Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442882 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2715 dnia: Lutego 12, 2011, 12:16:38 »
Spróbuj wykorzystać opcje nawigacji kierując  skrzydłowych do następnego punktu lub do "domu"
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #2716 dnia: Lutego 13, 2011, 14:14:39 »
Na Tym Forum - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2365.0.html
Oraz pełna informacja o config .ini - http://mission4today.com/index.php?name=Knowledge_Base&cat=7

Te tematy przeczytałem. Ale cokolwiek nie ustawię to drzewa i domy wyrastają tak samo przed nosem, zmienia się jedynie jakość tekstur, itp.
Myślę że to może być wina jakis ustawień poza configiem.
Sterowniki do karty mam najnowsze.

« Odpowiedź #2717 dnia: Lutego 14, 2011, 15:57:46 »
 Spróbuj na Google - gdzieś widziałem - nie pamiętam gdzie - opis configu do Nvidii 9xxx.
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #2718 dnia: Lutego 15, 2011, 09:04:12 »
Il - 2 Sturm 1946

Witam,
jestem nowy, żółtodziub można śmiało powiedzieć.
Do rzeczy. Mam, pewnie nie pierwszy z tą grą, tyleż radochy co i stresu. Sprzęt jakim próbuję latać to joy Logitech X-treme 3D.
Po pierwsze startowanie i odrywanie się od ziemi. Jako tako, nie rozbijam maszyny, lecz, gdy to robię, po zwolnieniu hamulców samolot zaczyna tańczyć, ja próbuję go ustawić na właściwy tor kołowania i tak sobie tańczę, lewo, prawo... Dlaczego tak się dzieje? (BF109, czy też próby startu z lotniskowca - misje treningowe). Nadmienię, że reakcja samolotu na ruch joya jest jakby opóźniona i trudno mi wyczuć o ile skręcić drążek:/
Druga rzecz która mnie zastanawia, samolot sam, podczas lotu, ma tendencję do zadzierania nosa... nabiera ciągle wysokości - czy to normalny objaw? Ja go opuszczam, a ten ciągle się wznosi. Mam wrażenie, że jak puszczę joya, to samolot wykręci się na "plecy".
Kolejna rzecz. Czy ktoś może mi podpowiedzieć, co najlepiej przypisać do klawiszy joya, mam ich 12, mam podwozie, silnik, klapy, hamulec... a może co innego jest ważniejsze i bardziej poręczne z pozycji joysticka (o działu i karbinach nie wspominam - niejako naturalnie same są auto przypisane).
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Ustawienia joya w grze zrobiłem na podstawie informacji ze strony http://www.sturmovik.pl/konfiguracja-gry/68-konfiguracja-joystika chociaż nie wiem, czy te ustawienia uwzględniają martwe pole(?) joysticka. Mam na myśli, by nie był tak wrażliwy na każde muśnięcie.
Ogólnie jak już jestem w powietrzu, to już lecę :P najgorzej ze startem. O lądowaniu nie wspominam, bo to jakaś dziwna, mało mi znana wiedza jak na obecną chwilę.
Stopień trudności mam mieszany. Zostawiłem to, co uważam na tę chwilę za potrzebne, więc widoki zewnętrzne, prędkość, kurs na mapie etc. Reszta na real.
Dziękuję, pozdrawiam  :001:

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2719 dnia: Lutego 15, 2011, 14:30:43 »
Kołowanie musisz opanować i tyle a to przyjdzie po iluśtam próbach. Blokowanie tylnego kółka pomaga w starcie - rozumiem że tu cię rzuca na boki. . Co do zadzierania nosa czy opadanie na niego to sprawa trymowania. Jeśli nie wiesz co to, poszukaj na forum - jest wyjaśnione. Co najlepiej przypisać do joya, no tu sam sobie z czasem odpowiesz jak stwierdzisz że brakuje mi tego  lub tamtego pod ręką a nie na klawie. Dobrze latać od razu na full real, po co tracić czas na etapowanie, zwłaszcza jeśli zamierzasz wkroczyć na pole multiplayera :) - twoje ustawienia są więc ok. Nie zrażaj się ćwicz a będzie dobrze.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2720 dnia: Lutego 15, 2011, 16:24:01 »
Dzięki.
Wiesz, szczerze mówiąc, jak wiem, że np. to tzw. rzucanie na boki, albo zadzieranie nosa, to mechanika gry, wtedy wiem, że tak jest i trza się uczyć na własnych błędach. Co do ustawień full-real, to jak powiedziałem, niemal mam takie. Wpierw chcę się przyzwyczaić do latania, a potem zwiększę realizm o cockpit view również. Póki co, nie widzę ziemi pod stopami i to mi sprawia trudność - sporą, jak startuję, jak ląduję tak samo.
Co dodatków na podorędziu na joyu, to liczyłem na jakieś drobne sugestie, ale ok, będę kombinował. Gra jest... wiadomo jaka, pożera czas, ale daje sporo zabawy i czystej przyjemności. Właśnie udało mi się coś zestrzelić w SP misji, Il2 oraz jakiś Lag;) Sorry za nazewnictwo, ale tu wszystko dla mnie nowe:)
Jakoś wpadłem też, że akurat hamulec trza trzymać, a nie tylko przycisnąć. Oglądam tutoriale z gry i staram się z tego czerpać wiedzę.
Kolejne pytanie. Czy jest jakiś addon, albo misja wewnątrz samej gry gdzie można trenować lądowanie+startowanie w kółko i do bólu? Bez dodatkowych celów z kampanii, czy misji pojedynczych?
Dzięki jeszcze raz za szybką odpowiedź:)

