Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 232730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #795 dnia: Kwietnia 10, 2009, 20:07:10 »
Pomógłby mi ktoś z tym [startem z lotniskowca - przyp. Razorblade1967]? Nie wiem jak się startuje. Napisze ktoś instrukcje? Będe wdzięczny :))

Połączyłem pytanie z właściwym wątkiem. Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 10, 2009, 20:33:14 wysłana przez Razorblade1967 »
Nie mógłbym żyć bez lotnictwa, bez lotów i tej jakiejś urzekającej atmosfery lotniska. Duże przestrzenie, niby spokój – a jednocześnie napięcie, które mija po zakończeniu lotów.

« Odpowiedź #796 dnia: Kwietnia 10, 2009, 23:41:38 »
Instrukcja... z serii "10 poleceń do sukcesu".
1.Najlepiej mieć samolot, najlepiej w LO jest mieć Su-33.
2.Dobrze by było też mieć lotniskowiec, Kuzniecowa albo CVNa. Wygodniej jest też lądować i startować z lotniskowca, który jest w tej samej koalicji co my.
3.Ustawić się w miejscu, które jest przeznaczone do startów. (lub po prostu wcisnąć "U")
4.Sprawdzić czy w odległości 200 metrów przed nami nie znajduje się żaden zidentyfikowany statek powietrzny, bo jak UFO to prawdopodobnie miedzy samolotem a UFO wytworzy się załamanie czasoprzestrzeni przez co dowódca UFO będzie miał nieograniczoną ilość czasu na odlot z miejsca przypuszczalnej kolizji, choćby był pijany to zdąży.
5.Spojrzeć w lewo.
6.Spojrzeć w prawo.
7.Powtórzyć czynność z punktu piątego.
8.Znaleźć w kokpicie przepustnicę oraz element, przy pomocy którego da się sterować maszyną.
9.Zobaczyć w instrukcji obsługi jak używać skomplikowanej technologi z punktu 8.
10.Dać 99% mocy, podjąć decyzję o starcie dając w palnik i potem do góry byle nad wodę.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

« Odpowiedź #797 dnia: Kwietnia 10, 2009, 23:43:09 »
1 - nie zabierasz zbyt dużo ustrojstwa ze sobą; paliwa nie więcej niż około 70%
2 - wychylasz klapy
3 - wciskasz W - hamulce
4 - ustawiasz ciąg na maksa + dopalacz
5 - puszczasz W
6 - po oderwaniu się od pokładu chowasz podwozie i nie wznosisz się od razu ale próbujesz utrzymać wysokość i zyskać prędkość

powinno zadziałać

EDIT Ach tomcat mnie ubiegł  :002:

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #798 dnia: Kwietnia 11, 2009, 08:43:24 »
dopalacz? jak to się włącza?

Proszę stosować się do zasad poprawnej pisowni - wielka litera na początku zdania!
Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2009, 08:53:11 wysłana przez Razorblade1967 »
Nie mógłbym żyć bez lotnictwa, bez lotów i tej jakiejś urzekającej atmosfery lotniska. Duże przestrzenie, niby spokój – a jednocześnie napięcie, które mija po zakończeniu lotów.

« Odpowiedź #799 dnia: Kwietnia 11, 2009, 08:59:15 »
Dźwignia przepustnicy do przodu, do oporu!

Wskazówki obrotów silników (to ten zegar na lewo od wyświetlacza - MFD) przekroczą cyfrę "10" (czyli 100%) i zapalą się dwie zielone lampki nad tym "zegarem" z napisami "форсаж лев." i "форсаж прав."

Tutaj znajduje się wskaźnik obrotów - oznaczony "6":

Tak wygląda ten "zegar":

- Strzałka z literą Л oznacza lewy silnik, a z literą П - prawy silnik.
- Zakres w prawo od "10" oznacza pracę silnika z włączonym dopalaczem.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2009, 09:13:02 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #800 dnia: Kwietnia 11, 2009, 11:11:12 »
Zrobiłem tak, ale przy starcie mam prędkość około 150 km/h i ciężko jest opanować samolot w powietrzu, gdy inne samoloty z tego miejsca mają około 300 km/h i mogą spokojnie sobie lecieć.

« Odpowiedź #801 dnia: Kwietnia 11, 2009, 11:36:06 »
Zrobiłem tak, ale przy starcie mam prędkość około 150 km/h i ciężko jest opanować samolot w powietrzu, gdy inne samoloty z tego miejsca mają około 300 km/h i mogą spokojnie sobie lecieć.

