Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #15 dnia: Września 10, 2006, 20:16:22 »
Swoje grosiki też dokładam- ile trzeba tyle dam.
Niech Moc będzie z Wami!

« Odpowiedź #16 dnia: Września 10, 2006, 20:48:23 »
szczytny cel, na który dołożę się a jakże! "Dychacz"  nie problem a polatać będzie można przynajmniej
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #17 dnia: Września 11, 2006, 09:46:44 »
Teraz ja się sprecyzuję. Jestem w stanie placic 10zl nawet jezeli bede latal raz w tygodniu. Tylko przykład z piwem jest złym przykładem. Zamiast piwa można sobie lepiej odpuścić jakiś posiłek. To lepiej przemówi do ludzi, nie przerażając ich. I tak 80% użytkowników ma nadwagę, więc to wyjdzie tylko na zdrowie  :118:

PS;
Odnośnie przejścia na BS, to byłbym za krótszym czasem wprowadzenia, może nawet udało by się zrobić zakup hurtowy? To skróciło by czas, jaki sporo osób musiało by poświęcić na czekanie aż dodatek ukaże sie w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2006, 09:52:01 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #18 dnia: Września 11, 2006, 11:03:14 »
Cześć

Pogadałem z dyrektorem naszego DC (też fan symulatrów) , są pewne szanse na dobrą ceną ( w zamian np. za reklamę na stronie www serwera), musielibyśmy tylko dać maszynę. gdybyśmy chcieli wydzierżawić sprzęt , to już się to lekko nie opłaca :(.
Co do pasma to ja nim zarządzam i jak to dyro powiedział "moja w tym głowa, żeby działało dobrze"  :021:

Tak więc pozostają dwie sprawy:
1. Trzeba by zorganizować maszynę.
2. Zrobić listę chętnych i zobaczyć na co nas stać, 10 zł to dobra kwota na łebka.

Marcin

Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #19 dnia: Września 11, 2006, 12:43:00 »
...
....
Podaj specyfikację, najlepiej z zamiennikami (kart sieciowych, kontrolerów itp)
Leszek

« Odpowiedź #20 dnia: Września 11, 2006, 14:14:12 »
10 zł. można dać za mozłiwość polatanie kiedy się chce  :banan W razie czego piszę się na to  :001:

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 11, 2006, 14:25:08 »

No właśnie i tu będzie najdowdupniej. Żeby maszyna stanęła taka, co dobre misje (dużo obiektów) i 20 - 30 graczy uciągnie, to IMHO trzeba by wydać coś w okolicy 2000 - 3000.  Jak ktoś ma dojście do części to może poniżej koło 1500 - 2000 się zmieścimy. a to, jakby nie było na 20 osób licząc jest po 100,- od głowy :)...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: Września 11, 2006, 14:39:20 »
Nie no, nie przesadzajmy. Sun mógłby jeszcze zagadać z chłopakami z vJaBoG32 na temat szczegółow, ale komputer wcale nie musi być jakiś wypasiony, przecież nikt nie będzie na nim grał. Na oko wystarczy proc ~2500, 1gb ramu, i jakaś dupna karta graficzna byleby tylko kompatybilna z LO (chyba GF4MX'y odpadają, musi być co najmniej sprzętowa obsługa DX8).

Co do kopii FC, to nie jestem pewien, czy to legalne (jeśli nie to proszę usunąć dalszą wypowiedź), ale ktoś, kto posiada wersję download mógłby poświęcić jeden ze swoich kluczy aktywacyjnych. W końcu Black Shark za rogiem i klucze do FC już nie będzą potrzebne.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #23 dnia: Września 11, 2006, 14:54:49 »
Może byłaby możliwość zakupić elementy przez firmę u jakiej będzie stał komputer - firma dostanie zwrot Vat'u, wiec wszystko o 22% będzie tańsze.
Karta grafiki chyba nawet może być zintegrowana, sam lock nawet przecież nie musi być wyświetlany, byle menu chodziło :D
1GB ramu to w sumie minimum, ale i więcej nie potrzeba do niczego.
Do tego ze dwa małe dyski w RAID żeby wszystko szybko się ładowało. Dyski można kupić używane, z procesorem i Ramem, ja bym nie ryzykował.

Na składaniu serwerów nie znam sie najlepiej, więc wydaje mi się, że o ile składamy zwykłego kompa, a nie „echt serwer” to chyba można pójść w Pentiumy (no chyba, że gdzieś będą tanie Opterony albo Xeony i płyty pod nie ;) )

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 11, 2006, 15:27:22 »
... firma dostanie zwrot Vat'u, wiec wszystko o 22% będzie tańsze...

Niby tak, ale nie do końca, bo kto się będzie chciał w to bawić? Poza tym, jeżeli firma coś sobie odliczy, to będzie miała na stanie. A jak się coś popieprzy i zabierzemy sprzęt, to im na stanie zostanie coś, czego nie ma :). Dla ludzi, co mają firmę i nie takimi pieniędzmi obracają, to jest niepotrzebna komplikacja.

Panowie, po prostu najtwardsi twardziele muszą się złożyć i postawić sprzęta, a w miarę jak ze składki 10 PLN będą zostawać naddatki, to się wszystko "Inwestorom" będzie oddawać. Aż serwer zostanie dobrem ogółu.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Września 11, 2006, 23:03:44 »
Ja dodam swoje 3 grosze.
Sądzę, że konieczny byłby również abonament, tzn. przedpłata na min. 6 miesięcy funkcjonownia takiego serwera. Los potrafi płatać różne figle i przykro by było, gdyby nagle się okazało, że po 2-3 miesiącach przekazy pienieżne się opóźniają, albo ktoś musi dokładać za kogoś innego. To mogłoby bardzo popsuć klimat w naszym środowisku... Tak więc ja się piszę, o ile będzie zapewniona przedpłatą min. pół roczna ciągłość.

pozdrawiam,
Boski Logos aka qrdl
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2006, 23:22:42 wysłana przez qrdl »

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Września 12, 2006, 16:44:47 »
Boski Logos jak zwykle Erotoman Fantasta, ale nic to, lubię chłopaka  :021: .
Ludzie się ociągali kupić FC za mniej niż 50,- PLN, a teraz im karze po 60,- płacić na start. Ja osobiście też byłbym za tym i widzę głęboki filozoficzny ;) sens tego podejścia, ale że człowiekiem małej wiary jestem, coś czarno to widzę. hmmm jakby nie było uważam, że trzeba przeprowadzić ankietę, ile miesięcznie kto byłby w stanie płacić, kto w ogóle jest zainteresowany i ile kto mógłby dać "na start" (co powoli z miesięcznych wpłat byłoby oddawane). Wtedy będziemy wiedzieć, na czym wszyscy stoimy.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Września 14, 2006, 10:31:52 »
Panowie... jest tak sprawa ze mam okazje przejsc z mojej neo 640 na DSL4000 (upload: 512kb/s). Mam tylko zagadke z podlaczeniem modemu TPSA do kompa bo powiedziano mi ze modem ma wyjscie v35 a ja nie wiem jak niby mam je podlaczyc do kompa :/ Na innym forum gosc napisal ze to niezmozliwe zeby szlo to po takim akblu bo on niby moze obsluzyc tylko do 2Mb a nie 4Mb. Moze ktos z Was ma takie lacze i podpowie jak to wyglada w praktyce?

http://www.frazpc.pl/b/166640

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #28 dnia: Września 14, 2006, 11:04:00 »
Panowie... jest tak sprawa ze mam okazje przejsc z mojej neo 640 na DSL4000 (upload: 512kb/s). Mam tylko zagadke z podlaczeniem modemu TPSA do kompa bo powiedziano mi ze modem ma wyjscie v35 a ja nie wiem jak niby mam je podlaczyc do kompa :/ Na innym forum gosc napisal ze to niezmozliwe zeby szlo to po takim akblu bo on niby moze obsluzyc tylko do 2Mb a nie 4Mb. Moze ktos z Was ma takie lacze i podpowie jak to wyglada w praktyce?

http://www.frazpc.pl/b/166640

DSL4000 daje ethernet na wyjściu do klienta, a V35 wcale nie jest ograniczony do 2 MBit/s

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 14, 2006, 11:53:47 »
Piekne dzieki - moze bede mogl hostowac jakies wieksze walki na moim sprzecie?  :karpik