Autor Wątek: Nietypowo - problem po remoncie.  (Przeczytany 8969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Nietypowo - problem po remoncie.
« dnia: Września 18, 2006, 21:03:29 »
Panowie,
Przeszukałem chyba całą sieć i nic. Może ktoś z Was jest biegły w tych sprawach:
Po pomalowaniu całego mieszkania na ścianie (po jakimś czasie) pojawiło się bardzo dziwne zjawisko, a mianowicie...idealnie proste ślady (ciemne smugi) w tych miejscach, gdzie poprowadzone są przewody instalacji elektrycznej. O ile w kuchni nie ma tragedii - (malowanie jest tylko tymczasowe, w przyszłym roku będzie generalny remont), to właśnie zauważyłem że podobne zjawisko zaczyna "dziać się" w tzw. living - roomie. Tu już jest problem, ponieważ painting był niecały rok temu i szczerze powiedziawszy nie chce mi się znowu ciapać.
Dlaczego tak się dzieje? Czy farba wchodzi w reakcję chemiczną z materiałem używanym do pokrycia przewodów? Przewody są zbyt płytko w ścianie? Jak się tego pozbyć?Macie jakieś pomysły?
Dzięki za pomoc.
 :001:
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 21:11:49 wysłana przez zack »

Bis zum bitteren Ende.

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: Nietypowo - problem po remoncie.
« Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2006, 21:15:56 »
Wilgoć. Podobno są specjalne farby którymi maluje się elementy metalowe lub inne, aby nie przeswitywały spod np. gipsu. Tyle, że teraz już za pozno :D
Spróbuj unigruntem przelecieć całą scianę*, może pomoże, ale to na własną odpowiedzialność  :118:

*Oczywiście pózniej także farbą lol
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 18, 2006, 21:31:10 »
swieży tynk i pije mocniej farbe
u mnie tak sie działo z tego powodu

« Odpowiedź #3 dnia: Września 18, 2006, 21:34:23 »
Kupić porządną farbę (niestety kosztuje!) i taki "cyrk" się skończy - nie będę robił kryptoreklamy, ale u mnie jak przeszedłem na tą "z kundlem" problemy się skończyły - a zaliczyłem 2 razy niezłe zalanie (z dachu - płatne z polisy administratora/właściciela budynku  :banan- nawet kafelki i inne bajery sobie za ten szmal w łazience położyłem  :118:) - pokryła i świeży gips, i niektóre mniejsze plamy których nie chciało mi się skuwać - minęły 3 lata i nic nie wylazło  :010:
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 21:40:31 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #4 dnia: Września 18, 2006, 22:02:08 »
Bruzdy z przewodami były niezbyt dokładnie zaszpachlowane
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2006, 22:02:29 »
Czy wymieniana była instalacja elektryczna? Jeśli tak to czym zostały wypełnine rowki pod przewody po ich położeniu? Czarny tynk (inaczej zwykła zaprawa cementowa bez wapna) czy też gips? Jaką farbą malowane były ściany i ile warstw zostało położonych?

Unigrunt to środek do wzmacniania "słabych" tynków tzn. takich które sypią się np. po potarciu ich ręką. W przypadku wilgoci jest to jedynie środek dorażny do czasu osuszenia zawilgoconego miejsca. Unigrunt położony na suche podłoże ma także właściwości izolacyjne zabezpieczające to podłoże przed wpływem m.in. wilgoci.

W przypadku wypełnnienia rowków pod przewody elektryczne zaprawą cementową istnieje mozliwość prześwitywania tych miejsc spod położonej farby. Sposób na pozbycie sie tej niedogodności jest następujący: grubym papierem ściernym lub nawet zwykłą szpachelką należy zebrać niewielką wrstwę tejże zaprawy. Następnie ubytek można wypełnić tzw. białą zaprawą (zaprawa cementowa z wapnem) i po podeschnięciu wygładzić tzw. filcówką (packa do zacierania tynków ze spodnią warswą z filcu). Zamiast białej zaprawy można użyć gładzi szpachlowej, która po wyschnieciu ma biały kolor z tym, że w przypadku użycia gładzi, położoną warstwę należy wyrównać papierem ściernym o gradacji 80 lub 100 nałożonym na szlifierkę oscylacyjną co daje lepszy efekt końcowy niż tarcie ręczne.

