Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« dnia: Września 09, 2006, 00:40:58 »
Akurat przed chwilą dostałem odpowiedź od jednego z pilotów niemieckiego dywizjonu vJaBoG32. Chłopaki maja postawiony serwer na łączu 100Mb/s i systemie złożonym z  Pentium4 2.80GHz , 1GB ram i karcie graf. R9200, systemie Win2000SP4, na tym samym sprzęcie i łączu chodzi jeszcze ich strona, FTP, forum i serwer TS'a. Co ciekawe są oni w stanie hostowac grę dla max 50 osób (!) chyba, że jest sporo jednostek AI, ale gwarantują, że 32 może spokojnie grac niezależnie od typu misji.

Więc ja się pytam, jak to jest, że tutaj nie potrafimy znaleźć serwera który pociągnie więcej jak 8 osób ? I dlaczego nie możemy się zebrać na postawienie jednego ogólnokrajowego serwera, stojącego 24/7 i dostępnego dla wszystkich ? Mało tego można by przecież na jednym serwerze postawić inne mniej zasobożerne symulatory jak Falcon 4.0 AF (na którym mogłaby się toczyć non-stop dynamiczna kampania) czy też PF lub Il-2.

PS. JaBoG32 wypożyczają ten serwer różnym dywizjonom, a 18 i 19 listopada będą odbywać się tam pokazy akrobacji lotniczych.
« Ostatnia zmiana: Września 16, 2006, 12:29:29 wysłana przez Sundowner »

BigMac

• Gość
Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #1 dnia: Września 09, 2006, 00:52:50 »
A kto za to zapłaci?  :003: Utrzymanie takiego łącza, zwłaszcza non stop 24/7, kosztuje kupę pieniędzy. Stanowczo za dużo, bo ktoś to wykładał z własnej kieszeni, żeby inni mogli się postrzelać online.

I pamiętaj, że u nas są "nieco" gorsze warunki jeśli chodzi o ISP niż w Niemczech...
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2006, 01:01:15 wysłana przez BigMac »

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2006, 01:25:55 »
Czy ja wiem czy gorsze ? 5 minut zajęło mi znalezienie firmy udostępniającej w Polsce serwery tylko dla graczy... 5 minut, bo musiałem jeszcze iść do WC ;)

Z tym, że to jest faktycznie 200zł/miesiąc za serwer 20 osobowy z TS'em, obsługą HL i ATC.

Zdecydowanie najlepiej jakby było dojście w stylu „dobra, my kupujemy graty, wy to wkładacie do swojej szafki i udostępniacie nam łącze” ale o tym trzeba właśnie pogadać i zobaczyć czy ktoś nie ma do czegoś takiego dojścia. Łącza potrzeba na Locka, 24-32 osobowego 3Mb/s uploadu i downloadu.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2006, 11:13:06 »
Powiem tak... Temat był poruszany wielokrotnie, może mniej oficjalnie, ale był. Problem oczywiście bierze się z pieniędzy. 200/miesiąc, to tak by nie czuć tego obciążenia szczególnie to powiedzmy, że 10 pln na 20 osób, lub 20 PLN na 10 osób (co już na pewno mniej by się podobało).

Jeśli chodzi o łącze, to jeżeli serwer stałby na 1 Mb ale SYMETRYCZNYM, to moim zdaniem już by było super, skoro na 256 kb Uploadu może latać 6-7 osób, to na 1 Mb powinno spokojnie 20, a to - biorąc pod uwagę ostatnią frekwencję - zupełnie wystarczy.

Problem prawdziwy, to to, że o ile wiem Lock-On nie ma dedykowanego serwera, który można by "puścić" w osobnym wątku i współdzielić maszynę i łącze z innymi grami, na przykład z Falcon'em i Szturmowikiem tnąc w ten sposób koszty. Jakby z każdej ze stron znalazło się 10 osób to już mamy 30 x 10 PLN, a to jest 300 PLN, a za to na pewno dało by się to jakoś sfinansować i postawić na mocnym łączu kablówki.

