Autor Wątek: Irańska błyskawica  (Przeczytany 10248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Irańska błyskawica
« Odpowiedź #15 dnia: Września 07, 2006, 11:27:09 »
A jakim cudem w Indochinach MiG-17 wygrywał z Phantomem? Nigdy nie należy lekceważyć przeciwnika. Kiedy robi się tłoczno to różne scenariusze są możliwe. Nie jestem szalony by twierdzić, że Iran powstrzymałby amerykański atak, ale z pewnością straty byłyby większe niż w Iraku.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Września 07, 2006, 11:40:08 »
Ten F-5 ma jedna ogromna zaletę – jego RCS jest bardzo małe. Jeżeli Iran zakupiłby jakieś nowe rakiety średniego zasięgu jak np. R-77, to amerykanie mogą mieć spory problem. Iran zapewne wykorzysta w walkach powietrznych taktykę z wojny z Irakiem – czyli w oddali F-14 robiące za AWACSy, a na pierwszej linii ataku, skradające się F-5, F-4 i teraz też MiGi29. Jeżeli F-5 uzbroić w addery i zmodyfikować datalinka na F-14 do ich obsługi, to można stosować taktykę Indyjską. Szczerze, wątpię by przy takiej kombinacji amerykanie mogli sobie pozwolić na to co w Iraku. W ogóle bez F-22A w powietrzu słabo to widzę. Jeżeli już atakować takimi siłami jak 3 lata temu, to ale całe lotnictwo Irańskie musi zostać zniszczone na ziemi nagłym atakiem pocisków Tomahawk i bomb z B-2 i F-117

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #17 dnia: Września 07, 2006, 11:48:50 »
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #18 dnia: Września 07, 2006, 14:05:55 »
Nieno Sun bez przesady F15,F16,F18 też się potrafią skradać a ich radary nie są sztywno ustawione na skanowanie od 10 tys do 18. Więc lecąc dołem to taka ruletka jak mię wypatrzą to (_!_) zbita, nawet w dzisiejszych czasach będąc niżej ma się o wiele mniejsze szanse bo rakieta strzelona z 1000 stóp ma zasięg o wiele zmniejszony niż ta z 15000. To po pierwsze po 2-gie dodaj jakiś awacs za plecami i robi sie dla skradającego delikatnie nieprzyjemnie bo on przecież MUSI podejść by mieć wroga w zasięgu a jeśli jest nisko to mu ten zasięg lekko maleje. Dlatego dosyć sceptycznie podchodzę do scenariuszy ja na max 1000 stóp ty 40 mil za mną i naprowadzasz moje rakiety.... jak sie gościu kapnie że jestem tam u dołu to mi prześle niespodziajke zanim ja swoją wystrzelę a maszyny za mną nie zdążą nic na to zrobić.

\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #19 dnia: Września 07, 2006, 14:20:32 »
Hm, nie pamiętam szczegółów ale Hindusi na wspólnych manewrach z Amerykanami radzili sobie całkiem dobrze, rzekłbym wzbudzając nawet ich konsternację właśnie wykorzystując system przesyłania danych z bodajże Su - 27 do Bizonów. Nie pamiętam tylko czy Amerykanie mieli wtedy wsparcie AWACSa.
Jakby ktoś mógł przypomnieć szczegóły tych ćwiczeń to byłoby miło.

EDIT:
Niedokładnie to o co mi chodziło, ale nasz eskpert objaśnia:

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,3897.msg47714.html#msg47714
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2006, 14:29:26 wysłana przez Ros »
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #20 dnia: Września 07, 2006, 14:34:10 »
O ile się nie mylę miałem od kogoś streszczenie tego tekstu wynikało z niego że amerykanie są głupi ich myśliwce to złom a radary nie działają itp. itd. No ale ktoś tą F14,F15,F16,F117 itd które są zabójcze zrobił prawda??? Ba nawet F-5 o którym mówimy to produkt USofA tyle że go turbany modyfikują a za awacs ma mu robić F14 ...czyli jednak maj chyba dobre maszyny co? (Ale OT już mogę szykować kolana :D )
\___[O}====-
 /OOOOO\

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 07, 2006, 16:08:46 »
Reasumując, bez dobrej (czyt. nowoczesnej) rakiety średniego zasięgu, bez zaplecza (datalink, środki obserwacji itd) to Allah dużo nie wskóra, a ta przeróbka "szatańskiego wytworu imperialistycznej ameryki, sługusa diabła" to będzie dobrze wyglądać na zdjęciach, jako ciekawostka przyrodnicza, zresztą... jest brzydki. F-5 przy nim jest tym czym Ferrari przy "Popchaj-126p" (wizualnie) Moim zdaniem to kolejne dmuchanie i bicie piany przez ten chory kraj z okolic zatoki. Jedno co mnie boli, taki buraczany kraj jak Iran stać na choćby przebudowę posiadanych maszyn, a piękny kraj w środku europy może zapomnieć o skromnej modernizacji Su-22 czy Mig-29, a stado Iryd (każda inna) rdzewieje gdzieś po hangarach, bo mimo że można było jakoś ten samolot poprawić to się woleli 10 lat przepychać z koncepcjami, chyba najbardziej poroniona była z próbą zrobienia z niej myśliwca, Panie litości. Armia w rozsypce, 3 eskadry które mogą powalczyć... ehhh... A ONI DO CHOLERY WPROWADZAJĄ NOWE BRONIE MIMO EMBARGA!! Heh.
PS.
Paliwo idzie w góre panowie wyborcy. Mamy tańsze państwo prawda? Saaama sprawiedliwość.. i prawo, to teraz została tylko samoobrona, własnego ja i pakowanie walizek. Ja wysiadam. Bez spadochronu.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #22 dnia: Września 07, 2006, 16:31:21 »
Pare zasadniczych różnic między Polską a Iranem:
- Iran to w 89% Szyici... oni nie piją
- Polska ma ustrój demokratyczny, gdzie decyduje większość... jak dowodzą badania większa część populacji naszej planety to idioci. Iran ma wszystko po trochu od demokracji, dyktatury religijnej, na monarchii kończąc.
- Iran ma ropę, a Polska dziury na drogach

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #23 dnia: Września 07, 2006, 16:37:52 »
Jeśli to jest prawda:
http://www.il2forum.pl/index.php?action=reporttm;topic=5992.37;msg=100888
i zakup będzie w miarę szybki, to amerykanie powini się zacząć spieszyć  :021:.
Ja rozumiem że nie zmieni to zbytnio stosunku sił, ale nie wiem czy naród amerykański jest
przygotowany psychicznie na stratę parunastu lub więcej niezwyciężonych Orłów.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #24 dnia: Września 07, 2006, 17:10:45 »
Martin -> chyba chodziło Ci o link do tego postu Kuscha, w którym pisze o zakupie przez Iran 50 szt. Su-30 MKP, nieprawdaż? :P
Bo ja tu klikam a The Forum się mnie pyta czy chcę wysłać komentarz do Moderatora... :D
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #25 dnia: Września 07, 2006, 22:48:37 »
Martin -> chyba chodziło Ci o link do tego postu Kuscha, w którym pisze o zakupie przez Iran 50 szt. Su-30 MKP, nieprawdaż? :P
Bo ja tu klikam a The Forum się mnie pyta czy chcę wysłać komentarz do Moderatora... :D

ups  :icon_redface:
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #26 dnia: Września 08, 2006, 19:26:42 »
Jeżeli by kogoś interesowało, w tym temacie znajdzie dużo zdjęć z ostatnich irańskich ćwiczeń;

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=89095&page=22

Są tam min. zdjęcia takich fajnych irańskich kopii GBU-15

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Września 08, 2006, 20:06:52 »
Głowica bojowa z cukierków i słodyczy? ;)
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 11, 2006, 01:33:26 »
Głowica bojowa z cukierków i słodyczy? ;)

Nie, zawiera najnowsze wydanie koranu, przerobione przez wladze Iranu, cos tam o swietej wojnie itp  :020:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 06, 2007, 19:51:43 »
No, no, no, mamy kolejne wcielenie Azaraksha (lub jakkolwiek to nazwą):