Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233621 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #915 dnia: Września 20, 2009, 12:13:27 »
Dziękuję za wyjaśnienie :)

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #916 dnia: Września 20, 2009, 19:12:19 »
Dziękuję za wyjaśnienie :)

Ja też dziękuję :), ale czy pomoże mi ktoś z tym wyznaczaniem celów (diamencik na HUD!) PLZ!!!

~S~

Booze

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #917 dnia: Września 20, 2009, 22:45:56 »
Panowie mam pytanie:
Dalej nie przeszedłem misji, o której tu pisałem, natomiast z misji pojedynczych przeszedłem dość szybko i sprawnie 3/5. Gdyby ktoś miał pomysł jak pokonać tę 4 misję (przepraszam za powtórzenie, ale jakoś nie mogę znaleźć synonimu), to byłbym wdzięczny.
Jednak nie dlatego piszę. Poczytałem co nieco forumowych tematów i stwierdzam, że wy stwierdzacie  :003:, że latanie F-15 to męczenie się na siłę itp. Lol, ja całą kampanię F-15 przeszedłem jako pierwszą na Locku, choć przyznam nie było to łatwe dla początkującego xD Chciałbym więc sobie polatać jeszcze na paru misjach pojedynczych w F-15, ale jest mały problem: za nic nie mogę odpalić rakiet. Przeczytałem wszystkie klawiszologie, ale większość była do LOFCa i do LOMACa są chyba nieadekwatne (np. czytałem że klawisz ' ma moc ukazywania mi pozostałych celów misji... no i pokazywałby pewnie, gdybym sobie napisał te cele markerem na monitorze). Cokolwiek zrobię, wcisnę Enter czy Spację, coś pokombinuję przy autoryzacjach czy czymśtam- zawsze strzela mi działko. Nie powiem, na takie Iły-76 działko jest całkiem niezłe i sprawia dużo frajdy, ale dogfightów z Iłami 76óstkami z tego co wiem to się nie toczy. No nie mam już zupełnie pomysłu i w dodatku jestem zły na siebie, bo zapewnie pytam o kretyńsko prostą sprawę, ale nic mi nie działa i już! I nic nie mogę na to poradzić  :006:...

ps. Zresztą od kiedy zmodernizowałem Locka do 1.02, to z F-15 podziały się różne dziwne rzeczy. Dawniej automatycznie lokowało mi cele (kiedy chciałem se wystrzelić takim Aimem-120) w pionowym od około 30 nm a teraz to gdzieś koło 10. Mimo wszystko dalej mogę się zaliczać do początkujących (nazwijmy to: początkujących pod koniec początkowania, przed wejściem do średniozaawansowania  :002:) więc dużo zapewne nie wiem.

By było.
Pozdrawiam
Yarden
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #918 dnia: Września 22, 2009, 20:35:16 »
Heh, widzę że chętnych do pomocy jest, jak to się u nas mówi, w pierniki...
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #919 dnia: Września 22, 2009, 22:49:48 »
Pewnie dlatego ,że nikt nie jest w stanie Ci pomóc, z różnych powodów (np. nie spotkali się z takim problemem, używają Flamming Cliffs, nie latają na F-15 itp.)...

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #920 dnia: Września 22, 2009, 23:03:37 »
Nie no jak ktoś nie może, to mnie to nie dziwi i pretensji nie mam ("a spróbowałbyś mieć"- ktoś z Was powie  :002:). Ale żeby naprawdę nikt... hmm... trza się przerzucić na FC, tutaj doradzający będą mieli większe pole do (p)opisu ewentualnych problemów.

« Odpowiedź #921 dnia: Września 23, 2009, 10:04:09 »
No właśnie - ja nie pomogę w kwestii amerykańskiego sprzętu - niestety.

Z tego co pisałeś odnośnie namierzania w pionowym czy jakoś tak - ja np. nawet nie umiem strzelać niczym w F-15 :P Ale jeżeli piszesz, że coś się zmieniło od czasu aktualizacji do 1.02 to już wiesz kto jest winny. I wcale to nie oznacza, że powinieneś cofnąć się do np. 1.00 bo na pewno autorzy mieli na myśli zbliżenie się do realiów modyfikując jakieś odległości przyzwolenia na odpalenie (czy jak to się tam objawia) - zaznaczam, że tego nie jestem pewien ale były podobne różnice w Su-27 z tego co pamiętam (ale nie wiem dokładnie jakie bo prawie zawsze od razu aktualizowałem do 1.02, a na 1.00 miałem okazje zagrać raz czy dwa i byłem zaskoczony że coś tu jest inaczej :|)

Druga sprawa, w której mogę pomóc to przycisk ' - podpowiedź: to nie jest tylda tylko ten obok Enter'a (w większości klawiatur). Przycisk w trybie online pokazuje listę graczy i punktację, a w trybie offline masz listę celów, a to że jest pusta to tylko możesz podziękować autorowi misji. W misji musi być po prostu zdefiniowany cel - wówczas na liście masz Attack coś tam albo Defend coś tam - w zależności co jest ustawione :) Gdy nie ma celów - tabelka się pojawia ale pusta :|

