Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23873 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #60 dnia: Września 17, 2006, 13:43:19 »
Ja uważam, że spokojnie pociągnie ale najlepiej to poprostu łopatologicznie sprawdzić ;D

No z tym to trzeba będzie poczekać do połowy października, ale gdyby to poszło to mógłbym trochę "pohostować". Byłoby to na dodatkowym kompie więc nie przeszkadzałoby mi w wykorzystaniu "normalnego" komputera w tym samym czasie, gdybym akurat nie miał czasu latać.

W tej chwili nie bardzo jest możliwość, bo komputer ten jest aktualnie podłączony do bardzo słabego łącza, bez zewnętrznego IP. Zmiana łącza na inne nastąpi dopiero 5.10.2006

Zobaczymy

Sprawa "stałego serwera" pozostaje jednak otwarta - może stworzymy zamknięty temat gdzie zrobimy spis osób gotowych do płacenia abonamentu - będą się one zgłaszały do administracji czy moderatorów na PW i będziemy aktualizować listę - warto wiedzieć na ile osób możemy liczyć. Przydałoby się podać jednak orientacyjne kwoty np. 50zł na sprzęt i 10zł/mies. abonament

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Września 17, 2006, 14:19:11 »
To zależy jak wysoką dotację z Unii Europejskiej dostaniemy.

A moze to tez jest jakas szansa? Nie mysle tu o UE ale o jakims sponsorze. Moznaby jakos przemycic logo albo jakies pojawiajace sie reklamy(napisy)... Ewentualnie cos innego w miare potrzeb i mozliwosci w zamian za dobry sprzet, hostowanie albo cokolowiek co mogloby pomoc.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Września 17, 2006, 18:10:05 »
Właśnie zróbmy zamknięty temat i niech każdy się wypowie ile może dać kasy na sprzęt a ile na abonament

« Odpowiedź #63 dnia: Września 17, 2006, 18:33:20 »
Właśnie zróbmy zamknięty temat i niech każdy się wypowie ile może dać kasy na sprzęt a ile na abonament

Nie miałem na myśli licytacji, kto ile może dać - a stworzenie listy osób akceptujących warunki ustalonej tutaj wpłaty początkowej i abonamentu.

Na temat ustalenia tych kwot i konfiguracji sprzętu oraz innych potrzeb dyskutujemy przecież tutaj.

Moja propozycja to wpłata 50 zł (dopuszczam 75zł) na sprzęt, oraz miesięczny "abonament" w wysokości 10zł - myślę, że przy około 20-25 osobach powinno to wypalić.

Jest tu parę osób, które znają się na sprzęcie i sposobie realizacji pomysłu więc niech napiszą jakie będą koszty takiego przedsięwzięcia. Z chwilą podania tych kosztów - tworzymy listę i wtedy dowiemy się czy cała ta "impreza" ma szanse powodzenia.

Następne pytanie to: Czy znajdzie się ktoś obeznany z tematem, posiadający czas i chęci do podjęcia się organizacji tego przedsięwzięcia? Bez tego też jesteśmy skazani na przegraną i cały ten śmiały pomysł skończy się na niczym.

Bez odpowiedzi na pytanie kto akceptuje warunki i kto się tym zajmie - dalsza dyskusja pozostanie "sztuką dla sztuki".

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #64 dnia: Września 17, 2006, 19:01:25 »
Co do RAMu i dyskow to mam jeszcze jeden pomysl. Jak slusznie zauwazyl Sundowner nie potrzeba nam wielkiej przestrzeni, a naszym priorytetem jest szybkosc - z recenzji jakie znam najlepiej wypada Raptor.
Brrrr... tylko nie WD, to draństwo wymaga własnego chłodzenia, jak nie ma przynajmniej własnego dedykowanego wentylatora to zdycha po paru tygodniach, o nie trzymaniu parametrów nie wspomnę.

Temat oraz ankieta dotycząca opłat znajduje sie tutaj:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7598.0.html
« Ostatnia zmiana: Września 17, 2006, 19:36:40 wysłana przez Sundowner »

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Września 18, 2006, 12:23:08 »
Witam  :002:

Mam dobra (chyba?) wiadomosc odnosnie serwera do Locka. Oprócz latania suszarkami czasami popykam sobie w America's Army, a na polskiej stronie AA reklamuje sie firma http://www.shooters.pl która udostępia oficjalne serwery do gry właśnie w AA. Wysłałem do nich maila odonośnie możliwości postawienia serwera do Locka, oto odpowiedź:

Dzien dobry
istnieje taka mozliwosc - jednak z posiadanych przez nas informacji wynika ze ta gra posiada tylko i wylacznie wersja serwerowa pod system Windows - nie stanowi dla nas problemu uruchomienie takiego serwera lecz ceny za slot ulegna podwojeniu w stosunku do naszej oferty - http://shooters.pl/index/cennik.html

pozdrawiam
Maciej Gawlikowski
http://www.shooters.pl

W takim razie wychodzi:

10zł/mies - slot prywatny
22zł/mies - slot publiczny

12zł/mies - slot prywatny + slot komunikacji glosowej
24zł/mies - slot publiczny + slot komunkikacji glosowej

Za wynajem serwera na dluższy okres, odpowiednio 3, 6, 12 mies istnieje jeszcze możliwość uzyskania niewielkiego rabatu.

