Autor Wątek: Filmy fabularne o tematyce lotniczej  (Przeczytany 31586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Odp: Filmy fabularne o tematyce lotniczej
« Odpowiedź #15 dnia: Września 22, 2006, 16:31:48 »
Tak zazwyczaj kończy kończą wszelkie radosne improwizacje, oraz nadzieje na zrobienie porządnego samolotu z odpadków. Bardzo ciekawa jest natomiast opinia pilotów ze 101 IAF ( o ile dobrze pamiętam numer) którzy po utworzeniu państwa Izrael, latali równolegle na 3 typach - Avi - którą nazywali po prostu messer, mustangach - nie pamiętam typu ale napewno nie te high endowe , oraz spitfirach.
ROFL twierdzili ze avia miała najlepsze wznoszenie z tej trójki, mimo słabego silnika Jumo. Ciekawe co by powiedzieli na daimlera 605 AM , nie wspominając o AS

Online Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #16 dnia: Września 22, 2006, 17:34:33 »
Jeśli chodzi o ładne sceny to w "Wojna Harta" z Coliinem Farelem i Brucem Willisem są dwie fajne sceny;
1. jak 2 P51D atakują pociąg z jeńcami USRAMY i stację kolejowa (jest totalnie odjechana ta scenka)
2.  jak nad obozem jenieckim przelatuje formacja Fortec i zaraz jest pokazana walka P51(z pilotem z Taskegee)eskorty z Mietkiem; który "heh" wali w jej wyniku dzwona na teren obozu(kogoś tam przygniata chyba) ale scenka fajna nawet.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Online Sobilak

• *
« Odpowiedź #17 dnia: Września 22, 2006, 19:10:35 »
Przypomniał mnie się jeszcze jeden film tylko tytułu zapomniałem. Z śp Johnem Waynem.
Rzecz dzieje się na pacyfiku w jednostce USMC o ile dobrze mówie.Latają na początku na Hellcatach (Japońce też :karpik )
a walka powietrzna pokazana jest tak ;
Pilot mówi że widzi japońców , więc zaczyna się atak(ujęcie nurkującego Hellcata jak strzela(tylko przód samolotu do anteny za kabina)  przez trzy sekundy ) TRACH!!!!!! japoniec trafiony jakieś ujęcia archiwalne itd. itp. heh.
Potem przesiadają się chłopaki na Corsairy (w końcu ewolucja cały czas do przodu idzie).
A teraz najleprze(najlepsze).Chłopcy offcourse mają radiostacje (w końcu to cywilizacja choć daleki WSCHÓD),ale zamiasta mikrofonów w maskach czy tych na szyi,urzywają(używają)(trzecią ręką chyba podczas walki) takich mikrofonów jak w CB radio(z guzikiem który trza nacisnąć co by cie słyszeli). Chyba o tajemnicę wojskowąchodziło bo film stary (lata45-47chyba nawet) ale w kolorze.
Ktoś może zna tytuł tego???

Sobilak, jak się nie poprawisz z pisownią to będzie źle. Na razie tylko pisemne upomnienie. Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2006, 19:15:57 wysłana przez Kos »

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Września 23, 2006, 09:39:51 »
A pamiętacie taki serial "Wichry wojny"/"Wojna i pamięć" z Robertem Mitchumem (czy jakoś tak się pisze) :011: Są fajne sceny z udziałem Wellingtonów (lub czegoś "zamiennego" nie pamiętam dokładnie), ale robią wrażenie, syn bohatera ginie w bitwie o Midway lecąc chyba Devastatorem. Jest nawet sekwencja ataku Typhonów na samochód Rommla w lipcu 1944 :001: Fajny film to jest i z chęcią  jeszcze raz bym go zobaczył :001:

Online Sobilak

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Września 23, 2006, 10:01:25 »
A pamiętacie taki serial "Wichry wojny"/"Wojna i pamięć" z Robertem Mitchumem (czy jakoś tak się pisze) :011: Są fajne sceny z udziałem Wellingtonów (lub czegoś "zamiennego" nie pamiętam dokładnie), ale robią wrażenie, syn bohatera ginie w bitwie o Midway lecąc chyba Devastatorem. Jest nawet sekwencja ataku Typhonów na samochód Rommla w lipcu 1944 :001: Fajny film to jest i z chęcią  jeszcze raz bym go zobaczył :001:
To na podstawie książki jest, którą to w liceum czytałem.Syn (najstarszy) bohatera w książce lata Dantlesem (ginie w Dantlesie).

PS. Pisownię poprawię Kosie :010: :010: :001:

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #20 dnia: Września 23, 2006, 18:09:11 »
Co do "Czarnej eskadry" nabrałem ochoty aby to obejrzeć  :002: :002: :002: :002:. Jeśli prawdziwego mietka tam nie ma to zapewne robi za niego Avia S 199 (czy jak ona tam miała  :004:)

Avie już nie latają, w filmach (np. w "Bitwie o Anglię") za mietki robią (robiły?) Ha-1112 z Hiszpanii. Było już o tym pisane na Forum, poszukaj.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 24, 2006, 15:01:16 »
Z tezą, że "Ciemnoniebieski świat" jest romansidłem bym polemizował. Oczywiście jest tam jakiś wątek miłosny, jest wątek przyjaźni między pilotami, ale jeśli poczyta się wspomnienia pilotów z BoB, to można dojść do wniosku, to łatwo zauważyć, że sporo miejsca poświęcają oni właśnie na wspomnienia nie tylko walk, ale i relacji z innymi pilotami i miejscowymi dziewczynami :). Poza tym w  filmie ten wątek jest pokazany zupełnie inaczej niż w Pearl Harbor, a oprócz tego ciekawie przedstawione są losy głównego bohatera - zero patosu, czy cukierkowego patriotyzmu, a zamiast tego mamy dość prawdziwie (przynajmniej moim zdaniem) pokazane to co często spotykało po wojnie pilotów z krajów będących pod skrzydłami wielkiego brata - tak na prawdę spokojnie można by zmienić nazwiska i film mógłby być o polskich lotnikach.. może dlatego też mi się tak podobał. Naprawdę bardzo bym się cieszył, gdyby Polacy zamiast kręcić kolejnej lektury zrobili coś takiego.  Poza tym fajne jest to, że mamy film o lotnikach, a nie supermanach w spitach. Osobiście uważam, że wątek fabularny (nawet miłosny, czy poruszający tematykę przyjaźni) nie musi od razu filmu skreślać, pod warunkiem, że jest dobrze zrobiony.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 24, 2006, 17:30:17 »
Ja bym chciał aby ktoś wreszcie zrobił film w stylu 'jatka jak w Pearl Harbor ale bez wątku miłosnego'
Nie dlatego chciałbym , gdyz moje poczucie estetyki oraz pojmowania kina pożada tego , tylko po to by zobaczyc miny wszystkich tych którzy sa gorącymi przeciwnikami  'offtopiców" :D :D w filmach o samolotach.

Panowie - Jedzmy po kawałeczku, delektując sie tym co nam podano w nieduzych porcjach. Jeśli zaś porcje sa duże to trzeba żreć za przeproszeniem bez gryzienia, a i rozmiar porcji sugeruje że nałożą nam to z wiadra :D :D

To tak jak z kawiorem :D -jedzony łyżka nie smakuje :D
Ot takie moje luźne przemyslenia na temat tego czy lepiej gonić króliczka czy lepiej złapać króliczka :D

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 24, 2006, 20:33:40 »
A mnie wątki miłosne nie przeszkadzają. W końcu trzeba czymś zająć nasze niewiasty w kinie w przerwach pomiędzy ślinieniem się na widok kolejnej akcji :001: Najbardziej mnie wkurza jednak gdy film, na który poszły miliony i jest reklamowany z każdej strony mija się z prawdą historyczną, kreuje z góry ustalone wzorce bohaterów, którzy na przykład w najbardziej traumatycznej sytuacji potrafią zakrzyknąć pseudointelektualnym, jankesko-błyskotliwym frazesem... Film staje się wówczas bezpłciowym widowiskiem a jak do tego dojdzie jeszcze cukierkowy romans... bleeee... :005:
W tej sytuacji zazdroszczę  marynistom, którzy mają swojego Petersena z kultowym Das Boot, czy Stalingradu militarystom... Nie znam tak dobrego filmu o lotnictwie... Szkoda!

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #24 dnia: Września 24, 2006, 21:40:33 »
Bo na zrobienie filmu z samolotami duże pieniądze są potrzebne- a wiadomo o co chodzi panom z dużymi pieniędzmi. I kółko się zamyka :705:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #25 dnia: Września 25, 2006, 06:38:35 »
"Lot Intrudera".Wątek miłosny znikomy,natomiast dużo emocji i fajnych ujęć A6
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Września 25, 2006, 18:23:34 »
 „Żelazny Orzeł” jest bezkonkurencyjny . Szybka akcja ,wspaniała fabuła o poświęceniu i odwadze . Klasyk jednym słowem klasyk mówię wam ..  ;D

Online Sobilak

• *
« Odpowiedź #27 dnia: Września 25, 2006, 18:41:53 »
„Żelazny Orzeł” jest bezkonkurencyjny . Szybka akcja ,wspaniała fabuła o poświęceniu i odwadze . Klasyk jednym słowem klasyk mówię wam ..  ;D
jest dowodem na to jak "genialni" są nastolatkowie z Kansas,co tłumaczy ich super zdolnosści na serwrach online  :021:

dark2

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Września 28, 2006, 19:19:37 »
Wracając do wątku Avii - nazywanych mułami przez pilotów w Izralelu (101 - to przeważnie obcokrajowcy) - jeden z nich powiedział niestety nie wiem kto konkretnie - "iż był to bezsprzecznie najgorszy samolot bojowy świata zbudowany po 45 roku, odnosiło się wrażenie, że skonstruowali go sami sabotażyści". Paweł Musiał w artykule opublikowanym w AERO-TL 6/1990 pisze też o wibracjach płatowaca podczas strzelania uniemożliwiajacego celowanie, o możliwości odstrzelania śmigła, i problemach z wyciągnieciem pilota ze skapotowanej maszyny (owiewka uchylana nie odsuwana). Smaczkiem jest że w Izraleu latały RWD.
Hmm..tyle że niewiem czy to we własciwym wątku..;)

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Września 28, 2006, 20:34:28 »
Tak jest, 'Iron Eagle' -przebój wszechczasów wśród filmów lotniczych   :021:  :118:...

Co do Avii , to mam dziwne wrażenie, że oryginał też miał owiewkę odchylaną, nie odsuwaną   :002:...