Ja proponuje rozglądnąć się za miejscem, gdzie dałoby się postawić maszynę, a potem musimy ją zasponsorować i wersję gry również.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2006, 11:46:40 »
Ja proponuje rozglądnąć się za miejscem, gdzie dałoby się postawić maszynę, a potem musimy ją zasponsorować i wersję gry również.
Włąśnie o tym mówię :D

Co do współdzielenia, wszystko zależy od mocy maszyny na jakiej byłby postawiony serwer.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2006, 15:02:43 »
Najpierw trzeba chyba znaleść i policzyć ludzi, którzy faktycznie byliby gotowi płacić co miesiąc.
Bo znając życie później będą sytuacje w stylu: "przecież ja w tym miesiącu wogóle nie latałem...".
Ja mogę się wstępnie zadelkarować, że do 10zł miesięcznie mógłbym płacić i popieram tą inicjatywę. Może trzeba pogadać z Eskelem (łącze już jest - 4Mbps w obie strony to sporo :002:) czy nie dałoby się u niego zrobić takiego serwerka (nawet nie musiałby chodzić te 24h a przynajmniej od 1500 do 0100). Eskel co Ty na to? :121:
Albo może lepiej przyspieszyć łącze u balc3ra, który i tak najwięcej lata online i najczęściej stawia serwerek  :002:.
DCS/FSX/AC/pCARS

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2006, 15:14:18 »
Czy będe latal czy nie, to co miesiąc mogę płacić na taki serv 10zl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2006, 15:19:29 »
Dzięki, ale idea jest taka, by serwer był niezależny, najlepiej stał gdzieś gdzie jest spokojnie, mógł sobie mruczeć 24/7 i każdy mógłby tam spokojnie, w każdej porze dnia i nocy wejść, sam, czy ze swoją eskadrą czy nawet kilkoma, polatać obok siebie, albo przeciwko sobie. Pare osób miałoby dostęp do zdalnej administracji i mogliby ustawiać odpowiednią misję kiedy ktoś by miał ochotę. Rozgrywana byłaby tam tez i ta kampania, o której jest temat poniżej.

Najlepsze wyjście to właśnie znaleźć jakąś firmę z którą można by sie dogadać, aby użyczyli nam metr prądu i do 4Mbit uploadu/downloadu, gdzie moglibyśmy postawić skleconą skrzynkę na której byłby Lock, ATC, HL, TS... i nic więcej.

Płacenie co miesiąc nie jest wyjściem, bo trzeba te wpłaty egzekwować, nieraz z to przerabiałem i z tym zawsze był problem.

« Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2006, 15:22:46 »
Czy będe latal czy nie, to co miesiąc mogę płacić na taki serv 10zl

Za 10PLN/mies. wchodzę w to - podać tylko numer konta to dam zlecenie w banku.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2006, 15:27:09 »
10 zł miesięcznie za przyjemność polatania ze swojakami w FC jestem w stanie wyłożyć.

Jeśli mamy sponsorować łacze u kogoś w domu, to trzeba wziąć pod uwagę, że na przeciętnym komputerze mogą być problemy, jeśli będzie jednocześnie hostował i brał udział w rozgrywce. Przykładem misja którą próbowaliśmy polecieć u balc3ra miesiąc temu.

Aha, no i jeszcze Black Shark, jedni to kupią od razu, inni później a niektórzy w ogóle i wszystko pójdzie w *****.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Września 09, 2006, 15:59:23 »
Z Black Shark, z tym by sie poczekało... aż znowu większość na forum będzie dysponowała tym dodatkiem, zamiast od razu sie na niego przerzucać... prędzej czy później trzeba będzie sie na niego przenieść, ale powiedzmy ustalimy termin przejściowy - powiedzmy 6 miesięcy kiedy ludzie chcący razem w niego pograć będą musieli robić to staromodna metodą hostujac grę u siebie.

Ja osobiście mógłbym wydawać 20zł na taki serwer, 10zł jest z leksza nierealne, bo potrzebowalibyśmy 20 lub więcej osób płacących miesięcznie, 20zł zmniejsza tą liczbę do realnych rozmiarów, nie zwiększając tak na prawdę wydatków (to jest jedno dobre piwo w tygodniu mniej ;) ).

Tylko pytanie jak to będzie, czy po prostu dzierżawimy płacąc miesięcznie za serwer w takiej firmie jak np. Shooters.pl , czy szukamy firmy która nam użyczy miejsce i jednorazowo składamy się na skrzynkę (serwer) jaki tam postawimy ?

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Września 10, 2006, 15:27:09 »
Panowie, łącza za darmo nie dostaniemy nigdzie, możemy co najwyżej poszukać kogoś kto grzecznościowo wymyśli nam cenę wyjątkowo sponsorowaną, ale "coś" płacić co miesiąc będziemy musieli i koniec.

Co do składania się, trzeba ustalić kwotę, na przykład te 10 PLN, niezależną od ilości osób grających, będzie więcej, to i tak znajdziemy przeznaczenie, przecież niedługo trzeba będzie kupić BS'a, czasem coś może nawalić itd, itp. Będzie leżeć na koncie i czekać.

Trzeba tylko wytypować kogoś kto będzie "trzymał kasę" i co miesiąc przedstawiał krótki kasowy raporcik wszystkim, gdzieś na forum nawet. Osobiście widziałbym tutaj przykładowo kandydaturę Herr Mazak'a.

Co do łącza, rozmawiam ze znajomym z Krakowa, który partycypuje w dużej serwerowni i może dałoby się coś zrobić, za nie duże pieniądze i powiedzmy, reklamę na stronie czy samym serwerze, to już wszystko do dogadania. To tylko moje wstępne gdybanie. Sami też szukajcie, może wpadniecie na lepszy pomysł. Ja osobiście nie chciałbym jednak nic czysto grzecznościowego. Wolę coś płacić, ale mieć pewność, że stoi 24/7 bez problemów.

« Odpowiedź #12 dnia: Września 10, 2006, 16:15:34 »
Ja osobiście mógłbym wydawać 20zł na taki serwer, 10zł jest z leksza nierealne, bo potrzebowalibyśmy 20 lub więcej osób płacących miesięcznie, 20zł zmniejsza tą liczbę do realnych rozmiarów, nie zwiększając tak na prawdę wydatków...

Pewnie masz rację co do kwestii wartości 10 PLN, ale jeżeli nie zbierze się 20 osób - to cała zabawa nie ma sensu. Przecież biorąc pod uwagę kwestie wolnego czasu to przy 10 osobach zbierzesz jednorazowo "na kupie" 3-4 osoby - a dla tylu to niepotrzebujesz tego serwera bo uciągnie Ci to zwykłe łącze.

Całe przedsięwzięcie ma sens właśnie wtedy gdy zbierzemy minimum te 20 osób. Przy kosztach rzędu 10 PLN (w sumie pewnie 11 bo zlecenie w banku kosztuje jakąś złotówkę) mogę płacić nawet wtedy gdy będę się tam pojawiał np. raz w tygodniu - warto

Na razie trzeba się deklarować kto w to wchodzi. Z tego co widzę na razie jest 6 chętnych - jak będzie te 20 to warto wtedy kombinować z serwerem.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #13 dnia: Września 10, 2006, 16:34:04 »
Nie wyraziłem sie jasno. Liczba osób jaka płaci za serwer nie jest równa liczbie osób jakie będą z niego korzystały, ta liczba będzie kilkukrotnie większa i może sięgać dosyć sporego pułapu, bo to nie jest powiedziane, że serwer ma być tylko dla użytkowników forum ? A dlaczego by nie zapraszać ludzi nawet z poza polski, to wspólnych lotów ?

Przykładowo od 0400h do 1600h GMT+1 serwer jest otwarty na HL, poza tymi godzinami, stoi zahasłowany, lub nie, a hasło można znaleźć na forum, wtedy można łatać misje, kampanie itp. Co oznacza, że na serwerze cały czas jest ruch i zawsze można z kimś polatać na własnym podwórku.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #14 dnia: Września 10, 2006, 17:52:52 »
Kiedyś jak się bawiłem w stawianie serwera do Iła, był jakiś programik do zdalnego zarządzania serwerem. Można było tam wpisać nicki graczy którzy zawsze wejdą na serwer, nawet z wykopaniem jakiegoś gracza. A może było to w serwerze dedykowanym PF??.
Mało istotne, grunt że taka opcja była by najlepsza.