Autor Wątek: Latające muzeum w Krakowie!  (Przeczytany 5730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kornelcio

• Gość
Odp: Latające muzeum w Krakowie!
« Odpowiedź #15 dnia: Września 04, 2006, 17:22:52 »
DLACZEGO NIKT nic NIE WIE?

W telewizji wiedzą  :021: :021: Właśnie w Teleexpresie podali tą informację razem z filmikiem Spitfire + 2xMig-29. Do tego kołowanie Spita :) Czy może ktoś potwierdzić, że ten Spit ma po prawej stronie przed kabiną (na silniku) namalowaną polską szachownicę?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Września 04, 2006, 18:07:53 »
Był w sierpniu 1998 w dęblinie w malowaniu 315 dywizjonu oczywiście :001:
W Góraszce był w 99 i 96. Ok. mam newsa - jest to zlot półoficjalny, polegający na tym, że właściciele staroci robią sobie "lot po Polsce" czyli prywata  :002: Przed chwilą odbyło się lądowanie na Babicach i tam stacjonują (do tego Tiger Mothy, Dragon...). 7go Lecą do Krakowa, ale o tym więcej wkrótce.

co ciekawe - dziś na Powązkach chowali pilota IIWŚ (nie wiem ale kogo :015:) i myśliwce przeleciały podczas ceremonii, zatem wszystko ładnie powolutku daje się wytłumaczyć
« Ostatnia zmiana: Września 04, 2006, 18:57:24 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Września 04, 2006, 20:03:03 »
Witam,
na razie podam podstawowe informacje na temat wizyty Air Squadron w Polsce.
To prawda dziś w asyście honorowej dwóch Migów 29 wylądował w Warszawie Spitfire MkVIII G – BKMI. The Air Squadrom jest w Polsce z gościnną wizyta na zaproszenie Dowództwa Sił Powietrznych. W pracy mam dokładny plan wizyty, której ciekawsze punkty jutro rano zamieszczę jako że jutro około godzin południowych Spitfire odda hołd poległym pilotom przelatując na pomnikiem w Parku Piłsudzkiego. 30 członków elitarnego klubu założonego w 1966 roku jako grupa pasjonatów lotnictwa i przyjaciół będzie w Polsce do 11 września. Jest to bardzo elitarna grupa o czym świadczy skład osobowy nierzadko osoby z tytułami (sir, lord, etc) jak też stopniami wojskowymi (Air Marshal). Grupa ta pełni jednocześnie rolę fundacji wspierającej angielską awiację w rożnoraki sposób (m.in szkolenie lotnicze jako Fundacja Geoffrey de Havilland Flying Fundation). Jedną z form działalności grupy są rajdy zamorskie. Kiedys regularnie latali do Francji ale członkowie stwierdzili że lot do Francji to pestka i o tego momentu zrealizowali rajdy do Rosji, Jordanii, Tanzanii, Pakistanu, Maroka a nawet byli na Alasce i w Republice Poludniowej Afryki pokonując 16 500 mil. Obecnie są co widać z wizyta w Polsce gdzie tradycyjnie na ręce dowódcy Sił Powietrznych RP przekażą Miecz Przyjaźni. A teraz do szczegółów.
W Warszawie są do czwartu. Jutro lataja z CSS-13. We czwartek rano odlatują do Dęblina gdzie będą zwiedzać Szkołę Orląt i latać PZL 130 Orlik. We czwartek popołudniu o 16.30 lądują na Balicach w Krakowie. W piątek do 13 latają wszystkim co posiada 13 Eskadra Lotnictwa Transportowego. Muzeum czymi starania aby około 14 samoloty w asyscie Piper Cub i Jaka 18 przeleciały na lotnisko Rakowice-Czyżyny i tam wylądowały. Lądowisko będzię otwarte, decyzja zależy od pilotów i warunków atmosferycznych. Anglicy wyrazili ogromną chęć wylądowania w Muzeum jednak stan pasa i jego długość może uniemożliwić niektórym samolotom lądowanie. Samoloty które wylądują będzie można oglądać do 11 września do godzin przedpołudniowych. Załączam listę samolotów The Air Squadron (mogą być błędy w rejestracjach nowszą wersję mam w pracy):

1. Piper Super Cub    -       G – XCUB
2. Cessna 172       -      G – AWMP
3. Challanger      -      BP – CVL
4. Europa         -      G –BZAM
5. Piper PA28      -      G – TART
6. DH82A Tiger Moth   -      G – ANRN
7. Yak 52         -      G – CBRN
8. Cessna 182      -      N2379C
9. Robin Aiglon      -                      G – BIRT
10. Piper Aztec      -      G – TAPE
11. Aero Commander   -      G – AWOE
12. Auster Aiglet J5F   -      G – AMZT
13. Spitfire MkVIII      -      G – BKMI
14. Rallye Minerva      -      G – AZGL
15. Cessna 182      -      N656JM
16. DH82A Tiger Moth   -      G – AGEG
17. DH90 Dragonfly      -       G – AEDU
18. DH80 Dragon      -      G – ECAN
19. Lancair 400      -      N79HR
20. Pilatus PC12      -      BP – BLS
21. TBM 700      -                N324JS
22. DH82A Tiger Moth   -      G – AHVU
23.  RV9          -      G – BWSF
24. Beech Baron 58   -      G - BXNG   

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #18 dnia: Września 04, 2006, 20:23:12 »
@--> Macio:
 Czy chodzi o to?
Myślałem że mają więcej "warbirds" na wyposażeniu...

