Autor Wątek: Czy rakieta może zwalniac :D ?  (Przeczytany 1970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Czy rakieta może zwalniac :D ?
« dnia: Października 04, 2006, 09:31:33 »

Skoro nowoczesne pociski są w stanie w sposób zaawansowany kształtować krzywą poscigową i w zależności od potrzeb przechodzić z lead pursuitiu do lag pursuitu, to powinny móc również przyhamować ( staruszka na pasach z dzieckiem - ta sama do której strzelają od 5 lat juz nazistowskie scierwa z tego forum ). Konfiguracja aerodynamiczna pocisku klasy aim-9  czy deklasującego go pod każdym względem łucznika  :021: teoretycznie pozwala na lot ślizgiem , czyli dodanie oporu wynikającego z bocznego opływu, co zapewne skutkuje szybką utratą prędkości.

I kolejne pytanie z serii 'Szmajser sie nudzi' - czy pocisk ma "góre" akbo "dół' ? Wydaje mi się że nie - nie posiada profili aerodynamicznych które wymagały by odpowiedniego ustawienia zględem opływu, ale z drugiej strony czujniki przyspieszeń i komputer dla uproszczenia konstrukcji muszą pracować w warunkach gdzie jednak jest określona 'góra' i 'dół'. Tak mi się wydaję , rzecz jasna.

O i jeszcze jedno pytanie przy okazji , Oyot pewnie będzie wiedział i napisze , zakładając że się nie przykleił do wanny silikonem  :118: jak po polskiemu nazywaja się lag,pure i lead pursuit.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2006, 09:38:08 wysłana przez Schmeisser »

Odp: Czy rakieta może zwalniac :D ?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 04, 2006, 12:19:28 »
eeee Schmisser raczej nie trochę by to było bez sensu. Gdyby rakieta zwolniła a wrogi myśliwiec nagle zmienił kierunek ucieczki mogło by sie okazać że zwolnienie uniemożliwi dojście do celu. Coś takiego mogło by tragicznie wpłynąć na skuteczność pocisku wyobraźmy sobie że kolo w migu idzie w prawym łuku na a my 20 km w naszym viperku będąc po wewnętrznej jego łuku sobie strzelamy Aim120 do niego. Teraz jeśli kolo utrzyma ten łuk w prawo to rakieta będzie miała spory nadmiar energii gdyby wyhamowała a mig nagle stwierdził że zacznie robić łuk w lewo to pewnie by nawiał energetycznie..     
\___[O}====-
 /OOOOO\

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 04, 2006, 13:50:51 »
'Chyba' to ja również wiem , a latam w locku prawie jak sok...powiedzmy jako orzeł lol
Analiza dynamiki ruchu to takie zagadnienie którego na czuja się nie da rozwiązać gdyż wpływ poszczególnych parametrów jest silnie zmienny w relatywnie małych przedziałach ich przyrostów i najczęsciej dosyć trudny do opisania, lecz możliwy jak najbardziej i na jej podstawie napewno da się wytyczyć obszary w których prędkośc jest zbyt duża by uzyskać trafienie , lub przelot celu przez chmurę odłamków. Przykład - np. ograniczenia natury konstrukcyjnej rakiety

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Października 04, 2006, 15:07:33 »
Schmeisser zdajesz sobie sprawę, że dla rakiety naprowadzanej na podczerwień cel jest obiektem dwu wymiarowym. Nie jest w stanie określić odległości jaka dzieli ją od celu, nie może śledzić toru lotu swojego celu w przestrzeni 3D, wiec i nie może przewidywać jego ruchów, w jakim więc celu miałoby służyć celowe zwalnianie ?

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 04, 2006, 15:13:20 »
ale dla rakiety AR już nie jest, zaś posługując się przykładem aim9/r73 jedynie odniosłem się do ich konstrukcji sygnalizując ze mamy do czynienia z pociskiem który nie wygląda jak praprzyczyna Falkon tylko posiada nowoczesny układ sterowania

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 04, 2006, 18:59:47 »

Schmeisser, a Wy to większych zmartwień już nie macie ?  :002: :020:
Odpowiedź brzmi: może, ale nie chce...bo czyta fora internetowe, i mając świadomość swojego potencjału energetycznego nie ma zamiaru go marnować  :002:...a poza tym mottem życiowym rakiety jest : "żyj krótko, odejdź z hukiem"  :021: :118: :002:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 04, 2006, 19:19:07 »
Jakież to...wagnerowskie! Jak Wałkiria conajmniej :D

« Odpowiedź #7 dnia: Października 04, 2006, 19:34:51 »
Uwaga mogę sadzić literówki, bo mi się palce silikonem skleiły, a nie mam octu w domu, by to... rozpuścić.
Śpieszę wyjaśnić, silnik w rakiecie (R-73, R-60 oraz R-27) pracuje cały czas na takim samym ciągu i tak długo, jak długo jej starczy paliwa, czyli krótko.
W R-60 jest to "długo" - bardzo krótko, a w R-73 "długo" - krótko, nadążacie? Generalnie R-60 dopada celu mając tylko energię kinetyczną, a R-73 „jedzie” na silniku jeżeli cel oczywiście jest blisko. Nie pamiętam dokładnie danych, ale czas pracy pierwszego to jest około 2 sekund, zaś drugiego silnika 7 sekund. Dlatego ważne jest by odpalać rakietę do celu leżącego możliwie najbliżej osi podłużnej samolotu, by traciła jak najmniej energii na manewrowanie.
W praktyce wyglądało to tak: po odpaleniu R-73 schodzi ona nie tracąc wysokości, po czym podąża do celu (CP-100) wybuchając w jego bezpośredniej bliskości, R-60 za każdym razem miałem wrażenie (odpaliłem w realu 7) - schodzi w dół, gdzieś tam znika, by nagle pojawić się przy celu i zniszczyć go. Wiadomo, to są warunki wręcz idealne, cel podany jest na tacy. Jednak różnica w sposobie jest znaczna, Archer cały czas ciągnie za sobą smugę spalin, a Aphid jest niewidoczny.
Co do odległości, Suny ma rację, że rakieta widzi cel ale nie widzi odległości do niego, dlatego czasami leci w Słońce i tylko dzięki małemu zasięgowi jeszcze go nie zestrzelono. Odległość odpalenia wypracowuje system uzbrojenia i on „odblokowuje” rakietę, można go pominąć przełączając na „RUCZ. PODGOTOWKA” przełącznik blokady od odległości.
Rakieta nie powinna obracać się w czasie lotu, a zapobiegają temu tzw. żyrolotki na końcach sterów.

W tekście użyłem stwierdzenia „w realu”, by nie posądzać mnie o chodzenie  do Biedronki.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Października 04, 2006, 20:05:01 »
Co do odległości, Suny ma rację, że rakieta widzi cel ale nie widzi odległości do niego, dlatego czasami leci w Słońce i tylko dzięki małemu zasięgowi jeszcze go nie zestrzelono.

Kurde aż się popłakałem  :020:

Przy okazji. Wyczytałem w Biedronce, że czas spalania paliwa Łucznika to 4,7 lub 6 sekund. Czyżby pocisk ten posiadał dwa alternatywne tryby spalania paliwa (tak jak Python) na zasięg minimalny i maksymalny?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg