Autor Wątek: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze  (Przeczytany 73762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze
« Odpowiedź #510 dnia: Kwietnia 01, 2008, 12:15:15 »
NPD się ucieszy :D

W zasadzie taka sama tendencja jest w Zgorzelcu/Goerlitz więc to chyba norma jest jak się przy granicy mieszka. Niemcy nie chcą mieszkać w biedniejszym dawnym NRD, a dla Nas to lepiej niż na własnym śmietniku. Tak się kręci jakoś :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #511 dnia: Kwietnia 01, 2008, 13:20:49 »
Informacja jak najbardziej prawdziwa. Emigracja polska to oczywiście żaden news no ale tutaj Polacy zaczynają tworzyć powoli większość w tych opuszczonych mieścinach. Ciekawy proces. Zobaczymy jak to się dalej potoczy.

Jak wspomniał Kosi, nie wszystkim się to podoba. Nie jest do końca różowo. Zdarzają się podobno akty wandalizmu, jakieś docinki w szkołach. Oczywiście to wszystko jest organizowane przez jakiś nieudaczników życiowych, broń Boże nie przez władze, którym jak najbardziej zależy na zasiedleniu pustostanów. No i nikt też nie dorabia do tego ideologii zaraz, że to jakaś szersza akcja sponsorowana przez rząd polski mająca na celu zabór niemieckich ziem.

Ja w sumie nie wiem co o tym myśleć. Przeprowadzka za lepszym czy też tańszym (do Niemiec - sic! - ale się porobiło) życiem jest jak najbardziej zrozumiała. Jednakże podstawą jest asymilacja tych ludzi. Jeśli oni tam mają mieszkać i ani be ani me po niemiecku, to jakby był Niemcem to bym się w sumie tym zirytował.

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #512 dnia: Kwietnia 01, 2008, 13:25:02 »
Jako, że mieszkam 15 km od granicy rzeczonego powiatu niemieckiego Uecker Randow, mogę potwierdzić, że taki proces ma miejsce. Mieszkania naprawdę można kupić za grosze - teraz gdy weszliśmy do Schengen dojazd do Szczecina jest bezproblemowy więc odpada problem z pracą. Np w Schwedt (niemieckie miasto przy samej granicy, trochę na południe od Gryfina) stoją całe puste bloki. Nie wiem tylko, czy liczby nie są trochę wyolbrzymione, jak to bywa z polskimi dziennikarzami ;D.

Pozdrawiam
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: Kwietnia 01, 2008, 13:40:59 »
Za zamojszczyznę! :002:

Jeśli oni tam mają mieszkać i ani be ani me po niemiecku, to jakby był Niemcem to bym się w sumie tym zirytował.
Mój dziadek opowiadał, że przed wojną coś podobnego było w Polsce (mieszkał wówczas w okolicach Chełma). Na pewno nie było to miłe kiedy sąsiad szkop uczył dzieci tylko niemieckiego, a po polsku nie mówiono w ogóle.

Niestety, Polacy to w porównaniu do Niemców trochę trąby, brakuje im buty i tupetu :005: 

Offline Casper105

• *
  • Jedi Master
« Odpowiedź #514 dnia: Kwietnia 01, 2008, 14:01:34 »
http://wiadomosci.onet.pl/1721107,11,item.html

Jak zwykle, najlepiej zwalić na tych którzy nie mogą sie już wypowiedzieć.......

« Odpowiedź #515 dnia: Kwietnia 01, 2008, 15:27:51 »
http://wiadomosci.onet.pl/1721107,11,item.html

Jak zwykle, najlepiej zwalić na tych którzy nie mogą sie już wypowiedzieć.......

A kolega to wie lepiej?

« Odpowiedź #516 dnia: Kwietnia 01, 2008, 16:41:52 »

Bzdura, akurat tak się składa, że ludzie związani z bezpieczeństwem lotów i STL od dawna wiedzieli (tyle, że dla zachowania pewnych zasad starali się nie wypowiadać publicznie - może teraz gdy ogłoszono oficjalną przyczynę wypadku dowiecie się czegoś więcej), że zasadniczo wina leży po stronie załogi maszyny. Niestety tak jak w większości wypadków (nie tylko zresztą lotniczych) najsłabszym ogniwem pozostaje człowiek.

Proponuję prześledzić publikowane przyczyny wypadków lotniczych na całym świecie, na przestrzeni ostatnich lat - "błąd pilota" to najczęstsza ich przyczyna.

Sytuacja jest raczej odwrotna. To właśnie podczas dochodzenia wytknięto pewne nieprawidłowości w działaniu służb (takie normalne, codzienne, które zwykle nie budzą większego zainteresowania) naziemnych i w dowodzeniu, które raczej nie miały bezpośredniego związku z katastrofą, ale w ramach drobiazgowo prowadzonego dochodzenia należało je odnotować. Po prostu przy okazji "przetrzepano" wszystkie kwity i opisano normalnie ignorowane niedociągnięcia. Rzecz zupełnie normalna w armii przy każdym (nie tylko lotniczym) wypadku. Nie zmienia to podstawowej przyczyny wypadku jakim było zlekceważenie przez załogę pewnych ustalonych procedur powtórnego podejścia.

raf

• Gość
« Odpowiedź #517 dnia: Kwietnia 01, 2008, 20:56:29 »
Proponuję jednak poczekać do oficjalnego komunikatu komisji,bo z tym jak różne TV i gazety "docierają" to różnie bywa.

A tak na pierwszego kwietnia cytat z Nasza klasa.pl:
Dementi
dzisiaj 16:35
W związku z rozpętaną dzisiaj burzą medialną nt przejęcia Naszej Klasy przez Polsat donosimy, że kierunek transakcji był odwrotny. NK kupiła Polsat i zamierza uczynić go kanałem transmitującym tylko Wasze spotkania po latach.
zespół nasza-klasa.pl

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: Kwietnia 02, 2008, 00:08:25 »
Polski "Drang nach Westen" :D

Podobny proces można zaobserwować we wszystkich wschodnich landach (miasteczka położone blisko granicy zwłaszcza). Kolonizacja pełną gębą.
A ja ostatnio widziałem reportaż,  że Polacy się wyprowadzają z DDR-owskich osiedli, bo palą im samochody i ogólnie uprzykrzają im życie na zachód od granicy.... :005:

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
« Odpowiedź #519 dnia: Kwietnia 02, 2008, 07:58:22 »
To też prawda, choć takie drastyczne przejawy zdarzają się rzadko. Najczęściej są to takie działania, które nie podlegają pod żaden paragraf - czyli np uprzywilejowanie Niemców przy obsłudze w sklepie (Niemcy przodem), wymiana zamków w klatkach schodowych bez informowania o tym Polaków itp
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

dziki

• Gość
« Odpowiedź #520 dnia: Kwietnia 02, 2008, 11:44:07 »

« Odpowiedź #521 dnia: Kwietnia 02, 2008, 12:31:15 »
http://marucha.wordpress.com/2007/11/28/pytania-na-ktore-profesor-bartoszewski-nie-odpowie/

Polecam poczytać o obecnym autorytecie nr 1.

Najpierw jednak polecam przeczytać komentarz nr 17 .
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #522 dnia: Kwietnia 02, 2008, 17:43:58 »
http://marucha.wordpress.com/2007/11/28/pytania-na-ktore-profesor-bartoszewski-nie-odpowie/

Polecam poczytać o obecnym autorytecie nr 1.

Ja ci serdecznie gratuluję, że zaglądasz i babrasz się w takim bagnie.

P.S. Zrób wreszcie tę przyjemność i usuń ze swojego podpisu JG300. Nie należysz do niego, a i nie chciałbym aby twoje posty jak ten były też kojarzone z JG300.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #523 dnia: Kwietnia 02, 2008, 18:43:42 »
Mała uwaga do wszystkich, to forum NIE służy do dyskusji na tematy polityczne, następne posty w tym tonie lądują w WC. Nudzi wam się to poczytajcie onet albo lepiej idźcie sobie polatać.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

dziki

• Gość
« Odpowiedź #524 dnia: Kwietnia 02, 2008, 20:01:09 »
Nie było moim zamiarem rozpoczynanie sporu politycznego a jedynie wskazanie   odmiennego punku widzenia na temat osoby, którą wskazuje się jako pierwszy autorytet. Każdy może przeczytać i wyrobić sobie swoje zdanie.

Ja ci serdecznie gratuluję, że zaglądasz i babrasz się w takim bagnie.

P.S. Zrób wreszcie tę przyjemność i usuń ze swojego podpisu JG300. Nie należysz do niego, a i nie chciałbym aby twoje posty jak ten były też kojarzone z JG300.

Co do mojego podpisu, to nie ja go tam umieściłem i nie mam takich uprawnień aby go usunąć. Jednak przychylając się do twojej "prośby" wystąpię do administracji o usunięcie tego podpisu.