Bis zum bitteren Ende.

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Września 04, 2006, 20:49:05 »
To jest lista samolotów które przyleciały do Polski. I chodzi o ten The Air Squadron :001:

Offline jg300_macio

• JG300
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Września 05, 2006, 07:35:13 »
Tak jak obiecałem podaję czas przelotu Spitfire'a nad Warszawą. Między 11 a 12 będzie oddawał hołd przy pomniku natomiast o 14 Css 13 i 2 Tiger Mothy będą latać razem. Start i lądowanie lotnisko Babice. Miłego spozierania w niebo  :002:

syd

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 05, 2006, 09:47:05 »
A ja mam takie pytanie. Czy gdzieś oficjalnie się o tym mówi np. na stronie Dowództwa Sił Powietrznych lub w jakichś wiadomościach?? Czy jest to tylko i wyłącznie sprawa załatwiana po cichu przez wojsko. Bo trochę jest to irytujące, że takie wydarzenie wogóle nie jest podawane do opinii publicznej, co widać doskonale po naszym forum gdzie wszyscy byli skazani przez długi czas na domysły. Gdyby nie macio to byśmy chyba dalej żyli w niewiedzy. Myślę, że każdy z nas chciałby pogadać sobie z pilotami bo w zasadzie samoloty to w większości GA.

Ajatu

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 05, 2006, 14:04:25 »
Witam
Spit wystartował ~11.50 i po wykonaniu lewego kręgu nad lotniskiem odszedł w kierunku centrum, wszedł na prostą do lądowania i elegancko usiadł.
Wszystko przez deszcz, który zaczął intensywnie padać w parę sekund po oderwaniu się od pasa.

« Odpowiedź #23 dnia: Września 05, 2006, 16:09:52 »
Spitfire właśnie poleciał nad Centrum. Przeleciał nad Tamką przed momentem. Wypatrujcie go!!! :)
Co za dżwięk!!!  :banan :banan :banan

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Września 05, 2006, 16:45:03 »
a ja w robocie sie kisze  :538:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #25 dnia: Września 05, 2006, 16:46:47 »
Kurde cały dzień woziłem dziś aparat w aucie, a jak pojechałem do domu to kumpel zadzwonił że nad centrum spit beczkę kręci :(
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #26 dnia: Września 06, 2006, 09:10:53 »
Widziałem, słyszałem, dotykałem.

Przepraszam, że nie puściłem pary z ust, ale nic do końca nie było pewne no i nie miałem dostępu do kompa. O locie na przechwycenie Spita dowiedziałem sięnieoficjalnie pod koniec ubiegłego tygodnia. Nie chciałem zapeszać więc nie rozgadywałem. Tyle tłumaczenia.

Przechwyciliśmy go nad Sochaczewem na wysokości około 1200 metrów, widok piękny, rasowa maszynka, coś wspaniałego. Później kilka wirażyków w szyku nad Bemowem, łatwo nie było, ale MiG-29 to też zgrabniutka maszynka, chodziliśmy ciasno, nie podlatywaliśmy za blisko do dziarskiego dziadeczka bo stareńkie to i szkoda by go było zdjąć strugami.
Przypomniał mi się topic związany z walką wolnomotornego z szybkim, powiem, że byłoby ciężko dorwać gościa z działka (cholera, czy ja zawsze muszę patrzeć na inny samolot jak na potencjalny cel, chyba takie zboczenie zawodowe).
Wczoraj zaproszona nas na Bemowo na spotkanie z Anglikami, było super, Spitfire wystartował przed południem zrobił dwa kółeczka małego low passa i wylądował. Na godzinę 16-tą planował lot nad Pomnik Lotnika oraz pomnik Poległych Lotników, niestety musiałem wyjeżdżać.
Jednak widziałem i słyszałem próbę silnika, chcąc się podzielić radością dźwięku Merlina zadzwoniłem pod znany mi numer do jednego z forumowiczów, niestety nie mogąc go usłyszeć, krzyknąłem do słuchawki co to jest i skierowałem ją w kierunku samolotu. Po próbie dzwonię jeszcze raz do (...) pytam czy to on, a tam słyszę "To pomyłka", ale gość posłuchał Merlinka przez około 30 sekund.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #27 dnia: Września 06, 2006, 09:33:33 »
Wczoraj zaproszona nas na Bemowo na spotkanie z Anglikami, było super
Toyo, a czy są może jakieś fotografie z tego wydarzenia?
 :011:

Bis zum bitteren Ende.

andrzej

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 06, 2006, 10:35:34 »
Witam Szanownych Forumowiczów po długiej nieobecności w sieci! :banan Nareszcie mam internet w domu, ale nie o tym chciałem.
Mój znajomy opowiadał, że Spitfire będzie z wizytą w Katowicach. Może Ktoś ma bliższe i dokładniejsze informacje dotyczące tego zdarzenia. Bedę niesłychanie wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich - Towariszcz Andrzej.

« Odpowiedź #29 dnia: Września 06, 2006, 12:39:06 »
Normalnie jak na pokazach czuję się siedząc w pracy, właśnie poleciały na południe  2 Tiger Mothy  :banan