Autor Wątek: Wieczny konkurs  (Przeczytany 143313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wieczny konkurs
« Odpowiedź #510 dnia: Grudnia 03, 2006, 12:48:29 »
Napisałem przecież, że ta wersja nie była produkowana seryjnie, a jednak sfotografowałem ją w Polsce w 1997 roku.

OK - skin tej maszyny jest w oryginalnym LO  :021:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #511 dnia: Grudnia 03, 2006, 12:52:18 »
Coś mi się zdaje Razor, że macie złe informacje co do nazwy samolotu. Su-35 miały dwa MFD różnie rozmieszczane ale zawsze dwa, natomiast Su-27MK miał boczny drążek, którego na twoich zdjęciach nie widać. Chyba, że chodzi Ci o rosyjskie nazewnictwo Su-30, Su-27P, ale to znowu maszyna dwumiejscowa. Su-27K też to nie może być bo on miał zwykły monitor IPW31. Będe się upierał przy tym Su-27SK
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #512 dnia: Grudnia 03, 2006, 12:54:28 »
A jak dla mnie to strasznie pasuje ten demonstrator SMK (zbudowany w 1995 roku). :118:
Chyba że Su27PD. :121:

EDIT: teraz zobaczyłem ten dopisek o skinie w LO. Chodzi o malowanie pilotów testowych. ten PD był wykorzystywany do pokazów z takim malowaniem.  :banan
(i ma układ do tankowania w powietrzu :002:)
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #513 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:01:39 »
Jasne to jest właśnie Su-27PD (Су-27ПД) - numer burtowy 598, numer seryjny 37-20. Powstał przez modyfikację Su-27P (Су-27П). Część wyposażenia kokpitu jest podobna do Su-30.

U góry "uzurpator"  :021: :021: :021:, a na dole prawowity "właściciel" maszyny Anatolij Kwoczur.

Ta konkretnie maszyna z numerem 598 została uwieczniona w oryginalnym Lock On pod nazwą skina "Test-Pilots" Team #598:

Chyba, że chodzi Ci o rosyjskie nazewnictwo ...

A jakiego nazewnictwa niby mamy używać jeżeli chodzi o samolot rosyjski?

Gratulacje Iq85  :banan - rozdawaj!

PS. Zadanie pytania w tym towarzystwie o zwykły seryjny samolot byłoby lekceważeniem uczestników konkursu - nie ten poziom  :021:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:03:52 »
na dole prawowity "właściciel" maszyny Anatolij Kwoczur.
zwany pod pseudonimem artystycznym 'Wysiąść zawsze zdąże'

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #515 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:13:19 »
No to trzeba się było zapytać jak ten samolot nazywał się w 1997, bo teraz to on się nazywa Su-27SK   :021: :021: :021:

A jakiego nazewnictwa niby mamy używać jeżeli chodzi o samolot rosyjski?

A no takiego np. że Su-35 to nazwa eksportowa, a w Rosji nazywa się Sy-27SM2, etc.

« Odpowiedź #516 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:14:00 »
zwany pod pseudonimem artystycznym 'Wysiąść zawsze zdąże'

I "swój chłop" - przedmiot wskazany strzałką został skwitowany krótkim: w kabinu!

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #517 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:22:44 »
Gratulacje Iq85  :banan - rozdawaj!
Wreszcie  :banan :banan :banan

Pytanie będzie raczej proste:
Jak potocznie nazwano "latadło", które zademonstrowało system VSTOL w 1953?
(chodzi oczywiście o maszynę produkcji brytyjskiej)

PS: Miało nie być z historii, bo już za dużo tego było, ale to pierwsze co mi do głowy przyszło ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #518 dnia: Grudnia 03, 2006, 13:53:23 »
Odpowiedź na pytanie Iq85 to - Rolls-Royce Thrust Measuring Rig (TMR) zwany "Latająca rama od łóżka" (Flying Bedstead) :karpik

Pierwszy lot 9.07.1953, a ostatni 27.11.1957. Oba ezgemplarze TRM zostały zniszczone w czasie prób.

_____________________________________________________________________________________

No to trzeba się było zapytać jak ten samolot nazywał się w 1997, bo teraz to on się nazywa Su-27SK   :021: :021: :021:

Ale kokpit wygląda inaczej niż SU-27PD. Su-27PD nie miał uzbrojenia i pewnych systemów z nim związanych - to było na moich fotkach widoczne.

Kokpit Su-27SK (ze starej instrukcji)

i wersja z rozbudowaną eletroniką.

Dalszą dyskusję o Su-27 proponuję prowadzić na PW lub w innym temacie.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2006, 14:06:44 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #519 dnia: Grudnia 03, 2006, 14:05:30 »
Odpowiedź na pytanie Iq85 to - Rolls-Royce Thrust Measuring Rig (TMR) zwany "Latająca rama od łóżka" :karpik
Lub prościej "Latające łóżko".
Gratuluję! :002:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #520 dnia: Grudnia 03, 2006, 14:06:48 »
To na zdjęciu to wersja Su-27SMK, SK miała właśnie tylko jeden wielofunkcyjny MFD, taki jak na twojej fotce. Zresztą to się tak zmienia u Suchoja, że głowa boli.

Koniec OT

« Odpowiedź #521 dnia: Grudnia 03, 2006, 14:17:43 »
Dobrze to teraz coś z "wiatraków" (skoro jesteśmy przy "pionowzlotach")  :001:

W 1962 w Wietnamie zastosowano po raz pierwszy coś co można nazwać pierwszym sytemem uzbrojenia śmigłowców. Powstało to z inicjatywy "oddolnej" na śmigłowcach UH-1A i stało się to wzorem do dalszego tworzenia takich systemów już standaryzowanych "odgórnie".

Z czego składał się ten pierwszy system uzbrojenia (proszę podać typy, ilości i pochodzenie sprzętu) i jak był zamocowany do śmigłowca?

Dodatkowo - kto opracował ten pierwszy system?

« Odpowiedź #522 dnia: Grudnia 03, 2006, 14:47:37 »
Uuuu... Panie...

Nie wiem, który "zestaw" był pierwszy, nie wiem też, kto i jak zabudował go na śmigłowiec. Wiem natomiast, iż nawet po wprowadzeniu "standaryzacji" w tej materii panowała dość silna samowolka, dyktowana potrzebami chwili, dostępnym "wyposażeniem" i indywidualnymi preferencjami użytkownika. Temat-rzeka, ale chyba już poza konkursem.

Mnie osobiście najbardziej do wyobraźni przemawiał zestaw "mały dyplomata" składający się z czterech "miotaczy argumentów" o łącznej szybkosztr... pardon, szybkomówności ciągłej 8 tyś. słów na minutę, a maksymalnej 16 tyś., o ile wiem nie stosowanej ze względu na oszczędność amu... pardon raz jeszcze, słownictwa. Dość skuteczny, jak mniemam, w przekonywaniu rozmówców do słuszności własnych racji...

Ale chyba ten zestaw nie był pierwszy. Parę lat temu miałem dostęp do odpowiedniego źródła, ale cóż - aż takiej pamięci nie mam, a źródełko wyjechało do Anglii za chlebem.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #523 dnia: Grudnia 03, 2006, 14:57:22 »
W 1962 w Wietnamie zastosowano po raz pierwszy coś co można nazwać pierwszym sytemem uzbrojenia śmigłowców. Powstało to z inicjatywy "oddolnej" na śmigłowcach UH-1A i stało się to wzorem do dalszego tworzenia takich systemów już standaryzowanych "odgórnie".

Pierwszym był chyba H-19 z stałymi wyrzutniami rurowymi (1954r), jeżeli nie liczyć MG15 na śmigłowcu F223. A pierwsza rakieta kierowana SS10 została zamontowana na śmigłowcu już w 1955r.

« Odpowiedź #524 dnia: Grudnia 03, 2006, 15:06:45 »
Systemami standaryzowanymi "odgórnie" - były zastosowane na UH-1B  systemy:

XM-6 (tylko km-y więc był przerabiany polowo) - 4 x M60C
XM-16 (zmodyfikowany XM-6) - 4x M60C + 2 x LAU-32/A, był to system uznany za standartowy
XM-21 (z tymi "miotaczami argumentów", które się tak podobają Mironowi) - 2 x M-134 "Minigun" + 2 LAU-32/A

Mnie chodzi o to co było ich pierwowzorem, zastosowanym na wcześniejszym modelu śmigłowca czyli UH-1A (typ maszyny podałem w pytaniu). CHodzi o to, że na tym systemie wzorowano potem przez lata uzbrojenie amerykańskich (i nie tylko) śmigłowców wielozadaniowych. Pytanie o twórcę jest oczywiście, dodatkowe i poza konkursem.

Systemem można nazwać w zasadzie coś co składa się przynajmniej z dwóch rodzajów uzbrojenia. Poza tym system o ktory pytam został praktycznie zastosowany w walce.