Witam Szanownych Państwa.
To mój pierwszy post na tym forum, a że fujara ze mnie, a nie as przestworzy, to i pytanie będzie na „poziomie”.

Acha, zanim zacznę jedno zastrzeżenie: do tej pory za pomocą opcji „szukaj”, tudzież korzystając z podawanych linków, potrafiłem odszukać potrzebne mi informacje, ale w tym przypadku nic. Gdyby jednak okazało się, ze coś przeoczyłem, to z uwagi na debiut, proszę zaniechać strzału w kolano, a ograniczyć się do ostrzegawczego,a ogłuszającego ciosu w potylicę.
A teraz do rzeczy. Chodzi o skok śmigła (automat i ręcznie ustawiony) i obroty silnika – oczywiście w grze. Jak wiadomo, przy włączonym automacie regulującym skok śmigła, obroty zmniejsza się lub zwiększa przepustnicą, a skok się sam dostosowuje do warunków. Pytanie jest więc takie (na przykładzie choćby Me 109): czy takie same obroty silnika, np. 2300/min, uzyskane manetką gazu przy automatycznym skoku śmigła odpowiadają (przepraszam za stopień uogólnienia, ale moja znajomość techniki lotniczej ogranicza się do ścinania siekierą syberyjskiej sosny) takim samym obrotom uzyskanym odpowiednim ręcznym ustawieniem skoku śmigła przy 100% mocy silnika.
Na co dzień uczę się fruwać na P-39, więc takiego dylematu nie mam.