Autor Wątek: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da  (Przeczytany 23907 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Odp: Serwery... tylko bez ***** że sie nie da
« Odpowiedź #75 dnia: Września 21, 2006, 15:51:30 »
Tylko dlaczego szajsung  :011: :011: :011:

Marcin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #76 dnia: Września 21, 2006, 15:56:45 »
Bo jest tani, dobry i można na nim polegać. Z Seagate'ami jest ostatnio różnie, a na WD trzeba dmuchać, chuchać, kłaść na poduszkach, a i tak sie sypią.

« Odpowiedź #77 dnia: Września 21, 2006, 16:07:42 »
Tylko dlaczego szajsung  :011: :011: :011:

W ten sposób do niczego nie dojdziemy  :010:

Sundowner jak widzę zaoferował się z organizacją "skrzynki" i chwała mu za to - przestańmy więc "wydziwiać" i deklarujmy się czy się zrzucamy czy nie  :011: :010:

Albo się zdeklarujemy i stworzymy nasz własny serwer albo zaczniemy wymyślać bzdurne problemy i nie ma po co się za to brać i zawracać człowiekowi (Sundownerowi) "czterech liter" - chyba, że jest ktoś kto ma ochotę poświęcić swój czas i zrobić to lepiej (nie sądzę) - więc po prostu deklarujmy "kto w to wchodzi"  :010:

PS. Jedyna moja uwaga to pytanie/propozycja, aby na razie serwer mógł funkcjonować dla LOFC oraz na "goły" LO - nie wiem: po dniu, po ileś tam godzin - do uzgodnienia - może to rozszerzy ilość uczestników? Jak się nie da to nie było propozycji!

« Odpowiedź #78 dnia: Września 21, 2006, 16:10:48 »
Wchodzę w to za 70 PLN. Za 100 też, ale ze statusem "Gold Member" - znaczy przez pierwszy miesiąc podkładacie się pod moje rakiety  :002: A poważnie mówiąc wchodzę a za ile to się okaże ilu będzie chętnych, ale na razie mój limit to niestety tylko 100 zł :(

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #79 dnia: Września 21, 2006, 16:34:46 »
No nie przesadzajmy, zestawy to moja propozycja, zawsze można cos zmienić. Sam tego komputera składać nie będę, zadeklarowały sie tutaj osoby z dojściami do hurtowni, wiec myślę, że one mogłyby sie tym zająć.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Września 21, 2006, 17:04:35 »
A czy bierzemy pod uwagę części używane? Ja w najbliższym czasie mam zamiar tanio pozbyć się Prescott'a 2,8 na płycie serwerowej Intela S875WP1-E. Płyta ma RAID na pokładzie, do tego pamięci DDR 400'ki 1GB. Pozbywam się, bo rozbudować już tego nie rozbuduje ze względu na stary socket i chipset, ale na sam serwer może by styknęło. Co myślicie?

Offline martin

• *
« Odpowiedź #81 dnia: Września 21, 2006, 17:13:51 »
W ten sposób do niczego nie dojdziemy  :010:

Ale zapytać chyba wolno ? Dlaczego taki a nie inny dysk ?

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #82 dnia: Września 21, 2006, 17:45:37 »
Ale zapytać chyba wolno ? Dlaczego taki a nie inny dysk ?

Trochę się wtrącam bo nie mam szansy z Wami latać i z kasiorką u mnie na razie zbyt krucho żebym się do takiej inicjatywy dołączył, ale Sundowner chyba pośrednio odpowiedział na to pytanie:

Bo jest tani, dobry i można na nim polegać. Z Seagate'ami jest ostatnio różnie, a na WD trzeba dmuchać, chuchać, kłaść na poduszkach, a i tak sie sypią.

Pozdrawiam, zazdroszczę i poproszę w lewe bo jestem praworęczny :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #83 dnia: Października 03, 2006, 19:33:19 »
Sprawa oprogramowania. To co na pewno potrzeba to kopia LockOn'a, oraz Flaming Cliffs, natomiast główne pytanie to co z systemem operacyjnym ? Musi to być produkt Microsoftu, wiec teraz pytanie jaki? Win2k? WinXP 32bit? WinXP 64bit? Win2k3 ?

Czy ktoś próbował odpalać Locka na tym ostatnim ? Jako dedykowany system serwerowy powinien sobie radzić lepiej - stabilniejszy i lepsza obsługa pamięci. Tylko oczywiście problemy ze sterownikami i uruchamianiem samej gry trzeba wyeliminować.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Października 03, 2006, 21:47:51 »
Uwaga wkraczam do akcji!  :021:

Jako że są problemy z uzbieraniem kwoty potrzebnej na zestawienie zaproponowane przez Sundownera, pozwoliłem sobie zaproponować porównywalny sprzęt, na który starczy pieniążków ;)

• Po pierwsze: kupowanie w tym momencie 2GB DDR2 to samobójstwo (ceny poszły o 50% w górę i w tej chwili jest to marnowaniem pieniędzy, tym bardziej że dla Loczka powinien starczyc jeden Gigol :118:)
  • Inna sprawa - zasilacz :) Rozumiem stabilny, pewny, ale dlaczego aż Topower za 300zł :011: W 100% wystarczy FORTRON 350-400W za ~70zł (wstawiam te zasilacze we wszystkie kompy które składam i nigdy nie miałem problemów! Mają wszelkie zabezpieczenia antyprzepięciowe i antyprzeciążeniowe - jak padnie kupi się drugi)
  • Tanie płyty ze zintegrowanymi grafami mają SATA RAID ale nie mają RAIDu na ATA więc proponuję narazie kupić hdd Samsunga 80GB SATA2, a jeśli kiedyś będzie taka potrzeba dokupi się drugi.