Może zamiast kombinować samemu serwer do Locka i łącze warto rozważyć ich oferte tymbardziej że:

TAK - Nasze serwery ulokowane są w centrum danych Warsaw Data Center w Warszawie na bardzo wydajnych łączach 1Gbit/s do wielu operatorów i gwarancją ruchu dla naszych maszyn na poziomie odpowiadającym aktualnie wykorzystywanym przez nas zasobom. Nasze serwery to renomowane platformy serwerowe INTEL SR1435VP2D2 każda z dwoma procesorami INTEL XEON 3.2GHz (2MB cache) oraz 4 Gigabajty pamięci Ram (R-ECC). Każdy serwer wpięty jest do switcha dwoma kartami sieciowymi o przepływności 1GBit/s każda by zapewnić jak najlepsze warunki.

Także jeśli by to wszystko wypaliło to na takim sprzęcie i łączach nie ma prawa to haczyć ani zwisać choćby nie wiem ile osób się podłączyło na raz  :002: A ceny nie sa znów takie wygórowane. Co Wy na to??  :001:

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #66 dnia: Września 18, 2006, 12:35:22 »
10zł/mies - slot prywatny
22zł/mies - slot publiczny

12zł/mies - slot prywatny + slot komunikacji glosowej
24zł/mies - slot publiczny + slot komunkikacji glosowej

To teraz Hornet napisz do nich że nie ma czegoś takiego jaki server LockOn i że potrzebujemy dedykowanej maszyny tylko i wyłącznie dla nas.

Zobaczymy czy podtrzymają ofertę,

a jeszcze pytanie lamera ? Co to jest slot w terminoligi AA ?

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Września 18, 2006, 13:21:58 »
Cytat: martin
a jeszcze pytanie lamera ? Co to jest slot w terminoligi AA ?

1 slot = 1 miejsce dla gracza
30 slotów = 30 osób może wejść na serwer itd.

W takim razie lipa  :005: A może ED nie umie napisać dedykowanego serwera?  :118:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #68 dnia: Września 18, 2006, 16:31:17 »
Ofertę Shooters.pl przeglądałem jako pierwszą i jako pierwsza odpadła. Oni mogliby nam postawić ten serwer, ale koszty byłyby ogromne.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #69 dnia: Września 18, 2006, 17:03:57 »
Panowie, ceny są takie a nie inne, dedykowany serwer to minimum 600 zł za samo łącze 1 Mbit/s plus nieraz drugie tyle za kolokacje maszyny.

Uzbierajmy jednak kasę na maszynę, a ja juz ponegocjuję ceny :D

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

menek

• Gość
Odp: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)
« Odpowiedź #70 dnia: Września 19, 2006, 15:16:16 »

a zapomnialem ja tez moge zalatwić graty do serwera po dobrych cenach (hurtowe ABC Data) +2 % nazutu aby się księgowość w firmie nie burzyła.

balc3r

• Gość
Odp: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)
« Odpowiedź #71 dnia: Września 19, 2006, 15:25:32 »
Dajcie znać co Będziecie składać; może mam graty na stoku serwisowym, które się przydadzą i będe mógł sprzedać  :004:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #72 dnia: Września 21, 2006, 15:18:43 »
Dwa zestawy, jeden AMD:
Microstar K9N GM2-FID GeForce 6150358
AMD A64 3200+ BOX (Socket AM2) Orleans395
GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz999
Samsung SpinPoint P80SD 40 GB173
Zasilacz Topower 400 P5 U12 EZ302
Razem:2227

I Intel:
Gigabyte GA-8I945G-MF Intel 945G384
Intel P4 541 (S775) 3.20 GHz (Prescott, 64-bit) BOX403
GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz999
Samsung SpinPoint P80SD 40 GB173
Zasilacz Topower 400 P5 U12 EZ302
Razem:2261

Ceny z komputronika więc "realne" będą mniejsze.
Obie płyty posiadają zintegrowaną grafikę.
Nie uwzględniłem obudowy i Cd-Romu, drugi sam mam jeden zbędny w domu, a obudowę też zapewne będzie można skądś pozyskać.
Pamięci 800MHz, droższe od 667 o grosze, a można puścić na niższej częstotliwości , ale lepszych timingach.

« Odpowiedź #73 dnia: Września 21, 2006, 15:22:51 »
OK wchodzę za 100 PLN  :001:

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Września 21, 2006, 15:38:21 »
Wchodzę za 100pln komu kase wysłać?