Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442884 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #2730 dnia: Lutego 16, 2011, 22:21:58 »
Ok, tyle już załapałem. Staram się podchodzić z prędkością ok. 190km/h Trudno mi wyczuć odległość do pasa i jak pisałem, zdarza mi się nie dociągnąć maszyny :008:
Co do różnych samolotów. To yankee, te z misji Pearl Harbour P-40, nie wiem jak się ląduje, zagapiłem się na przyrządy i mnie od frontu uwalili... ale ja zabrałem ze sobą cztery bombowce :121: Betty?
Kolejna misja w tej kampanii, Nowa Gwinea, lądowanie poszło mi dość łatwo (ale chyba nie to lotnisko, tam są dwa tuż obok siebie, mniejsze i większe). No, ale posadziłem tę maszynę bez urywania czegokolwiek. Wniosek mój własny, amerykańskimi jest łatwiej, o wiele. Mniej wrażliwe na ruchu joysticka, ale szybko wpadają w... przeciążenia(?) - staal, jeśli dobrze zapamiętałem.
Na sam koniec. Problem z lądowaniem mam z AI. Lądują po kolei i ja czekam na zezwolenie. w Bf skończyło mi się ostatnio paliwo:/ i musiałem opuścić nagle swoją maszynę. Tu, już trzecia misja, niczego nie mogę trafić :005:
Opanowałem za to kołowanie na pasie... w Bf109, jakieś 20% (18 - 25%) mocy silnika, kółko ogonowe zblokowane, skręca się za pomocą hamulca i steru kierunkowego. Maszyna zrobi nawet zwrot w miejscu  :001:

« Odpowiedź #2731 dnia: Lutego 17, 2011, 11:44:30 »
Yes! YES!   :banan
Na 3 podejścia, tylko w jednym, tym pierwszym urwałem podwozie, pozostałe, posadziłem maszynę bez uszkodzeń na płycie lotniska... Lol, co za uczucie Panowie, nawet nie potrafię opisać jak się cieszę. W końcu to załapałem. Jak mi spada teraz prędkość - ryzyko nie "dolotu" to delikatnie przepustnicą zwiększam ciąg i reszta sama się niemal robi. Chciałbym nadmienić, że lądowałem i startowałem z widokiem z kokpitu! Jedynie mam podgląd na szybkość i wysokość oraz kurs, na razie widok hard corowy jedynie na przyrządy zostawiam na później, by opanować take off/landing jak należy :004:
Dziękuję za okazaną pomoc. Chcę awans! Żart, słodko, hehe :003: :banan
Ale trzęsie przy wysuwaniu podwozia :karpik Ojoj!

« Odpowiedź #2732 dnia: Lutego 17, 2011, 14:19:27 »
Lądowanie i start trenuj tylko i wyłącznie z ustawieniami full real (podgląd kursu prędkości i wysokości nie ma znaczenia, bo na większości serwerów są włączone, a w niektórych samolotach po prostu tego nie widać na przyrządach). Inne nie mają sensu, bo potem będziesz musiał uczyć się od nowa, a na FR uczysz się najszybciej.

I praktykuj.
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #2733 dnia: Lutego 17, 2011, 15:51:35 »
Otóż pierwszą zakładkę mam nietkniętą. W drugiej zmieniam ustawienia dotyczące jedynie ikon oraz mapy jak i samego kokpitu. Nie mniej, startuję i ląduję już z widokiem z kokpitu. W misjach podobnie, jedynie czasami robię podgląd z zewnątrz, by widzieć który jestem w kolejce do startu, by nie wpakować się na maszynę przede mną;) no i w kampanii mam też opisy maszyn: swój/wróg, nie rozróżniam ich w powietrzu.
Więc w drugiej: Head Shake - on, Clouds - on, No Instant Succes - on, Takeoff & Landing - on, Realistic Landing - on, pozostałe - off, ale one mają wpływ jedynie na widok, a nie na mechanikę lotu. W pierwszej, wszystko: ON. Więc chyba nie jest aż tak easy, prawda? Nie wiem co to Padlock... jest off.
Aha, coś poza samym lądowaniem i lataniem. Grzybek - hat inaczej. Raz mi działa jak mysz, czyli mogę przenosić widok łagodnie w dowolnym kierunku, to znowuż skacze w punkt i wraca automatycznie do domyślnego widoku. Nie wiem od czego to zależy. Jakby pierwsza misja z kampanii jest ze skokami, a następna już wchodzi gładko.
Kolejne pytanie, czy każdy samolot ma lusterko? Bo w P-40 z Nowej Gwinei mogę aktywować, natomiast w Pearl Harbour - pierwsza misja z P-40, nie mogę. Też nie mogę tego rozgryźć. Skonfigurowałem sobie to pod kombinację Ctrl+M - wolny skrót, ja go wprowadziłem sam.

« Odpowiedź #2734 dnia: Lutego 17, 2011, 16:30:54 »
No i prawidłowo.

Co do lusterek, to mają je niektóre alianckie samoloty, ale też nie wszystkie wersje P40.
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2735 dnia: Lutego 17, 2011, 16:42:03 »
czasami robię podgląd z zewnątrz, by widzieć który jestem w kolejce do startu, by nie wpakować się na maszynę przede mną;)

Ci którzy nazywają się Pr0 :D robia to w ten sposób: hamulec, przepustnica lekko do przodu i obrót - tu już dowolnie lewo lub prawo - stając pod lekkim skosem do osi pasa. I już widzisz czy kamerad z przodu wystartował czy nie, lub ilu tam ich jeszcze jest. Po tym jak poprzednik ruszy, obracamy sie z powrotem. I tak kolego juz możesz zrezygnować z widoku zewnętrznego ;). Stajesz się coraz lepszy.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #2736 dnia: Lutego 17, 2011, 17:20:00 »
Hamulec :004: i przepustnica... używam do kołowania na mapie dla MP, bo zawsze jestem gdzieś pod barakami logowany. Zauważyłem, że przy 20-30% mocy można maszyną okręcić wokół bez problemu i pięknie na pasie się ustawić.
Ten hat aka grzybek mi spokoju nie daje. Czytałem i widziałem NewView programik, ale byłem na luzie, bo mi jakoś grzybek sam z siebie zaczął działać jak należy. Coś mieszałem w conf.ini i musiałem przywrócić "conf.ini" zachowany i teraz nie chce za nic mi zaskoczyć. Wcześniej z ustawieniami tegoż kapelusika nic nie robiłem, co inne mi się pozmieniało i dlatego wróciłem do ustawień fabrycznych. Zmieniłem tylko setup joysticka teraz, wg. ustawień polecanych na innej naszej stronie...
http://www.sturmovik.pl/konfiguracja-gry/68-konfiguracja-joystika Ale nie grzebałem z tym w "conf.ini" nieco inne ustawienia sa dla Il2 FB+dodatki, a inne mam w Il2 1946.

[admin]Pisownia. Mazak.[/admin]
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2011, 21:12:02 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #2737 dnia: Lutego 17, 2011, 17:28:56 »
Próbowałeś kliknąć klawisz F9 w czasie gry?

wg. ustawień polecanych na innej naszej stronie...
http://www.sturmovik.pl/konfiguracja-gry/68-konfiguracja-joystika

Co rozumiesz przez "naszą"? To Forum oraz portal sturmovik.pl, poza tematyką, nie mają ze sobą nic wspólnego ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2738 dnia: Lutego 17, 2011, 21:12:39 »
Próbowałeś kliknąć klawisz F9 w czasie gry?

Co rozumiesz przez "naszą"? To Forum oraz portal sturmovik.pl, poza tematyką, nie mają ze sobą nic wspólnego ;)

I słusznie :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2739 dnia: Lutego 17, 2011, 22:17:14 »
Naszą, miałem na myśli, krajową. Może być jeszcze ichnia, jak tak brzmi lepiej  :003:
No a F9, to widok zewnętrzny, czyż nie? Przy hard ustawieniach realizmu, nie wiem czy byłoby to możliwe. Zostawiłem sobie tę furtkę. Korzystam z tego np. przy kołowaniu.
Aha, hat chodzi już u mnie jak marzenie, bez dodatkowych programów. Najwidoczniej chodzi o jeden wpis w conf.ini.
"w iłowym conf.ini jest linia trackIRUse. wartość parametru powinna wynosić 1. jeśli wynosi 0, to należy zmienić"
Tak na marginesie, za co dostałem upomnienie? Widziałem notki, brak kropek, literówki etc, ale samo napisanie: Pisownia nic mi nie mówi? Jeśli zrobiłem jakiś błąd, to chociaż chciałbym wiedzieć gdzie i jakiego rodzaju.
Dziękuję, posiedzę sobie teraz w kącie  :003:

« Odpowiedź #2740 dnia: Lutego 23, 2011, 20:34:30 »
Witam, niedawno zacząłem przygodę z symulatorami lotniczymi a właściwie to dzisiaj z symulatorem ił 2 sturmovik 1946 w związku z czym mam kilka pytań. Uczę się latać od zera (nie mylić z samolotem) i postanowiłem zacząć od startu z lotniska (trochę latałem w powietrzu). Domyślam się że w edytorze pełnych misji mogę jakoś ustawić dany samolot na danym lotnisku danej mapy i zacząć rozgrywkę. I tu jest problem gdyż nie mam pojęcia jak posługiwać się edytorem misji jak ustawić samolot na lotnisku i jak zacząć grę. Oczywiście wiem jak działa edytor SZYBKICH misji lecz nie widzę w nim opcji pozwalającej zacząć na lotnisku. Czy może ktoś wytłumaczyć mi krok po kroku jak posługiwać się edytorem pełnych misji ? Potrafię tylko załadować mapę nic więcej. Proszę o pomoc.           
combar ready

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2741 dnia: Lutego 23, 2011, 20:53:06 »
Aby potrenować starty i lądowania, najprościej utworzyć grę multiplayer, pamiętając w ustawieniach realizmu, żeby zaznaczyć opcję startu z ziemi.

W dodatku jeśli się rozibijesz, nie musisz restartować gry i możesz przełączać się pomiędzy dowolnymi samolotami.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2742 dnia: Lutego 25, 2011, 12:52:10 »
W edytorze szybkich misji też do się to poćwiczyć. Wystarczy w opcjach celu misji ustawić opcję: Scramble (nie wiem jak to jest w polskiej wersji). Wtedy gracz zaczyna ustawiony na początku pasa startowego.
Najlepszy wojskowy symulator lotu - http://www.sturmovik.pl

« Odpowiedź #2743 dnia: Lutego 25, 2011, 14:06:48 »
Czy może ktoś wytłumaczyć mi krok po kroku jak posługiwać się edytorem pełnych misji ? Potrafię tylko załadować mapę nic więcej. Proszę o pomoc.         

Poniżej masz link do zestawu informacji na temat tworzenia własnych misji z udziałem FMB
http://www.mission4today.com/index.php?name=Knowledge_Base&cat=40
a tu w formie zestawu  filmów obrazujących krok po kroku zasady
http://www.il2-fullmissionbuilder.com/setup-a-campaign.php
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.

« Odpowiedź #2744 dnia: Lutego 25, 2011, 17:41:49 »
 Czasami  dzieje się takie coś jak na zdjęciu :
https://picasaweb.google.com/116051065294681051893/DropBox?authkey=Gv1sRgCL6shM7EipTHnwE#
 Nadmieniam - tylko czasami.
Pytanie - jaka może byc przyczyna występowania tego zjawiska.
Alkohol zabija komórki nerwowe ...zostawiając spokojne.