150 km/h? Zapewne masz dość ciężką maszynę. U mnie przy Su-33 uzbrojonym w 2xR-73, 8xR27 (różnych wersji) i 2x ECM oraz z 70% zapasem paliwa czyli przy masie startowej 28206kg (85% masy startowej maksymalnej) samolot w chwili oderwania ma 160-170 km/h co umożliwia przy wysuniętych klapach bezproblemowe utrzymanie samolotu i start. Przytrzymaj samolot na hamulcu tak długo aż zobaczysz, że hamulec nie utrzymuje samolotu, wtedy szybko go zwolnij i powinieneś osiągnąć na rampie wystarczająca prędkość do swobodnego startu. Wypróbuj to sobie z różnymi masami startowymi poczynając od minimalnej (pusta maszyna i np. 10-20% paliwa), aż dojdziesz do wartości, przy której nie dasz rady startować z krótszego rozbiegu - wtedy będziesz wiedział kiedy trzeba odkołować na dłuższy rozbieg.

Jeżeli chcesz wystartować ciężkim samolotem to nic prostszego jak nie startować z prawego stanowiska (gdzie domyślnie stawia Cie komputer), a po prostu odkołować na stanowisko lewe-tylne (dłuższy rozbieg - dojedź do końca żółtych linii oznaczających rozbieg), z którego da się nawet wystartować bez problemu z maksymalną masą startową.

Na screenie jeden samolot jest umieszczony w pozycji do startu z maksymalna masą startową, a drugi na stanowisku na którym ustawia samolot komputer.

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #802 dnia: Kwietnia 11, 2009, 15:25:24 »
dzięki :)

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #803 dnia: Kwietnia 11, 2009, 16:18:31 »
Jeszcze jedno pytanie. Co to są porty wojskowe? Gdzie one są?

« Odpowiedź #804 dnia: Kwietnia 11, 2009, 17:05:58 »
Co to są porty wojskowe? Gdzie one są?

Może sprecyzuj pytanie. O co Ci chodzi? Bo z Twojego postu wynika, że pytasz się, które porty morskie są bazami wojskowymi? Przecież to można "wygooglać" - więc coś mi się wydaje, że chodzi o "cosik innego"?  :003:

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #805 dnia: Kwietnia 11, 2009, 17:57:55 »
Znalazłem gdzieś w necie taką informacje, że w Lock On jest 18 lotnisk i 8 portów wojskowych.

« Odpowiedź #806 dnia: Kwietnia 11, 2009, 19:54:22 »
Co to są porty wojskowe?

Znalazłem gdzieś w necie taką informacje, że w Lock On jest 18 lotnisk i 8 portów wojskowych.

A jednak ...  :659: :659: :659:

Wg "Mały Leksykon Morski" I. Gajewski, J.Wójcicki.

Port - "miejsce osłonięte od działania fal, przeznaczone do okresowego postoju statków i przeładunków, wyposażone w urządzenia do przeładunku towarów, ich przechowywania i transportu wgłąb lądu."

"Port wojskowy" - prawidłowo w języku polskim nazywa się to Port wojenny - "port specjalnie wyposażony, przeznaczony do obsługi oraz jako miejsce postoju okrętów wojennych. Oprócz specjalnych, oddzielnie usytuowanych portów wojennych często stanowią one oddzielną cześć portu handlowego".

Gdzie one są?

Podejrzewam, że chodzi o następujące miejscowości (pisownia oryginalna z LO):
- Novorossijsk
- Sochi
- Suhumi
- Kerch
- Feodosija
- Balaklava
- Sevastopol
- Jalta

Sytuacja w LO nie jest sytuacja współczesną, scenariusz gry (podobnie zresztą jak jej poprzedników czyli gier o nazwie Flanker - wydawanych od 1997) lata dziewięćdziesiąte i fikcyjny konflikt Rosji i Ukrainy o Krym.

PS. Marceliano - chętnie Ci pomożemy w obsłudze, nowej jak widać dla Ciebie gry - ale trudno uzupełniać braki w wiedzy ogólnej. Uzyj czasem Google - pierwszy link po wpisaniu interesującego Cię hasła "port" - http://pl.wikipedia.org/wiki/Port

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #807 dnia: Kwietnia 11, 2009, 20:09:18 »
Dzięx

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #808 dnia: Kwietnia 12, 2009, 21:29:02 »
A wie ktoś jak rozwiązać taki problem: co jakiś czas wyłącza mi się Lock On i pojawia się informacja "Program Lock On przestał działać". Mam viste 32-bit. Wcześniej mi się to pokazywało, później przestało i teraz znów jest. :(

wizek

• Gość
« Odpowiedź #809 dnia: Kwietnia 13, 2009, 12:45:48 »
Jak zmienić sterowanie widoku z punktu pilota, z klawiatury na Myszkę? Czy jest to wogole (w ogóle) możliwe? Szukalem na forum tego wątku i nieznalazlem (nie znalazłem). Probowalem ustawic to w opcjach i niemozna (nie można). Options-Input-Device-Mysz- a co potem?

// ----------------------------------

Ortografia!
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2009, 16:38:15 wysłana przez John Cool »