Witam!
To mój pierwszy post na forum. Nie chciałem zakładać nowego tematu bo sprawa dotyczy Aviatora, AVR8-01.
Jest to mój pierwszy joy, z IŁ-2 wielkiego doświadczenia także nie mam (kiedyś, lata temu grałem chwilkę na klawiaturze). Aviatora kupiłem chyba z miesiąc temu + IŁ-2 ze Steam (tak na mnie wpłynęła lektura Żądła Genowefy Janusza Meissnera

odpaliłem, szybko sprawdziłem czy działa i odłożyłem na półkę z braku czasu na granie. Parę dni temu przyszła paczka z Wings of Prey i uznałem, że spróbuję coś polatać.
Mam zainstalowane sterowniki i SST z płyty dołączonej do joya. Chciałem dziś zainstalować oprogramowanie ze strony saiteka, ale
www.saitek.com u mnie nie działa (sprawdzę jeszcze w pracy, może to coś u mnie...) System operacyjny to XP win32.
W WoP czeka mnie zapewne zabawa z ręczną konfiguracją, bo wybór Aviatora z listy powoduje, że nie mam zdefiniowanych przycisków strzału z działek, osie są jakoś pomieszane. Ogólnie żadne domyślne ustawienia nie pozwalają na jakąkolwiek grę.
W Ił-2 wszystko jest ok, ale zauważyłem 'ciekawą' rzecz. Mianowicie mam 'bicie' na osi Z (twist/rudder). Samolot cały czas delikatnie skręca mi w prawo. Odpaliłem Control Panel i rzeczywiście Twist mam niewycentrowany. Pogooglałem i znalazłem DXTweak2. Sprawdziłem w nim jakie jest min i max wychylenie Twist'a i mam odpowiednio 5-7 (różnie mu to wychodzi) oraz 255. Zmieniłem wartość min i center na 7 i 131, ale nadal mam 'bicie' na orczykach...
Jest także minimalny luz na osi Y, tylko jeśli ciągnę wolant do siebie (objawia się to tym, że joy nie wraca do pozycji centralnej, ale nie jest to jakieś strasznie duże wychylenie i chyba da się to zniwelować za pomocą Deadzones (jeśli dobrze rozumiem do czego one służą

Pytania do was

1) czy tego typu rozkalibrowanie jest normalne czy powinienem myśleć o reklamacji?
2) jeśli jest to normalne, to czy dobrze kombinuję by niwelować to za pomocą Deadzones?
3) jak najwygodniej sobie skonfigurować joy'a? Tworząc profil w SST dla danej gry i przypisując buttonom różne klawisze zdefiniowane w grze, czy też bawić się w ustawienia w grze (w sumie bardziej mi odpowiada pierwsza opcja
www.saitek.com właśnie odżył, więc jutro pewnie zajmę się zabawą ze sterownikami i napiszę jak poszło.
Z góry wielkie dzięki z pomoc!
Pzdr
Zak