najbardziej sklonny wlasnie do aviatora ale na allegro sa 3 rodzaje zwykly do PC, do PC i PS3 oraz do Xboxa i PC. Interesuje mnie roznica miedzy tym do PC a tym do PC i PS3 (poza cena oczywiscie :002:) bo na allegro opisy sa jednakowe do jednego i drugiego a na pierwszy rzut oka widac roznice. Chodzi mi najbardziej o to czy ten do PC i PS3 ma tez wybor 3 trybow przypisania funkcji do przyciskow na przednim panelu i czy te przyciski sa tez dwufunkcyjne jak w zwyklym aviatorze. Ponizej linki do aukcji ze zdjeciami tego aviatora do PC i PS3 zeby byla jasnosc o ktorego mi chodzi.
http://www.allegro.pl/item813023380_nowosc_joystick_saitek_aviator_pc_ps3_sklep.html

« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 20, 2009, 17:45:57 »
Na pewno ten na PS3 ma mniej przycisków

Opis Saiteka, wersja PS3
3 buttons, heavy duty trigger and POV analog stick

2 buttons, Start and Select and D-pad

Dual mode switch - changes control layout to support different games

Large, flat base gives total stability

PC:
Rapid fire trigger

4 buttons

8-way ‘point-of-view’ hat switch

4 two-way toggle switches

3D Twist Rudder control

Dual throttles

Single spring gimbal mechanism

http://www.saitek.com/uk/prod/joysticks.htm
Miejsce na Twoją reklamę.

asus1986

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 21, 2009, 01:10:25 »
Ten opis ze stronki saiteka widzialem ale troche malo konkretny jest bo widac ze ten do PC/PS3 jest niekompletny (czesc gratow ktore ma jeden i drugi joy jest pominieta). Jak pisalem posta to myslalem ze moze ktos ma ta wersje PC/PS3 i rozwialby moje watpliwosci. Czekam na dalsze sugestie :)