Co z osobami których nie stać na składkę związaną z serwerem i miesięcznym abonametem? Czy osoby takie nie będą mogły korzystać z serwera? Jeżeli tak to stawia to pod znakiem zapytania kampanię Edelmanna i Mavericdana a także ideę całego serwera (Wszak w mniejszym gronie można spotykać sie tak jak do tej pory).
Wg. mnie talkie osoby będą mogły korzystać z serwera
1. Uważam, że akcjonariusze będą mieli wolę zapraszać do udziału innych graczy z zewnątrz.
2. Przywilejem akcjonariuszy tzn. osób, z tej grupy, które akurat będa kierowały daną rozgrywką będzie przydział ról dla tych ludzi - czyli na zasadzie, że osoby nie partycypujące w kosztach jeżeli zostaną zaproszone do gry obejmują role wyznaczone przez kierujących grą.
3. Przywilejem akcjonariusza będzie organizowanie własnych misji - tzn. uważam, że każdy pełnoprawny członek serwera powinien mieć prawo w ustalonym dla niego czasie do zorganizowania gry wg. własnego pomysłu (do uzgodnia kiedy i ile czasu - to chyba nie problem).
4. Może z czasem uda się zorganizować jakąć rozgrywkę z grupami zagranicznymi lub/i zorganizować własne siły powietrzne do takich rozgrywek.
Co w przypadku kiedy parę osób z przyczyn losowych nie jest w stanie płacić abonamentu? Reszta dokłada z własnej kieszeni, abonament rośnie, może to spowodować dalsze redukcje płatników składek a w konsekwencji upadek całego przedsięwzięcia.
1. Nie bardzo wierzę (no wiecie zatwardziały ateista jestem

) w problem losowy z kwotą 10 PLN - ale może ... ja w każdym razie rozwiązuje to w ten sposób, że daje zlecenie stałe do banku, który będzie przelewał co miesiąc w ustalonym dniu tę kwotę na ustalone konto - chyba, że mnie szlag trafi to wtedy, wybaczcie przestaje płacić lub zwróćcie się do moich spadkobierców

2. Ale może faktycznie może być taki problem - proponuję w takim razie ustalić abonament nieco wyższy np. 12PLN (za 2 złote to nawet piwa się nie kupi

), a kwotę nadwyżki kumulować w celu możliwości zadysponowania nią w razie nagłej potrzeby.
Piszę to jako osoba, która z trudem zdobywa czas na zabawę pt. "Latamy coś dzisiaj" a dla której serwer miałby być właśnie taką gwarancją, że kiedy znajdę akurat czas, to będę mógł polatać w dobrym towarzystwie i nie koniecznie tylko takim które opłaca składki, i myślę nie jestem w tym odosobniony.
1. Może z czasem jeżeli kwestia serwera się spodoba i spopularyzuje uda się wprowadzić do tego grona osoby, które co prawda nie partycypowały w składce na sprzęt - ale np. chcąc mieć zapewniony regularny dostęp do serwera bedą płacić abonament i zasilą tym samym to przedsięwzięcie. Ale najpierw musi taki serwer powstać aby zachęcić innych do przyłączenia - jak znam życie będzie paru takich co to się potem przyłączą nawet płacąc 15PLN/mies., ale najpierw siedzą cicho i czekają "co z tego wyjdzie".
2. Nasuwa mi się kolejny pomysł, zaczerpnięty z zasad klubu strzeleckiego do którego należę -> osoba będąca członkiem (czyli taka, która wpłaciła wpisowe i płaci miesięczną składkę) ma prawo wprowadzić/zaprosić osobę nie będąca członkiem, która w czasie tego pobytu jest traktowana jak członek klubu - może zastosować podobne rozwiązanie?
To tylko moje luźne rozważania sprowokowane postem Kuscha - w żaden sposób nie można tego uważać za przyszłe zasady na serwerze - to tylko mój głos (propozycja), którego wartość (mam nadzieję) będzie 1/20 całości

Po zebraniu kasy, zrobimy myślę jakieś e-zebranie i napiszemy statut serwera itp. - wtedy wszystko się dogra :karpik
PS.
-castor/ale na razie tylko abonament --zmieniam proca,płytę. przesiadka na A64 trochę pociągnie
/
Na razie ... to znaczy jak? ... na kreskę i ktoś może wyłoży kasę? Czy tylko abonament i nie partycypujesz w budowie serwera. Przepraszam za bezpośredniość, ale na tym etapie wszystko musi być jasne!