A całe zestawienie wygląda tak:
A64 3200+ AM2 - 366zł
Gigabyte GA-M51GM-S2G - 299zł
2x512MB ddr2 667 - 480zł
Samsung 80GB SATA2 - 174zł
PSU Fortron'a - ~70zł
tania obudowa bez zasilacza - ~90zł (może ktoś będzie miał zbędną)
WinXP Home OEM - 325zł
LO FC download - 50zł

uwaga: razem: 1860zł  :010:  :118:

Jeśli nie podoba wam się ten fortron to można ewentualnie chiefa za 180zł co i tak będzie tańsze od propozycji Sun'a :P

PS: Wszystko pięknie, ale na dobrą sprawę nie powinienem się wtrącać w ten serwerek bo stać mnie ledwo na abonament. Chętnie dołożyłbym się do samej maszyny ale jestem bez kasy  :015:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #85 dnia: Października 03, 2006, 23:04:32 »
Ja używam WinXP Prof. wiec jak ktoś ma Home edition niech mi powie czy tam też jest w ogóle zdalny pulpit?

Offline martin

• *
« Odpowiedź #86 dnia: Października 04, 2006, 00:03:09 »
Co do wypowiedzi iq85 to mam dwa ale:

1. Tani zasilacz - jako osoba prawdopodobnie odpowiedzialna za serwer będę się upierał przy pożądnej obudowie i pożądnym zasilaczu. Serwerownia u nas ma system gaśniczy, jest bezpyłowa, klimatyzowana i podłączona pod Straż Pożarną, ale wolałbym nie być pośrednią przyczyną bojowego zastosowania systemu gaśniczego.

2. 1 GigaRam to za mało na serwer który powien pociągnąc 20 graczy ,a zintegrowana grafika jeszcze za bierze z tego 128

Martin

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #87 dnia: Października 04, 2006, 01:09:26 »
WinXP Home nie posiada zdalnego pulpitu, pozostaje VNC

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 04, 2006, 09:15:07 »
Witam Panów!!! NIe mogłem się w cześniej odezwać bo miałem kilka drobnych spraw np - ślub w sobote. Panowie można rozważyć 2 kwestie - stawianie serwera u mnie bądź zakup odpowiedniego łącza.
Jeśli chodzi o moje łącze to może ono być do dyspozycji ale... za 3 dni pozbywam się mojego stacjonarnego kompa (sprzedaje) i zostaje z laptopem P3 800. Nowy komputer kupie albo pod koniec tego miesiąca a moze z poczatkiem nastepnego ale tez nie moge sie do tego zobowiazac. Bedzie to byc moze Athlon X2 3800 1 GB Ramu i GF7600GT lub 7900GS wiec powinien bez problemu uciagnac. Znalazlem oprogramowanie DEDLOMAC, ktore pozwala na odpalenie serwera dedykowanego. Niestety jeszcze go nie testowalem.
Jesli chodzi o wynajem lacza problemy sa 3 - cena i sposob i sprzet. Bo 10 lub 20 osob musialoby napisac oswiadczenie w ktorym zobowiazuje sie do lozenia na ten zbozny cel przez okreslony czas. Forum musialo by miec forme prawna zeby zawrzec umowe z providerem. Chyba ze jeden z nas podpisalby umowe z providerem a pozostali zobowiazaliby sie wobec niego. Sprawa jest o tyle wazna ze nie mozna doposcic do sytuacji ze nagle 5 osob - lub skrajnie jedna - utrzymuje caly serwer bo komus sie znudzilo. Ja jestem w stanie placic nawet 20zł miesiecznie, musze jednak wiedziec za co. Czy aby na pewno chcemy zeby to byl tylko LOMAC a moze nam sie zachce popykac w FS2004 lub w nadchodzacego X simulatora. Wazne abysmy panowali nad tym serwerem. Inna sprawa to sprzet. Czy provider nam go zapewnia czy my sami musimy cos uciulac. Taka maszyna aby wszystko w miare chodzilo to z 1000 kosztuje.
Na koncu chce przeprosic ze mnie tak dlugo nie bylo bo latanie w cale mi sie nie znudzilo ale mam jeszcze wiele pracy w pracy. Po sezonie sie uspokoi i pewnie bede mogl latac cale nocki (w pracy ;))

Eskel

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Października 04, 2006, 09:49:07 »
Skonsultowalem sie z zonka i moge dac 100zł jednorazowo i 10 - 20zł miesiecznie. Proponuje zasilacz MODECOM FEEL 350W, sam taki kupilem- niezwykle udana konstrukcja w dobrej cenie. Za swoj dalem 68zł ale jestem baaaardzo zadowolony. Jestem zwolennikiem jednak zakupu nowego sprzetu. Pozniej bedziemy sie wozic jak cos padnie i pluc sobie w brode ze  trzeba bylo nowke kupic.