...Przeciez na to forum wjeżdzają równiez dzieciaki które ledwo co czytać się nauczyły - vide spiderowa córa. Chcielibyście żeby wasze dzieciaki dojrzewały emocjonalnie 'na skróty' za pomocą przypadkowego otwarcia tego linka?....
I dlatego Szmajs postanowiłeś sam dać jej i innym tego jakże edukacyjnego skróta
...Nie wiem czy wiecie , ale film ten długo był hitem numer jeden na www.rotten.com, i fakt ten powoduje iz uważam ten film za bezczeszczenie pamięci ofiar
tyle mojego
...Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że ta konstrukcja nie została stworzona do „kręcenia kwargli” na niebie tylko w celach podobnie masakrycznych.
Wzbierają emocje bo zobaczyliśmy coś z bliska. Kiedyś miałem taki film z operacji lotniczej zniszczenia za pomocą bomby mostu w b. Jugosławii. Kamera samolotu przekazuje obraz mostu po zrzuceniu bomby by zarejestrować efekt zniszczenia, ale w międzyczasie na most wjechał pociąg osobowy…. BUM. Tam mięsa nie było widać … fajny film. Materiał z odpalenia rakiety i eksplozji irackiego T72 też jest fajny, a co zawinili ci czołgiści? – Dobre pytanie szczególnie w świetle dzisiejszych faktów.
Zakładam że po tym jak zobaczyli efekt swojego działania to z tych ukraińskich pilotów pożytku już raczej by nie było. Destrukcja expresu raczej nie załamała pilotów – ja nie mam tu o nic żadnego żalu do nikogo.
Czasem zastanawiam się co tak fascynuje mnie w lotnictwie wojskowym – ”ludzie ludziom zgotowali ten los”. Zapewne podświadomie utożsamiam je z lotnictwem sportowym ….ale
… kiedyś otwarłem drzwi mojego domu i ujrzałem stojących Świadków Jechowy. Kobieta podsuwając mi ilustracje przedstawiającą „rajski” pejzaż na którym koegzystując znajdowali się ludzie (rodziny) i dzikie zwierzęta (tygrysy, lwy, jelenie …) zapytała czy nie chciałbym żyć w takim pięknym świecie ?
-Zapytałem, a co w nim takiego pięknego ?
- … no wszyscy się kochają i w ogóle… ludzie, zwierzęta, nikt nikomu nie robi krzywdy.
- a co jedzą te lwy i tygrysy, siano? Mają wyrwane zęby?....
Oczywiści pani nie była przygotowana na taki rozwój dyskusji….
Bo otóż częścią istoty piękna wszelkich bestii, tych lotniczych również jest to, że są niebezpieczne, nieraz śmiertelnie. To to Toyo ściągnęło tam ten tłum. Tłum oczywiście jak to tłum jest z założenia nieświadomy niebezpieczeństwa i tu masz rację mówiąc że powinniśmy obłożyć odpowiedzialnością organizatorów. Analogicznie jak w prawie karnym winą obciąża się tak sprawcę bezpośredniego jak i inicjatora.
Twoje teksty Toyo wnoszą z reguły bezcenne informacje na tym forum, ale nie czepiałbym się tego pajaca biegającego z kamerą i wrzeszczącego „Job twoju ma….” Ludzie są jacy są i inni nie będą i to dlatego słyszysz czasem „wyrzut” że nikt się nie rozbił choć to właśnie na takiego mogło by Ci się coś odczepić i spaść.
Zawsze jak nachodzą mnie takie rozterki to szybko robię reset dla tej myśli w głowie
Na koniec powiem, że teoretycznie można pozytywne wykorzystać takie zabójcze piękności. W prawie międzynarodowym istnieje konstrukcja wojny sprawiedliwej. Jej twórcą jest Polak, prawnik Paweł Włostowic. Teoria została przedstawiona na Soborze w Konstancji i dotyczyła naszej walki z atakami Krzyżaków. …. Tu jest geneza naszej Dumy Narodowej i Honoru Armii.