Mam taki oto problem. Lock on v.1.12 - używam Saiteka cyborg3d Gold. Do Kierowania wskaźnikiem celu na HUDzie przypisałem sobie grzybek. Jednak defaultowo jako kierunki "z ukosa" były przypisane zmiany widoków. Toteż wskazując cel mojemu maverikowi nieraz mi się przytrafiło ze zaczął pilot przekręcać głowę
- szybko zmieniłem ustawienia i pokasowałem obracanie głowy z grzybka - wtedy wskaźnik celu szaleje - działa, ale tak szybko ze nie da sie nic nacelować. :/ Co zrobić?
Ja mam HATa 4-ro pozycyjnego, czyli tylko góra, prawo, dół i lewo. Wpadłem więc na pomysł, że usunę wszystkie ustawienia przesuwające widok lub wskaźnik wyboru celu "po skosie" (bo i tak nigdy z nich nie korzystam). Następnego dnia instalowałem Locka od nowa, bo wogóle nie dało się grać. Wskaźnik szedł do oporu np. w prawo tak, jakbym cały czas trzymał wciśnięty HAT w prawo. Pomogło tylko przywrócenie defaultowych ustawień.
Ja też dziękuję
, ale czy pomoże mi ktoś z tym wyznaczaniem celów (diamencik na HUD!) PLZ!!!
Otwórz misję w edytorze, wyznacz trasę przelotu dla samolotu. Jeden z punktów trasy zamień na typ "Attack", to będzie gdzieś na dole po prawej. Potem, dla tego samego punktu trasy aktywuje się przycisk "Targeting" u góry po prawej (obok Payload, Summary i czegoś tam jeszcze). Klikasz go i tam wyznaczasz cele dla danego samolotu.
W razie czego możesz sobie otworzyć w edytorze "Szybką misję" np. dla A-10 i tam zobaczyć, jak to jest zrobione.
Pamiętaj, że dla ciebie cele są widoczne na HUDzie od razu po wejściu do misji, ale samoloty AI zaatakują cele dopiero po przeleceniu nad tym Way Pointem, który jest typu "Attack". Tak więc jeśli wysyłasz samolot AI przeciw baterii SAM, to punkt trasy "Attack" wyznacz np. 40 km przed SAMem a nie nad nim.
Podczas wyznaczania celów w trybie "Targeting" możesz też określić, jaką bronią samoloty AI bedą atakować cel. Standardowo jest "Any", czyli AI może użyć każdej broni oprócz Kamikadze, ale mogą to być tylko bomby, rakiety, rakiety kierowane, działko...