Autor Wątek: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze  (Przeczytany 73818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Linki do ciekawych wiadomości i komentarze
« Odpowiedź #435 dnia: Lutego 13, 2008, 09:54:04 »
Może nie lotnicze, ale można za to sie dowiedzieć, czemu przerżneliśmy pod Maciejowicami. Poza tym życiowe. Mimo wszystko polecam tylko, jako ciekawostkę a nie sposób na życie.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #436 dnia: Lutego 15, 2008, 12:03:16 »
http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,4930534.html
Oby jak najszybciej zadziałali, bo to co tam teraz jest, to obraz nędzy i rozpaczy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #437 dnia: Lutego 15, 2008, 12:58:00 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #438 dnia: Lutego 15, 2008, 16:15:06 »

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #439 dnia: Lutego 15, 2008, 16:41:59 »
Jak ja kocham takie dziennikarstwo: jako zdjęcie dali model komputerowy ISS we wczesnej fazie budowy, z resztą wyrażenie spadnie już mnie podgrzewa do czerwoności: jak folia, krzem, plastik i trochę śrubek może przetrwać wejście w atmosferę? A z resztą może "spaść" tak samo na nas jak na większą część kuli ziemskiej, więc po co ta panika? I jeszcze "uderzy". Taa a wybuch będzie miał siłę meteorytu tunguskiego. A potem się dziwić ludziom, że gdy mówi się o misji wahadłowca, że wiozą na stację baterie słoneczne, to ludzie myślą że wiozą tam zużyte baterie (sytuacja autentyczna)

I na dodatek jaka afera: wszystkie telewizje trąbią, musiałem... wrrróć starałem się wytłumaczyć coś rodzicom.

No i jeszcze jakieś sztaby kryzysowe nam potrzebne...
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #441 dnia: Lutego 18, 2008, 09:12:30 »
Mało znana i tragiczna historia Finów w Polsce.
NA PLASTERKI !!!

« Odpowiedź #442 dnia: Lutego 22, 2008, 16:24:47 »

Offline Kusch

• Global Moderator
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #444 dnia: Lutego 24, 2008, 11:23:43 »
Dość ciekawe zestawienie najlepszych snajperów
http://facet.wp.pl/kat,69514,wid,9683404,wiadomosc.html?rfbawp=1203693508.044&ticaid=15681

Korzystając z okazji - czy mógłbym prosić o wyjaśnienie mnie laikowi, na czym dokładnie polega różnica pomiędzy snajperem, a strzelcem wyborowym? Coś tam mi się o uszy obiło, że to nie jest to samo, tak, jak i karabiny snajperskie różnią się od wyborowych. Czy to rozróżnienie funkcjonuje tylko w naszym języku? (Bo w angielskim znam tylko "sniper", no chyba że "sniper elite" to właśnie odpowiednik naszego "strzelca wyborowego").

« Odpowiedź #445 dnia: Lutego 24, 2008, 11:37:04 »
Nie wiem czy zrobię to dobrze, ale w skrócie to można napisać tak:

Snajper to taki ktoś, kto sam lub wraz z obserwatorem działa na terenie wroga (ma specjalne ciuszki i bardzo "brzydko wygląda", itp).

Strzelec wyborowy to taki ktoś, kto został przydzielony do np. plutonu i wraz z nim operuje na terenie wroga (np. w "Szeregowiec Ryan"  jeden z żołnierz wymiatający przy pomocy Springfielda)

Jeśli coś pokręciłem to proszę poprawić.

A o karabinach to niech Razor coś napisze. :118: 
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2008, 11:45:00 wysłana przez Ravenik »
Go to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #446 dnia: Lutego 24, 2008, 12:21:45 »
Eee, nie zupełnie, w języku angielskim występuje różnica miedzy "Sniper" i "Designated Marksman" - ten drugi to na szczeblu pułku, czy drużyny, ten pierwszy zwykle osobno razem ze "Spoterem".

W polskiej nomenklaturze rozróżnienia nie ma, bo nigdy nie występowało coś takiego jak para snajperska. Strzelec wyborowy był zawsze razem z resztą ludu i wyróżniał sie tylko tym, ze taszczył ze sobą przydługiego SWD.

Teraz fragment z mądrej książki, pod tytułem "Leksykon wiedzy wojskowej" wydawnictwa MON ;)

STRZELEC WYBOROWY, snajper, dobrze wyszkolony strzelec (żołnierz) o wysokiej sprawności fizycznej, dobrym wzroku i słuchu, niezawodnej pamięci, umiejący celnie strzelać i dobrze sie maskować; ma dużą samodzielność w wyborze stanowiska ogniowego i celów. Uzbrojony jest w karabin wyborowy (z celownikiem optycznym), umożliwiający prowadzenie celnego ognia na odległość do 800m, a niekiedy do celów trudno widocznych gołym okiem. Zadaniem s.w. jest zwalczanie s.w. nieprzyjaciela, dowódców, obserwatorów, łączników, obsługi technicznych urządzeń rozpoznawczych, dział i karabinów maszynowych, załóg stojących czołgów, nisko lecących samolotów i śmigłowców oraz innych ważnych celów pojedynczych. Zwykle wchodzi w skład pododdział (drużyny). S.w. wybiera się spośród żołnierzy, którzy maja za sobą odpowiedni okres służby w wojsku.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #447 dnia: Lutego 24, 2008, 13:06:54 »
Ha, a myślałem, że strzelanie ze snajperki (karabinu wyborowego?) do pilotów w kokpitach to tylko w Operation Flashpoint :D

Mikkael

• Gość
« Odpowiedź #448 dnia: Lutego 24, 2008, 13:30:45 »

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #449 dnia: Lutego 25, 2008, 11:47:48 »
http://fakty.interia.pl/swiat/news/pilot-samolotu-zmarl-w-trakcie-lotu,1064733

BTW  Mikkael

Co ma wg. Ciebie znaczyć ten karpik ? Ja nie wiem...ani to śmieszne, ani to zaskakujące w taki sposób aby to tak komentować.
NA PLASTERKI !!!