Autor Wątek: Wieczny konkurs  (Przeczytany 144089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meehau

• *
  • CyC
Odp: Wieczny konkurs
« Odpowiedź #210 dnia: Listopada 13, 2006, 22:44:19 »
Dlaczego ASz-82 FN notorycznie zacierał się na Ła-7 w 1944-45 na lotniskach polowych?

Może nie powinienem strzelac, ale wydaje mi się ze chodzi tu o to, że wlot powietrza do sprezarki umieszczony był u nasady skrzydla...
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Listopada 13, 2006, 22:47:02 »
Pytanie kolejne:
Dlaczego ASz-82 FN notorycznie zacierał się na Ła-7 w 1944-45 na lotniskach polowych?
Leon, moje serce krwawi a mój świat legł w gruzach. Jak mogłeś odebrac mi całe moje dzieciństwo !?

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #212 dnia: Listopada 13, 2006, 22:51:57 »
Meehau - strzeliłeś bardzo blisko. Tak, wloty były umieszczone u nasady szkrzydeł i NIE POSIADAŁY żadnych zabezpieczeń przeciwpyłowych, które wprowadzono dopiero po wojnie. Nie ma to jak prostota i dalekowzroczność sowieckiej konstrukcji. Zadajesz kolejne pytanie.

Elłód - wybacz. :002: Zapomniałem, że jesteś fanem tej maszyny.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #213 dnia: Listopada 13, 2006, 23:07:08 »
Tak, wloty były umieszczone u nasady szkrzydeł i NIE POSIADAŁY żadnych zabezpieczeń przeciwpyłowych, które wprowadzono dopiero po wojnie. Nie ma to jak prostota i dalekowzroczność sowieckiej konstrukcji.

Hahahaha.A pamiętam w którymś "Tygrysie" czytałem jaki lament był jak jeden z asów zginął po zatarciu silnika w P-40 własnie na skutek braku takiego zabezpieczenia w filtrze powietrza
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #214 dnia: Listopada 13, 2006, 23:08:01 »
Borys Safonow.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #215 dnia: Listopada 13, 2006, 23:09:17 »
Ach tak.."Achtung!!!Teufel Safon in der Luft!!!"  :021:
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2006, 23:19:17 wysłana przez I/JG53_Angel »
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #216 dnia: Listopada 13, 2006, 23:24:34 »
Dzięki :]

Ok, no to pytanie ode mnie:

Co to były 'połpalioty' i dlaczego własnie tak były nazywane przez personel VVS?
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #217 dnia: Listopada 14, 2006, 22:44:31 »
Strzelam.Kobiety w personelu VVS?Tylko mylące jest "co"

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #218 dnia: Listopada 14, 2006, 22:50:14 »
Ja nie wiem, nie mam też czasu szukać. <Nerw mode> mam już "on".
Marcin Widomski

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #219 dnia: Listopada 14, 2006, 23:09:38 »
Niestety. Zagadka pono ma dwa rozwiazania. To, o które mi chodziło to to, że mianem połpaliotów określano próby I-26-II, ze względu na sposób przygotowania do startu, który polegał na tym, że wpierw samolot zakołowywał na pas, następnie silnik musiał wyłączony stygnąc 15 minut i dopiero potem maszyna startowała [opis za Bockiem].
Druga odp: Ponoc tak też okreslano świerzych pilotów, ale o szczegóły to pytajcie Szmajsa lub Suworowa lol.

Jako, że nikt nie odpowiedział to pytanie b. proste: chrakterystyczny element garderoby W. Nowotnego i krótka historia tegoż.
Meehau

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #220 dnia: Listopada 14, 2006, 23:20:46 »
:) "Półpapilotów" nie znalazłem ale wyjaśnienie tak - z miejsca u Kużniecowa, do AJ Press nie zaglądałem. Było to związane z niewydolnością układu chłodzenia I-26-II. Silnik mógł pracowac na maksymalnych obrotach tylko 2-3 minuty. Stąd chłodzenie przed startem.
Marcin Widomski

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #221 dnia: Listopada 15, 2006, 00:03:48 »
Ten charakterystyczny detal ubioru to spodnie .Po walce  z 3 Czajkami bohater pytania musiał wodować 3 dni przebywał na morzu.Po tym zdarzeniu zrobił się przesądny i do lotu bojowego zawsze zakładał te same spodnie  :001:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #222 dnia: Listopada 15, 2006, 00:31:19 »
Ja, ja, abschusshosen :D Angel zadaje pytanie.
Meehau

yowka

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: Listopada 15, 2006, 20:55:13 »
ale prościucho...:P "połpaliot" w tłumaczeniu z języka rosyjskiego to przecież nic innego w tłumaczeniu dosłonym jak tzw. pół pilot lub też niepełny pilot czyli początkujący pilot jakby nie patrzeć....zna się te wschodnie języki...hehe  :118:

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #224 dnia: Listopada 15, 2006, 21:03:50 »
Więc oto pytanie:W jakim dywizjonie i z jakiego powodu zamalowywano swastyki na sterach kierunku.Prosze jeszcze podac co malowano w miejsce swastyk