Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442788 razy)

Hans

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #825 dnia: Grudnia 08, 2007, 11:39:51 »
A propos Mietka mam jeszcze jedno pytanko  :020: , a mianowicie o co biega z tym skokiem śmigła  :011: ?? kiedy i na jakiej wysokości to zmieniać i na ile procent ustawiać i jeszcze jedno kiedy to w ogóle ruszać w jakich sytuacjach ?? z góry wielkie dzięki

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #826 dnia: Grudnia 08, 2007, 12:06:19 »
Sprawdź sam czy to tak ciężko ?
I zadaj sobie pytanie po co szwaby zastosowały ten automat .

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #827 dnia: Grudnia 08, 2007, 13:36:52 »
A propos Mietka mam jeszcze jedno pytanko  :020: , a mianowicie o co biega z tym skokiem śmigła  :011: ?? kiedy i na jakiej wysokości to zmieniać i na ile procent ustawiać i jeszcze jedno kiedy to w ogóle ruszać w jakich sytuacjach ?? z góry wielkie dzięki

Nie ruszać. Można używać przy zerowej mocy skoku 100% w celu szybszego wytracania prędkości przy lądowaniu.
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Hans

• Gość
« Odpowiedź #828 dnia: Grudnia 08, 2007, 13:57:38 »
Heh Dzięki za radę Alive ale wypowiedź Pogo :021:  zmotywowała mnie na tyle, że postanowiłem poszperać tu i ówdzie i znalazłem...  :020:  teraz nie pozostaje mi nic innego jak z teorii przejść w praktykę  :banan

pik50

• Gość
« Odpowiedź #829 dnia: Grudnia 09, 2007, 21:26:28 »
."W skrócie klapy są niezbędne w walce manewrowej,startu pod dużym obciążeniem oraz lądowania."

Klapy są jednym z elementów tzw. mechanizacji skrzydła i służą do zwiększenia   tzw. Cz (współczynnik siły nośnej). Generalnie chodzi o to, że w przypadku zmniejszenia jednego z elementów siły nośnej - prędkość, trzeba zwiększyć inny - Cz, aby samolot utrzymał się w powietrzu. Dzięki temu otwierając klapy np. w czasie walki powietrznej możemy lecieć wolniej i wykonywać ciaśniejsze skręty.

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #830 dnia: Grudnia 09, 2007, 23:35:02 »
Kolega słusznie prawi, klapy w walce są niezbędne zwłaszcza gdy osiągniemy moment w którym maszyna jest na granicy przeciągnięcia. Od kiedy zakupiłem joja z podwójną przepustnicą - doceniam płynną regulację tego urządzenia. :004:

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #831 dnia: Grudnia 10, 2007, 11:48:37 »
Witam! Ponieważ umiem już startowac i lądowac mam pytania odnośnie walki w powietrzu. Jaki manewr powinno się wykonac gdy samolot (np. Me, FW lub inny myśliwiec) idzie na czołówkę i mija mnie? Moje drugie pytanie jest następujące: jak poprawnie i skutecznie wykonac szybkie utracenie prędkości, chodzi mi o sytuację gdy siedzi mi ktoś na ogonie i chcę żeby mnie wyprzedził i żebym mógł wejśc mu na ogon. Możecie doradzic też inny skuteczny manewr obronny ale chodzi mi o taki, po którym łatwo jest zaatakowac.
P.S. dla ułatwienia dodam że latam Yakiem 3. Czemu ten super samolocik jest tak słabo uzbrojony?? :004:

Offline Lewy

• *
  • Prowadzę, nie piję
« Odpowiedź #832 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:01:57 »
P.S. dla ułatwienia dodam że latam Yakiem 3. Czemu ten super samolocik jest tak słabo uzbrojony?? :004:

Bo go tak Kacapy zrobili  :118:

Jaki manewr powinno się wykonać gdy samolot (np. Me, FW lub inny myśliwiec) idzie na czołówkę i mija mnie?

Po "czołówce" myślę, że najlepiej jest zrobić zwrot na kolejne spotkanie head to head, przy czym jeśli masz zapas energii to podczas zawracania nabieraj wysokości.

Moje drugie pytanie jest następujące: jak poprawnie i skutecznie wykonać szybkie utracenie prędkości, chodzi mi o sytuację gdy siedzi mi ktoś na ogonie i chcę żeby mnie wyprzedził i żebym mógł wejść mu na ogon.

Możesz zmniejszyć obroty i wypuścić klapy, robiąc jednocześnie unik, bo w tej chwili jesteś dość łatwym celem.
Najprościej mówiąc, to rób tak, żeby cię nie zestrzelili i tyle  :021:.

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #833 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:07:17 »
Jaki manewr powinno się wykonac gdy samolot (np. Me, FW lub inny myśliwiec) idzie na czołówkę i mija mnie?

Manewr zejścia z lini ognia, a następnie taki manewr, który nie pozbawi Cię zdecydowanie potencjału energetycznego (horyzontalne zwroty są niekorzystne w dalszej perspektywie)

Jak poprawnie i skutecznie wykonać szybkie utracenie prędkości, chodzi mi o sytuację gdy siedzi mi ktoś na ogonie i chcę żeby mnie wyprzedził i żebym mógł wejśc mu na ogon.

Aby przeciwnik złapał się na tzw. overshoota musi być, albo tak głupi, albo tak niedoświadczony, aby wylecieć Ci przed maskę niemniej.. No niestety samolot nie posiada czegoś takiego, jak chamulec ręczny wszystko opiera się na bilansie prędkości w czasie. Zdejmujesz moc + ciasne np. nożyce mające na celu schodzenie z linii ognia bądź beczka defensywana (nie każdy samolot się do tego nadaje) istnotnie jest również z jakiej pozycji jesteś atakowany, jeżeli nie zależy Ci zachowaniu zapasu prędkości (jeżeli takowy miałeś) i ufasz swoim umiejętnością, to wrzucasz klapy (do landing włącznie) jeżeli wykonałeś sekwencje poprawnie, w odpowiednim czasie, a przeciwnik dał się nabrać - żyjesz i przechodzisz do zaplanowej kontrofensywy, jeżeli zrobiłeś coś źle bądź w niewłaściwej kolejności - nie żyjesz i dajesz refly.

Możecie doradzic też inny skuteczny manewr obronny ale chodzi mi o taki, po którym łatwo jest zaatakowac.

Ze znanych mi wg. mnie najbardziej szatański i wszechstronny jest defensive barrel roll (beczka defensywna) i wariacje na jej temat (opanowanie beczkopodobnych zachowań w szerokim zakresie prędkości, to podstawa skutecznej walki manewrowej) Jednak beczka takowa nie na każdej maszynie tak samo gładko wchodzi (zdecydowanym mocarzem w tej dziedzinie jest Jak3) Zalecałbym przestudiowanie wszelakiej maści poradników znajdujących się w sieci np: http://www.kg200.xt.pl/

P.S. dla ułatwienia dodam że latam Yakiem 3. Czemu ten super samolocik jest tak słabo uzbrojony??

No proszę.. dobrze się składa, bo będziesz mógł sobie beczki przetrenować :) To typowe dla kufajmańskiego sprzętu, dodatkowym dyskomfortem jest symboliczna ilość amunicji, jaką zabiera niemniej, jak nauczysz się strzelać, to i to powinno starczyć. (Jest dostępna wersja 3P z zamontowanymi 3x20mm laser kanonen)
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

pik50

• Gość
« Odpowiedź #834 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:13:03 »
Manewr zejścia z lini ognia, a następnie taki manewr, który nie pozbawi Cię zdecydowanie potencjału energetycznego (horyzontalne zwroty są niekorzystne w dalszej perspektywie)

Aby przeciwnik złapał się na tzw. overshoota musi być, albo tak głupi, albo tak niedoświadczony, aby wylecieć Ci przed maskę niemniej..

Nierzadko się zdarza, że jednak wyleci, szczególnie jesli atakuje z przewagi wysokośći (pogląd ten opieram na własnej obserwacji i zaznaczam, że nie jest to regułą) - szczególnie po wykonaniu przez atakowanego wspomnianych manewrów obronnych. Inna sprawa to trafienie takiego gościa, który na pewno nie będzie grzecznie czekał, aż go odstrzelą.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2007, 13:27:02 wysłana przez pik50 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #835 dnia: Grudnia 10, 2007, 13:15:55 »
W Jaku 3 jaki manewr? Zapierasz się kolanem o biurko i wajcha na siebie. Jak po tzrecim obrocie dalej ktoś tam siedzi to zmieniasz kierunek obrotu :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

dopawcia

• Gość
« Odpowiedź #836 dnia: Grudnia 10, 2007, 15:50:19 »
Dobre, ale gdyby to dla mnie było takie proste jak mówisz :004:. Sugerujesz, że nie wypada latać Jakiem 3?? A co sądzicie o Migu-3U(B)?? W jakich elementach ma przewagę nad Me a czego należy unikać latając nim??
Jeżeli po head-to-head mój przeciwnik wykonuje Immelmana a ja zwrot bojowy (tzn. chyba to jest zwrot bojowy o ile się nie mylę, że odwracam się brzuchem do góry i nurkuję w dół-o ile można nurkować w górę?? :001:, taka pętla tylko że do dołu  :001:) to kto ma przewagę?? On bo ma większą wysokość czy ja bo mam większą prędkość??
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2007, 15:56:03 wysłana przez dopawcia »

Offline Alive

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #837 dnia: Grudnia 10, 2007, 16:16:39 »
Sugerujesz, że nie wypada latać Jakiem 3?? A co sądzicie o Migu-3U(B)??

Migiem-3U "nie wypada" latać choćby ze względu na to, na to że praktycznie nie da się go przeciągnąć.

W jakich elementach ma przewagę nad Me a czego należy unikać latając nim??

Czy mógłbyś sprecyzować skrót myślowy: "Me" ?

Jeżeli po head-to-head mój przeciwnik wykonuje Immelmana a ja zwrot bojowy (tzn. chyba to jest zwrot bojowy o ile się nie mylę, że odwracam się brzuchem do góry i nurkuję w dół-o ile można nurkować w górę?? , taka pętla tylko że do dołu  ) to kto ma przewagę?? On bo ma większą wysokość czy ja bo mam większą prędkość
??

No nie można nurkować w Górę.. zwrot bojowy posiada dwa warianty - w górę i w dół jeżeli o to chodzi. Również w tym wypadku decydujące są typy maszyn miedzy, którymi toczy się pojedynek, jak magazynują energię, jakie silniki, jaki ciężar itp..

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #838 dnia: Grudnia 10, 2007, 16:40:28 »
Nie ma czegoś takiego, że nie wypada lata tym czy tamtym. To jakaś bzdura...Było kilku co tak twierdziło, ale nie potrafili udowodnić, że maja rację.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

silientbob

• Gość
« Odpowiedź #839 dnia: Grudnia 10, 2007, 18:30:41 »
Nie ma czegoś takiego, że nie wypada lata tym czy tamtym. To jakaś bzdura...Było kilku co tak twierdziło, ale nie potrafili udowodnić, że maja rację.

Skoro serwer udostępnia Miga 3U to oznacza że jak najbardziej wypada. Host decyduje co wypada a co nie i jest to najczęściej zaznaczone w opisie mapy.