Autor Wątek: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)  (Przeczytany 49985 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: Robimy samolot do FS9 - Lublin R-XIII D (i R-XIII ter też)
« Odpowiedź #105 dnia: Września 15, 2007, 13:24:02 »
Będzie się działo!
W końcu jakiś polski samolot przedwojenny będzie dostępny dla szerokiej publiczności FSa!

Gratsy Empeck, kupa wspaniałej roboty!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Września 15, 2007, 15:09:08 »
Bardzo ładny!  :001:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Września 15, 2007, 16:10:04 »
Dzięki wszystkim.

Paczka jest już na Avsim i leci też na Simviation.

Niestety VC nie jest na tyle klikalny na ile bym chciał, ale mam nadzieję, że to Wam nie popsuje lotów.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Września 15, 2007, 20:04:41 »
Mógłbyś podać linka do samolotu na Avsim? Wpisuję do wyszukiwarki na przykład "Lublin", "R-XIII", i nic  :).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #109 dnia: Września 15, 2007, 20:10:49 »
Cierpliwości, od wysłania archiwum do pojawienia się na avsim może minąć parę godzin.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Września 15, 2007, 20:22:06 »
OK, po prostu zrozumiałem "jest już na Avsim" trochę zbyt dosłownie :). Szczerze mówiąc próbowałem znaleźć samolot na Avsim praktycznie od razu po poście Empecka, GW czeka zainstalowane już od kilku dni ;).

« Odpowiedź #111 dnia: Września 15, 2007, 20:33:53 »
Za to jest już na Simviation: http://www.simviation.com/fsxvintage12.htm  :banan

empeck

• Gość

« Odpowiedź #113 dnia: Września 16, 2007, 10:40:30 »
Gratulacje! Samolocik bardzo ładny, prawie jak Uhu.  :020:

pozdrawiam
ROB

« Odpowiedź #114 dnia: Września 16, 2007, 12:03:15 »
Samolot jest naprawdę świetnie zrobiony! Miałem okazję go już potestować na wczesnym etapie produkcji, ale z zastępczym FM. Nie  będę oczywiście udawał, że się znam na modelach lotu prawdziwych samolotów, szczególnie tych sprzed kilkudziesięciu lat - ale moim zdaniem Lublin wyszedł pod tym względem empeckowi świetnie. Na tle innych znanych mi maszyn z tego okresu w FS-ie sądzę, że to właśnie tak powinno wyglądać (oczywiście zdając sobie sprawę z ograniczeń samej gry), szczególnie podoba mi się utrata prędkości przy niektórych manewrach. Po prostu czuć słabość silnika - jest to miłe zaskoczenie, bo w innych samolotach (z lat 20-tych i 30-tych) z różnych dodatków wydawało mi się zawsze, że silniki maja zbyt dużą moc i "latanie" jest nieco zbyt łatwe.

Z okazji wydania Lublina zainstalowałem ponownie FSGW3 (a myślałem, że już nie powrócę do gierki na bazie FS9 po wydaniu FSX), aby odbyć parę lotów w odpowiednik klimacie:

Naprawdę świetna robota! Niecierpliwie czekam na Orlika - bo już teraz jestem pewny, że będzie super :001:
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2007, 12:15:52 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #115 dnia: Września 16, 2007, 14:14:48 »
Jestem pod wrażeniem - na razie zrobiłem tylko jeden krąg, ale to wystarczyło by zauważyć jakość wykonania samolotu :) Trudno uwierzyć, że to Twój pierwszy samolot, poziom wykonania dosłownie wszystkiego jest świetny. Jednak, wstyd się przyznać, nie umiem odpalić samolotu z c&d - czy gdzieś jest przycisk symulujący rozkręcanie śmigła, czy trzeba użyć ctrl+e? I zauważyłem mały bug, w wersji cywilnej są magazynki, jednak nieoteksturowane ;) Ciekawi mnie też, co w rzeczywistości robiła czarna dźwignia, w FSie opisane jako "De-Ice switch"?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Września 16, 2007, 14:51:25 »
Dzięki wszystkim :)

Samolotu niestety nie da się odpalić z C&D. Nie mam pojęcia jak w oryginale start silnika był rozwiązany, niestety pozostaje CTRL+E :(

De-Ice Switch to było podgrzewanie gaźnika.

Magazynki to wpadka. Zapomniałem ich usunąć...

« Odpowiedź #117 dnia: Września 16, 2007, 15:15:49 »
Samolotu niestety nie da się odpalić z C&D. Nie mam pojęcia jak w oryginale start silnika był rozwiązany, niestety pozostaje CTRL+E :(

Moim zdaniem było to rozwiązanie proste: przychodził "fizyczny" i kręcił śmigłem. Czyli CTRL+E to po prostu komenda do zakręcenia śmigłem. :003:

Jest OK!

Pytanko czy szanse na publikację template'a? Porobiło by się może jakieś skiny "do kompletu", w końcu kilka jednostek, w różnym okresie używało Lublinów.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #118 dnia: Września 16, 2007, 15:28:18 »
Ta odmiana D, była odpalana "na śmigło", natomiast wersja G miała już zainstalowany rozrusznik Viet'a, czyli całość procesu odpalania obsługiwał pilot w kabinie.

Jeszcze raz gratsy!

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #119 dnia: Września 16, 2007, 18:19:24 »
Czyli to tak ;) W Luscombe-8a od Billa Lyonsa start był ciekawie rozwiązany: należało wyjść z VC (który oddawał też zewnętrze samolotu, tak jak Twój R-XIII), a następnie kliknąć na śmigle - wtedy silnik się włączał, ot taka symulacja kręcenia :003: