Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233436 razy)

sabbath

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #150 dnia: Marca 03, 2007, 11:09:56 »
Kurcze aż mi głupio :banan

PastorBombson

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: Marca 09, 2007, 20:17:07 »
Dobra niech ktoś mi powie o co biega w misji z kampanii dla F-15  gdzie musimy eskortować chmarę Tornad  które lecą zatopić Kuzniecowa, na ich drodze staje sześć  sztuk SU-33. 
Wraz z dwójką moich wingmanów pozbywam się tych rupieci i kontynuje lot według  wyznaczonej
trasy. Pomijam to ze Tornada nie mogą ugryźć lotniskowca który ostrzeliwuje się jak rewolwerowiec w samo południe, na zestrzeliwanie jego rakiet w ramach pomocy dla upośledzonych Tornad   niestety nie starcza mi moich... :002: Najdziwniejsze jest jednak  to że Awacs twierdzi że są jeszcze cele w powietrzu !!!  Chodź nic nie ma wszystko zestrzeliłem, VSD nic nie znajduje, TEWS milczy jak grób. Jak lecę w miejsce które wskazuje mi Awacs zastaję  pustkę . Czy to jakaś kufajowa technologia  super stealth czy jakiś bug, spotkał się ktoś z tym dziwnym zjawiskiem? Przez to cholerstwo nie mogę skończyć  tej misji, po powrocie do domu i zakończeniu misji jej wynik jest jako wykonana częściowo .. Nawet gdy włączę ikonki ułatwiające i przełączanie na zewnętrzne widoki F2 tego co lata w powietrzu też nic nie widać. Ktoś wie o co biega, czy ta misja tak po prostu ma  :011:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Marca 09, 2007, 20:28:32 »
Jeśli lotniskowiec nie zostanie zatopiony, misja nie zostanie uznana za zaliczoną. Kiedyś dawno temu chyba 3 razy podchodziłem zanim się udało. Zachowania AWACS'a nie rozumiem, bug pewnie jakiś.

Sposób zaliczania misji jest mierny w LO (co wyłazi gdy misja jest źle skonstruowana, albo patch zmienia wyważenie sił jak w tym przypadku),  generalnie jeśli czujesz się moralnym zwycięzcą to zapomnij i przejdź do następnej :)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

byk88

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Marca 09, 2007, 22:49:07 »
BLAGAM LUDZIE POMOCY JAK DO DIABłA WYLADOWAC W TEJ TYM DIABLENYM SYMULATORZE (KTóRY JEST WYJATKOWO FAJNY NAWIASEM MóWIąC) PRUBOWALEM Z AUTO PILOTEM BEZ TEZ KAZDYM SAMOLOTEM I ZA KAZDYM RAZEM BUMM NA POCZATKU MYSLALEM ZE BEDZIE JAKW ILE2  KWESTIA WPARWY ALE PO 4 MIESIACACH MLUCENIA I ROZBIJANIA SIE PO 4 RAZY DZIENNIE MAM DOSC  :015:
DLATEGO POMóżCIE MOżE MAłY PORADNIK GDZIEś JEST 

« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2007, 15:39:58 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #154 dnia: Marca 09, 2007, 22:56:42 »
Capslock się popsuł czy zawsze tak krzyczysz?

Ps. Oglądnij tracki treningowe...
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: Marca 09, 2007, 23:59:31 »
Hmmm może nie otwierasz podwozia  :020:  :banan  :banan
Może i kwestia wprawy, jednak podpatrz sobie jak lądują samoloty AI, zobacz jaką mają prędkość przy przyziemieniu, i zobacz jak wygląda ich ścieżka schodzenia i spróbuj zrobić tak samo.

PastorBombson

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Marca 10, 2007, 11:15:56 »
BLAGAM LUDZIE POMOCY JAK DO DIABłA WYLADOWAC W TEJ TYM DIABLENYM SYMULATORZE (KTóRY JEST WYJATKOWO FAJNY NAWIASEM MóWIąC) PRUBOWALEM Z AUTO PILOTEM BEZ TEZ KAZDYM SAMOLOTEM I ZA KAZDYM RAZEM BUMM NA POCZATKU MYSLALEM ZE BEDZIE JAKW ILE2  KWESTIA WPARWY ALE PO 4 MIESIACACH MLUCENIA I ROZBIJANIA SIE PO 4 RAZY DZIENNIE MAM DOSC  :015:
DLATEGO POMóżCIE MOżE MAłY PORADNIK GDZIEś JEST 

Chodź nie jestem jeszcze specjalistą w dziedzinie Lock-On”a  to postaram ci się to opisać.
Cztery miesiące bezowocnych prób powiadasz , faktycznie można się nabawić depresji.
Na początek żeby sterowanie samolotem było płynne możesz pobawić się ustawieniami od wygładzania pracy joya dobierz optymalną czułość żeby samolot reagował na polecenia bez zbędnych opóźnień ale też bez nadmiernej szybkości, która jest mało realistyczna i jak ktoś jest nerwowy może utrudnić bardzo manewr lądowania lub jakiś inny. Musisz znaleźć złoty środek na to ustawienie, jest uzależniony od twojego Joya i twoich preferencji,  to rzecz bardzo indywidualna i to ustawienie musisz wyczaić sam, żebyś “czuł” samolot. Potem obejrzyj misje szkolną gdzie lądujesz SU-25 z widocznością. Przejmij stery w końcowej fazie podejścia jak samolot już będzie na ścieżce i próbuj. Jak wylądujesz SU-25 to wylądujesz wszystkim co lata w tej grze, celowo dali go do tej misji bo ląduje się nim trudno i często łamie się podwozie. Najłatwiej jednak te próby robić A-10 jest najłatwiejszy w kwestii  lądowania  dzięki  kontroli nad nim nawet przy małych prędkościach  na granicy przeciągnięcia. Po pierwsze opanuj sztukę nawigacji jest po części związana z udanym lądowaniem,  jeśli podejdziesz według trasy lotu wszystko pójdzie gładko i ostatni punkt trasy przełączy automatycznie urządzenie nawigacyjne w tryb ILS, lub sam to zrób klawiszem 1 do czasu wyświetlenia ostatniego punktu trasy który będzie punktem lądowania. Ustaw wskazania kreski  drogi schodzenia  ILS na Hudzie  na końcówkę pasa i słuchaj komunikatów  z wieży lub obserwuj wskazania świetlne np.A-10 . ADI i kąty natarcia z przyrządów   możesz sobie darować, rozproszą cię.    Najważniejsze jednak  jest odpowiednio długie podejście do płyty  wcześniej robiąc szeroki krąg stale wiedząc gdzie znajduje się płyta, wtedy masz czas na wytracenie prędkości możesz użyć hamulca aero klawisz B, wiele samolotów  nie pozwala  na wysunięcie klap czy podwozia jeżeli jesteś powyżej prędkości podejścia, powoduje to stresik więc długie podejście daje komfort psychiczny i czasowy. Jak masz już wysunięte podwozie i wysunięte w całości  klapy do lądowania klawisz SHIFT+F leć na pas i pilnuj prędkości z przyrządów HUD i konta podejścia na czuja( w nocy  gdy nie widzimy horyzontu i ziemi  i podstawa gęstych chmur jest nisko przyrządy są niezbędne). W trybie lądowania przepustnica i przekazywanie informacji z drążka na  usterzenie działa trochę  inaczej niż podczas normalnego lotu,  więc zwróć uwagę na zachowanie samolotu żebyś nie przeleciał pasa lub do niego w ogóle nie dotarł. Dodatkowo w pełni wysunięte klapy przy podchodzeniu mają tendencję do unoszenia dziobu samolotu co jest przydatne przy  dotykaniu pasa tylnymi kołami już w trakcie samego przyziemienia.  Dowiedz się jakie są prędkości minimalne i prędkości lądowania  każdego z samolotów którym chcesz lądować i nie dopuszczaj  do zejścia z prędkością poniżej tej granicy bo nawet jak będziesz nad pasem to w końcowej fazie możesz zbyt gwałtownie przysiąść i złamać podwozie lub się roztrzaskać, prędkość poniżej minimalnej  nie zawsze jest prędkością udanego lądowania. Lub usiąść przed pasem, zbyt duża prędkość natomiast spowoduje przestrzelenie pasa a jak na siłę  przydusisz  samolot do płyty eksplodujesz, podstawa to pełna kontrola nad prędkością i  jako pierwsze, zawsze tylne koła  powinny dotknąć pasa w czym pomagają wysunięte w całości  klapy, podczas lądowania interesuję cię bardziej dupa samolotu niż jego dziób. Dalej wiesz bo mówisz że latałeś  w IŁ2.
Trudno opisać kwestię lądowań i podać jakiś system żeby zawsze były udane. Próbuj może za kolejne cztery miesiące dotkniesz płyty jak należy. Nie polecam reż stosowania żadnych ułatwiaczy czy poziomu arcade bo nie będziesz miał satysfakcji z udanego lądowania. Tak samo jak lądujesz mając jeszcze zabawki albo dodatkowe zbiorniki na pokładzie możesz przed lądowaniem wcześniej je odrzucić klawiszem CTRL+W  wciskając do czasu odczepienia wszystkich zabawek. Samolot wtedy będzie bardziej cię słuchał i będzie łatwiejszy w pilotażu.  Tak samo pamiętaj że wczesne wysunięcie podwozia “wyważa” samolot i ułatwia lądowanie bardziej niż wysunięcie podwozia w ostatniej chwili, popatrz   na samoloty AI one tak robią. Jeżeli nie umiesz znaleźć drogi na pas i ścieżki podejścia, możesz użyć auto pilota i po wejściu na ścieżkę wyłącz go zresetuj trymy CTRL+T (może szarpnąć samolotem)  i ląduj. Po uzyskaniu wprawy możesz darować sobie ILS,  wieżę itp.  i przeprowadzać szybkie ostre lądowania, no ale to kwestia wprawy.

Powodzenia może coś z tego zrozumiałeś bo ciężko to opisać, a  łatwiej zrobić. 
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2007, 11:24:26 wysłana przez PastorBombson »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: Marca 12, 2007, 10:54:07 »
Witam chciałem się was zapytać czy istnieje taka możliwość ustawienia misji, żeby samoloty AI startowały wcześniej niż ty, jednak żebyś sobie stał spokojnie na stojance czekając na swoją godzinę startu. Dla przykładu ustawiłem sobie su - 33 kierowane przeze mnie na lotnisku Khersones i ustawiłem godzinę startu na 12:00, następnie wrzuciłem inny samolot AI np Su 17 i ustawiłem mu godzinę startu 12:04. Ustawiłem również ażeby startował od razu z pasa, nie tak jak ja ze stojanki. Czekam i czekam już 10 min i nic. Wystartowałem około godziny 12:12 patrzę się za siebie a tam su 17 startuje sobie. Zrobiłem również odwrotną kombinację ustawiłem su 17 o starcie o 12 00 a samego siebie dałem na godzinę 12:04 jednak do 12:04 mam mapę albo widok tego startującego su.
Czy da się zrobić ażeby samoloty startowały wtedy gdy ty siedzisz jeszcze na stojance??
Dodam że dysponuję wersją Lock Ona 1.02
Proszę o pomoc  :banan

byk88

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: Marca 12, 2007, 23:24:27 »

Chciałbym nauczyć się pisać po polsku i z sensem. Postaram się by następne moje posty takie właśnie były. Pozdrawiam forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2007, 09:38:29 wysłana przez Elwood »

PastorBombson

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: Marca 13, 2007, 13:48:53 »
Witam chciałem się was zapytać czy istnieje taka możliwość ustawienia misji, żeby samoloty AI startowały wcześniej niż ty, jednak żebyś sobie stał spokojnie na stojance czekając na swoją godzinę startu. Dla przykładu ustawiłem sobie su - 33 kierowane przeze mnie na lotnisku Khersones i ustawiłem godzinę startu na 12:00, następnie wrzuciłem inny samolot AI np Su 17 i ustawiłem mu godzinę startu 12:04. Ustawiłem również ażeby startował od razu z pasa, nie tak jak ja ze stojanki. Czekam i czekam już 10 min i nic. Wystartowałem około godziny 12:12 patrzę się za siebie a tam su 17 startuje sobie. Zrobiłem również odwrotną kombinację ustawiłem su 17 o starcie o 12 00 a samego siebie dałem na godzinę 12:04 jednak do 12:04 mam mapę albo widok tego startującego su.
Czy da się zrobić ażeby samoloty startowały wtedy gdy ty siedzisz jeszcze na stojance??
Dodam że dysponuję wersją Lock Ona 1.02
Proszę o pomoc  :banan

W ten sposób co kombinujesz chyba się nie da, ja robię tak że ustawiam samoloty AI na niskim pułapie nad moim lotniskiem i przelatują już sobie czy robią oblot a po czasie lecą dalej wzdłuż trasy. Można to fajnie zrobić odpowiednio układając ich punkty przelotu edytorem. Ale można jeszcze coś innego wykombinować tylko musi być AWACS w powietrzu i jakiś wróg. Ustaw
na pasie myśliwce dla misji GAI jak twój  AWACS wykryje wroga wystartują samoczynnie nawet jak stoisz na stojance. Czas pojawienia się AWACS”a opóźnij nieco.  Samolotom z misji GAI nie wytyczasz trasy startują same i polecą zwalczyć cele trasą którą uznają za najlepszą. Tylko ten sposób u mnie działa w sytuacji jak opisałeś.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Marca 13, 2007, 15:16:03 »
Ok dzięki wielkie za pomoc bo nakombinowałem się nad zrobieniem czegoś takiego

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Marca 16, 2007, 23:39:21 »
Przygotowałem sobie znowu serię 2 pytań być może ktoś będzie znał odpowiedź.

1. Czy jest jakiś mod lub jakaś możliwość wyłączenia dziwnego zjawiska które można słyszeć stojąc na stojance. Chodzi mi dokładnie o dźwięk silników który jest bardzo głośny pomimo tego że wszyscy mamy wyłączone silniki.

2. Co to jest Padlock. Szukałem na forum i nic nie znalazłem co by to wyjaśniało. Co więcej kombinowałem w opcjach z włączeniem i wyłączeniem jednak do tej pory nie odczułem różnicy czemu to służy?? :015:

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #162 dnia: Marca 16, 2007, 23:48:35 »

2. Co to jest Padlock. Szukałem na forum i nic nie znalazłem co by to wyjaśniało. Co więcej kombinowałem w opcjach z włączeniem i wyłączeniem jednak do tej pory nie odczułem różnicy czemu to służy?? :015:
Padlock to opcja,za pomocą której Twój wirtualny wzrok podąża za obiektem który za jej pomocą zaznaczysz,bez wykonywania zbędnych ruchów hatem czy też za pomocą innego urządzena.Po prostu jest to tzw. autośledzenie.Po prostu w ustawieniach bindujesz sobie klawisz(albo korzystasz z gotowego)i za jego pomocą zaznaczasz/odznaczasz obiekt do śledzenia
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Marca 17, 2007, 16:03:20 »
1. Czy jest jakiś mod lub jakaś możliwość wyłączenia dziwnego zjawiska które można słyszeć stojąc na stojance. Chodzi mi dokładnie o dźwięk silników który jest bardzo głośny pomimo tego że wszyscy mamy wyłączone silniki.
Standardowy bug w 1.02, jedyny "mod" jaki pomoże to instalacja Flaming Cliffs.  :002:
(przynajmniej nie słyszałem żeby komuś udało się do zlikwidować)
DCS/FSX/AC/pCARS

SaYid

• Gość
« Odpowiedź #164 dnia: Marca 19, 2007, 15:57:28 »
No można powiedziec że nie jestem juz poczatkujacy, ale nie będę zaśmiecał forum nowym wątkiem.
Problem jest taki, gdy właczam kampanie F-15C to w zaden sposob nie mogę zmienic pilota, poprostu strzałka do rozwijania jest nieaktywna. Co jest nie tak?? Mam wersje 1.02