Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232719 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #1080 dnia: Lipca 06, 2010, 18:01:59 »
Witam na forum, zawsze marzylem by nauczyc sie latac, nadal mam taki zamiar i mnostwo pytan ogolnie o lataniu jak i o Lock on 1.02. Z gory dziekuje za pomoc.

Latanie

1. Najlprostsze - skręt...czy skret polega tylko na ruchu lotek na skrzydlach, czyli po prostu na ruchu drazka w lewo lub w prawo, czy tez powinno sie go czyms dodatkowo korygowac?
2. Trymowanie - nauczylem sie juz co to jest ale nie potrafie tego stosowac, wciskanie CTRL+;,./ nie daje efektu. Ponadto czy w momencie dzialania trymowania jak porusze drazkiem to czy automatycznie...a wlasciwie co sie stanie?
3. czytalem definicje klap  - zwiekszaja powierzchnie lotna przy ladowaniu...dlaczego wiec mam je chowac po starcie?
4. szukalem nie znalazłem...czy ktos zna i wie gdzie sie znajduje poradnik latania
 samolotem wojskowym pisany dla bardzo poczatkujacych?

Lock ON 1.02

1. Nie rozumiem dzialania waypointow a raczej ich kolejnosci...po wciskaniu tyldy zmieniaja sie ale nie wiem wlasciwie do ktorego mam leciec i ktory konczy sie ladowaniem. Czy polega to na lataniu za tym kólkiem? Czy kurs 74 oznacza ze mam dazyc do uzyskania wartosci miedzy 07 a 08 (czyli 7.4) na hudzie na tej prostej lini przede mna?
2. Gram rumblepadem logitechem (wiem zalosne)...poza przyciskami 1-4 reszte mam puste, jak i najlepiej jakie przypisac pod 5-10, myslalem o sile ciagu i flarach, moze radar i eos? co sadzicie?
3. Czy klawisza w Lon jest ta sama co we FC? i czy w ogole jest dla mnie sens kupowac rozszezenie zanim tutaj nie opanuje podstaw zeby mi sie nie popierdzielilo wszystko?
4. czy po zainstalowaniu FC ta gra wchlonie Lon czy powstana 2 gry?

I tak generalnie, na czym powinienem sie skupic na poczatku, czego nauczyc sie w pierwszej kolejnosci? Wszystko co pisze dotyczy tylko su-27 bo tylko na tym chce latac, nie posiadam instrukcji bo dostalem tylko słowacka wersje na allegro, nie tylko dlatego prosze o wyrozumialosc. Pozdrawiam

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #1081 dnia: Lipca 06, 2010, 19:08:13 »
1. Nie tylko pochylenie. Trzeba też ściągnąć drąga odpowiednio na siebie i odpowiednio zadziałać orczykiem(zasada im szybciej tym mniej nogi obowiązuje zawsze i wszędzie więc na takim Su-27/MiG-29 to podejrzewam można zapomnieć o używaniu orczyka).
2.Może nie tego ctrla używasz? Sprawdź sobie na ziemi. Przy używaniu trymera powinien się ruszać drążek.
3. Klapy zwiększają siłę nośną ale też opór.
4.Nie ma czegoś takiego:)

1. Poczytaj najpierw opis misji. Tam najczęściej jest wyjaśnione co i jak.
2.Sam dojdziesz co Ci jest najpotrzebniejsze.
3.O ile dobrze pamiętam trochę się różnią. Ja bym od razu kupował 2.0. !.02 jest nędzny.
4.FC 1.1 tak, 2.0 nie.

Na lataniu po prostej. Potem przejdź do zakrętów, potem start i lądowanie. Dalej jest już z górki. :118:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #1082 dnia: Lipca 06, 2010, 23:51:13 »
Jeżeli chodzi o start. Tak - po starcie gdzieś na wysokości 100 m chowasz klapy.
Pragnę przypomnieć, że zasada lądowania z klapami w Su-27 jest inna niż w MiG-29.

Co to oznacza? Lecąc MiG'iem-29 i podchodząc do lądowania wypuszczasz koła (G) oraz klapy (F), natomiast podczas lądowania w Su-27 wypuszczasz tylko koła (G), gdyż klapy wypuszczają się automatycznie, a naciśnięcie (F) powoduje odwrotny i niebezpieczny efekt.

Po za tym, uważam, że lądowanie MiG'iem-29, a Su-27 jest zróżnicowane.
Pierwszy przykładem może być wypuszczanie klap podczas lądowania o czy już wspomniałem, natomiast drugi przykład to to, że w MiG-29 po wypuszczeniu kół, otworzenie hamulca aerodynamicznego jest niemożliwe.
W Su-27 jak najbardziej po wypuszczeniu kół można włączyć hamulec aerodynamiczny, lecz nie jest zalecane ciągłe lądowanie z tym hamulcem, ponieważ same klapy, które są opuszczane automatycznie przy wypuszczeniu kół skutecznie hamują, dlatego trzeba to wyćwiczyć.  :118:

Co do gry. Ja posiadam orginalną podstawową wersję gry z patchem 1.02 o ile się nie mylę.
Ale posiadam wiele dodatków do grafiki i dobry sprzęt dzięki czemu widzę napisy i neony w nocy na budynkach.  :020:

Natomiast co do joy'a.
Posiadam Logitech Attack 3 i muszę powiedzieć, że ten joy jest znakomity.
Przypisanie przycisków zależy od rodzaju lotu, czyli czy latasz bojowo czy akrobacyjnie np na necie.
Jak chcesz się coś więcej dowiedzieć to zapraszam na PW.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2010, 00:00:19 wysłana przez shady49 »

« Odpowiedź #1083 dnia: Lipca 07, 2010, 02:55:34 »
Voorhees, na początek powinieneś poszukać jakiegoś poradnika pilota w ogóle nie koniecznie dla pilotów wojskowych, żeby przyswoić sobie elementarne zasady lotu którym podlega samolot. Nie wiem czy są takowe w sieci, ale można poszukać, ja sobie poczytałem taki poradnik w wersji książkowej. Wtedy będziesz wiedział dlaczego w ciasnym zakręcie - w głębokim przechyle występuje efekt 'zamiany sterów' czyli ster głębokości przejmuje rolę steru kierunku i vice versa i dlaczego trzeba trzymać 'kulkę w środku'.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #1084 dnia: Lipca 08, 2010, 20:07:12 »
Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Flaming Cliffs 2. Kupowałem na stronie pilots.pl. Wg strony znajdujący się w pudełku "instalator jest już w wersji 1.2.1". Oznacza to, jak mniemam, iż odrazu dostaję wersję razem ze wszystkimi najnowszymi łatkami. I wszystko jest dobrze, tylko zastanawiam się jak sprawdzić, którą ma się wersję? W starym LOMACu wersja gry była wyświetlana na tych zegarach po prawej na dole, a tutaj? Jeśli ktoś wie, to proszę żeby podzielił się wiedzą - uspokoi me wątpliwości ;)
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #1085 dnia: Lipca 09, 2010, 20:46:11 »
Witam

Problem jak w temacie   Próbowałem po wylądowaniu załadować broń lub zatankować i nie mogę wciskałem  " \ " później F7 wybierałem opcje co chciałem
 i nic nie przybywa , ani uzbrojenie, ani tankowanie.
stałem na pasie, na parkingu i w różnych miejscach. wyłączałem silnik.
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

« Odpowiedź #1086 dnia: Lipca 10, 2010, 13:07:05 »
Tankowanie odbywa się po zatrzymaniu na stojance i wciśnięciu i przytrzymaniu klawisza ctrl+R a reload uzbrojenia po zatrzymaniu i wciśnięciu ctrl+W :004:

Offline Hegemon

• *
  • DCS Pilot na L4
« Odpowiedź #1087 dnia: Lipca 10, 2010, 13:28:00 »
Yarden, Lock On: Flaming Cliffs 2.0 (box) jest już spaczowany do wersji 1.2.1. Wersje gry można sprawdzić w Editor, Help, About game.

VacheronF1, We Flaming Cliffs 2.0 żeby zatankować lub uzupełnić uzbrojenie musisz wylądować na lotnisku wyposażonym w przynajmniej w jeden pojazd "grund service" (Fuel Truck AMTZ -5, Ural -375 PBU itp).
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 13:37:35 wysłana przez Hegemon »
"Źle, źle zawsze i wszędzie"

« Odpowiedź #1088 dnia: Lipca 10, 2010, 16:27:38 »
Hegemon
Wielkie Dzięki zaraz to wypróbuje. ( ztym tankowaniem)

Jeszcze jedno pytanie:Jestem w powietrzu (w jakiejś misji)  skąd mam wiedzieć na którym lotnisku na ziemi mogę zatankować lub sie uzbroić?

« Odpowiedź #1089 dnia: Lipca 10, 2010, 21:04:48 »
Praktycznie to nie ma znaczenia. Jeżeli braknie Ci paliwa i jeżeli chcesz wylądować na najbliższym lotnisku z racji, że do innego nie dolecisz dajesz \ potem F6, następnie F3 i wyznacza Ci trasę do najbliższego lotniska.
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2010, 23:07:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #1090 dnia: Lipca 13, 2010, 15:16:12 »
Nie wiem co z tym tankowaniem nie tak
Stojanka - to jak rozumiem ten parking dla samolotów.
Latam F15
w edytorze ustawiłem sobie lotnisko z USA i RUS pojazdami do tankowania,
Wciskałem ctrl+r   ,    ctrl+w niedziala nic sie nie dzieje
Na lotnisku stałem i wybierałem kolejno     \   F7  F4   wyskakiwało "request refuel"  -co mialo tankować i nic nie przybywa
mam wersje FC2 BOX i poprzednie LO i FC orginały znam tą symulacje
ale w FC2 nie mogę zatankować ani się uzbroić POMOCY!!!

« Odpowiedź #1091 dnia: Lipca 13, 2010, 15:51:24 »
Jak w powietrzu nacisniesz ctrl+r to, wypuszczasz paliwo, a jak ctrl+w to wypuszczasz uzbrojenie.
Co innego na lotnisku. Jak już wylądujesz i się zatrzymasz byle gdzie i naciśniejsz ctrl+R to uslyszysz taki dźwięk. Zobacz (propnuje w rosysjkich samolotach) na wskaźnik paliwa i zobaczysz, że się napełnia.
Co do samochodów. Nie mają one żadnego znaczenia przy tankowaniu oprócz tego, że wygląda to realistyczniej.

To musi działać. Albo zrób inaczej- ściągnij klawiszologie.

« Odpowiedź #1092 dnia: Lipca 14, 2010, 08:49:52 »
Witam, ponieważ jestem mocno niedoświadczony mam do  Was zapytanie. Od kilku dni próbuję latać SU-27. W planowaniu lotu zaznaczam sobie pojedynczy śmigłowiec, chyba Ah-64 do zniszczenia. No dobra odpalam rakietkę i rozwalam gościa, następnie lecę na lotnisko aby wylądować i najczęściej nie trafiam w płytę lotniska :026:. W związku z powyższym mam pytanie, czy po poprawnym wylądowaniu wyświetli mi się jakiś komunikat, że misję wykonano poprawnie i kompletnie? I czy po wylądowaniu i zatrzymaniu samolotu misję uważa się za zakończoną, czy trzeba coś jeszcze zrobić. Przyznam szczerze, że ta gra mnie przerasta  :icon_rolleyes:

« Odpowiedź #1093 dnia: Lipca 14, 2010, 10:23:44 »
Jak już wylądujesz nie otrzymasz żadnego komunikatu. Ogólnie po rozwaleniu śmigłowca jak wyjdziesz z misji będzie już wykonana. Tak mi sie przynajmniej zdaję.
Co do lądowania, też miałem problemy, ale z czasem dasz rade trafić tam gdzie będziesz chciał.
Pamiętaj, że w Su-27 jak wypuszczasz koła do lądowania nie naciskasz "F"!

« Odpowiedź #1094 dnia: Lipca 14, 2010, 21:41:39 »
Tak jak kolega napisał, po wykonaniu zadania misja jest zakończona, nawet nie musisz lądować. Jednak cała frajda polega na tym żeby włąśnie wylądować. Samo lądowanie jest dość proste (szczególnie jeżeli grasz na klawiaturze). Nie wiem do końca co masz na myśli mówiąc, że nie trafiasz w płytę lotniska. Jeżeli lądujesz przed nią lub za nią, to musisz pilnować prędkości ( trzymaj ok. 300km/h), jeżeli lądujesz obok, to masz na sztcznym horyzoncie takie kreski, które pokazują ci w którą stronę masz się kierować. Trochę treningu i zobaczysz, że to nic trudnego.