Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442784 razy)

Ace High

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1845 dnia: Lutego 28, 2009, 20:39:11 »
Witam!

To mój pierwszy post i zarazem pierwszy problem ;).

Latałem przez jakiś czas w MSFS, ale latanie bekami mnie znudziło i chciałem spróbować Iła. Ustawienia kontrolera i klawiszy są domyślne, mógłby mi ktoś powiedzieć co warto ustawić, żeby sprawnie latać? Nie wiem też za bardzo (i tu proszę się nie śmiać) jak chować/wypuszczać podwozie :D.
Byłbym wdzięczny jakby ktoś mi powiedział co znaczy każda z ikonek na mapie.

Jak widać na razie nie gram zbyt dobrze w tą grę, ale myślę, że po jakimś czasie opanuje ją tak, żeby zdziałać coś na serwerach  :001:

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1846 dnia: Lutego 28, 2009, 21:11:15 »
Standardowo podwozie wypuszczasz klawiszem "G", jednak niektóre samoloty jak np. I-16 mają ręcznie wypuszczane koła i musisz w controlsach sobie to przypisać.

Co warto przypisać? Wg. mnie na joya to czego się najczęsciej używa i do czego trzeba mieć szybki dostęp podczas walki. Ja na dżojstiku mam wszystkie spusty, ustawienia zooma, klapy, chłodnicę, spojrzenie przez celownik, rozglądanie się i centrowanie widoku.

Ace High

• Gość
« Odpowiedź #1847 dnia: Lutego 28, 2009, 21:54:17 »
Wielkie dzięki.

Polatam sobie teraz i zobaczę co warto jeszcze na joya ustawić. Będzie łatwiej wzorując się na twoich ustawieniach :D

« Odpowiedź #1848 dnia: Lutego 28, 2009, 22:51:16 »
Ace High polecam  zajrzeć do TEGO tematu. Co prawda mowa w nim o jednym konkretnym modelu joy'a jednej konkretnej firmy, ale na pewno znajdziesz tam nieco ogólników, na które warto zwrócić uwagę konfigurując przyciski / klawisze.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1849 dnia: Lutego 28, 2009, 23:57:40 »
Włączyłem sobie walkę Bf-109 vs. B-17 w trybie realistycznym. Udało mi się go lekko uszkodzić przy pierwszym zbliżeniu z lekkim wyprzedzeniem. Później zaszedłem go od tyłu i całego ostrzelałem, później się rozbił. Zapisałem tracka ale coś jest nie tak. Zaraz po tym jak przestaję strzelać komp sam zaczyna sterować kamerą i ogląda moją 109 z każdej strony :006: Także podczas tego drugiego ostrzału nawet nie widać jak cel obrywa bo cały czas jest prezentacja myśliwca. Nigdy wcześniej nie miałem czegoś takiego, co zrobić? Chciałem tracka nagrać na kamerkę i wrzucić na youtube.

« Odpowiedź #1850 dnia: Marca 01, 2009, 09:36:25 »
Włączyłem sobie walkę Bf-109 vs. B-17 w trybie realistycznym. Udało mi się go lekko uszkodzić przy pierwszym zbliżeniu z lekkim wyprzedzeniem. Później zaszedłem go od tyłu i całego ostrzelałem, później się rozbił. Zapisałem tracka ale coś jest nie tak. Zaraz po tym jak przestaję strzelać komp sam zaczyna sterować kamerą i ogląda moją 109 z każdej strony :006: Także podczas tego drugiego ostrzału nawet nie widać jak cel obrywa bo cały czas jest prezentacja myśliwca. Nigdy wcześniej nie miałem czegoś takiego, co zrobić? Chciałem tracka nagrać na kamerkę i wrzucić na youtube.
Zaglądnij na ten wątek:  http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8800.0
Wszystko zostało powiedziane...  :004:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

Ace High

• Gość
« Odpowiedź #1851 dnia: Marca 01, 2009, 11:17:23 »
Ace High polecam  zajrzeć do TEGO tematu. Co prawda mowa w nim o jednym konkretnym modelu joy'a jednej konkretnej firmy, ale na pewno znajdziesz tam nieco ogólników, na które warto zwrócić uwagę konfigurując przyciski / klawisze.

Dzięki za tego linka. Teraz już nieźle skonfigurowałem joya i całkiem sprawnie się lata.
Mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć co oznacza żółta, kwadratowa ikona z samolotem w środku na mapce?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1852 dnia: Marca 01, 2009, 11:40:48 »
Masz na myśli takie ikony: http://img228.imageshack.us/my.php?image=82583185.jpg?

Ta wyżej oznacza miejsce startu, ta niżej - lądowania, ta w środku - zwiad. Jest też jeszcze kilka ikon oznaczających np. miejsce zrzutu bomb.

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1853 dnia: Marca 01, 2009, 23:11:46 »
Mój bilans starć Bf-109 vs. B-17 na najtrudniejszym trybie trudności wygląda tak: 1x zestrzelony B-17, 4x zastrzelony pilot w tym 3x za pierwszym strzałem.  :005:

Mam pytanko, jak wyglądały walki bombowców B-17 z myśliwcami? Czy taka była śmiertelność pilotów? Czy zdarzały się sytuacje ataku samotnego myśliwca na bombowiec i jak się kończyły?

Kurokow

• Gość
« Odpowiedź #1854 dnia: Marca 02, 2009, 00:21:49 »
Jeszcze jedno. Nie dawno pisałem że latam Hawkerem Hurricane mk.I to mi odradzono bym przesiadł się na mk.II bo ma działka a nie karabiny którymi nic nie można zrobić. Więc pytanie, jakim cudem strzelcy bombowców robią takie kolosalne uszkodzenia karabinami?

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1855 dnia: Marca 02, 2009, 00:46:47 »
jakim cudem strzelcy bombowców robią takie kolosalne uszkodzenia karabinami?

Proste - steruje nimi AI  :004:

Z tego co czytałem, AI nie przegrzewa się silnik, nie przeciągają i nie mają black/redoutów, a strzelcy pokładowi super celne oko. I parę innych rzeczy, które AI dają pewną przewagę.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1856 dnia: Marca 02, 2009, 08:21:15 »
Mam pytanko, jak wyglądały walki bombowców B-17 z myśliwcami? Czy taka była śmiertelność pilotów? Czy zdarzały się sytuacje ataku samotnego myśliwca na bombowiec i jak się kończyły?

Polecem przeczytać:
Heinz Knocke "Walczyłem dla Fuhrera" Wydawnictwo L&L, 2002
John Weal  "Luftwaffe Sturmgruppen" Wydawnictwo Osprey Publishing

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1857 dnia: Marca 02, 2009, 14:09:28 »
Jeszcze jedno. Nie dawno pisałem że latam Hawkerem Hurricane mk.I to mi odradzono bym przesiadł się na mk.II bo ma działka a nie karabiny którymi nic nie można zrobić. Więc pytanie, jakim cudem strzelcy bombowców robią takie kolosalne uszkodzenia karabinami?

Przepraszam, że tak post pod postem.

Wiekszość bomberów po alianckiej stronie w uzbrojeniu defensywnym na wyposażeniu Browningi 0.50 (12.7mm)
Radzieckie samoloty bombowe i szturmowe z początku wojny były wyposażone w strzelające do tyłu SzKAS'y 7.62mm(zielone lasery w grze), później były to już 12.7mm UBT.
Niemieckie samoloty bombowe były wyposażone w początkowym okresie wojny w uzbrojenie typu MG 15 (7.92mm).
Potem wprowadzono MG 81 (7.92mm) oraz MG 131 (13mm).

Hurricane MK I to kaliber 0.303 (7.7 mm).

Ramm.

" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Blazing Forest

• Gość
« Odpowiedź #1858 dnia: Marca 03, 2009, 10:59:38 »
Salve! pierwszy post i od razu przepraszam, ze nie pogrzebalem w temacie dokladniej, ale znalezienie potrzebnych mi informacji zajmie jeszcze ok. tygodnia  :015: (narazie szukam od wczoraj rana :008:)
Nubkiem jestem w stumoviku, ledwie dwa dni za sterami, jest pare rzeczy, z ktorymi mam problemy a sam nie jestem w stanie wymądzic czegos sensownego. nie wiem czy to sie zdaza we wszystkich maszynach, na pewno we wszystkich ruskich , na spitach i w p.11c, mianowicie po oddaniu sterow (na razie gram z klawiatury, ale chyba juz nie dlugo  :006:) dziob idzie w gore (na razie trymujac udalo mi sie uzyskac efekt odwrotny - w dol), a maszyna zaczyna pomalusku przechylac sie na prawe skrzydlo. jedyne co do tej pory udalo mi sie z tym drugim problemem uczynic, p.11c po oddaniu zaczal ladowac w lewo...:( spity chyba w ogole nie reaguja na trym poprzeczny, przynajmniej nic takiego nie zauwazylem... what should i do?
ps. gdzie zwylke mozna znalesc kontrolki trymu i w ktorych maszynach?
ps.2.pytanie glupie ale od tego ten temat:D

Blazing Forest

• Gość
« Odpowiedź #1859 dnia: Marca 03, 2009, 11:01:34 »
przepraszam, ze tak jedno za drugim, ale:

na poczatku tego watku, sto dwadziescia kilka lat, tfu, stron temu nawiazala sie rozmowa na temat kontrolerow gry typu joystick, bardzo czesto pojawiala sie nazwa "saitek cyborg evo", zdaje sie, ze wielu z was go uzywa. w zwiazku z tym powstaje pytanie z mojej strony (zwlaszcza, ze sam jestem absolutnym ignorantem) czy jest to sprzet porzadny, wart swojej ceny (a ta niestety niska nie jest), jak wypada w porownaniu do saiteka aviatora - czy sa istotne roznice(poza cena) w uzytkowaniu, etc.

ps.
proponuje film "memphis belle", bardzo dobry, z B-17 w roli tytulowej:)

Proszę Szanownego Kolegę o stosowanie w swoich postach poprawnej pisowni. Np. zdania rozpoczynamy wielką literą a kończymy kropką.
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2009, 11:18:31 wysłana przez Kos »