Dzięki Geni za ustosunkowanie się do mojej prośby.

Ja sam również trochę poszukałem i trafiłem na
taką oto stronkę. Potwierdza ona wszystko to co napisał Geni i możnaby do tego dodać jeszcze niską jakość wykonania, która polepszyła się jednak po przeniesiu produkcji do Moskwy oraz trudny pilotaż maszyny (słaba stateczność podłużna). Wystarczy dodać, że piloci tych maszyn nazywali je
"Bezużytecznymi Bombowcami" (biespoleżnyj bombardirowszczik)
(cytat z wyżej podanej strony).
Co ciekawe, szybko rozpoczęto prace nad następcą Jaka-2 czyli Jak-4 (lub BB-22 bis), który jednak okazał się być niewiele lepszy niż jego poprzednik. Był wprawdzie szybszy (530 km/h) jednak ciągle miał słabe uzbrojenie (1 SzKAS pilot oraz 1 obserwatora), nie był opancerzony (pewnie żeby mógł osiągnąć te 530 na budziku) i z ładunkiem bomb miał słabą stabilność. Śmieszne jest też to, że o ile teoretycznie mógł zabierac 900 kg bomb to w praktyce łatał tylko z 400 kg...
Zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie prędkość maksymalna Jaka-2 wynosiła 400 km/h co dosyć znacznie odbiegało od tych 560 jakie wyciągał prototyp (oczywiście nieuzbrojony). Czy zatem ktoś (Leon?

) mógłby się ustosunkować do informacji, które wrzuciłem bo ja nie mam niestety dostępu do bardziej wiarygodnych źródeł. Chociaż ta strona na której opierałem swoje "rewelacje" wydaje się być ciekawa pod względem poznawczym.

Pozdrawiam,
Ros