Autor Wątek: Wieczny konkurs  (Przeczytany 143338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Odp: Wieczny konkurs
« Odpowiedź #1065 dnia: Stycznia 11, 2007, 17:30:01 »
Tak ... przedewsztstkim pytanie są bardziej eskperckie niż w "W wielkiej grze"..... :020:
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #1066 dnia: Stycznia 15, 2007, 11:34:15 »
Zada ktoś wreszcie jakieś nowe pytanie?
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

« Odpowiedź #1067 dnia: Stycznia 15, 2007, 15:34:55 »
Alleluja jakieś oznaki życia :banan
Wielka radość przepełnia serce me
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #1068 dnia: Stycznia 15, 2007, 17:31:40 »
Żeby rozruszać towarzystwo coś prostego, jaki to samolot:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #1069 dnia: Stycznia 15, 2007, 17:52:01 »
Hmmmm... Hola hola.

Chciałem zauważyć że ostatnie pytanie zadał Michał i nadal nie została udzielona na nie odpowiedź. Ja swoją podałem, ale z braku potwierdzenia wychodzę z założenia, że nie zadowala autora pytania. Tak więc nie bardzo rozumiem te pytanie poza kolejką.

« Odpowiedź #1070 dnia: Stycznia 15, 2007, 18:07:04 »
jak dla mnie to faktycznie pytanie powinien zadać Meehau choć może jednak opiekun całego tego cyrku powinien się o tym wypowiedzieć

po za konkursem Do-17Z-2
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1071 dnia: Stycznia 15, 2007, 20:17:55 »
Przepraszam, troche zapomniałem o zadanym pytaniu.

W odpowiedzi chciałem usłyszeć Albania, wyspy Komory i Kiribati. [wg : Lotnictwo, 2/05, s.39], ale zdaje się jest to już nie aktualne. Na to jak to wygląda obecnie nie mam żadnych kwitów więc wycofuję się z pytania. Przepraszam. Niemniej, jeżeli ktokolwiek jest w stanie odpowiedzieć wiarygodnie na to pytanie to chętnie wysłuchamy.

W zastępstwie, pytanie łatwe: Na jakim samolocie stosowano "przeplatankę Thatcha" i na czym ona mniej więcej polegała?
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1072 dnia: Stycznia 15, 2007, 20:23:06 »

W zastępstwie, pytanie łatwe: Na jakim samolocie stosowano "przeplatankę Thatcha" i na czym ona mniej więcej polegała?

To jest ten co się zastanawia, nad sensem kupowania prasy lotniczej w dobie internetu :D
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #1073 dnia: Stycznia 15, 2007, 20:49:12 »
To jest ten co się zastanawia, nad sensem kupowania prasy lotniczej w dobie internetu :D

Ale o co Ci chodzi Kusch? :D Na 90% postawionych tutaj pytań, odpowiedź znajdziesz w necie a zwłaszcza na wiki. A walor edukacyjny jakby na to nie patrzeć mimo wszystko wielki. Zawsze się człowiek czegoś na uczy przy szukaniu odpowiedzi (jeśli nie zna jej od ręki).

Co do pytania. Taktyka stosowana (tzn. stworzona z myślą o) na F4F, w celu zmniejszenia przewagi japońskich Zer.
O co chodziło? Samolot (lub para) na którego ogonie siedział Japoniec przeplatał tor swojego lotu ze skrzydłowym (lub 2. parą), który w ten sposób dopadał bandytę. Choćbym nie wiem jaką ekwilibrystyką słowną się tu popisał i tak najlepiej odda to obrazek:

lub inny wariant

PS. A dużo ciekawego info w sieci można znaleźć pod "Thach weave".
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2007, 20:58:09 wysłana przez Jascha »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1074 dnia: Stycznia 15, 2007, 20:56:25 »
Chodzi mi o to, że pytanie zainspirowało najnowsze "Lotnictwo"  :118:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1075 dnia: Stycznia 15, 2007, 22:12:42 »
Jascha zadaje pytanie :], warto jeszcze wspomnieć kim był ów Thatch..

Chodzi mi o to, że pytanie zainspirowało najnowsze "Lotnictwo" 

Poza tym Kusch nawiązywał do mojej wcześniejszej wypowiedzi co do prasy lotniczej. Ale i tak przyznam że mnie nieźle zaskoczyłeś, bowiem najnowszego "Lotnictwa" nie widziałem na oczy i nie wiedziałem, że coś takiego akurat tam jest. Serio. Pytanie zostało zainspirowane tym, że przeglądając dziś ksiązki na półce mój wzrok trafił na książkę Pajdosza i Zalewskiego "Amerykańskie Lotnictwo Pokładowe 1941-1942" (nie wiem jak ze zgodnością historyczną, ale dla mnie to jest jedna z tych THE książek z megaklimatem)
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #1076 dnia: Stycznia 15, 2007, 22:33:48 »
Hehe czasami tak się zdarza. Ja miałem tak samo z zagadką kokpitu Su-25SM, okazało się że odpowiedz jest w numerze "Lotnictwa" które wyszło w tym samym dniu, w którym zostało zadane pytanie, ale wtedy jeszcze go nie miałem :D

« Odpowiedź #1077 dnia: Stycznia 16, 2007, 00:30:45 »
Jascha zadaje pytanie :], warto jeszcze wspomnieć kim był ów Thatch...
John Smith "Jimmy" Thach. Kim był? Zależy w którym roku, bo dosłużył się admirała. :D
To zdjęcie bardzo ładne:

Chodzi mi o to, że pytanie zainspirowało najnowsze "Lotnictwo"  :118:
A rzeczywiście. Jeszcze nie doszedłem do tej strony. :D Ale tylko napomknęli o tym. Nic nie ujdzie Twojej uwadze Kusch. :)

Ok. Kolej na nowe pytanie. Nie jestem dziś zbytnio kreatywny, dlatego będzie to zagadka obrazkowa.

Proszę podać jakiego samolotu jest to kokpit?

Mała, enigmatyczna podpowiedź. Jest to... niezbyt przyszłościowy kokpit, rzekomo przyszłościowego samolotu. No i alles klar. :D

« Odpowiedź #1078 dnia: Stycznia 16, 2007, 01:16:34 »

Ok. Kolej na nowe pytanie. Nie jestem dziś zbytnio kreatywny, dlatego będzie to zagadka obrazkowa.

Proszę podać jakiego samolotu jest to kokpit?

Mała, enigmatyczna podpowiedź. Jest to... niezbyt przyszłościowy kokpit, rzekomo przyszłościowego samolotu. No i alles klar. :D

widzi ktoś jakiś kokpit?
bo jak nie to pewnie stealth. ale trudno określić typ bo nie widac;-)

« Odpowiedź #1079 dnia: Stycznia 16, 2007, 01:26:35 »
Ale z czym jest problem? Obrazek się nie wyświetla?
Czy po prostu chwytasz mnie za słówka? :D Jeśli to drugie to chodzi oczywiście o fragment kokpitu - panel instrumentów, żeby precyzji było zadość.
Nie wiem o co biega...