Powiem ci jak ja się bawię teksturami .

Do przeglądania np. z folderu Lomaca \ World , zawartości plików cdds czyli całych paczek
tekstur , tekstur zrobionych na warstwach itp. używam prosty programik CDDSBrowser . Pozwala przeglądać tekstury gdzie widzę od razu ich nazwę podgląd , rozdzielczość , format , stopień kompresji , DXT1,DXT5 itp. Tym programem można też eksportować pliki w wybranym formacie i rozdzielczościach , do dalszej obróbki. Program jest nie inwazyjny nie ingeruje w działanie Lomaca czy systemu .
Co do Mipmapingu możesz ale nie musisz korzystać z jego zalet do wykonania tekstury
- szybsza i wydajniejsza obsługa pikseli
lub wad
- pamięciożerny
Do tego pamiętaj że Mipmaping jest stosowany sprzętowo w każdej nowej karcie graficznej ...
Parametry jego zastosowanie czy nie możesz ustawić w pluginie eksportu pliku dds . Widocznie coś
przekombinowałeś . Ja używam do zapisu i edycji plików dds. Program PaintNET wraz z całą armią pluginów , wymaga platformy Billa , NET-Framework ale jest całkowicie darmowy i ma łatwy
i wydajny plugin do obsługi tekstur dds czy psd . Można w nim łatwo określać stosowanie Mipmapingu czy Alpha .Do samego malowania używam Photophiltre z pluginami też darmowy . Nie wiem jaki konkretnie plik tekstury przerabiałeś od Kuznetsova
ale godła numery oznaczenia itp. często są w zapisane w postaci pliku tga z zachowaniem przeźroczystości . Sprawdź czy nadałeś dobre rozszerzenie temu plikowi . Jeżeli jest to bitmapa to często po konwersjach za pomocą pluginów tylko udaje bitmapę . Najlepiej wczytać ją jakimś programem do grafiki wektorowej
typu Corel , PaintNET itp. i zapisać jeszcze raz jako normalną bitmapę, straty na jakości niema żadnej . Wtedy musi działać z katalogu TempTextures na 100% . Do tego włącz widoczność w Windows rozszerzeń znanych typów plików. Często plik może być zapisany w formie ( nazwa pliku.bmp.dds lub dds.bmp , dds.tga itp)
wtedy nie będzie działał z katalogu TempTextures . Ja wszystko wrzucam w formie zwykłych nieskompresowanych bitmap do tego folderu mam już tam 1,48 GB przekonwertowanych do zwykłych bitmap i tga tekstur i jest spoko. Zawartość tego katalogu można przerzucić sobie na dysk DVD czy inną partycje i wgrywać w razie potrzeby . Ja na przykład nie korzystam z tych programów co implementują na stałe tekstury do paczek cdds lub je tworzą . Lomac po kilku takich operacjach wgrywania zaczyna mulić
i często robią się błędy bo odwołania nieraz sprzeczne do tekstur muszą być zapisane w jego plikach konfiguracyjnych . Gra najpierw szuka tekstur w folderze TempTextures po to on jest , dopiero jak tam nie znajdzie wypakowuje właściwą teksturę w formacie dds z paczki cdds z katalogu World, co oczywiście musi grze trochę zająć . Czy ci pomogłem nie wiem ale wydaje mi sie że lepiej przygotować sobie zestaw skór i trzymać je TYLKO i WYŁĄCZNIE w czystym formacie bmp lub tga bez kompresji dds , w zależności od oryginalnego rozszerzenia pliku tekstury, w katalogu TempTextures .