Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON  (Przeczytany 233315 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W LOCK ON
« Odpowiedź #930 dnia: Września 24, 2009, 14:42:47 »
Spoko - nie ma problemu - teraz już wiem, że tu chodzi o wersję gry. W FC widocznie to zmienili (ja już przesiadki nie pamiętam bo było to ponad 1,5 roku temu). Filmik, który wrzuciłeś to akurat kwalifikacje kadeta Rizla z 169th :) Na innych jego filmikach są podobne walki, ale z innym sprzętem :)

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #931 dnia: Września 25, 2009, 21:40:21 »
Wszystko już ok z tym wyświetlaniem celu  :002:. Trza było klawisz przypisać tylko, bo poprostu żaden przypisany nie był. Ale to i tak mi nie pomaga w przejściu tej cholernej misji na Su-27emce. :006:
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #932 dnia: Września 25, 2009, 22:46:50 »
Witam (dziwnym trafem moje konto było skasowane :/). Mam taki oto problem. Lock on v.1.12 - używam Saiteka cyborg3d Gold. Do Kierowania wskaźnikiem celu na HUDzie przypisałem sobie grzybek. Jednak defaultowo jako kierunki "z ukosa" były przypisane zmiany widoków. Toteż wskazując cel mojemu maverikowi nieraz mi się przytrafiło ze zaczął pilot przekręcać głowę :D - szybko zmieniłem ustawienia i pokasowałem obracanie głowy z grzybka - wtedy wskaźnik celu szaleje - działa, ale tak szybko ze nie da sie nic nacelować. :/ Co zrobić? Kolejna sprawa - jak ustawić w opcjach grzybka na kierunek np góra lewo (te z ukosa) - grzybkiem sie nie da bo łapie albo góra albo lewo :/ jakoś sobie z tym radze, ale odbiera to przyjemności wiele, a i płynności walki, że HO HO! ;p Pozdrawiam!

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #933 dnia: Września 27, 2009, 19:47:46 »
Ja też dziękuję :), ale czy pomoże mi ktoś z tym wyznaczaniem celów (diamencik na HUD!) PLZ!!!

Sorki, że cytuję sam siebie, ale nadal mam z tym problem, a minął już tydzień...
Pomoże mi ktoś, czy naprawdę nikt nie wie, jak to się robi?

~S~

Booze

miki6655

• Gość
« Odpowiedź #934 dnia: Października 04, 2009, 18:32:42 »
W amerykańskich samolotach (np. F-15) do wystrzału rakiet służy inny przycisk w menu "Input" jest on nazwany "Release Weapon". Więc do wystrzału mamy ustawione np. spacja, to w rosyjskich wystrzeli rakietę/serię z działka a w amerykańskich tylko z działka, dlatego dla rakiet jest inny przycisk np. ustawimy sobie enter.

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #935 dnia: Października 04, 2009, 21:41:55 »
Mam taki oto problem. Lock on v.1.12 - używam Saiteka cyborg3d Gold. Do Kierowania wskaźnikiem celu na HUDzie przypisałem sobie grzybek. Jednak defaultowo jako kierunki "z ukosa" były przypisane zmiany widoków. Toteż wskazując cel mojemu maverikowi nieraz mi się przytrafiło ze zaczął pilot przekręcać głowę :D - szybko zmieniłem ustawienia i pokasowałem obracanie głowy z grzybka - wtedy wskaźnik celu szaleje - działa, ale tak szybko ze nie da sie nic nacelować. :/ Co zrobić?

Ja mam HATa 4-ro pozycyjnego, czyli tylko góra, prawo, dół i lewo. Wpadłem więc na pomysł, że usunę wszystkie ustawienia przesuwające widok lub wskaźnik wyboru celu "po skosie" (bo i tak nigdy z nich nie korzystam). Następnego dnia instalowałem Locka od nowa, bo wogóle nie dało się grać. Wskaźnik szedł do oporu np. w prawo tak, jakbym cały czas trzymał wciśnięty HAT w prawo. Pomogło tylko przywrócenie defaultowych ustawień.

Ja też dziękuję :), ale czy pomoże mi ktoś z tym wyznaczaniem celów (diamencik na HUD!) PLZ!!!

Otwórz misję w edytorze, wyznacz trasę przelotu dla samolotu. Jeden z punktów trasy zamień na typ "Attack", to będzie gdzieś na dole po prawej. Potem, dla tego samego punktu trasy aktywuje się przycisk "Targeting" u góry po prawej (obok Payload, Summary i czegoś tam jeszcze). Klikasz go i tam wyznaczasz cele dla danego samolotu.

W razie czego możesz sobie otworzyć w edytorze "Szybką misję" np. dla A-10 i tam zobaczyć, jak to jest zrobione.

Pamiętaj, że dla ciebie cele są widoczne na HUDzie od razu po wejściu do misji, ale samoloty AI zaatakują cele dopiero po przeleceniu nad tym Way Pointem, który jest typu "Attack". Tak więc jeśli wysyłasz samolot AI przeciw baterii SAM, to punkt trasy "Attack" wyznacz np. 40 km przed SAMem a nie nad nim.
Podczas wyznaczania celów w trybie "Targeting" możesz też określić, jaką bronią samoloty AI bedą atakować cel. Standardowo jest "Any", czyli AI może użyć każdej broni oprócz Kamikadze, ale mogą to być tylko bomby, rakiety, rakiety kierowane, działko...

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #936 dnia: Października 04, 2009, 22:48:20 »
Dzięki Miki, teraz wszystko gra :002:. Myślałem że to już jest domyślnie ustawione. Pewnie znajdzie się jeszcze parę pytań ale to już nie dziś  :003:
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #937 dnia: Października 05, 2009, 19:00:35 »
Ronald, dziękuję :) Teraz będę dopieszczał nowo nabytą umiejętność. Jeszcze raz dzięki.

~S~

Booze

« Odpowiedź #938 dnia: Października 11, 2009, 09:49:29 »
Już dałem rade - wszystko działa cacy gdy widoki po skosie włączymy na inną kombinacje klawiszy (jakąś trudną do przypadkowego kliknięcie) - byleby coś było do nich przypisane. Wtedy gdzybek działa tak jak powinien :)

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #939 dnia: Października 12, 2009, 22:52:34 »
NA początek chcialem z góry przeprosić jezeli ktos juz poruszył ten watek na forum ale mi sie nie udało znalesc odpowiedzi na moje pytanie. Konkretnie chodzi mi o to co znacza lampki po prawej stronie tablicy uzbrojecia w intrukcji jest napisane tylko ze sa to kontrolki awarii. To co mnie dziwi to to ze nigdy nie zapala sie zadne ostrzezenie o awarii silnika badz tez spadku cisnienia w oponie kiedy zlapie kapcia. Jedyne co sugeruje klopot z silnikiem to podwyzszona temperatura gazów wylotowych.

jak ktos wie co znacza te kontrolki to niech mi powie co znacza te ktore zakreslilem na bialo zaczynajac od lewej od gornego rzedu.

Te pierwsze z lewej (górny i dolny) informują odpowiednio o niskim ciśnieniu w pompach hydraulicznych lewego i prawego silnika. Reszty nie znam.
« Ostatnia zmiana: Października 13, 2009, 18:18:21 wysłana przez John Cool »

Spairo

• Gość
« Odpowiedź #940 dnia: Października 26, 2009, 17:33:41 »
Witam! Jestem nowym pilotem w lock-onie. nie moge sie dokopac w manualu jak ustawic wysokosc waypointa. chodzi mi o to zebym wiedzial na jakiej wysokosci jest dany pointer. druga sprawa to celowanie AGM'ami, ta kamera kompletnie sie nie sprawdza, gierka jest nie nowa, wiec ciezko na ekranie celowiczym cokolwiek dojrzec, probowalem oczywiscie wersji na podczerwien i 6x ale dalej celowanie to jakas masakra. macie na to jakis sposob Szanowni Koledzy? pozdrawiam!

[gmod]Zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery. John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 26, 2009, 17:52:07 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #941 dnia: Października 26, 2009, 18:37:01 »
Mogę pomóc w kwestii waypoint'ów. Jego wysokość ustawiasz w edytorze misji poprzez kliknięcie na danym waypoincie i ustawieniu zadanej wysokości w dolnym prawym rogu. Ustawia się tam też zadaną prędkość. Potem oczywiście te dane są wyświetlane w trybie nawigacji na HUD.

Spairo

• Gość
« Odpowiedź #942 dnia: Października 26, 2009, 23:50:21 »
No wlasnie nie chce mi sie na hudzie pokazac, wszystkie inne dane sa, a tego nie ma. dzieki i pozdrawiam!

[gmod]Już raz zwracano Ci uwagę. Zdania rozpoczynamy z WIELKIEJ litery. Syringe.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2009, 15:41:47 wysłana przez Syringe »

Offline Marceliano

• *
  • LO, DCS, FSX
« Odpowiedź #943 dnia: Listopada 14, 2009, 19:38:34 »
Mam pytanię czy są jakieś inne mapy do locka ?
Nie mógłbym żyć bez lotnictwa, bez lotów i tej jakiejś urzekającej atmosfery lotniska. Duże przestrzenie, niby spokój – a jednocześnie napięcie, które mija po zakończeniu lotów.

« Odpowiedź #944 dnia: Listopada 14, 2009, 19:41:56 »
Zrobili Nevade  :004: