Ankieta

Czy weźmiesz udział w organizowaniu pierwszego polskiego ogólnodostępnego serwera LockOn 1.12a+ ?

Tak, jestem gotów zapłacić za serwer i miesięczną opłatę za łącze.
24 (61.5%)
Tak, jestem gotów płacić miesięczną opłatę za łącze.
7 (17.9%)
Nie, nie stać mnie na opłacanie serwera, ale będę z niego korzystał.
3 (7.7%)
Żadna z powyższych.
5 (12.8%)

Głosów w sumie: 27

Autor Wątek: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)  (Przeczytany 22540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Serwer LockOn 1.12a+ (sprawy płatności)
« Odpowiedź #75 dnia: Października 01, 2006, 16:05:29 »
Wylazłem po tygodniu z graciarni ( czytaj z remontowanej łazienki)
i co widzę !!!
A Tracek to co Patyk!
Tyż sie do tygo dopisuja byście sami tam nie furgali :020:

- Razorblade
 - Sundowner
 - Maverickdan
 - RRBM
 - Leszek660
 - McHaron
 - balc3r
 - Magneto
 - Edelmann
 - martin
 - Emo
 - Olo8
 - Kusch
 - uziel101
 - Rolam
 - Tracerx
Niech Moc będzie z Wami!

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Października 01, 2006, 23:15:08 »
Nie wiem skąd i na którym etapie padła koncepcja jakiegoś "zwrotu wyłożonej kasy" (może coś przeoczyłem - ostatnio strasznie "zalatany" jestem - niestety nie w symulatorach, a w "realu"  :005:) - ja w każdym razie nie traktowałem i nie traktuje tej zrzutki na serwer jako wyłożenia kasy, a jako bezzwrotny wkład do serwera.

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7534.15.html

Tutaj padały takie hasła, moje padło na 100%.

« Odpowiedź #77 dnia: Października 02, 2006, 07:18:29 »
Fakt pisałeś o tym ...

... kto w ogóle jest zainteresowany i ile kto mógłby dać "na start" (co powoli z miesięcznych wpłat byłoby oddawane).

... tak jak napisałem wcześniej przeoczyłem - była to jednak chyba propozycja, a nie jakieś ustalenie.

W obecnej sytuacji jest to jednak mało prawdopodobne, może będę mało popularny, ale jeżeli chodzi o kasę to lubię sytuacje jasne - potem jest przynajmniej mniej konfliktów.

Sam policz:
- utrzymanie serwera ma kosztować przynajmniej 200PLN/mies.;
- trzeba najpierw wypracować przynajmniej drugie tyle tyle (200PLN) na rezerwę płatności za serwer;
- potem dojdzie Black Shark - pewnie ze 100-150PLN
- czas będzie płynął, a maszyna młodnieć nie będzie ... trzeba będzie liczyć się z awarią więc znowu trzeba odłożyć jakiś zapas (500?).

Co nie zmienia faktu, że i tak potrzebujemy jeszcze przynajmniej 3 osób aby przedsięwzięcie w ogóle ruszyło.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Października 02, 2006, 08:45:00 »
No właśnie dlatego, zaraz obok słów, że jestem przeciwny częstemu darmowemu udostępnianiu serwera napisałem, że bardzo potrzebujemy Takich osób, które nie dadzą na serwer, bo nie mogą, ale za to będą płacić składkę 10 pln i normalnie latać.

I jeszcze jedno, skąd się wzięło 200,- na utrzymanie miesięcznie? Szczerze mówiąc liczyłem na to, że komuś uda się załatwić hosting taniej.

« Odpowiedź #79 dnia: Października 02, 2006, 12:54:39 »
I jeszcze jedno, skąd się wzięło 200,- na utrzymanie miesięcznie? Szczerze mówiąc liczyłem na to, że komuś uda się załatwić hosting taniej.

Z postu martina ...

No dobra, widzę że 21 chce płacić po 10 PLN , załatwię hosting w tej cenie :D, gwarancja będzie powiedzmy 1M/1M i raczej nie ograniczane od góry :D.  ...

... zresztą ta kwota od początku oscylowała wokół 200PLN, zarówno na Forum, jak i na PW czy GG.
Skoro nikt z nas nie ma możliwości załatwić tego taniej - przystaliśmy na propozycję martina.

No właśnie dlatego, zaraz obok słów, że jestem przeciwny częstemu darmowemu udostępnianiu serwera napisałem, że bardzo potrzebujemy Takich osób, które nie dadzą na serwer, bo nie mogą, ale za to będą płacić składkę 10 pln i normalnie latać.

I tutaj się z Tobą po dłuższym namyśle i analizie obecnej sytuacji finansowej przedsięwzięcia przecież zgodziłem.

Myślę, że jeżeli w ciągu tygodnia nie uda się zebrać "brakujących" trzech akcjonariuszy to trzeba będzie rozważyć następujące możliwości:

1. Podwyżka składki do 150PLN i ewentualnie abonamentu do 12PLN
2. Propozycja w stosunku do niemających gotówki: abonament dla "akcjonariuszy" 10PLN/mies., a dla pozostałych np. 20PLN/mies.

Teraz moje pytanie czy byliby chętni do wejścia w to przedsięwzięcie z abonametem 20PLN/mies. (powiedzmy aż do "wyrównania wkładu" - taka kwota przecież padała w niektórych propozycjach potencjalnych uczestników) jeżeli nie musieliby płacić składki wejsciowej?
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2006, 13:11:53 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #80 dnia: Października 03, 2006, 18:11:24 »
1. Popieram przedmówcę  :001:
2. Kres moich możliwości na tę chwilę wynosi 150 zł. na serwer  :005:
Ustalmy coś proszę  :003:
Osoby które się zadeklarowały, że wpłacą na serwer, a nie dają znaku życia prosze o zabranie głosu, czy nadal wchodzą w interes czy się wycofują, wtedy łątwiej będzie pójść do przodu i podjąć jakieś decyzje.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #81 dnia: Października 03, 2006, 18:55:15 »
Odpadam, jeżeli stawki wzrosną, zwłaszcza abonament.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Października 03, 2006, 19:09:18 »
Ile brakuje nam osób żeby stawka została?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #83 dnia: Października 03, 2006, 19:29:23 »
Minimum dwóch, jeżeli koszty nie będą większe niż przewidziane, a raczej będą, bo nie ma w nich przewidzianych kosztów oprogramowania, które trzeba jeszcze omówić.

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Października 03, 2006, 19:56:35 »
 - Razorblade
 - Sundowner
 - Maverickdan
 - RRBM
 - Leszek660
 - McHaron
 - balc3r
 - Magneto
 - Edelmann
 - martin
 - Emo
 - Olo8
 - Kusch
 - uziel101
 - Rolam
 - Tracerx
  -Maverickdan
zakładam dwie składki na serv więc głosów mam dwa hehe
Jeszcze jedna osoba
Abonament miesieczny tylko za 1 osobe

« Odpowiedź #85 dnia: Października 03, 2006, 20:16:36 »
 Jestem na liście i się nie wycofuję , jak zostanie ustalone tak się dostosuję .

Pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: Października 03, 2006, 21:59:52 »
Wydaje mi się że nieco przesadzacie z tą paniką.

1. Uważam, że 2kzł spokojnie wystarczy na maszynę, a jest już wiecej (17os x 125zl = 2125zł
Tutaj:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7534.75.html
moja propozycja sprzętu, który razem z oprogramowaniem będzie kosztował niecałe 1900zł!

2. Nie zapominajcie o osobach których nie stać na dokładanie się do serwera, a zadeklarowały się płacić abonament (do których się zaliczam). Jesli dobrze widzę to razem wychodzi 25os x 10zł miesięcznie czyli jest lekka nadwyżka, którą możnaby w ostateczności wykorzystać na zakup sprzętu (jeśli mówimy nadal o przedpłacie za pół roku z góry)

Pozdrawiam :)

PS: Co do sporu o to czy inni powinni mieć dostęp do serwera to chciałem zauważyć że w tytule ankiety jest: "Pytanie:      Czy weźmiesz udział w organizowaniu pierwszego polskiego ogólnodostępnego serwera LockOn 1.12a+ ?"
DCS/FSX/AC/pCARS

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Października 04, 2006, 16:49:02 »
No comments...

... a właściwie to comments.

Przypominam, że transfer w Polsce jest bardzo drogi, po udostępnieniu serwera 24h możemy mieć poważne problemy z wypłacalnością.

Ale cooo tam ... przecież ja się tylko czepiam, i jestem beee, bo nie uważam, że olanie składek i wchodzenie na serwer za free jest cool.

menek

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Października 04, 2006, 17:19:14 »

zaraz zaraz Panowie, czemu nie ma mnie na tej liście perzecież deklarowałem się na samym początku i oczywiście pomysłu nie porzuciłem  :003:
wiec proszę moją osobę również dopisać na tą liste z kwotą na serwer powedzmy 100 zł

Pozdrawiam

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: Października 04, 2006, 17:23:29 »
Nie do końca o to mi chodziło Haron :P
Po części się z tobą zgadzam, że serwer powinien być odpłatny. Uważam że byłoby nieuczciwe gdyby ktoś latał za free częściej od płacących abonament.
Miałem na myśli to, że należałoby zrobić nową ankietę i zobaczyć ile osób zgodzi się na nowych zasadach. :121:
Bo widzę, że sama idea założenia serwera zmieniła się nieco.
DCS/FSX/AC/pCARS