Il - 2 Sturm 1946
Witam,
jestem nowy, żółtodziub można śmiało powiedzieć.
Do rzeczy. Mam, pewnie nie pierwszy z tą grą, tyleż radochy co i stresu. Sprzęt jakim próbuję latać to joy Logitech X-treme 3D.
Po pierwsze startowanie i odrywanie się od ziemi. Jako tako, nie rozbijam maszyny, lecz, gdy to robię, po zwolnieniu hamulców samolot zaczyna tańczyć, ja próbuję go ustawić na właściwy tor kołowania i tak sobie tańczę, lewo, prawo... Dlaczego tak się dzieje? (BF109, czy też próby startu z lotniskowca - misje treningowe). Nadmienię, że reakcja samolotu na ruch joya jest jakby opóźniona i trudno mi wyczuć o ile skręcić drążek:/
Druga rzecz która mnie zastanawia, samolot sam, podczas lotu, ma tendencję do zadzierania nosa... nabiera ciągle wysokości - czy to normalny objaw? Ja go opuszczam, a ten ciągle się wznosi. Mam wrażenie, że jak puszczę joya, to samolot wykręci się na "plecy".
Kolejna rzecz. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co najlepiej przypisać do klawiszy joya, mam ich 12, mam podwozie, silnik, klapy, hamulec... a może co innego jest ważniejsze i bardziej poręczne z pozycji joysticka (o działu i karbinach nie wspominam - niejako naturalnie same są auto przypisane).
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Ustawienia joya w grze zrobiłem na podstawie informacji ze strony
http://www.sturmovik.pl/konfiguracja-gry/68-konfiguracja-joystika chociaż nie wiem, czy te ustawienia uwzględniają martwe pole(?) joysticka. Mam na myśli, by nie był tak wrażliwy na każde muśnięcie.
Ogólnie jak już jestem w powietrzu, to już lecę

najgorzej ze startem. O lądowaniu nie wspominam, bo to jakaś dziwna, mało mi znana wiedza jak na obecną chwilę.
Stopień trudności mam mieszany. Zostawiłem to, co uważam na tę chwilę za potrzebne, więc widoki zewnętrzne, prędkość, kurs na mapie etc. Reszta na real.
Dziękuję, pozdrawiam