Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232720 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #1095 dnia: Lipca 14, 2010, 22:06:04 »
Ja osobiście ląduje bez żadnych wspomagań, ale jeżeli masz problem z wylądowaniem, możesz nacisnąć "J" czyli automatyczną przepustnicę, dzięki której lecisz ze stałą prędkością oraz "H" - stabilizacja wysokości. Jeżeli jesteś dosyć nisko przy lądowaniu i możesz się rozbić, a lecisz z małą prędkością, naciśnij "J" i zajmij się sterowaniem.
Co ciekawe. Jak się uczyłem nie wiedziałem o tym.

« Odpowiedź #1096 dnia: Lipca 15, 2010, 00:32:50 »
Co do lądowania. Tak jak już mówiłem - popróbuj, a za którymś razem się uda i pamiętaj żeby zawsze podchodzic do lądowania luźno.

Z racji, że latam juz długo postanowiłem sobie zrobić trening lądowania w mgle oraz w nocy na lotnisku Sochi-Adler.
Leciałem Su-33 z modem zamieniającym na Su-30.

Ustawienia wyglądają mniejwięcej tak:
a) godzina 01:00 w nocy, deszcz
b) warunki pogodowe
- PRECPTN 10
Wiatr:
- Wind at Ground 10m/s [HDG 40]
- Wind at 2000m 15m/s [HDG 390]
Mgła:
- THCKNESS 600m
- DENSITY 80m

Jest to znakomity trening, poniważ nawet jak jesteś po za mgłą i tak nic nie widzisz. Latałem na podobnych w różnych warunkach pogodowych, jednak czegos takiego nie robiłem i niestety straciłem orientacje w powietrzu przez co wylądowałem, ale podwozie poszło.
Kilka screenów (wstawiam miniatury):

[IMG=http://img571.imageshack.us/img571/7184/screenshot143.th.jpg]http://[/img]
[IMG=http://img196.imageshack.us/img196/1348/screenshot144v.th.jpg]http://[/img]
[IMG=http://img338.imageshack.us/img338/5691/screenshot147ns.th.jpg]http://[/img]
[IMG=http://img294.imageshack.us/img294/8472/screenshot148k.th.jpg]http://[/img]
[IMG=http://img685.imageshack.us/img685/9968/screenshot149s.th.jpg][/img]
W pewnym momencie straciłem orientacje i wylądowałem wysoko nad pasem. Tutaj może tego nie widać, ale umiem latać, ale te warunki mnie przerosły, a szczególnie wiatr, ale będę próbował dalej... :118:

enermax, jeżeli chcesz, to chętnie porobię kilka misji i Ci wyślę, jeżeli masz jakieś problemy z lądowaniem, ale oczywiście łatwiejsze.

Tak po za tym. Warto też porobić sobie lądowania awaryjne. Dzisiaj spróbowałem i się bez problemu udało. Wyłączyłem silnik całkowicie na 3300m przy prędkości 480 km/h i wylądowałem. Przy okazji musiałem przelecieć nad lotniskiem zrobić manewr i wylądować. Całkiem ciekawe ćwiczenie, a przydatne podczas wykonania misji, gdy oberwiesz w silnik z karabinu.

Fajne są też treningi przy awarii jednego z silników, radaru i HUD, a nie raz kół.

« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2010, 00:39:30 wysłana przez shady49 »

« Odpowiedź #1097 dnia: Lipca 15, 2010, 09:39:22 »
A mam jeszcze koledzy zapytanie, czy podwozie otworzy się tylko przy danej, mniejszej niż jakaś dopuszczalna prędkości? Bo albo coś nakombinowałem może w klawiszach bo przy niektórych próbach nie moglem go w ogóle wysunąć :(. I jeszcze jedno....gdzie znajdę opis symboliki stosowanej na tym wyświetlaczu w kokpicie? Chodzi mi głównie o te linie (często krzyżujące się w kilku kierunkach) przy zmianie wyświetlania RTN, LNDG itd? Nie do końca chyba to pojąłem, a nie chciałbym się nauczyć ze złymi nawykami  :025: Na razie latam bardziej na czuja jak na przyrządy, a jak zastane złe warunki pogodowe to jestem zimny trup bez nich  :karpik

Poza tym dzięki za podpowiedzi koledzy, na Was jednak można liczyć. Pozdrawiam:)))
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2010, 09:44:47 wysłana przez enermax »

« Odpowiedź #1098 dnia: Lipca 15, 2010, 13:10:44 »
Więc tak. Podwozie zazwyaczaj można otworzyć tak gdzieś do 500 km/h. Ja zazwyczaj to robię przy prędkości do 420 - 430 km/h, ponieważ realnie podwozia nie otwiera się przy prędkości 500 km/h tylko niższej.
Co do wyświetlacza, nie wiem o co Ci dokładnie chodzi, ale zakładam, że masz na myśli to co na zdjęciu poniżej:

Jeżeli o to chodzi, to wygląda to mniej więcej tak. Na tym ekranie są cztery tryby wyświetlania:
МАРШ (nawigacyjny) - ukazuje cały przebieg trasy od startu aż po lądowanie oraz punkty manewrów

ВОЗВ (lądowanie) - doprowadza z danego miejsca do początku trasy lądowania, potem nastepuje zmiana na ПОС

ПОС (lądowanie) - pełni praktycznie taką samą funkcję co ВОЗВ, jednak nie doprowadza on do początku trasy lądowania, lecz wyznacza krótszą drogę lądowania w całej trasie lądowania.  :020: Dodaktowo, potem pojawia się na HUD wyświetlacz pomagający trafić w płytę lotniska. Przydatny szczegolnie w trakcie mgły.

brak nazwy - nie wiem czy pełni jakąkolwiek funkcję. Pokazuje jedynie lotniska, nie doprowadza do lądowania, ani nie ukazuje całej trasy.