Nieco trudniej zamaskować prześwitujące miejsca wyełnione gipsem. Ma on tą wadę, że kładziona farba "spływa" z niego i nie kryje. Aby pozbyć sie tej niedogodności można postąpić tak jak w opisywanym wyżej przypadku lub prześwitujące miejsce zamalować najpierw farbą olejną a po jej wyschnięciu zmatowić ją lekko i na to położyć farbę właściwą. Uważać tylko trzeba by warstwa farby olejnej nie była zbyt gruba ponieważ efekt wizualny może być niezbyt ciekawy.

No i na koniec to jakość kładzionej farby. Często, aby zaoszczędzić nieco grosza, kupujemy farby tanie, o słabych właściwościach kryjących i niezbyt dobrej jakości. W takim przypadku położenie jednej warstwy farby może okazać się za małą ilością. Kładzenie drugiej warstwy to dodatkowa robota a i to może czasami być zbyt mało. Wniosek jest taki, że lepiej wydać nieco więcej pieniędzy na markową farbę i być pewnym, że spełni ona swoje zadanie.

Wszystko co napisałem zostało przeze mnie zastosowane i sprawdzone z wynikiem bardzo dobrym przy wielu remontach nie tylko w moim mieszkaniu.
Dziadek Kos

dark2

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2006, 22:08:03 »
Możliwe jest jeszcze magnetyczne działanie przewodów elektrycznych  i przyciąganie kurzu - stąd ciemne ślady - chociaż nie wiem czy nie jest bzdurą to co piszę, bo przewody będą miedziane ( no chyba że aluminiowe zabytki ..ale to nic nie zmienia) - ale taki efekt przyciagania kurzu widać np na wkrętach w ścianach gk - gdy po jakimś czasie mimo zaszpachlowania pojawiają się ślady tam gdzie śruby.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2006, 22:10:55 »
Jeżeli bruzdy po elektryce były gipsowane, to gips chłonie bardziej wodę, a to powoduje wieksze osiadanie kurzu.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2006, 22:19:11 »
Kupić porządną farbę (niestety kosztuje!) i taki "cyrk" się skończy
Problem jest właśnie w tym, że farba jest nawet bardzo porządna...
Czy wymieniana była instalacja elektryczna? Jeśli tak to czym zostały wypełnine rowki pod przewody po ich położeniu? Czarny tynk (inaczej zwykła zaprawa cementowa bez wapna) czy też gips? Jaką farbą malowane były ściany i ile warstw zostało położonych?
Kosie - instalacja elektryczna nie była wymieniana- dlatego też nie mam pojęcia czym rowki mogą być wypełnione... Ściany były malowane farbą akrylową, położono dwie warstwy.
Też myślałem o tym,żeby te miejsca pokryć taką specjalna farbą (nie pamietam nazwy-kryjąca np ślady po zalaniu i osuszeniu) i później pomalować farbą taką jak całe pomieszczenie...
Kurcze, strasznie mnie drażni jak się na to patrzę.
Jeżeli bruzdy po elektryce były gipsowane, to gips chłonie bardziej wodę, a to powoduje wieksze osiadanie kurzu.
To nie jest kurz - nie da się tego usunąć...
Poglądowe foty:

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2006, 08:16:29 wysłana przez Ger0nim0 »

Bis zum bitteren Ende.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2006, 22:35:35 »
Może spróbuj tak.... Wybierz sobie jakiś odcinek prześwitującego miejsca ale taki, który jest mało widoczny dla obserwatora np. za fotelem, kanapą czy szafką. Papierem ściernym np. 80tką zetrzyj położoną farbę aż do "żywego" tynku. Sprawdż czym wypełniono rowek pod przewody elektryczne - to tak przy okazji. Weż trochę farby emulsyjnej ale tej o dobrej jakości i zamaluj odsłonięty kawałek - najlepiej wałkiem. Poczekaj aż farba podeschnie i połóż drugą warstwę. Na drugi dzień sprawdź efekt. Albo zrób jak sugerowałem wyżej ale na takim właśnie małym odcinku.

Nie widzę tych prześwitów, nie mogę ich "pomacać" więc trudno jest mi jednoznacznie określić powód ich powstania. A były wcześniej, przed Twoim malowaniem? W każdym razie kurz to nie jest na 100%.

Upsss...... Wysłałeś fotki w czasie gdy pisałem swojego posta.

Typowe bruzdy elektryczne. Jak na mój gust(mogę się mylić) wypełnione zaprawą cementową i zaszpachlowane gipsem, nie gładzią gipsową bo ta nie pozostawia takich śladów. Faktycznie, kurz to to nie jest!
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 22:44:03 wysłana przez Kos »
Dziadek Kos

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #10 dnia: Września 18, 2006, 22:41:12 »
Kosie - szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia czy były.
Ponieważ mieszkanie którego stałem sie właścicielem miało 3 lata - wszędzie były położone tapety. Może to będzie ważne - najszybciej te smugi pojawiły się w kuchni, tutaj też są najbardziej widoczne (foto). Postaram się zrobić jakiś mały eksperyment, martwi mnie tylko, że te wszystkie metody są dość "inwazyjne"....

A te smugi - hm, ani nie mają innej struktury/powierzchni niż cała ściana, również nie są tłuste/wilgotne. Mają tylko ciemniejszy odcień i... własnie to jest takie denerwujące! :006:
Typowe bruzdy elektryczne. Jak na mój gust(mogę się mylić) wypełnione zaprawą cementową i zaszpachlowane gipsem, nie gładzią gipsową bo ta nie pozostawia takich śladów. Faktycznie, kurz to to nie jest!

Czyli co - najlepiej "wydłubac " gips i zamienić na gładź?
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2006, 22:51:06 wysłana przez zack »

Bis zum bitteren Ende.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Września 18, 2006, 22:55:33 »
Tapety powiadasz.... W takim razie sprawcą całego zajścia może być klej do tapet, który w jakiś sposób wszedł w reakcję z wypełnieniem rowka tworząc ciemniejszy odcień na całej jego szerokości. Farba akrylowa tego nie przykryła więc spróbuj emulsyjnej. Niestety bez metody inwazyjnej raczej się nie obejdzie chyba, że zdecydujesz się akrylem malować prześwity do skutku a następnie, w razie różnicy odcienia, resztę ścian jeszcze raz. To chyba już najgorszy ze scenariuszy.
Dziadek Kos

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Września 18, 2006, 23:17:03 »
Żyła wodna...

Najlepiej zagruntować, później wapnem i na końcu farbka, ale nie wałeczkiem tylko zwykłym pędzlem chyba fachowo to się ławkowiec nazywa (może być z borsuka) [;
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 19, 2006, 03:58:50 »
Ja kiedyś próbowałem pomalować pokój białą emulsją po zdrapaniu kilku warstw starej farby i nie umiałem uzyskać czystej bieli. Po siedmiu warstwach cały czas przebijał kolor pomarańczowy. Okazało się, że pierwsi właściciele tego mieszkania na świeży jeszcze tynk położyli modną na początku lat 60-tych farbę klejową „Orange”, która miała w swoim składzie coś, co reagowało z nową emulsją nawet po 30 latach. Za radą kolegów wymalowałem cały pokój dwukrotnie mlekiem, takim zwykłym, w woreczku foliowym, chyba z siedem litrów poszło... Początkowo byłem przerażony zapachem, który się utrzymywał przez dwa, czy trzy dni. Po intensywnym wietrzeniu, zapach się ulotnił, a dwukrotne malowanie zwykłą, tanią, polską emulsją (nie było jeszcze takiego wyboru) przyniosło zaskakujące efekty.
Jeżeli więc mielibyśmy do czynienia w Twoim przypadku z wynikiem reakcji chemicznej o której pisał Kos, być może mleczko pomoże  :002: . Oczywiście pierwsze próby również proponuje przeprowadzić na małej powierzchni.
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2006, 04:04:42 wysłana przez Glebas »

« Odpowiedź #14 dnia: Września 19, 2006, 07:01:02 »
potrzebujesz tego
http://specials2.osh.com/fsi/Ad.aspx?advid=200149&loc=50709&fsi=6367&version=NO_NT&facing=false&pagenum=6&adid=6262751

1- 2 warstwy i masz problem z głowy, zadne szlifowanie, dłubanie , wymiana tynku ci nie pomoże
Czy to zewnętrzna ściana?