Polecam zainstalować i sprawdzić
Specjalnie wygrzebałem starocia i zainstalowałem!
We "Flankerze" (akurat w 2.5, starszego 2.0 nie instalowałem) nie tyle co rakieta wznosi się po starcie z pylonu, a po prostu w chwili odpalenia wyrzuca ją do góry. To jakiś bug, bo nie dzieje się tak zawsze - zrobiłem kontrolnie około 30 odpaleń.
Rakieta odpalona spod skrzydła ...

... została uniesiona do góry i włączyła silnik nad skrzydłem. Wyraźnie widać tor lotu.
Tutaj odpalenie z drugiego skrzydła ...

... i znowu to samo.
A teraz "kwiatek" - rakieta odpalona z pylonu podkadłubowego ...

... po prostu przeniknęła sobie przez kadłub unosząc się do góry i dopiero po chwili odpaliła silnik, będąc już nad samolotem :576:
To jest po prostu błąd we Flankerze, co zresztą w starych grach było częste.
Nie dopatrywałbym się tu jakiejś analogii do toru lotu rakiety w rzeczywistości - ot bug i tyle.W LO efekt odpalenia rakiety jest moim zdaniem dobrze odwzorowany, choć oczywiście "w tej okolicy" jest tylko jedna osoba, która mogłaby to potwierdzić (lub zaprzeczyć) porównując widok z kabiny.
EDIT >>> Myślę, że nie warto tego dalej ciągnąć w tym temacie, jeżeli trzeba (jak chcecie o tym "efekcie specjalnym" dalej podyskutować) to można stworzyć coś w dziale "
Inne symulatory" (i przenieść tam te posty). Myślę, że wątpliwości
misio-jedi zostały rozwiane w tej materii - w jego LO, jeżeli chodzi o odpalanie rakiet jest wszystko OK!