« Odpowiedź #2721 dnia: Lutego 15, 2011, 17:22:30 »
(...)
Kolejne pytanie. Czy jest jakiś addon, albo misja wewnątrz samej gry gdzie można trenować lądowanie+startowanie w kółko i do bólu? Bez dodatkowych celów z kampanii, czy misji pojedynczych?
(...)

Korzystając z opcji "multiplayer" po prostu "stawiasz serwer dla siebie" - z byle jaką mapą, byle zaczynać z lotniska. Jako host jesteś tam sam, nikomu nie przekazujesz danych serwera więc nikt nie wejdzie i cię nie zestrzeli, a typowo w "multi" latasz "przeciwko żywym celom", których tam nie będzie, więc celu brak - można ćwiczyć do skutku (zwłaszcza jak się włączy unlimited fuel...). Nie pamiętam już, czy standardowo mapy "multi" przewidują jakieś AI, czy nie, ktoś pewnie coś tu jeszcze dopowie.

Powodzenia.
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2722 dnia: Lutego 15, 2011, 17:57:03 »
Co dodatków na podorędziu na joyu, to liczyłem na jakieś drobne sugestie, ale ok, będę kombinował.
Osobiście używam takiego zestawu: spust karabinów, spust działek, zwolnienie bomb, strzał rakietami, centrowanie widoku, spojrzenie przez celownik, klapy w dół/górę, i 3 zoomy. Według mnie nie ma sensu "marnować" cennych przycisków na joyu na tak rzadko używane funkcje jak podwozie czy rozruch silnika. Jeśli Ci starczy przycisków, trymowanie steru wysokości na joysticku może być niezłym pomysłem.

« Odpowiedź #2723 dnia: Lutego 15, 2011, 18:56:16 »
A`propos trymowania steru... BF109 ma coś takiego? Jak tu znalazłem za wskazaniem kolegi wyżej topic: trymowanie, ktoś napisał, że BF tego nie posiada. A która funkcja - nazwa, to trymowanie? Co do klawiszy na joyu, jest ich 12, zrzucania bomb na razie nie planuję, jakoś na razie interesuje mnie dogfight, a nie naloty, jak już, to może ostrzał naziemnych jednostek z powietrza - klasyczny myśliwiec.
Wracając jeszcze do blokowania tylnego kółka... Otóż, na lotniskowcu to włączyłem, świetnie, samolot stoi jak przyklejony do pokłady, moc na 100% - 110, puszczam kółko i samolot zaczyna tańczyć, podobnie rzecz się na zwykłym pasie do startu naziemnego. To mnie lekko zdziwiło, dlatego spytałem czy aby u mnie nie jest coś nie tak.
Rzeczywiście, start silnika oraz podwozie jest dość rzadko używane, więc zmienię to na coś bardziej potrzebnego.
Spróbuję postawić ten serwer i popróbuję start/lądowanie - koszmar na razie :004:
A może miast BF109, jest jakiś lepszy samolot do nauki latania od podstaw, jakiś, który wiele wybaczy. Jak to opanuje, to myślę, że i resztę maszyn również.

Dzięki za pomoc.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2724 dnia: Lutego 15, 2011, 19:18:24 »
BF109 ma coś takiego? Jak tu znalazłem za wskazaniem kolegi wyżej topic: trymowanie, ktoś napisał, że BF tego nie posiada.

zgadza się,

Wracając jeszcze do blokowania tylnego kółka... Otóż, na lotniskowcu to włączyłem, świetnie, samolot stoi jak przyklejony do pokłady, moc na 100% - 110, puszczam kółko i samolot zaczyna tańczyć, podobnie rzecz się na zwykłym pasie do startu naziemnego.

a z jakiej racji "puszczasz" to kółko? Masz je mieć zablokowane (wtedy jest w lini prostej z kadłubem samolotu), odblokowane służy do obracania maszyny na postoju i łatwiejszego manewrowania w kołowaniu do/z postoju.

A może miast BF109, jest jakiś lepszy samolot do nauki latania od podstaw, jakiś, który wiele wybaczy. Jak to opanuje, to myślę, że i resztę maszyn również.
Dzięki za pomoc.

nie idź na łatwiznę :P, twardy bądź a zostaniesz wynagrodzony :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #2725 dnia: Lutego 15, 2011, 19:19:51 »
Hmm, Beefka jest ok, ale jeśli chcesz być hardkorem, to zacznij od P-39 ;]
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #2726 dnia: Lutego 15, 2011, 20:35:54 »
Po co, po co... Ja się dowiaduję z samej gry jaki klawisz co dokładnie uruchamia. Czasami coś duszę/przyciskam/klikam i czekam na reakcję, a potem się zastanawiam, czy dana maszyna posiada tę zdolność. Teraz próbowałem misję z Hurricane, odnaleźć konwój i go spacyfikować na pustyni. Yyy... mam coś podwieszone pod skrzydłami nie wiem, by było śmieszniej co to... bomby, czy dodatkowe zbiorniki. W sumie ciężkawa maszyna, ale ładnie się trzyma kursu, nie zbacza i nie buja jak Bf. Nie mówię, że Bf jest złą maszyną, ale chyba trudniejszą w pilotażu.
Uruchomiłem MP serwer, próbowałem kilka razy lądowania... dolecieć nie mogę, albo gdy wysuwam podwozie to maszyna wpada w korkociąg poziomy - bum w ziemię:/ Znaczy wcześniej, dużo wcześniej chyba muszę to robić i wtedy schodzić i powoli wytracać prędkość - też trudne... bo schodząc, maszyna nabiera sama z siebie prędkości.
Hardcorem... i tak jestem, bo latam - żart :banan
 Nie chcę ułatwiać, ale też nie lubię sobie życia utrudniać. Nie chciałem skakać na głęboką wodę od razu. Po prostu chcę się nauczyć latać :)

« Odpowiedź #2727 dnia: Lutego 15, 2011, 22:18:00 »
Jest kilka filmików-tutoriali w samej grze zapisanych jako tracki (powtórki).

Oglądnij je, szczególnie technika lądowania jest bardzo dobrze opisana. Trochę treningu i będziesz w stanie podejść do lądowania bezpośrednio po nurkowaniu z prędkością 500km/h :)
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #2728 dnia: Lutego 16, 2011, 12:24:12 »
Oglądam, a jakże;) Widziałem też na youtube kilka filmów, ale powiem tak... jak patrzę to "nie czuję" maszyny... yh. Wczoraj udało mi się jakimś cudem z ostrego podejścia posadzić P-39, potem Jak`a, po jednym razie. Bf-eka na razie się nie poddaje i albo nie potrafię jej dociągnąć do pasa, albo za szybko podchodzę i rozbijam podwozie.
Wczoraj po pierwszej misji z kampanii tak się stało. Zaliczam to do sukcesu, że nie rozbijam totalnie już maszyny, a jedynie rozwalam podwozie. Jak zacznę lądować jak człowiek, dam znać, by już nie zaśmiecać. Wtedy napiszę jakieś własne wnioski i może ktoś inny z tego kiedyś też skorzysta.

Dzięki za okazaną pomoc i cierpliwość - wczoraj mi się ona wyczerpała;)

« Odpowiedź #2729 dnia: Lutego 16, 2011, 21:08:54 »
Kilka rzeczy, które mogą pomóc ci w odpowiednim przyziemieniu.

1. Poznaj wysokość, rozstaw i rodzaj podwozia. Inaczej ląduje się FW190, BF109 czy P39.
2. Na ogół sugerowana prędkość przyziemienia to 150km/h w BF109. Nie musisz lecieć tak wolno, 200km/h zapewnia odpowiednią stabilność o ile wylądujesz na początku pasa i jesteś w stanie szybko wyhamować.
3. Kiedy jesteś już niżej niż 5m nad ziemią podnieś nos samolotu do góry (ponad horyzont), a prędkość opadania redukuj obrotami silnika.
4. Spróbuj lądować najpierw na jedno koło (z lekkim przechyłem na jedno skrzydło), przy mocniejszym lądowaniu lepiej amortyzuje i trudniej urwać kółka
5. Stabilność to podstawa. Masz lecieć prosto i nie bujać się na boki jak pijany.

Perfekcyjne lądowanie w pełni sprawnym samolotem trzeba opanować. Bez tego nie poradzisz sobie, kiedy wracając z dziurą w skrzydle wielkości arbuza i owiewką zachlapaną olejem skończy ci się paliwo 200m przed pasem  :banan
Miejsce na Twoją reklamę.