Ankieta

Czy weźmiesz udział w organizowaniu pierwszego polskiego ogólnodostępnego serwera LockOn 1.12a+ ?

Tak, jestem gotów zapłacić za serwer i miesięczną opłatę za łącze.
24 (61.5%)
Tak, jestem gotów płacić miesięczną opłatę za łącze.
7 (17.9%)
Nie, nie stać mnie na opłacanie serwera, ale będę z niego korzystał.
3 (7.7%)
Żadna z powyższych.
5 (12.8%)

Głosów w sumie: 27

Autor Wątek: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)  (Przeczytany 22544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)
« Odpowiedź #60 dnia: Września 28, 2006, 22:50:26 »
Co z osobami których nie stać na składkę związaną z serwerem i miesięcznym abonametem? Czy osoby takie nie będą mogły korzystać z serwera? Jeżeli tak to stawia to pod znakiem zapytania kampanię Edelmanna i Mavericdana a także ideę całego serwera (Wszak w mniejszym gronie można spotykać sie tak jak do tej pory).

Wg. mnie talkie osoby będą mogły korzystać z serwera

1. Uważam, że akcjonariusze będą mieli wolę zapraszać do udziału innych graczy z zewnątrz.

2. Przywilejem akcjonariuszy tzn. osób, z tej grupy, które akurat będa kierowały daną rozgrywką będzie przydział ról dla tych ludzi - czyli na zasadzie, że osoby nie partycypujące w kosztach jeżeli zostaną zaproszone do gry obejmują role wyznaczone przez kierujących grą.

3. Przywilejem akcjonariusza będzie organizowanie własnych misji - tzn. uważam, że każdy pełnoprawny członek serwera powinien mieć prawo w ustalonym dla niego czasie do zorganizowania gry wg. własnego pomysłu (do uzgodnia kiedy i ile czasu - to chyba nie problem).

4. Może z czasem uda się zorganizować jakąć rozgrywkę z grupami zagranicznymi lub/i zorganizować własne siły powietrzne do takich rozgrywek.

Co w przypadku kiedy parę osób z przyczyn losowych nie jest w stanie płacić abonamentu? Reszta dokłada z własnej kieszeni, abonament rośnie, może to spowodować dalsze redukcje płatników składek a w konsekwencji upadek całego przedsięwzięcia.

1. Nie bardzo wierzę (no wiecie zatwardziały ateista jestem  :021:) w problem losowy z kwotą 10 PLN - ale może ... ja w każdym razie rozwiązuje to w ten sposób, że daje zlecenie stałe do banku, który będzie przelewał co miesiąc w ustalonym dniu tę kwotę na ustalone konto - chyba, że mnie szlag trafi to wtedy, wybaczcie przestaje płacić lub zwróćcie się do moich spadkobierców  :020:

2. Ale może faktycznie może być taki problem - proponuję w takim razie ustalić abonament nieco wyższy np. 12PLN (za 2 złote to nawet piwa się nie kupi  :118:), a kwotę nadwyżki kumulować w celu możliwości zadysponowania nią w razie nagłej potrzeby.

Piszę to jako osoba, która z trudem zdobywa czas na zabawę pt. "Latamy coś dzisiaj" a dla której serwer miałby być właśnie taką gwarancją, że kiedy znajdę akurat czas, to będę mógł polatać w dobrym towarzystwie i nie koniecznie tylko takim które opłaca składki, i myślę nie jestem w tym odosobniony.

1. Może z czasem jeżeli kwestia serwera się spodoba i spopularyzuje uda się wprowadzić do tego grona osoby, które co prawda nie partycypowały w składce na sprzęt - ale np. chcąc mieć zapewniony regularny dostęp do serwera bedą płacić abonament i zasilą tym samym to przedsięwzięcie. Ale najpierw musi taki serwer powstać aby zachęcić innych do przyłączenia - jak znam życie będzie paru takich co to się potem przyłączą nawet płacąc 15PLN/mies., ale najpierw siedzą cicho i czekają "co z tego wyjdzie".

2. Nasuwa mi się kolejny pomysł, zaczerpnięty z zasad klubu strzeleckiego do którego należę -> osoba będąca członkiem (czyli taka, która wpłaciła wpisowe i płaci miesięczną składkę) ma prawo wprowadzić/zaprosić osobę nie będąca członkiem, która w czasie tego pobytu jest traktowana jak członek klubu - może zastosować podobne rozwiązanie?

To tylko moje luźne rozważania sprowokowane postem Kuscha - w żaden sposób nie można tego uważać za przyszłe zasady na serwerze - to tylko mój głos (propozycja), którego wartość (mam nadzieję) będzie 1/20 całości  :001:

Po zebraniu kasy, zrobimy myślę jakieś e-zebranie i napiszemy statut serwera itp. - wtedy wszystko się dogra :karpik

PS.
-castor/ale na razie tylko abonament --zmieniam proca,płytę. przesiadka na A64  trochę pociągnie :-(/
Na razie ... to znaczy jak? ... na kreskę i ktoś może wyłoży kasę? Czy tylko abonament i nie partycypujesz w budowie serwera. Przepraszam za bezpośredniość, ale na tym etapie wszystko musi być jasne!
« Ostatnia zmiana: Września 28, 2006, 23:20:13 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #61 dnia: Września 28, 2006, 23:22:13 »
Z mojej strony wygląda to tak:

Dołożę sie do serwera (125 zł czy ile tam tego) i będę płacił składkę, ale dopiero w listopadzie przeleję gotowiznę. Wcześniej nie wyczaruję. Sądzę, że nawet jeśli nie zdąże na zakup serwera, to pieniążki i tak się nie zmarnują.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Września 29, 2006, 09:22:27 »
Panowie, przepraszam Was bardzo, moja wypowiedz nie będzie z pewnością popularna, ale ja mam inne zdanie. Gdzie inni płacą, pozostali też muszą. Sorry! Sam fakt, że nie muszą partycypować w opłacie za postawienie maszyny to już ogromny gratis.

Będą przecież okresowo stawiane inne serwery, po staremu, do doga i takie tam. Proszę bardzo.

W tym przypadku jednak naprawdę jest to wysiłek dla wszystkich duży. Dlatego nieuczciwym byłoby zapraszanie do lotów osób, które nie chcą, bo nie uwierzę, że nie są w stanie, zapłacić miesięcznie równowartość 2 piw zakupionych w PUB'ie. No panowie BEZ JAJ, bo stracę wiarę w uczciwość ludzką!

Proszę sobie przypomnieć, że osoby inwestujące w serwer mają mieć te pieniądze w dalszym czasie zwrócone z nadmiaru składek. Więc potrzebujemy wręcz takich osób, które będą płacić za latanie.

Kochani! Bardzo Was wszystkich lubię i szanuję. Ale na coś takiego się nie zgodzę. Bo to nie uczciwe. Na naszym serwerze możemy robić godziny otwarte, raz na jakiś czas, proszę bardzo, ale nie na zasadzie, zapraszam sobie kogoś, bo mi się tak podoba i kiedy mi się podoba.

Co by nie było, musi być to przy ogólnym pozwoleniu i nie za często, jak dla mnie nie częściej niż raz na kilka tygodni. Jeżeli ktoś chce latać częściej, musi zapłacić! Tego wymaga elementarna uczciwość.

Oczywiście możemy czasem uruchamiać program specjalny p.t. tydzień zawodów otwartych itp. ale tak jak mówię. Wszyscy powinni się na to pierwej zgodzić. Mam nadzieję, że nie jestem odosobniony w moim podejściu.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #63 dnia: Września 29, 2006, 09:39:26 »
Po przemyśleniu zgadzam się z tobą, pod warunkiem, że:
"Na naszym serwerze możemy robić godziny otwarte, raz na jakiś czas"

- Razorblade
 - Sundowner
 - Maverickdan
 - RRBM
 - Leszek660
 - McHaron
 - balc3r
 - Magneto
 - Edelmann
 - martin
 - Emo
 - Olo8
 - Kusch
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #64 dnia: Września 29, 2006, 10:58:14 »
Jestem jednym z tych nieszczęśników, którzy nie mają sieci w domu...  :005:. Pracuję nad tym i w lada dzień mam nadzieję sprawę sfinalizować. W związku z tym zgłaszam się na abonament i na dorzucenie do serwera. Są miejsca?
That's Vietnam music... can't we get our own music?

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: Września 29, 2006, 11:49:14 »
Są!

