I prawidłowo, ze na letnich

. Nawet najlepsza zimowa opona nie zastąpi zdrowego rozsądku. Ostatnimi czasy się to przecenia. Większość uważa, że jak mam oponę zimową to nic mnie nie ruszy i jestem bezpieczny. Tak się składa, że tej zimy z ciekawości przed firmą zerkałem sobie na oponki pracowników. W co drugim samochodzie było około 4mm lub mniej bieżnika, a to wg. tego co mnie uczono to jest już opona zimowa z nazwy. Stą dnp. w Czechach za takie zimówki już jest pokuta. To moje letnie kapcie na których przelatałem całą zimę dawały lepszą przyczepność. Najlepsza była moja kierowniczka która miała 2mm bieżnika ale oczywiście wg. niej bezpieczniej, bo to opona zimowa

..
Szkoda tylko, że dziennikarze zawsze powtarzają jak mantrę ten mit o zimówkach, a już nigdy nie mówią jak to zimowa opona nie sprawdza się latem

. To tak na marginesie, bo dziś w TV słuchałem jak się mądrował taki cwaniak z TVP1.
A wystarczyło trochę zwolnić i jechać ostrożniej w takich warunkach, tylko po co jak zwykle na A4 każdy cegła na gaz, a potem smutno

. Jestem przekonany, że nawet gdyby Ci ludzie mieli zimówki to tak samo by dzwonili.