Autor Wątek: Nowy produkt Saiteka (Aviator)  (Przeczytany 25646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Święty

• Gość
Odp: Nowy produkt Saiteka (Aviator)
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 01, 2009, 20:46:21 »
Witam! Moją przygodę z forum zacznę od tego tematu  :001:
Posiadam Aviatora od roku - wersja PC z czterema "wajchami" i przełącznikiem A/B na przedzie. Jest to mój pierwszy joy do latania, więc porównywać go z niczym innym nie będę. Dla mnie jest ok i tyle. Ale... jutro leci sobie do serwisu - rozkalibrowany rudder (oś Z). Od dłuższego czasu niestety tak, ni stąd ni zowąd, ster kierunku zaczął odchylać się w prawo. Na moje oko, sam nic z tym poradzić nie mogę. Pozostawało jedynie wyłączenie tej osi w grze i tyle. Dziś dzwoniłem do serwisu i powiedzieli, że Aviator będzie miał nowy rudder i już :) Mam nadzieję, że wszytko pójdzie sprawnie i wrócę do Iła i FSX...

Aha - "niestety" mam Viste 64bit i problemy ze sterownikami. Da się latać oczywiście bez instalacji saitekowego ustrojstwa, ale pamiętam, że jak pierwszy raz instalowałem co popadło z dołączonego CD to nie pokazywało mi joya w ustawieniach i nie mogłem za nic przypisać komend poszczególnym przyciskom i przełącznikowi :( Ktoś lata na Aviatorze + Vista 64? Jak to rozwiązać?

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2009, 20:52:27 wysłana przez Święty »

« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 02, 2009, 01:58:10 »
No moze ja nie mialem doczynienia z aviatorem i vista 64 ale mialem x-52 i viste64.Wejdz na strone saitek.com i sciagnij sterowniki jak rowniez oprogramowanie dla aviatora i pod vist64.Wszystko bedzie ladnie smigac.Duzo poprawili i ma to teraz rece i nogi.A na CD miales prawdopodobnie stary software.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

zakrzak

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 16, 2010, 23:48:12 »
Witam!
To mój pierwszy post na forum. Nie chciałem zakładać nowego tematu bo sprawa dotyczy Aviatora, AVR8-01.

Jest to mój pierwszy joy, z IŁ-2 wielkiego doświadczenia także nie mam (kiedyś, lata temu grałem chwilkę na klawiaturze). Aviatora kupiłem chyba z miesiąc temu + IŁ-2 ze Steam (tak na mnie wpłynęła lektura Żądła Genowefy Janusza Meissnera :) odpaliłem, szybko sprawdziłem czy działa i odłożyłem na półkę z braku czasu na granie. Parę dni temu przyszła paczka z Wings of Prey i uznałem, że spróbuję coś polatać.

Mam zainstalowane sterowniki i SST z płyty dołączonej do joya. Chciałem dziś zainstalować oprogramowanie ze strony saiteka, ale www.saitek.com u mnie nie działa (sprawdzę jeszcze w pracy, może to coś u mnie...) System operacyjny to XP win32.

W WoP czeka mnie zapewne zabawa z ręczną konfiguracją, bo wybór Aviatora z listy powoduje, że nie mam zdefiniowanych przycisków strzału z działek, osie są jakoś pomieszane. Ogólnie żadne domyślne ustawienia nie pozwalają na jakąkolwiek grę.

W Ił-2 wszystko jest ok, ale zauważyłem 'ciekawą' rzecz. Mianowicie mam 'bicie' na osi Z (twist/rudder). Samolot cały czas delikatnie skręca mi w prawo. Odpaliłem Control Panel i rzeczywiście Twist mam niewycentrowany. Pogooglałem i znalazłem DXTweak2. Sprawdziłem w nim jakie jest min i max wychylenie Twist'a i mam odpowiednio 5-7 (różnie mu to wychodzi) oraz 255. Zmieniłem wartość min i center na 7 i 131, ale nadal mam 'bicie' na orczykach...

Jest także minimalny luz na osi Y, tylko jeśli ciągnę wolant do siebie (objawia się to tym, że joy nie wraca do pozycji centralnej, ale nie jest to jakieś strasznie duże wychylenie i chyba da się to zniwelować za pomocą Deadzones (jeśli dobrze rozumiem do czego one służą ;)

Pytania do was :)
1) czy tego typu rozkalibrowanie jest normalne czy powinienem myśleć o reklamacji?
2) jeśli jest to normalne, to czy dobrze kombinuję by niwelować to za pomocą Deadzones?
3) jak najwygodniej sobie skonfigurować joy'a? Tworząc profil w SST dla danej gry i przypisując buttonom różne klawisze zdefiniowane w grze, czy też bawić się w ustawienia w grze (w sumie bardziej mi odpowiada pierwsza opcja ;)

www.saitek.com właśnie odżył, więc jutro pewnie zajmę się zabawą ze sterownikami i napiszę jak poszło.

Z góry wielkie dzięki z pomoc!

Pzdr
Zak

« Odpowiedź #63 dnia: Lutego 17, 2010, 01:31:12 »
  Witaj zakrzak
W Ił-2 wszystko jest ok, ale zauważyłem 'ciekawą' rzecz. Mianowicie mam 'bicie' na osi Z (twist/rudder). Samolot cały czas delikatnie skręca mi w prawo. Odpaliłem Control Panel i rzeczywiście Twist mam niewycentrowany. Pogooglałem i znalazłem DXTweak2. Sprawdziłem w nim jakie jest min i max wychylenie Twist'a i mam odpowiednio 5-7 (różnie mu to wychodzi) oraz 255. Zmieniłem wartość min i center na 7 i 131, ale nadal mam 'bicie' na orczykach...
Spróbuj wpisać w szukaczkę "moment obrotowy" albo "moment żyroskopowy", Poczytaj , a część problemu "bicia" Ci się wyjaśni. Jest jeszcze jedna możliwość, a mianowicie Spróbuj wcisnąć klawisz, odpowiadający za neutralne wytrymowanie steru kierunku podczas lotu. U mnie ma miejsce taka dziwna sprawa, że po pojawieniu się w latadle mam lekko "kopnięty" prawy pedał orczyka w prawo. Nie wiem o co chodzi ale po wciśnięciu w\w klawisza oczywiście wraca do neutrum i po sprawie. Muszę jedynie pamiętać, żeby to zrobić przed startem. Nie dzieje się to jednak we wszystkich samolotach...
Jednak, żeby się przekonać, czy to nie jest wina joya, Wyłącz wszystkie f-cje odpowiadające za urealnienie lotu. Nie pamiętam już co to tam jest.
 Niestety ja mówię o IŁku, jak jest w innych grach nie powiem bo nie wiem.Aviatora nie mam ale mam Cyborga i on centruje się automatycznie. Aviator podejrzewam, że też, więc jeżeli się nie centruje, to jest coś nie tak. Na wszelki wypadek, będąc w zakładce do testowania joya, Zatocz kilka pełnych obrotów wajchą ( poruszając nią w skrajnych położeniach), tak samo z twistem Skręć go kilka razy na max, po czym puść drążek. Niech wróci do pozycji centralnej i Zobacz czy pomogło.

pozdr

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #64 dnia: Lutego 17, 2010, 11:27:11 »
Panowie, cześć samolotów w Ile ma default-owe wytrymowanie i póki się nie ruszy osiami (albo klawiaturą), póty będzie ustawione tak jak na starcie. Do tego niekiedy trym kierunku ster kierunku to to samo :) Obejrzyjcie się za siebie o pooglądajcie jak się płetwa rusza...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

zakrzak

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Lutego 17, 2010, 21:20:46 »
Dzięki za pomoc :) Przegrałem z "momentem obrotowym" ;)

Offline Nygas

• *
  • Powietrzny Semi-Pro :3
« Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 12, 2010, 12:43:53 »
Witam. Od kilku dni posiadam Aviatora AV8R-02.
Dziś postanowiłem wypróbować do w FSX.
Poustawiałem wszystkie przyciski tak jak chciałem, no i lecę.
Daję przepustnicę na full, a ona rusza się tylko o 20%.
W Ustawieniu Osi, wszystko o przepustnicy, raczej dobrze ustawiłem!
Jak to porządnie ustawić?
Może coś zrobić w oprogramowaniu które ściągnąłem, ale nie wiedziałem, co tam zrobić...
Pomocy!!  :005:
- Jeśli nie wiesz, co robić, nabieraj wysokości; nikt jeszcze nie zderzył się z niebem.
                                                  __!__
                                          .____o(''''')o____.
                                                   " " "

« Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:01:02 »
A w ustawieniach kalibracji (Panel Sterowania -> Drukarki i inny sprzęt -> kontrolery gier) wszystko działa jak trzeba?
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline Nygas

• *
« Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:34:11 »
Tzn. nie wiem czy o to chodzi, ale jest napisane, że urządzenie działa poprawnie..
- Jeśli nie wiesz, co robić, nabieraj wysokości; nikt jeszcze nie zderzył się z niebem.
                                                  __!__
                                          .____o(''''')o____.
                                                   " " "

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:47:19 »
W menu Kontrolery Gier zaznaczasz swój joy i dajesz we "właściwości", tam będzie ekran kalibracji. Sprawdź, czy przepustnica robi cały zakres.

Offline Nygas

• *
« Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 12, 2010, 13:58:20 »
Ehh.. Tylko że ja mam Windows 7, a tam jest inaczej....

__!__
                                          .____o(''''')o____.
                                                   " " "

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 12, 2010, 14:02:36 »
Nie mam "siódemki" ale myślę że ekran "kontrolery gier" razem z kalibracją gdzieś powinien w Panelu Sterowania być. Instalowałeś oprogramowanie do tworzenia profili? Można na nim kliknąć (ikonka joysticka obok zegara systemowego) i wybrać "Control Panel".

Offline Nygas

• *
« Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 12, 2010, 14:48:41 »
No mam profile editor, na górze wybrałem AV8R, ale nie wiem za bardzo, co tam i jak zrobić.. ;/
                                                  __!__
                                          .____o(''''')o____.
                                                   " " "

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 12, 2010, 15:37:01 »
Klikasz przyciskiem na ikonie w trayu: http://img685.imageshack.us/img685/8615/saitek2.jpg   i pokazuje się okno kalibracji (jak nie masz sterowników może wyglądać inaczej) - http://img202.imageshack.us/img202/7112/saitek.jpg  - oczywiście powinno być widać Aviatora i można sprawdzić czy wszystkie osie działają.

PS. Dopiero teraz odpisuję, ale forum strasznie muli albo w ogóle się nie ładuje.

« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 12, 2010, 16:18:39 »
Tylko że ja mam Windows 7, a tam jest inaczej....
Menu kontrolery gier też istnieje w 7, ale już nie jest w panelu sterowania: http://forum.komputerswiat.pl/topic/5184-kontroler-gier/
Na forum w wątku o Windowsie 7 znajdziesz radę, jak wrzucić skrót do panelu sterowania.