Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 16, 2006, 16:19:21 »
Sory za takie pytania ale no jestem początkujący
Sorry, że Ci nie udzielę odpowiedzi, bo przydałoby się minimum wysiłku z Twojej strony. Masz szukajkę na forum, polską instrukcję do LO (link znajdziesz zapewne na forum), czego chcieć więcej?

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 16, 2006, 18:26:14 »
BORE jest jednym z trybów ustawienia HUD (pisze w uproszczeniu) w trybie walki bezpośredniej, czyli przy widzialności wzrokowej celu. Polega na pojawieniu się na HUD okręgu celowniczego, którym możesz poruszać (góra-dół i prawo-lewo) - domyślnie klawisze [;],['],[,],[.] (można to zmienić - ja mam np. sterowane to za pomocą POV1 w X-45) i po naprowadzeniu go tak aby wrogi samolot znalazł się wewnątrz koła naciskasz klawisz "lockowania celu".

Tryb BORE możesz zmienić na: skanowanie pionowe (VS) lub tryb celownika nahełmowego (Helmet) - jeżeli chodzi o walkę bezpośrednią. Można też wtedy użyć trybu FIO - w przypadku awarii sytemu kontroli uzbrojenia.

Inne tryby to tryb nawigacji (NAV), tryb ataku na cele naziemne i tryby walki bez widoczności celu itd.

Zakres HUD zmieniasz poprzez naciskanie klawiszy 1-8 na klawiaturze normalnej (nie numerycznej).

Instrukcja (z obrazkami) znajduje się w folderze Doc, w głównym folderze gry, ale jest po angielsku (chyba, że masz wersję LO ze spolszczeniem) w formacie PDF.

@PZL_Belfegor - co zapomniał wół jak cielęciem był  :011: :004: :021:
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2006, 18:32:30 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 16, 2006, 18:40:35 »
@PZL_Belfegor - co zapomniał wół jak cielęciem był   :011: :004: :021:
Chyba jeszcze nie :003: Po prostu mam dość podejścia "Jestem nowy, więc mogę nie szukać, tylko po raz kolejny zadawać pytania na tematy nawet kilkakrotnie omówione na forum. Z tego samego powodu mogę używać ponadprzeciętnej liczby pytajników na końcu zdania" :003:
Może trochę za wcześnie zacząłem besztać Flankera, ale spory wpływ na to miało pewne zadanie. Już rozwiązałem, więc podejście do świata diametralnie się odmieniło :002:
Flanker, jeśli chcesz namierzyć samolot, który jest hen, daleko:
wciśnij 2 (tryb do walki poza zasięgiem wzroku), następnie I (włączenie radaru), na HUDzie pojawi Ci się taki prostokącik (wrogi samolot). Naprowadź na niego kursor (tak jak napisał Razorblade) i wciśnij TAB, zalokujesz go wtedy. wybierz jakąś rakietkę (D), poczekaj, aż cel znajdzie się w zasięgu (zobaczysz na listwie po lewej HUDa), kliknij PPM, następnie wybierz z listy "usuń", a na koniec "opróżnij kosz" :002: Na serio to odpal rakietę i obserwuj sytuację.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 16, 2006, 20:15:57 »
@Razor, akurat Belfegor wszedł na forum jak miał 7 lat chyba z tego co pamiętam :D a swoim zachowaniem to zawstydziłby niejednego starego wyjadacza, pełna kulturka, poprawna pisownia, używanie opcji szukaj, sporo własnej inwencji, czyli wszystko to czego w olbrzymiej mierze brakuje coraz to liczniejszej grupie nowych użytkowników.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 16, 2006, 20:28:24 »
Dziękuję bardzo za tak miłe słowa :D Kusch, liczbę przemnóżcie tylko razy 2 i będzie wiek rejestracji :004: Aż z ciekawości poszukałem swojego pierwszego postu i dotyczył on Silent Huntera, tak na dobry początek na lotniczym forum :banan I, o zgrozo, znalazłem tam błąd :021: Potem męczyłem Was w temacie dla początkujących w LO, więc nie powinienem tak odpowiadać  Flankerowi, po prostu przyganiał kocioł garnkowi :)

« Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 16, 2006, 20:48:08 »
@ Kussh & PZL_Belfegor

1. Czy ja zarzuciłem Belfegorowi, brak kultury, niepoprawną pisownię itd.?

2. Czy te znaczki ->  :004: :021: na końcu mojego zdania coś Wam mówią?  :karpik

3. Czy tematy z serii POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO - nie są właśnie po to aby odpowiadać na banalne pytania "żółtodziobów" wirtualnego latania.