Rosyjskie nazwy tych trybów znajdują się na HUD.
Sory, że to może głupio jest napisane, ale zabrakło mi weny, żeby to napisać i napisałem krótko, i mam nadzieję, że zrozumiale. Jeżeli nie to zapraszam na PW i wyjaśnię wszystko dokładniej.
Aha, często pomaga przy lądowaniu na trybie ВОЗВ i ПОС przybliżenie (+) i oddalenie (-) {obok Backspace}.

Krótko o wyświetlaczu wspomagającym lądowanie w trybie ПОС.

1 - prędkość
2 - wysokość
3 - kurs
4 - nachylenie ?
5 - ta linia pomaga Ci ustalić wysokość podejścia
6 - ta linia pomaga Ci trafić w pas
Żeby trafić dokładnie w pas Celownik musi być równy z linią 5 i linią 6, i wtedy trafisz prosto w pas.
Sory za to ostatnie zdjęci bo zrobiłem to na szybko. Jeżeli gdzieś coś opisałem błędnie to prosze mnie poprawić.

« Odpowiedź #1099 dnia: Lipca 15, 2010, 13:27:37 »
Sory, za błąd co do ostatniego zdjęcia. Niestety nie zdążyłem edytować. Więc tak:
1 - prędkość
2 - wysokość
3 - kurs
4-  tryb
5 - nachylenie ?
5 - ta linia pomaga Ci ustalić wysokość podejścia
6 - ta linia pomaga Ci trafić w pas

Jak już mówiłem. Żeby idealnie trafić w pas, Twój celownik musi być równy z linią 5 i 6.

« Odpowiedź #1100 dnia: Lipca 15, 2010, 21:24:17 »
Dzięki shady49 za przystępne wyjaśnienia. Podziwiam Twoje zaangażowanie do pomocy początkującym, zwłaszcza jeśli chodzi o wklejanie zdjęć i szczegółowy opis każdej grafiki:))) bardzo mi pomogłeś jak coś to będę pytał znów hihi. Pozdrawiam:))) :joy

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1101 dnia: Lipca 15, 2010, 22:11:57 »
Zajrzyj sobie do manuala od Flankera i LO tam też jest sporo takich podstaw opisanych.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1102 dnia: Lipca 16, 2010, 15:33:08 »
1. Czy można nagrywać tracki z lotów mulitiplayer?
2. Jak uzupełnić amunicję po wylądowaniu (MP)? Czy trzeba lądować na swoim lotnisku, czy może to być dowolne?
Dzięki za odpowiedź.
Lukas

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #1103 dnia: Lipca 16, 2010, 16:41:33 »
Nie żebym coś ten, ale od takich rzeczy jest wątek dla początkujących. Tam znajdziesz wszystko.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #1104 dnia: Lipca 18, 2010, 17:33:19 »
Niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie ;-(
Lukas

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #1105 dnia: Lipca 18, 2010, 18:34:32 »
1. Czy można nagrywać tracki z lotów mulitiplayer?
Tracki zapisują się automatycznie i lądują w folderze temp.

2. Jak uzupełnić amunicję po wylądowaniu (MP)? Czy trzeba lądować na swoim lotnisku, czy może to być dowolne?
Menu uruchamiamy przyciskiem "\". Szczegóły manual strona 225.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #1106 dnia: Lipca 24, 2010, 15:52:36 »
Witam,
Byś może mój problem jest "dziwny"
Ale polega on na tym że nie mogę przejąć kontroli na samolotem (Ctrl+Q) i tak samo z menu pod ESC.
Klawiatura sprawna (sprawdzałem z drugą).

Po prostu leci sobie sam trackiem a ja mogę oglądać tylko od F2 po F12.

Z góry dziękuję za pomoc oraz za wyrozumiałość.

Pozdrawiam

[gmod]Przede wszystkim nazwa tematu! A jak nie wiesz gdzie pisać to pisz w "Pomocy dla początkujących"! John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2010, 15:57:11 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #1107 dnia: Sierpnia 24, 2010, 10:06:23 »
Witam!  :001: Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym zamieścić w nim pytanie dotyczące Lock Ona FC1, a mianowicie w jaki sposób można zmniejszyć ping na serwerze (i jednocześnie wkurzające lagi  :005: ) podczas lotów multiplayer. Próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytanie w wyszukiwarce, ale nic nie znalazłem. Bardzo przepraszam jeżeli pytanie jest nie na miejscu.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #1108 dnia: Sierpnia 27, 2010, 07:59:56 »
Witam!  :001: Jest to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym zamieścić w nim pytanie dotyczące Lock Ona FC1, a mianowicie w jaki sposób można zmniejszyć ping na serwerze (i jednocześnie wkurzające lagi  :005: ) podczas lotów multiplayer. Próbowałem znaleźć odpowiedź na moje pytanie w wyszukiwarce, ale nic nie znalazłem. Bardzo przepraszam jeżeli pytanie jest nie na miejscu.
Szybsze łącze i czysty komp od wirusów poprawi pingi ;)

« Odpowiedź #1109 dnia: Października 04, 2010, 13:41:47 »
Szybsze łącze i czysty komp od wirusów poprawi pingi ;)

No cóż. Ostatnio latałem z kolegą (a właściwie to nawet nie wystartowaliśmy  :005: ), samoloty zaczęły skakać już przy kołowaniu. Może są jakieś programy które by tu pomogły, czy coś... Posiadam LO FC1  (jednak gdy latałem na podstawie lagów w lotach multiplayer nie było). Komp od wirusów czysty. Chyba...   :002: