Samolot jest naprawdę świetnie zrobiony! Miałem okazję go już potestować na wczesnym etapie produkcji, ale z zastępczym FM. Nie będę oczywiście udawał, że się znam na modelach lotu prawdziwych samolotów, szczególnie tych sprzed kilkudziesięciu lat - ale moim zdaniem Lublin wyszedł pod tym względem empeckowi świetnie. Na tle innych znanych mi maszyn z tego okresu w FS-ie sądzę, że to właśnie tak powinno wyglądać (oczywiście zdając sobie sprawę z ograniczeń samej gry), szczególnie podoba mi się utrata prędkości przy niektórych manewrach. Po prostu czuć słabość silnika - jest to miłe zaskoczenie, bo w innych samolotach (z lat 20-tych i 30-tych) z różnych dodatków wydawało mi się zawsze, że silniki maja zbyt dużą moc i "latanie" jest nieco zbyt łatwe.
Z okazji wydania Lublina zainstalowałem ponownie FSGW3 (a myślałem, że już nie powrócę do gierki na bazie FS9 po wydaniu FSX), aby odbyć parę lotów w odpowiednik klimacie:

Naprawdę świetna robota! Niecierpliwie czekam na Orlika - bo już teraz jestem pewny, że będzie super