4. Instrukcja PDF w oryginalnym LO (mam taką grę zakupioną w EMPiK) - jest tylko po angielsku, a nie każdy przecież musi znać ten język.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 16, 2006, 20:55:26 »
Ja też nie znam języka angielskiego, ale jakoś potrafiłem przebrnąć przez instrukcję, zanim jeszcze pojawiłem się na forum, słownik w dłoń i jazda, dla chcącego nic trudnego, tylko trzeba chcieć. Ja tu nie neguję, że ktoś zadaje pytania bo to jest forum, sam też je zadaję, ale niekiedy to naprawdę przydała by się odrobina chęci u nowych użytkowników.
Polska instrukcja też jest na forum, w przyklejonym temacie na pierwszej stronie:

http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7240.0.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 16, 2006, 20:55:39 »
2. Czy te znaczki ->  :004: :021: na końcu mojego zdania coś Wam mówią? :karpik
A czy ktoś się tu oburza ;)?
4. Instrukcja PDF w oryginalnym LO (mam taką grę zakupioną w EMPiK) - jest tylko po angielsku, a nie każdy przecież musi znać ten język.
W LO z Kolekcji Klasyki instrukcja była jest polsku, można ją pobrać (uwaga na radosną twórczość typu "helikoptery poduszkowe" i "koperta lotu" :020:) TUTAJ.
Flanker sobie przeczyta i wszyscy będą zadowoleni :001:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 16, 2006, 22:53:05 »
Lol  :banan :banan
Dzięki wielkie już wiem co źle robiłem.....
Po prostu miałem włączony easy radar i jak wciskałem "I" nic się nie działo. Teraz już wiem że trzeba było wyłączyć easy radar.
Dzięki wielkie  :banan

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 17, 2006, 03:07:09 »
1. Co to jest szlem??

Nie rozumiem o co chodzi z tym BORE??
Można go przełączyć na coś innego??
Sory za takie pytania ale no jestem początkujący
Sorry za takie stwierdzenie ale nawet w ustach poczatkującego takie pytanie brzmi co najmniej żenująco.To tak jak by w sturmie ktoś się mnie zapytał po co w foce sa te 4 patyczki w skrzydłach o średnicy 20 mm lol
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 17, 2006, 10:59:29 »
Witam
Temat tego wątku brzmi „POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON 1,01,
więc mam prośbę panowie, jak niechcecie pomagać tylko wsiadać na kogoś to nie zaglądajcie tutaj.
Twoja wypowiedź jest arogancka  I/JG53_Angel wbij se do głowy że niektórzy biorą się za symulatory nie mając pojęcia o technice wojskowej. A nawet jak mają to mogą mieć niepełną wiedze.
Pozdrawiam

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 17, 2006, 11:46:43 »
Angel, w tym konkretnym przypadku Maverickdan w poście powyżej ma całkowitą rację; to jest wątek POMOC. Możesz w ten sposób kogoś zniechęcic, spójrz na tę wypowiedź za patrę godzin z dystansu, mam nadzieję że się ze mną zgodzisz. Nie każdy od razu był asem, nie każdy ma wiedzę taką jaką chocby Ty już na pewno masz. Ten post był niezręczny, niech nikt tak się nie wypowiada wobec nowych jeśli jakiegoś pytania nie zadano wcześniej i nie można znaleźc go w wyszukiwarce forum; i nie wracajmy już do tego.
pozdrawiam, ponury

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 17, 2006, 15:55:56 »
Panowie macie rację z jednej strony jest to temat dla poczatkującego, z drugiej ten tryb jest opisany np. w manualu do LO w kolekcji klasyki, w manualu od Flankera,  w manualu od FC i w manualu nazwanego lock On Plus, więc wypadało by się zapoznać najpierw z tym. Następnie w razie wątpliwości zapytać się na forum.

Moim zdaniem to nie problem odpalić pdf'a nacisnąć CTR+F, wpisać "bore" i gotowe.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 17, 2006, 16:48:28 »
Witam
 wbij se do głowy że niektórzy biorą się za symulatory nie mając pojęcia o technice wojskowej.

To w takim razie co ich do nich ciągnie?Masz rację Elwood,nie wracajmy do tego
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 17, 2006, 17:47:55 »
Panowie, większość z Was, to idealiści lotniczy, dysponujecie ogromną wiedzą i, przynajmniej jeżeli chodzi o symulatory - doświadczeniem! Dużo Was to kosztowało, nie dziwnym jest więc, że w pierwszej chwili, dla Was wyjadaczy, już wręcz naiwne pytania są za prawdę denerwujące. Mnie też denerwuje, kiedy nawet początkujący pyta w taki sposób, że na kilometr czuć, iż ma wszystko w du...e i chce komplet dostać na tacy, tak jakby dało się to wyssać z mlekiem matki, za friko. TAK SIĘ NIE DA PANOWIE POCZĄTKUJĄCY!!! Chcecie korzystać z pomocy, proszę bardzo, ale najpierw INDTRUKCJA OBSŁUGI!!! GOOGLE!!! SZUKAJKA NA FORUM!!!

Natomiast zgłaszam stanowcze NIE co do traktowania "z góry" początkujących pytających o rzeczy, których prawdopodobnie NIE MA w instrukcji, lub MOŻE ICH TAM NIE BYĆ, szczególnie w tym temacie. Co to jest BORE, jest w instrukcji, ale o tym, że jest coś takiego jak EASY RADAR MODE i co się wiąże z używaniem tego trybu, to nawet JA zapomniałem, a wiecie dobrze, że trochę w to "latam", może dlatego, że nigdy nie korzystałem z tego trybu. Pytania czasem tylko wyglądają na banalne.