Bawię się właśnie FS9 . Czy w Lublinie wymalowałeś taki statyczny kokpit (nie virtual) , bo się czymś takim nie chwaliłeś .
Miałem okazje testować trochę tego Lublina na wcześniejszym etapie prac i zapewniam, że kokpit zrobiony przez empecka bynajmniej nie jest "statyczny", a autor wiele uwagi poświęcił w pełni działającym przyrządom pokładowym i "przyjaznemu dla oka" wyglądowi wnętrza samolotu.
Jeżeli chodzi o kokpit 2D to chyba ten dodatek go nie posiada, gdyż wysoka jakość kokpitu wirtualnego umożliwia pilotowanie z poziomu VC!
Wraz ze wzrostem jakości graficznej FS-ów, rozpowszechnieniu się urządzeń typu TrackIR (i innych rozwiązań umożliwiających płynny obrót widoku) płaskie kokpity 2D wychodzą z użycia, bo po prostu stają się zbędne. Bardzo dużo dobrej jakości dodatków (darmowych i płatnych) nie ma ich wcale, a w niektórych są one zredukowane (jak w przypadku śmigłowców Nemeth czyli Mi-2,Mi-16 czy Mi-24) tylko do jednego z paneli podobnie jak radio czy panel włączników itd. Panele 2D to po prostu relikt z dawnych czasów (w odniesieniu do rozwoju techniki komputerowej i wirtualnego latania oczywiście

) gdy nie było wirtualnych kokpitów (tylko kilka stałych widoków 45
o, 90
o, 135
o w prawo i lewo itd.) lub były one mocno uproszczone i nie zapewniały możliwości odczytu wszystkich przyrządów pokładowych lub sterowanie przełącznikami i urządzeniami w kabinie.
EDIT >>> Mała uwaga do twórcy - ten dodatek zapewne będzie też działał pod FSX? Warto by się wtedy pokusić o zrobienie dodatkowego pliku
aircraft.cfg zawierającego możliwość dodatkowych widoków np. z kabiny strzelca - przecież w FSX można latać parami

oraz dodatkowego widoku np. nieco obniżonego na wnętrze kokpitu (anologicznie do takich widoków np. w defaultowej Cessnie172).