Autor Wątek: Wieczny konkurs  (Przeczytany 144305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wieczny konkurs
« Odpowiedź #855 dnia: Grudnia 18, 2006, 18:26:25 »
Z pewnością jest to Spitfire. Ma on odpowiednio zmodyfikowane zaczepy bombowe, aby móc przenosić beczki z piwem. Takie Spitfiry latały z Anglii do Francji. Co do jakiejś szczególnej nazwy nic nie znalazłem.
Tutaj w locie

PFS_milo

« Odpowiedź #856 dnia: Grudnia 18, 2006, 19:23:39 »
Przypadek ten opisał jak się nie mylę W.Król w 'Polskich skrzydłach w inwazji na Francję"

W taki o to sposób jeden z pilotów 302 albo 308 (nie wiem nie mam książki pod ręką) przywiózł z Anglii na lotnisko polowe po drugiej już stronie Kanału (o ile pamiętam B6 lub B10) piwko, które było następnie serwowane w kantynie

Zresztą to nie pierwszy tego typu wypadek. Powszechnie są znane zdarzenia użycia do transportu browara standardowych zbiorników podczepianych pod spitfire'a

P.S Szmajser "chopie" bój się Boga toż to Szpitfoja, a nie hundret nojn
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #857 dnia: Grudnia 18, 2006, 20:16:15 »
No tak wszystko jasne już
to musiała być wersja Van z kratka , dlatego te stalowe felgi ma zamiast szpanerskich alu :D
to mnie zmyliło przyznam, :D

« Odpowiedź #858 dnia: Grudnia 18, 2006, 20:29:09 »
Szmajs, Spita poznaje się po kole z charakterystyczną dziurką bliżej opony, to tak na przyszłość żebyś nie dal się zwieść :)

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #859 dnia: Grudnia 18, 2006, 20:49:03 »
Ło matko... http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?t=3386&postdays=0&postorder=asc&start=1075

Ale naszło v2 żeby taką fotkę pokazać :) Mam nadzieję, że nikt tam ostatnio nie zaglądał ;)

Tak, przewożono tym piwo do wojsk walczących we Francji, a modyfikację nazwano "Depth Charge Modification XXX" :D

Jako, że najpełniejszą informację jako pierwszy podał Ranwers, to on zadaje pytanie.

Szmajs, Spita poznaje się po kole z charakterystyczną dziurką bliżej opony, to tak na przyszłość żebyś nie dal się zwieść :)
Nie łatwiej po kształcie goleni albo stosunku koła do opony???

Zresztą to nie pierwszy tego typu wypadek. Powszechnie są znane zdarzenia użycia do transportu browara standardowych zbiorników podczepianych pod spitfire'a
Nie tylko browara i nie tylko Spitfirem. Coś mi świta o krewetkach w zbiorniku na paliwo i germańskim asie...
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #860 dnia: Grudnia 18, 2006, 21:20:34 »
Dzięki Sherman   :004:
Myślę, że tym razem nikt nie wykasuje mi posta.
Skoro wokół Spita się obracamy to kolejne pytanie będzie dotyczyć właśnie Spitfire'a z Krakowskiego Muzeum.
W jakich okolicznościach pozyskano ten egzemplarz ? Mile widziana większa rozpiska.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Micho

• Gość
« Odpowiedź #861 dnia: Grudnia 18, 2006, 22:46:38 »
hm...z tego co pamiętam otrzymaliśmy go za jakiś egzemplarz bardzo rzadkiego samolotu z ( albo  nawet wczesniejszego okresu ) IWŚ,
ale szczegółów nie przypominam sobie.

v2

• Gość
« Odpowiedź #862 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:21:43 »
W latach 70. w niejasnych okolicznościach bezcenny brytyjski samolot De Havilland DH 9a z 1918 r., dar hinduskiego księcia Haiderabadu dla brytyjskiego lotnictwa wojskowego, został zamieniony w Wielkiej Brytanii na dużo mniej cenny i młodszy myśliwiec Spitfire Mk XVI LF. Oficjalnie uzasadniano tę decyzję potrzebą posiadania samolotu, na którym polscy piloci walczyli na Zachodzie w czasie II wojny światowej.

PS. Piwo na kontynent przewozili nie tylko Polacy ( opisuje to Tadzio Schiele w "Blisko Nieba"). Podobna historia ( i zdjęcie beczułek ) jest także w "Wielkim Cyrku " Clostermanna.

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #863 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:28:40 »
Dodam tylko, że był to sam kadłub (ale jedyny na świecie). Było to w 1977 r. W uroczystości przejęcia Spitfire uczestniczył m.in. "Tolo" Łokuciewski. Samolot był w malowaniu dywizjonu kanadyjskiego i nie posiadał działek.

V2 - rozdajesz
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2006, 23:34:18 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #864 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:47:45 »
Ja bym dodał tylko do tego co napisał v2, że tamten samolot mimo dużej wartości historycznej nie przedstawiał dla nas, Polaków żadnej wartości sentymentalno-historycznej. Moim zdaniem w polskich muzeach jednak powinny być przede wszystkim samoloty z naszą historią. Można się zastanawiać, czy nie mogli po prostu kupić Spitfire na wolnym rynku. Wtedy były inne czasy, a nawet teraz muzea nie mają pieniędzy żeby sobie dokupić np Hurricane czy Mustanga.

v2

• Gość
« Odpowiedź #865 dnia: Grudnia 19, 2006, 08:59:59 »
Witam;
moje pytanie sklada się dwóch częsci:
- co to za samolot?
- w jaki sposób jest związany z historią polskiego lotnictwa?

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #866 dnia: Grudnia 19, 2006, 09:03:14 »
Fotkę jakąś poproszę.  :002:

Offline kaz

• *
« Odpowiedź #867 dnia: Grudnia 19, 2006, 09:56:57 »
To samolot Martin-Baker MB-5 prototyp. Polski pilot na pokazie demostrowal jego wlasciwosci. Podobno byl to dla obserwujacych bardzo emocjonujacy pokaz  :020: Pilotem tyn byl Jan Zurakowski.
Hey Ho! Let´s Go!

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #868 dnia: Grudnia 19, 2006, 10:06:32 »
Witam;
moje pytanie sklada się dwóch częsci:
- co to za samolot?
Było. :002:

Bis zum bitteren Ende.

v2

• Gość
« Odpowiedź #869 dnia: Grudnia 19, 2006, 10:12:08 »
To samolot Martin-Baker MB-5 prototyp. Polski pilot na pokazie demostrowal jego wlasciwosci. Podobno byl to dla obserwujacych bardzo emocjonujacy pokaz  :020: Pilotem tyn byl Jan Zurakowski.

Tak jest, w Twoje ręce Kaz.