- Razorblade
 - Sundowner
 - Maverickdan
 - RRBM
 - Leszek660
 - McHaron
 - balc3r
 - Magneto
 - Edelmann
 - martin
 - Emo
 - Olo8
 - Kusch
 - uziel101

:)

« Odpowiedź #66 dnia: Września 29, 2006, 11:53:04 »
Proszę sobie przypomnieć, że osoby inwestujące w serwer mają mieć te pieniądze w dalszym czasie zwrócone z nadmiaru składek. Więc potrzebujemy wręcz takich osób, które będą płacić za latanie.
A moze lepiej ewentualną nadwyżkę trzymać na upgrade, albo ewentualną (tfu, tfu) naprawę serwera?
P.S. Kurcze jeszcze nic nie ma, a już się o kasę kłócimy ;)

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Września 29, 2006, 12:07:26 »
No nie, no teraz to się przyczepiłeś szczegółu i to niedokładnie. To oczywiste, że w pierwszej kolejności nadwyżki mają posłużyć zwrotowi inwestycji, dokonanemu przez osoby zainteresowane, po czym dalsze nadwyżki mają być komasowane i wykorzystywane w przypadku awarii czy upgrade'u, czy zakupu licencji, na BS na ten przykład (o czym wszyscy zdaje się zapominają) itp. Najpierw trzeba jednak oddać ludziom pieniądze, a to sobie trochę potrwa. Oczywiście sytuacje mogą zaistnieć różne, na przykład BS na pewno wyjdzie wcześniej, niż wszyscy zostaną spłaceni ale to wtedy będziemy wszyscy decydować co robimy.

Co do spraw płatności, o nic się nie kłócimy, w każdym razie ja tego tak nie odbieram. Po prostu chciałbym abyśmy sobie wzajemnie wszystko wyjaśnili, by mieć jasność na co się wzajemnie godzimy partycypując w kosztach.
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2006, 12:15:30 wysłana przez McHaron »

Offline Rolam

« Odpowiedź #68 dnia: Września 29, 2006, 12:16:55 »
- Razorblade
 - Sundowner
 - Maverickdan
 - RRBM
 - Leszek660
 - McHaron
 - balc3r
 - Magneto
 - Edelmann
 - martin
 - Emo
 - Olo8
 - Kusch
 - uziel101
 -Rolam
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: Września 29, 2006, 12:20:25 »
No proszę, jak się poważni ludzie w kupę zbierają :). Jest szansa! Jest szansa !!! ... Oooo w mordę! ...  :banan

« Odpowiedź #70 dnia: Września 29, 2006, 13:29:12 »
No nie, no teraz to się przyczepiłeś szczegółu i to niedokładnie.
Ok, Ok szczegóły sie później dogada  :564:
No dalej chłopaki - jeszcze pięciu!!, jeszcze pięciu!!!! Ole, ole ole,  :banan :banan  :001:

« Odpowiedź #71 dnia: Września 29, 2006, 17:58:35 »
A może jest jakiś sponsor niekoniecznie latający , a my tu zrzutę robimy :020:. Gwarantujemy darmową reklamę na stronie , jeśli takowa powstanie  :021:
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #72 dnia: Października 01, 2006, 13:26:12 »
Tak, jestem gotów zapłacić za serwer i miesięczną opłatę za łącze.  >>>>>>>>>>> 21 (65.6%)

No co jest Panowie, gdzie reszta, gdzie reszta ?!

Przy 16 osobach (uwzględniam też Some1, który deklaruje zapłatę w listopadzie) - składka wzrośnie do 150zł, a i abonament trzeba będzie pewnie podnieść :005:

PS. Może zrobić na początek serwer LO/LOFC - np. co drugi dzień inna wersja - może to zwiększy liczbę chętnych - co wy na to?
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2006, 13:35:21 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #73 dnia: Października 01, 2006, 15:17:53 »
Jest nas 16 tu jak na razie.Przy 125 PLN od łba daje to 2 000 PLN. Nie znam się na serwerach, ale wydaje mi się że przy tym stanie budżetu to chyba będziemy musieli poczekać na dalszych chętnych. Za te pieniądze (to moje subiektywne nie poparte żadną wiedza techniczną zdanie) wydaje mi się że porządnego, wystarczającego na nasze potrzeby serwera nie sklecimy. Wzrost składki do  150 od łba przy tej ilości osób spowoduje wzrost budżetu do 2400 PLN . Tez to raczej nie wydaje się wystarczające. Poczekajmy chwilę. Zresztą i tak pewnie od razu z kopyta nie ruszymy z jego zakupem.
Co do korzystania zaś z udziału z serwera, to wiadomym jest ,że to osoby , które wyłożyły będa decydowały czy kogoś zaprosimy czy nie. NA horyzoncie szykuje się kampania którą klecimy z MAvem. Myślę ,że nie będziemy mówili osobom , które zdecydowały się wziąśc w niej udział :"niestety Panu dziękujemy , bo nie dołożył się Pan do serwera".
Myśle,że przy tej okazji nalezałoby wziąść pod uwagę możliwość wykorzystania pudła pod inne rozgrywki (gry) , które będą cieszyły się dużym uznaniem w naszym gronie.
Co do pieniędzy. Nie wiem, wydaje mi się że ci którzy "na dzień dobry" wyłozyli kasiorę nie zbiednieją , jak nie odbiorą od razu ze składek swoich udziałów. Zawsze będziemy czuć się jako współwłąściciele "pudła". Koniecznym jednak będzie trzymanie a przynajmniej dażenie do utworzenia tzw żelaznej puli - czyli równowartości początkowej wartości serwera. W razie gdyby całe przedsięwzięcie wzięło w łeb , lub z innych powodów nie szło , zawsze możemy podzielić tę żelazną pulę odbierając tym samym to co żeśmy zainwestowali. Sądzę że z czasem ze składek uzbiera się jakas sumka , która po odjęciu kosztów eksploatacyjnych związanych z utrzymaniem serwera i łącza pozwoli na wykorzystanie zgodnie z naszym wspólnym "widzi mi się" lub na odebranie wyłożónej kasiory .
Co do wysokości abonamentu , to uważam,że nie należy zbytnio go windować . 10 złotych to suma śmieszna- wydałoby się że nieistotna, bo fakt ktoś kto oplaca internet minimum 50 zeta /mies , to nawet dla niego ta suma nie powinna być wyzwaniem. JEdnak psychologia niektórych ludzi jest nieodgadniona i wzrost tej niedużej kwoty o 50 % powoduje o podjęciu decyzji o wyłamaniu się z przedsięwzięcia.
Obecne formy marnowania czasu: FC, ArmA, czasem FSX
Zapraszam:  http://pvrt.dbv.pl/news.php

« Odpowiedź #74 dnia: Października 01, 2006, 16:01:29 »
Nie wiem, wydaje mi się że ci którzy "na dzień dobry" wyłozyli kasiorę nie zbiednieją , jak nie odbiorą od razu ze składek swoich udziałów.

Nie wiem skąd i na którym etapie padła koncepcja jakiegoś "zwrotu wyłożonej kasy" (może coś przeoczyłem - ostatnio strasznie "zalatany" jestem - niestety nie w symulatorach, a w "realu"  :005:) - ja w każdym razie nie traktowałem i nie traktuje tej zrzutki na serwer jako wyłożenia kasy, a jako bezzwrotny wkład do serwera.

Przecież serwer to rzecz długofalowa i nadwyżki z abonamentu trzeba będzie odkładać na modernizację, ewentulne naprawy, rozbudowę, licencję BS-a itp. - bądźmy realistami mało prawdopodne by cokolwiek się zwróciło - za rozrywkę trzeba po prostu płacić - taka jest "proza życia".

Myślę ,że nie będziemy mówili osobom , które zdecydowały się wziąśc w niej udział :"niestety Panu dziękujemy , bo nie dołożył się Pan do serwera".

Mówiąc szczerze to sam już nie wiem, na początku byłem zdania, że serwer ma być otwarty, ale widząc trudności ze zbiórką na serwer (liczba czynnie latających do liczby chętnych do budowy serwera) zaczynam przychylać się do zdania McHaron'a, że trzeba chyba będzie pobierać te opłaty. Chciałbym się mylić, ale coś mi się wydaje że gdzieś jest grupa, która uważa, że "niech się złożą i coś zrobią, to wtedy się ewentualnie przyłączymy i wyjdziemy taniej"

Nie wiem może dopuszczać tych co się na serwer nie zrzucali po opłaceniu abonamentu np. w wysokości 20 PLN/mies. przy zachowaniu 10PLN/mies. dla "akcjonariuszy" - może komuś jest łatwiej płacić "na raty" - naprawdę nie wiem, to tylko moje luźne rozważania osobnika, który nigdy nie brał nic na raty czy jakiś kredytów, debetów itp (mnie osobiście to mierzi - uznaje tylko gotówkę).

Myśle,że przy tej okazji nalezałoby wziąść pod uwagę możliwość wykorzystania pudła pod inne rozgrywki (gry) , które będą cieszyły się dużym uznaniem w naszym gronie.

No właśnie też o tym myślę i najbardziej sensowny byłby chyba LO 1.02 - bo liczba jego użytkowników rośnie - a i tematyka podobna, można sobie też grać dwie wersje "Locka" z jednego kompa itp.

Stąd moje pytanie do użytkowników LO 1.02 czy gdyby serwer był wspólny to dołożyliby się do "sprawy" ?

Może macie inne pomysły ?! - piszcie, bo niewiele nam brakuje do sukcesu więc szkoda by było gdyby nam nie wyszło ...  :015: