Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #195 dnia: Maja 20, 2007, 11:04:58 »
Polecam zainstalować i sprawdzić

Specjalnie wygrzebałem starocia i zainstalowałem!

We "Flankerze" (akurat w 2.5, starszego 2.0 nie instalowałem) nie tyle co rakieta wznosi się po starcie z pylonu, a po prostu w chwili odpalenia wyrzuca ją do góry. To jakiś bug, bo nie dzieje się tak zawsze - zrobiłem kontrolnie około 30 odpaleń.

Rakieta odpalona spod skrzydła ...

... została uniesiona do góry i włączyła silnik nad skrzydłem. Wyraźnie widać tor lotu.

Tutaj odpalenie z drugiego skrzydła ...

... i znowu to samo.

A teraz "kwiatek" - rakieta odpalona z pylonu podkadłubowego ...

... po prostu przeniknęła sobie przez kadłub unosząc się do góry i dopiero po chwili odpaliła silnik, będąc już nad samolotem :576:

To jest po prostu błąd we Flankerze, co zresztą w starych grach było częste. Nie dopatrywałbym się tu jakiejś analogii do toru lotu rakiety w rzeczywistości - ot bug i tyle.

W LO efekt odpalenia rakiety jest moim zdaniem dobrze odwzorowany, choć oczywiście "w tej okolicy" jest tylko jedna osoba, która mogłaby to potwierdzić (lub zaprzeczyć) porównując widok z kabiny.

EDIT >>> Myślę, że nie warto tego dalej ciągnąć w tym temacie, jeżeli trzeba (jak chcecie o tym "efekcie specjalnym" dalej podyskutować) to można stworzyć coś w dziale "Inne symulatory" (i przenieść tam te posty). Myślę, że wątpliwości misio-jedi zostały rozwiane w tej materii - w jego LO, jeżeli chodzi o odpalanie rakiet jest wszystko OK!
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2007, 11:23:37 wysłana przez Razorblade1967 »

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: Maja 22, 2007, 18:21:34 »
Witam.
Zblaznie sie pytaniem, ale...

Mam dzoja z przepustnicą, 6 przyciskow i troche mi ich brakuje. Jak sie domyslam, nie da sie ustawic, by jakas opcja byla dostepna po nacisnieciu dwoch DOWNOLNYCH przyciskow  (jedynie z shiftem, controlem itd)
ale...

powiedzcie mi, jak to ustawic? Proboje i proboje, ale nie wiem jak ustalic w opcji, zeby na przyklad przesuniecie tego wskaznika skanowania (nie znam fachowej nazwy) ustawic na shift + Hat (hata mam nie na oś, tylko na osobne przyciski)

szybka pomoc mile widziana ; )

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #197 dnia: Maja 22, 2007, 19:11:32 »
Hmm, ja tam nie pamiętam, zeby były z tym jakieś problemy, po prostu przypisując przyciski dla joysticka w opcjach gry w momencie wciskania guzika na joy'u wciśnij też shift  na klawiaturze.

Lock On ma też bajer, który pozwala zdefiniować przycisk na joysticku tak, by jego wciśnięcie działało jak wciśnięcie shifta na klawiaturze. Obrazkowo:

1: wybierz joystick z listy devices.
2: Zaznacz shift na panelu po prawej stronie, wciśnij Add, wciśnij przycisk na joyu który będzie robił za shift.
3: następnie przypisujesz klawisze jak zwykle. czyli wybierasz funkcję, wciskasz change wciskasz przyciski na kontrolerze. Zaznaczoną funkcję przypisałem wciskając Button1 + Button 2 na joysticku (a nie Shift na klawiaturze + Button 2), mam nadzieję, że widać jak to działa.

Przypisać można nie tylko shift, ale też ctrl, win, alt, ogólnie to co jest na liście po prawej stronie.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #198 dnia: Maja 22, 2007, 22:10:43 »
nie dzialalo mi to, ze chcialem polaczyc na raz klawiature z dzojem. dziekuje za wytlumaczenie prawdziwego przeznaczenia tej funkcji ;)

Teraz jeszcze - pod "2" w Su-27 (to jest chyba tryb BORE - ktos mowil na forum, ze lepiej korzystac z radaru - go sie wlacza I, tak ? ) i po tym jak na HUD'zie pojawi nam sie wrogi samolot (trzy kropki -   ... ) to możemy takim "kwadracikiem" na nie najechac. Ustawilem sobie na dzoju, zeby robic to z HAT'em i jednym przyciskiem ale... no wlasnie. Poruszac moge tylko lewo-prawo-dol-gora. Na ukosy nie da rady - wciskajac kierunek ukosny, caly widok wedruje mi wlasnie w ta strone.
W ogniu walki, czasami potrzebne jest szybkie zalokowanie, a czesto zapominam o tym i kamera mi ucieka - da sie cos na to poradzic ? !

(nie pytajcie, czemu korzystam z tego w "ogniu walki" ; ) )

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #199 dnia: Maja 22, 2007, 22:19:59 »
Dzieje się tak, ponieważ masz hat ośmio kierunkowy a nie cztero, i trzeba też przypisać funkcje dla ruchów ukośnych (up-right, down-left itp). Domyślnie są one przypisane tak jak widać na screenie z mojego poprzedniego posta, pod obracanie widoku.

Większość HAT'ów jest tak skonstruowana, że wciśnięcie ich na ukos jest prawie niemożliwe, najczęściej najpierw generowany jest sygnał z ruchu w płaszczyźnie pionowej albo poziomej. Najprościej to obejść w ten sposób:

aby przypisać ruch up+right:
1. wciskamy HAT w prawo i trzymamy
2. wciskamy przycisk "Change" w konfiguracji symulatora
3. wciskamy HAT na ukos w górę.

Resztę w ten sam sposób.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #200 dnia: Maja 22, 2007, 23:47:59 »
Coz, dales mi rozwiązanie nie tego problemu o ktory prosze. wystarczy ze tam nacisne w HAT'cie na ukos i bedzie dzialac, ale .... do jakiej opcji mam to podlaczyc ? predefiniowane w poruszaniu tym "kwadracikiem" sa tylko prawo-lewo-gora-dol. Na ukos nigdzie tam nie ma : /

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #201 dnia: Maja 23, 2007, 08:14:34 »
Jak to nie ma...

Scan zone up right, scan zone down left.... itp.

Się nie myśli się pisze bzdury...
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2007, 08:57:13 wysłana przez some1 »

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #202 dnia: Maja 23, 2007, 08:45:03 »
haha, to zem sie zblaznil ;) Myslalem, ze ta opcja to jest tak ze zasieg radaru wedruje w gore i przy okazji ten "kwadracik" porusza sie w dana strone. Dziekuje bardzo za pomoc - btw, jaka jest fachowa nazwa tego "kwadracika" ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #203 dnia: Maja 23, 2007, 08:53:02 »
Ja to nazywam wskaźnik celu (z angielskiego target designator), nie wiem czy to fachowe :D

EDIT:
Sorry, właśnie się zorientowałem, że to czego szukasz nazywa się właśnie target designator up right, target designator down left itp, scan zone steruje anteną radaru a nie kursorem. Chyba za krótko dziś spałem, nie było poprzedniego posta.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Maja 23, 2007, 09:40:19 »
Hmm
widzisz, tez mnie to zdziwilo. No to czemu w takim razie scan zone left porusza ten target destinator w lewo lol ?

Wybaczcie dwa posty pod rzad, prosze jakiegos modka o zlaczenie ;)

Mam jeszcze jedno pytanie. Tak sie sklada, ze wydanie GOLD ma 2 plyty, a ja aktualnie zgubilem tą ze spolszczeniem (i [przy okazji tą z patchem) czy da sie go sciągnąć gdzies z internetu ? czy pozostaje mi szukanei plyty ?

Połączyłem! Natomiast ja proszę o większe przykładanie się do pisowni - dotyczy to też wcześniejszych postów Szanownego Kolegi. Proszę nie zapominać, że zdanie zaczynamy wielką literą i w miarę możliwości technicznych korzystamy w polskich liter (szczególnie jak w profilu deklarujemy, że piszemy z Polski i do tego w nazwie tej miejscowości polskich liter używamy).

Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2007, 10:32:27 wysłana przez Razorblade1967 »

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #205 dnia: Maja 23, 2007, 14:54:50 »
"Mam jeszcze jedno pytanie. Tak sie sklada, ze wydanie GOLD ma 2 plyty, a ja aktualnie zgubilem tą ze spolszczeniem (i [przy okazji tą z patchem) czy da sie go sciągnąć gdzies z internetu ? czy pozostaje mi szukanei plyty ?"

No właśnie! Jak działa to "spolszczenie"? Instaluję zgodnie z zasadami i nic. Mam jakąś trefną płytę? Na płytce jest patch, acrobat i inne drobiazgi ale spolszczenie nie działa.

« Odpowiedź #206 dnia: Maja 23, 2007, 15:19:11 »
Nie wiem czy chodzi Wam o to samo wydanie, ale tutaj http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7317.0.html była mowa o wydaniu tej gry ze spolszczeniem i o problemach z tym właśnie wydaniem i spolszczeniem związanych.

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Maja 23, 2007, 19:30:57 »
Tak czytałem to. U mnie patch się zainstalował tylko gra jest bez spolszczenia... Trudno może wreszcie nauczę się angola...

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #208 dnia: Maja 24, 2007, 13:39:22 »
Przepraszam Razor, obiecuję poprawę ;)

Co do spolszczenia - ja nie miałem żadnych problemów.
Czekam również na odpowiedź, czy da się ten patch skądś sciągnąć

misio-jedi

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Maja 24, 2007, 22:25:16 »
Razorblade ---> Dzieki za wyjasnienie. Bug to bug.

Czytalem gdzies tu na forum ze joystick w Lock On jest domyslnie ustawiony dla force feedback, wiec jak ktos ma bez tej funkcji to powinien wylaczyc, problem w tym ze u siebie nie potrafie tego znalezc :(