Edit: Co do tego FC to jak najbardziej tak :D

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #922 dnia: Września 23, 2009, 13:19:14 »
A ja z innym pytankiem/problemem. Chodzi o wersje 1.02 a problem dotyczy HUD a dokładnie braku wyświetlania odległości zarówno do waypoint'a, lotniska, jak i namierzonego celu. We wszystkich manualach spotkałem się z opisem, że taka wartość powinna się na HUD pokazywać a u mnie nie ma :\
FC 2, RoF

« Odpowiedź #923 dnia: Września 23, 2009, 14:33:02 »
Powinna być wyświetlana odległość do WP (w przypadku trybu NAV -> ROUTE i gdy są waypointy), lotniska (w przypadku trybu NAV -> RETURN lub NAV -> LANDING), a do namierzonego celu jest w innym miejscu (górny lewy róg HUD'a) oczywiście zakładam, że wróg jest namierzony w odpowiednim do tego trybie. Na pewno wszystkie warunki spełniasz? Bo jak tak to masz 'poważny' problem :|

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #924 dnia: Września 23, 2009, 20:34:33 »
Dzięki za trud Sniffer, ale mi się nawet pusta ramka nie wyświetla. Nic kompletnie. Może zależy to od ustawień (na zbyt realistycznych może nie działa?) albo klawiatury: mam ją przestawioną na tryb w którym z->y i na odwrót. Ale komendy (np. osłaniaj, atakuj- [,]) i stateczniki pionowe (z,y) działają bezproblemowo.
Ale dzięki za odpowiedź  :001:
Pozdrawiam
Yarden

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #925 dnia: Września 23, 2009, 20:43:03 »
Myślę, że spełniam wszystkie warunki ;-) No chyba, że taka uroda Su-27. Oczywiście odległość do waypointów czy lotniska w trybach nawigacji pokazuje się ale nie na HUD tylko na HSI. O odległości do celu mogę się dowiedzieć tylko dzięki etykietom, ale że psują one zabawę to je wyłączam. Co do namierzania celu to w żadnym trybie czy to na EOS czy radarze, czy w pod-trybie śledzenia czy ataku nie mam na HUD informacji o odległości do celu. Jedyne co to mogę o niej wnioskować po zalockowaniu patrząc na skalę zasięgu wybranego uzbrojenia.
FC 2, RoF

« Odpowiedź #926 dnia: Września 23, 2009, 21:29:27 »
Daj screeny, będzie łatwiej stwierdzić czy problem faktycznie występuje, bo jest on bynajmniej dziwny.
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #927 dnia: Września 23, 2009, 22:02:50 »

http://img443.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=screenshot060v.jpg

Screeny pokazują obraz z MFD i jego odpowiednik na HUD albo HUD w różnych trybach po zalockowaniu celu. Nigdzie nie widzę informacji o odległości do celu.
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 22:16:28 wysłana przez AxIs »
FC 2, RoF

« Odpowiedź #928 dnia: Września 24, 2009, 11:32:38 »
Yarden - to wejdź w opcje i zobacz jaki przycisk odpowiada tej tabelce - tylko nie pamiętam jak to się nazywało :/ Także musisz użyć wyobraźni :) Cel misji albo coś takiego (wogóle nie wiem czy masz pol. czy ang.) i wtedy przestaw na jakiś wolny klawisz i sprawdź czy działa.

AxIs - no więc po screen'ach wygląda wszystko dobrze. Wydaje mi się (niech mnie jakiś użytkownik 1.02 poprawi), że w tej wersji gry niestety nie pokazuje tych odległości na HUD (mam na myśli tryby nawigacji podczas zwykłego połykania WP oraz przy lądowaniu). Natomiast co do namierzenia celu to się pomyliłem! Otóż na HUD nie ma typowej odległości lecz prędkość i wysokość celu. Odległość bierzesz z MFD :) Na 'oko' :)

Offline AxIs

• APAsq
  • *
    • APAsq
« Odpowiedź #929 dnia: Września 24, 2009, 11:44:25 »
No właśnie nie wiem już co myśleć. Wszystkie materiały jakie oglądam, czy to zdjęcia czy to video przedstawiają HUD inny niż u mnie. Szczególnie w trybie skanowania poza widocznością. Z jednej strony nie chce mi się wierzyć, że tak jest tylko u mnie z drugiej nie spotkałem się z takim samym wyglądem u kogoś innego. Poniżej link na którym przedstawiony HUD różni się od mojego.

http://www.youtube.com/watch?v=CBpTIcnCSNo

No dobra, niech bedzie. Na YouTube znalazłem filmiki na których HUD jest taki sam  :001: W takim razie temat zamykam ^^ i dzięki za pomoc sniffer :001:
« Ostatnia zmiana: Września 24, 2009, 11:56:23 wysłana przez AxIs »
FC 2, RoF