Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1725 dnia: Stycznia 03, 2009, 19:49:28 »
  Potwierdzam wersje Kolegów. Mnie udaje się wystartować tym samolotem z 25% paliwa i 2x 500 ft bombami. Latadła AI  zaliczają , z takim bagażem, glebę ( wodę) przeważnie w 75% przypadków. Pozwolę sobie podzielić się moimi obserwacjami.
   Procedury przedstartowe:
1. Rozkł. skrzydeł.
2. Uruchomienie silnika.
3. Zablokowanie kółka ogonowego ( Ważnym jest, żeby podczas rozbiegu maszyna nie wężykowała po pokładzie!! Każdorazowe wychylenie steru kierunku powoduje opór powietrza i stratę cennej prędkości. Niestety w miarę, gdy kółko ogonowe będzie powoli tracić przyczepność, do głosu zacznie dochodzić pewna niepożądana siła, czyli moment żyroskopowy układu silnik-śmigło. Efektem jest lekkie znoszenie na prawą stronę i tu już nie unikniemy niestety kontrowania sterem, aby nadal "mknąć" po linii prostej. Jeżeli coś pokręciłem w ostatnich dwóch zdaniach, to proszę Poprawcie mnie  :001:).
4. Moc na max ( ja też nie kombinuję z mieszanką) i odczekujemy chwilę aż motor rozkręci się tak, że będziemy mieli wrażenie iż zaraz się rozsypie he he.
    Start:
 1. Zwolnienie "klocków", rozpoczęcie rozbiegu.
 2. Wbicie klap do lądowania tuż przed opuszczeniem pokładu.
 3. Schowanie podwozia tuż po opuszczeniu pokładu .
Po tym wszystkim zaczyna się cyrk. Pozwalam korsarzowi zejść tuż nad wodę i jednocześnie nie dopuszczam do przechylenia się maszyny na skrzydło. Nie wyrywam od razu w górę. Drążek należy ściągać z wyczuciem ( moim zdaniem trymowanie na max do góry może być kłopotliwe, ponieważ ciężko jest utrzymać samolot, stabilnie w miarę, w poziomie... chociaż z opcją trymu na max w górę też mi się udało :001:). Po stabilnym przebyciu kilkudziesięciu metrów - klapy do startu. Po wyrównaniu nabraniu "odrobiny"
wysokości i prędkości - chowam klapy . Przepraszam, że piszę tak nieprecyzyjnie (tzn.:" odrobiny", "kilkudziesięciu", itp) , ale nie jestem jeszcze doświadczonym "pilotem" i podczas startu całkowicie jestem skupiony na sterowaniu. Latam na fulreal i obserwacja zegarków jest w takich momentach dla mnie kłopotliwa. Po wielu treningach wydaje mi się, że już czuję prędkość lub odległość... 
   Serdecznie pozdrawiam.

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1726 dnia: Stycznia 03, 2009, 20:54:07 »
Latasz fulreal tzn że masz wszystkie pomoce wyłączone ???

« Odpowiedź #1727 dnia: Stycznia 03, 2009, 21:28:52 »
Latasz fulreal tzn że masz wszystkie pomoce wyłączone ???

Tak

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1728 dnia: Stycznia 04, 2009, 11:51:32 »
Znam gościa co się jeszcze nauczył manewrować na lotniskowcu i przesuwa na sam początek pasa  :001:
Sam nie próbowałem.

« Odpowiedź #1729 dnia: Stycznia 04, 2009, 14:12:29 »
To da się zrobić, problem w tym że pas zwykle nie jest pusty, ale na pustym to czemu nie - najgorzej jak źle się wyczuje koniec pokładu :)

« Odpowiedź #1730 dnia: Stycznia 04, 2009, 23:08:50 »
Witam
Chcę na chwilę wrócić do sprawy skoku śmigła. Przeczytałem kilka wątków tutaj na forum na ten temat i wzmianek w innych tematach. Nie chcę rozmawiać na temat skoku w Iłku, bo z tego co czytałem to widzę że jest on tutaj(IŁ2) potraktowany marginalnie.Intryguje mnie cały czas jedna rzecz która była chyba pominięta. Jaka jest zależność między obrotami silnika, a skokiem śmigła. Pisano już o stosunku prędkości do skoku, o tym jaki skok ma być przy starcie, a jaki w czasie lotu po trasie czy w czasie walki, ale nikt nie wspomniał o pracy samego silnika. Proszę o wyrozumiałość i niech ktoś mi wyjaśni jak dobierano skok do pracy silnika. Np. lecąc z prędkością 300 km\h na wysokości 3500 m z obrotami silnika na 38-42% jaki miał bym mieć skok? 60* czy może 90*? Jak ustawiano skok przy różnej pracy silnika? Chodzi mi o real, a nie latanie w Iłku.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

RUFUS

• Gość
« Odpowiedź #1731 dnia: Stycznia 06, 2009, 23:24:24 »
W których momentach używać radiatora ???
2 poziom chyba najlepiej po starcie dać i tak już latać cały czas ???

« Odpowiedź #1732 dnia: Stycznia 07, 2009, 19:11:15 »
Rafale, obawiam się, że kwestia zmiennego skoku śmigła nie jest tak prosta, jak Ci się wydaje. Najłatwiej jest myśleć o nim, jak o skrzyni biegów w samochodzie - dość podobnie działa, choć "z poślizgiem". Szczegółów najlepiej szukać na stronach poświęconych stricte lotnictwu realnemu (aerokluby itp.). O ile się nie mylę, nawet na Wikipedii można znaleźć temat poświęcony temu zagadnieniu.

Rufusie, tu również nie jest tak łatwo. Do lotów widokowych i owszem, ale do walki już niekoniecznie. Ogólnie, jeśli potrzeba Ci dużo mocy i małych oporów, zamykasz chłodnicę (radiator) całkowicie. Jeśli silnik się przegrzewa, całkowicie otwierasz, żeby się jak najszybciej schłodził. Czasem trzeba też ująć mocy, bo na pełnej samo otwarcie może nie wystarczyć. Było już o tym co nieco na forum...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1733 dnia: Stycznia 08, 2009, 15:11:05 »
Znam gościa co się jeszcze nauczył manewrować na lotniskowcu i przesuwa na sam początek pasa  :001:
Sam nie próbowałem.

Próbowałem , nie trudne. Info otrzymałem od kolegi Barta z Zeke vs Wildcat. Nareszcie mogę z niezłym uzbrojeniem wystartować z  lotniskowca (np. 6 rakiet plus 2000 bombka pod Wildcatem + 50% paliwa). Jak się komuś przyda to opiszę , ewentualnie PW jak coś.

« Odpowiedź #1734 dnia: Stycznia 08, 2009, 22:44:17 »
Witam. Mam taką prośbę: może ktos udostępnić patch 4.00m, najlepiej wersję, w której mg151/20 jest najmocniejsza? :002:
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #1735 dnia: Stycznia 10, 2009, 17:04:14 »
Ostatnio ściągnąłem sobie  z Mission4Today mini kampanię dla P-11 wszystko fajnie do momentu kiedy na początku kolejnej misji mój samolot zostaje po prostu wystrzelony pionowo w górę, po czym wali się na ziemie i płonie. Moje pytanie: jak można to naprawić, czy jest jakiś parametr w wpisie misji odpowiedzialny za takie zachowanie? Ta "anomalia" występuje tylko w jednej z 10 misji.

« Odpowiedź #1736 dnia: Stycznia 10, 2009, 18:34:54 »
Ostatnio ściągnąłem sobie  z Mission4Today mini kampanię dla P-11 wszystko fajnie do momentu kiedy na początku kolejnej misji mój samolot zostaje po prostu wystrzelony pionowo w górę, po czym wali się na ziemie i płonie. Moje pytanie: jak można to naprawić, czy jest jakiś parametr w wpisie misji odpowiedzialny za takie zachowanie? Ta "anomalia" występuje tylko w jednej z 10 misji.
Czy te misje są z DGen.exe czy "handmade"?
Te z DGen nie zawsze dadzą się poprawić. "Handmade" poprawisz edytując waypoint'y w FMB.
Leszek

« Odpowiedź #1737 dnia: Stycznia 10, 2009, 23:46:57 »
Dzięki Leszek, ale czy mógł byś to wyjaśnić tak dla słabszych :003: Po rozpakowaniu był po prostu plik "Polish Campaign.exe". W folderze kampanii są pliki .mis i .properties tak jak w innych. Czyli jeśli chciałbym zmienić, czy raczej mógł bym zmienić waypoint to gdzie go mam szukać?
Właśnie miałem to wysłać i pomyślałem że sprawdzę w plikach z tej misji gdzie jest waypoint-znalazłem :002: Pomyślałem też że sprawdzę która to była i po znalezieniu jej i uruchomieniu wszystko było jak należy.
 Leszek tak na przyszłość chciałbym wiedzieć jak można wyedytować  waypont? Jak go poprawić skoro wszystkie z polskiej formacji były default?

« Odpowiedź #1738 dnia: Stycznia 11, 2009, 14:39:12 »
...jak można wyedytować  waypont? Jak go poprawić skoro wszystkie z polskiej formacji były default?
Z tego co piszesz to mamy do czynienia z "prostszym przypadkiem" czyli kampanią w postaci kilku "gotowych" misji, wykonywanych kolejno. Misje te możesz edytować w FMB (Full Mission Builder). Waypoint'y edytujesz klikając w punkt trasy na mapie, parametry wpt edytujesz w opisanych okienkach. W necie znajdziesz instrukcje posługiwania się FMB (np: http://www.il2-fullmissionbuilder.com/setup-a-campaign.php ), na Forum było o tym dawno i nie pamiętam nazw tematów.
W kampaniach DGen (generator kampanii dynamicznych) zdarza się , że zerowe wpt leżą zbyt blisko siebie lub nawet pokrywają się, co powoduje kolizje maszyn tuż po uruchomieniu misji. Zdarza się też, że zerowe wpt leżą poza granicą mapy i nie można ich wyedytować w FMB - trzeba plik *.mis edytować w edytorze tekstowym i "ręcznie" podać pozycję wpt. Zgaduję, że jest to błąd DGen.exe. Podobne błędy występowały we wcześniejszych wersjach DCG (Dynamic Campaign Generator - program "firmy trzeciej"), ostatnio ich nie spotkałem - jest OK.
Leszek

« Odpowiedź #1739 dnia: Stycznia 11, 2009, 16:39:06 »
Leszek - dziękuję :001: